

Ouders en School
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

lisbeth
04-03-2018 om 09:03
Regels mbt opbouw vakken vwo
Weet iemand hoe het wettelijk gezien zit met het vervroegd afsluiten van vakken in jaar 3 van het vwo. Mag dit? Als kind nu per direct zou stoppen met alle vakken die niet in haar toekomstige profiel zitten mag dat dan. Ook als daar 1 of 2 onvoldoendes bij zitten? Of is kind verplicht alle vakken met een voldoende gemiddelde af te sluiten?
En wat als een kind een maatwerktraject voor de bovenbouw krijgt en bepaalde vakken versneld doet en sommige juist wat langzamer. Mogen meerdere pta's in 1 jaar plaatsvinden? En mag je andere pta's dan langer spreiden?

M Lavell
04-03-2018 om 10:03
volgens mij niet
_ "Weet iemand hoe het wettelijk gezien zit met het vervroegd afsluiten van vakken in jaar 3 van het vwo. Mag dit?"
Bij mijn weten mag dat helemaal niet, hoewel ik niet uitsluit dat het wel onderdeel kan zijn van een traject dat door de school is uitgezet. In dat geval geldt dat traject als maat en moet dat worden opgevolgd.
"En wat als een kind een maatwerktraject voor de bovenbouw krijgt en bepaalde vakken versneld doet en sommige juist wat langzamer. Mogen meerdere pta's in 1 jaar plaatsvinden? En mag je andere pta's dan langer spreiden?"
Dat mag volgens mij allemaal wel, maar alleen op die scholen die bereid zijn die trajecten aan te bieden.
Je moet het dus met de school overleggen.

lisbeth
04-03-2018 om 10:03
M.lavell
Ik hoopte op een reactie van jou. We gaan nu met school in overleg om per direct alle vakken die niet bij het toekomstige profiel horen te laten vallen en een maatwerktraject op te starten. Hier hebben we binnenkort gesprek over. Ik zou echter graag zelf ook willen weten wat mag en wat niet zodat ik zelf ‘ mee kan praten’ .
Ze kan nu een aantal vakken met een6 een aantal met een 5,5 en 1 met een 4,5 afsluiten. Dan mist ze dus drie maanden onderwijs.

M Lavell
04-03-2018 om 10:03
Waarom afsluiten?
"We gaan nu met school in overleg om per direct alle vakken die niet bij het toekomstige profiel horen te laten vallen en een maatwerktraject op te starten."
Er is dus kennelijk geen maatwerktraject? (vergeef me, ik ben slecht in namen. Ik herken bijna niemand uit andere draadjes).
In beginsel is het vo onderwijs opgezet alsof het om een vliegbrevet gaat. Je moet per vak een x aantal uren gehaald hebben voordat je het mag afsluiten. Het is niet precies zo strikt, maar toch wel ongeveer.
Ik denk dat je ervan moet uitgaan dat wat je wilt niet mag.
"Ze kan nu een aantal vakken met een6 een aantal met een 5,5 en 1 met een 4,5 afsluiten."
Ze kan in theorie ook de vakken die ze onvoldoende heeft, volgend jaar afsluiten.
Overleg met school. Waarom wil ze afsluiten?
Ze kan misschien ook blijven zitten?

lisbeth
04-03-2018 om 10:03
Reactie
kind Is erg slim. Ze heeft een extern begeleider op het gebied van hb kinderen. Het probleem is dat we het onderwijs gewoon niet passend krijgen ondanks alle moeite van school. Kind is half overspannen, slaapt niet van de stress en heeft paniekaanvallen.
Zitten blijven heeft naar de mening van begeleider en ons weinig zin. Ze loopt met een aantal vakken enorm voor maar een aantal vakken liggen haar gewoon niet. Met name de beta vakken. De vakken in haar profiel zijn dus geen enkel probleem en het voegt ook niks toe als ze die weer over moet doen want ze beheerst die. Daarbij is er ook een reële kans dat als ze blijft zitten ze het opgeeft en komt thuis te zitten.
Het voorstel van de extern begeleider was om direct alle niet profielvakken te laten vallen en met een maatwerkprogramma aan de slag te gaan voor de komende jaren. Sommige vakken kan ze hierdoor versneld doorheen, andere vakken rustiger. Hij wil insteken op eindcertificaten behalen verspreid over de komende jaren en daarmee uiteindelijk toegang tot hbo of uni verkrijgen.
Ook is gesproken over het gedeeltelijk verkrijgen van een vrijstelling van de leerplicht. Minder uren op school meer zelfstandig werken. Ik vraag me echter af wat de consequenties hiervan zouden zijn

Triva
04-03-2018 om 10:03
miriam
ik vermoed dat er vakken dusdanig slecht gaan dat ze niet over kan naar VWO4 als die blijven meetellen. Er zijn ook vakken die prima gaan en die zitten dan ook in haar te kiezen profiel. Blijven zitten is nog een jaar aanmodderen met vakken die haar niet liggen. Over het algemeen mag deze constructie niet en wordt het havo4. Als het hier wel mag: aanpakken met beide handen.

