Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

karin

karin

30-10-2014 om 13:10

wat kost de avondmaaltijd?


Katniss

Katniss

02-11-2014 om 22:11

Kleine eters

Ik denk dat wij kleine eters zijn. Ik koop 1 pak mix en daar houden we van over met zijn drieën. Jongste vindt het dan wel lekker om de volgende dag een pannenkoek met stroop mee naar school te nemen.

Kaaskopje

Kaaskopje

03-11-2014 om 01:11

Pannenkoeken

Waarom koopt iedereen toch kant en klare mix? (zegt Kaaskopje die wel een kant en klare pizzabodem koopt, haha) Als je een pak meel in huis hebt, een pak melk en een doos eieren, is het net zoveel werk als uit een voorbewerkte doos. Je moet in beide gevallen beslag maken. Wat zal het kosten? 40 of 50 cent voor het meel, 1,30 voor 2 liter melk en 45 cent voor eieren? En daar kun je een flinke stapel pannenkoeken van bakken.

Wat mijn man, die geen echte pannenkoekeneter is, lekker vind is als ik wat bakjes vulling op tafel zet. Gebakken champignons en uien, spek, paprika, geraspte kaas e.d.. Pannenkoeken bakken waar al het een en ander in zit, vind ik nog steeds een lastig klusje dus dit is een goed alternatief. Zo zou je ook kortgebakken appelblokjes in een schaaltje op tafel kunnen zetten.

Kaaskopje

Kaaskopje

03-11-2014 om 01:11

Kleine en grote eters

Wij maken nog steeds gebruik van 'kant en klaar' als de wereldgerechten van Knorr (of eigen merk). Het zal vast niet zo authentiek zijn als ze je willen laten geloven, maar voor ons is het lekker genoeg. We eten dat gemiddeld een keer per week. Wat ons elke keer weer verbaast is wat die fabrikant als voldoende ziet voor 3 tot 4 personen. Zelfs als we met drie personen eten (terwijl er volgens de verpakking dus rek naar 4 personen mogelijk is) dan is het echt te weinig. Onze eetlust ligt standaard boven wat de fabrikant daarvan vindt. Wij kopen daarom toch maar twee dozen. We concluderen daaruit dat wij érg grote eters moeten zijn.
Vroeger at ik op mijn werk wel eens samen met collega's en van wat sommigen aten, zou ik werkelijk niet kunnen leven.
Als we het dan weer hebben over hoeveel het kost, is eten voor miniportie-eters natuurlijk wel goedkoper dan voor maxiportie-eters. Dat soort zaken maken het best lastig om tot een goed antwoord te komen op 'wat kost de avondmaaltijd?'.

amk

amk

03-11-2014 om 07:11

Juno

ik reageerde specifiek op jou Ik vind jullie geen grote eters.
Met 6 met 1 pak zijn kleine eters in mijn beleving.

Aldi pakken bevatten 800g mix, dat is idd het dubbele van een standaard pak. Ik heb dus een ander standaard pak in mijn hoofd, maar ook dan zouden wij met 6 eters van mijn huishouden (we zijn met z'n 2) 1,5 pak nodig hebben.

Voor pannenkoeken gebruik ik geen pakken, behalve op vakantie want dan zijn pannenkoeken zo'n heerlijk warm ontbijt. Lekker als er nog nachtvorst is geweest.

Kaaskopje, de truc is eerst de vulling wat aanbakken en dan het beslag er over. Jou oplossing kan ook natuurlijk, dan kun je zelf beslissen wanneer je wat et ipv steeds in de stapel te kijken wat er nu weer aankomt :-)

Pirata

Pirata

03-11-2014 om 10:11

zelf deeg/beslag maken

Het gaat geloof ik niet echt meer over de kosten :-)
Pizzadeeg maken wij heel vaak zelf, dan voeg ik circa 1/3 volkoren meel toe ipv witte bloem. Zo wordt het veel voedzamer zonder dat het te zwaar wordt. Bij pannenkoeken gaat dat ook prima.
Mijn man maalt soms wel eens noten door het pizzadeeg, ik moet zeggen dat dat heel lekker is.
Nog iets over die passata die ik eerder in dit draadje zag: ik zag een keer bij de keuringsdienst van waarde dat passata niets anders is dan aangelengde tomatenpuree. Waarbij de prijs dan ook nog enkele keren over de kop is gegaan.
Een aardige manier om een "luie" tomatensaus te maken van tomatenpuree: meng er een scheutje balsamico-azijn door en een teentje knoflook. En wat water om het fijn te laten verspreiden over de pizza. Verse tomaten op de pizza leveren bij mij een kledderige bodem op. Misschien moet ik bakken op een hogere temperatuur om dat te vermijden?

amk

amk

03-11-2014 om 10:11

Pirata

dan moet je de binnenkant er helemaal uithalen en alleen de buitenste delen gebruiken. Geen schijfjes tomaat gebruiken. Dan ben je al een heel stuk van het vocht kwijt.