M Lavell
04-03-2018 om 10:03
Geloof ik niet
Ik denk niet dat dat dat mag.
Maar die extern begeleider, die zou toch moeten weten of het mag?
Je hebt niet zoveel aan iemand met wilde ideeën die niet uitvoerbaar zijn.
Misschien moet je het allemaal even loslaten.
Je dochter is vast ook nog heel erg slim als ze 18 is Dan kan ze tegen die tijd het onderwijs helemaal op haar manier inrichten.

lisbeth
04-03-2018 om 10:03
Juist Triva
Alleen probeert iedereen haar binnen het vwo te houden omdat men haar zo goed vind passen. Zowel school als wij als de begeleider vinden afstromen geen goed idee

lisbeth
04-03-2018 om 10:03
Uiteraard
Kan de begeleider ons hierin adviseren en ik verwacht ook dat hij niks voorstel wat absoluut niet mag alleen ben ik zo’n rare ouder dis zelf ook een beetje een gesprekspartner is met kennis van zaken.

M Lavell
04-03-2018 om 10:03
Omgekeerd
Ze kan de vakken die niet goed gaan op havo niveau doen en misschien zelfs op dat niveau afsluiten. Dan kan ze op het vwo door met de profielvakken.
Aan het eind krijgt ze dan een havo diploma met een vwo aantekening voor de profielvakken.

lisbeth
04-03-2018 om 11:03
Ja maar
De vakken die niet goed gaan komen na dit jaar al te vervallen. Ze gaat dan namelijk door met haar profielvakken en die vormen geen probleem. Het gaat zich dus eigenlijk puur om de maanden onderwijs vanaf nu tot het einde van dit Haaren dan voor de vakken die niet in haar profiel zitten. Ze hoeft die dan toch niet op havo af te sluiten?
M

M Lavell
04-03-2018 om 11:03
Dat denk ik wel
Je moet wel alle vakken op vwo halen om een vwo diploma te krijgen.
Als dat niet lukt, dan is de dichtstbijzijnde variant een havo diploma met vwo aantekening.
Waarom zou je daar tegen zijn?
Ze kan later altijd nog die vakken toch nog op vwo niveau afsluiten (desnoods via LOI) en alsnog een vwo diploma halen.

M Lavell
04-03-2018 om 11:03
Dat geldt voor iedereen
"De vakken die niet goed gaan komen na dit jaar al te vervallen."
Dat geldt voor iedereen.
Heel erg slim zijn is geen goed excuus om de regel te laten vervallen, zeker niet als het probleem in meerdere vakken zit.

lisbeth
04-03-2018 om 11:03
Het idee is
Om de komende jaren die vakken al op vwo niveau te doen. Alleen middels een maatwerktraject. Zodat ze in de loop van komende jaren die vakken op vwo niveau kan afsluiten en hiermee een vwo diploma kan behalen

wil40
04-03-2018 om 11:03
Hier mocht het niet.
Mijn zoon mocht niet eerder bepaalde vakken laten vervallen. De reden van school:"Vakken moeten met een bepaald aantal uren doorlopen zijn en cijfers moeten minimaal een voldoende staan voor overgang."
De achterliggende reden is dat er nu eenmaal een bepaald schooljaar vaststaat waarin vakken mogen vervallen, anders kan iedereen over als onvoldoendes mogen worden weggestreept. En zijn er meer leerlingen die dat ook wel willen.
Dyslecten laten in het 1e jaar dan minimaal Frans en Duits vervallen.
Hier werd het dus idd wat Miriam zegt, wel een diploma maar niveau lager. En de keuze van doubleren was een optie.

M Lavell
04-03-2018 om 11:03
Dat kan dan
Je moet het met school overleggen.
Ze kan aan een profiel op vwo beginnen als ze de vakken heeft afgesloten. Dat kan (misschien en als de school dat wil) op havo niveau. Dan kan ze op vwo niveau door met klas 4,5 en 6.
Niet willen blijven zitten én beweren dat ze de vakken die nu slecht gaan best wel te doen zijn naast het examenprogramma vwo, maar dan in nog eens 3 jaar, klinkt niet zo logisch.
Ze kan wel blijven zitten (vwo) en toch al enkele vakken van het profiel vooruit doen.
Ik ben zeer benieuwd wat het uiteindelijk gaat worden.
Hou ons op de hoogte.

M Lavell
04-03-2018 om 11:03
zo is dat
Wil " De reden van school:"Vakken moeten met een bepaald aantal uren doorlopen zijn en cijfers moeten minimaal een voldoende staan voor overgang."
Precies er geldt in principe het "vlieguren" model.

Henrieke
04-03-2018 om 11:03
De mogelijkheid
zou er misschien in kunnen liggen dat school niet zegt dat vakken komen te vervallen of eerder worden afgesloten, maar dat er voor die vakken een individueel traject naar het einde van het schooljaar wordt uitgezet, waarbij ook gekeken werd naar de afsluiting.
Toen één van mijn kinderen in de derde klas een zware Ziekte van Pfeiffer had gehad en daardoor veel gemist had en zwak stond voor de vakken die ze zou laten vallen, vond men het zonde als ze daarop zou blijven zitten. Een aantal vakdocenten heeft haar toen wekelijks individueel begeleid en ze heeft van hen ook beoordelingen gekregen die telden voor de overgang. Daarmee kon ze over en verder met haar profielvakken.
Geen idee of het een aardige maar formeel eigenlijk niet de bedoeling actie van school was, maar dochter en wij waren er erg blij mee.
Groet,
Henrieke

wil40
04-03-2018 om 11:03
Henrieke.
Maar hadden die vakken bij elkaar toch de benodigde aantal punten of ging ze over met meer onvoldoendes dan officieël is toegestaan?

M Lavell
04-03-2018 om 11:03
Dat is wel de bedoeling
Zo kan het Henrieke. De school is zelfs verplicht om in het geval van ziekte een oplossing te bieden. Dat hoeft niet per se zittenblijven te voorkomen (dat kan niet altijd) maar daar waar het wel kan, is dat fijn.
Een vervangende opdracht kan gemiste lessen en toetsen vervangen.
Maar als het probleem "heel erg slim" en "herhalen heeft geen zin" is, dan lost zich dat niet op in drie maanden. Dan is het verzoek eigenlijk om de vakken helemaal niet te doen en als "onbelangrijk" af te stoten.
Een vervangende opdracht kan bij mijn weten niet reeds behaalde onvoldoendes weg poetsen, tenzij zo'n opdracht standaard is voor alle leerlingen. Iedereen wil graag onvoldoendes weg kunnen werken.

marie
04-03-2018 om 11:03
Precies
Alles valt op te lossen, het enige dat je nodig hebt is een medewerkende school.
Jullie voorstel (of een variant erop) klinkt als het meest logische in deze situatie.
Wat vindt je dochter?

IngridT
04-03-2018 om 11:03
Hier ook een (ernstig) ziek kind in de onderbouw.
Hij belandde in maart in het ziekenhuis, en heeft in totaal 6 weken school gemist. Toen hij terugkwam ( maar nog wel onder behandeling was, en elke paar weken een aantal dagen ziekenhuisopname had) heeft hij een aantal niet- profielvakken onmiddellijk laten vallen, zodat hij zich kon focussen op wat voor het jaar daarna belangrijk was om bij te sloffen. School was daarmee akkoord. Geen idee of het volgens de regels was, maar wij waren er erg blij mee. Zoon is gewoon overgegaan.
Maar dat is wel een ander verhaal dan van jouw dochter. Ik ben zelf ook vo docent en betwijfelof ze bij mij op school accoord zouden gaan met jouw voorstel. Ik denk het niet eerlijk gezegd.
Ingrid

Henrieke
04-03-2018 om 11:03
Voor de overgang
had ze voldoende punten.
IDie punten werden alleen op een andere manier gehaald dan wat normaal was. Dit gold het feit dat dochter de klassikale lessen niet meer volgde maar individueel begeleid werd. Daar werd een aangepast programma afgewerkt omdat het niet mogelijk geacht werd om alle gemiste stof in te halen. Er werden nieuwe eindeisen geformuleerd op basis van dat nieuwe programma en aan die eisen moest worden voldaan met een voldoende.
Henrieke

Lou
04-03-2018 om 11:03
Terug naar de hb-begeleider
Als daar nog tijd voor is, zou ik nog even overleggen met de hb-begeleider. Vervroegd afsluiten van vakken waar ze een onvoldoende voor staat, zal namelijk niet mogen. Maar de hb-begeleider zal vaker dit soort problemen hebben gezien. En vergeet in het overleg met hem en vooral ook met de school ook niet hoe het verder met je dochter gaat. Je schrijft: "Kind is half overspannen, slaapt niet van de stress en heeft paniekaanvallen." Dat moet serieus genomen worden.
Kijk eens of je met de begeleider en liefst ook met de schoolarts tot een plan van aanpak kan komen waar de school in mee kan gaan. Mijn ervaring is dat een medisch advies veel gewicht in de schaal legt.

lisbeth
04-03-2018 om 11:03
Niet ziek
Tenminste niet lichamelijk. Het zou haar wel psychisch zeer ontlasten. Dat is ook de reden van de begeleider en van ons

lisbeth
04-03-2018 om 11:03
Gesprek
We hebben eerst nog een gesprek bij de begeleider.
Alleen wat ik al schreef, ik ben zelf ook graag op de hoogte van wat mag en niet mag.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.