Jasmijn

Jasmijn

03-11-2014 om 11:11

passata, goedkope tip

Ik kwam daar ook achter Pirata. Op een dag had ik geen passata in huis en wilde wel zoiets gebruiken. Ik had wel van die hoge potjes tomatenpuree (lidl 4 stuks voor 1.19) Omdat ik zeker wilde zijn dat ik de juiste dikte had gooide ik niet de puree bij de rest van het eten en wat water, maar ging het eens netjes uitmeten. Dus puree in een bakje, en eerst een blikje water (blikje van de puree gebruikt) erbij...was heel dik en romig. Uiteindelijk kan je er dus makkelijk 3 tot 4 blikjes indoen (hoe dik/dun je het wilt) en het smaakt inderdaad net zoals passata uit zo'n pakje. Handig voor als je een keer misgrijpt (alhoewel ik sindsdien geen passata meer koop) zelf vind ik trouwens de blikjes tomatenblokjes erg lekker (toch een beetje structuur) is wel te vochtig voor een pizza, maar voor andere sauzen heerlijk.

Kaaskopje

Kaaskopje

03-11-2014 om 12:11

Saus voor de pizza

Gisteren hebben we weer pizza gemaakt, speciaal voor mijn dochter, die had de vorige ronde gemist:-)

Ik had 8 niet zulke grote tomaten, 300 gram gehakt, een ui en een paprika, 3 teentjes knoflook en pepertjes uit een potje (4 van die plakjes zijn pittig genoeg voor mijn man). Ik heb de tomaten ontveld, daar de knoflook fijngehakt op gestrooid en de tomaten kleingesneden, dat bij het inmiddels gerulde en de kortgebakken ui en paprika gedaan en samen een poosje laten pruttelen. Het was toen al geen natte substantie. Vervolgens heb ik er een halve pot rode pesto bij gedaan van Lidl. Dat is een grotere pot dan van C1000. Nog wat Italiaanse kruiden met zout en een handje oregano erbij... en vervolgens in de blender. (Ik heb het ding helemaal herontdekt:-)) Daardoor is de saus fijner van structuur en makkelijker uit te smeren over de pizzabodem. Het was iets teveel, dus dat kan weer ergens anders door.

Misschien kan het ook met 'gemak' uit de winkel, maar op een zondagmiddag met weinig anders te doen, vind ik het wel leuk om zo 'ambachtelijk' bezig te zijn:-). Op werkdagen lukt dat niet. Dan kookt man meestal.

amk

amk

03-11-2014 om 12:11

Die saus

die kun je dan weer prima bewaren in gesteriliseerde jampotten.
Jampotten 20 minuten bij 120 graden in de oven. De deksels uitkoken in een pan water en dan de hete saus in de hete potten (goed vol) deksel erop en omdraaien en zo laten afkoelen. Trekken ze vacuum en is het heeeeeeeeeel lang houdbaar buiten de koelkast.

Zelfde voor appelmoes (minstens 1 jaar), jam en andere dik vloeibare zaken.

Hoef je maar 1x te koken voor steeds de ambachtelijke passata.

Zoals kaaskopje de blender heeft herontdekt ben ik in eens groot fan van mijn soeppan.

Kaaskopje

Kaaskopje

04-11-2014 om 18:11

Wecken dus:-)

Daar ben ik wel in geïnteresseerd. Zo'n speciale weckpan met een ingebouwde thermometer lijkt me best handig, maar volledig overbodig begrijp ik, als je de potten ook in de oven kunt verhitten?

Kinne

Kinne

04-11-2014 om 20:11

Wij zijn heel gemiddeld

Zie al dat we qua kosten heel gemiddeld zijn. Kom vaak niet boven 5 euro uit.

Gisteren aten wij spaghetti met rode saus met verstopte groenten ongeveer 5 euro.

Vandaag sperziebonen met aardappelen en een worstje kosten 4,50

Morgen boerenkool met worst kost ongeveer 4,00

Donderdag gaan we kip kerrie met rijst eten. Kip was vrij duur, kost in totaal ongeveer 8 euro.

We zijn met 5 personen.

Kinne

Kinne

04-11-2014 om 20:11

off topic Emine en Amk

Wat is een broodje Martino en muligatwnysoep? Klinkt heel spannend. Hou wel van eens wat anders te koken
Mijm kinderen denken daar helaas anders over.

Een broodje Martino

Is een broodje filet Americain, met (in mijn variant) peper en zout, schijfjes augurk, schijfjes ei en een beetje mayonaise.

Vaak liggen dan ook op de schaal: broodjes tonijnsalade met sla, ui en ei en broodjes met (mamaak)paturain en gerookte zalm.

Kinne

Kinne

04-11-2014 om 21:11

Lekker. Voor mij en man dan. Veel te exotisch voor de kinderen.

Bedankt voor de opheldering.

amk

amk

05-11-2014 om 07:11

muligatawny

is een indiaase kippensoep, niet pittig, maar romig.

amk

amk

05-11-2014 om 07:11

kaaskopje

ja, overbodig als je maar onthoudt dat die potten nog heet en je vloeistof ook moet zijn. De deksels laat ik gewoon in de pan staan en droog ik niet af.

Klinkt lekker! (OT)

Klinkt lekker, misschien moeten we wel recepten uitwisselen

Ik heb laatst ook zo'n exotisch soepje gekocht op advies van een collega: Palestijnse olijfoliesoep met linzen, ben benieuwd.

bibi63

bibi63

05-11-2014 om 14:11

die kant en klare mixen snap ik ook niet. Verder: ons weekmenu

Net als Kaaskopje zegt: die kant en klare pannenkoeken/cake/appeltaart mixen snap ik ook totaal niet. Het werk zit 'm (bijv. bij een appeltaart) in het deeg kneden, springvorm bedekken en appels schillen. Ik zie daar absoluut het voordeel niet van in. (suiker en meel kan ik ook zelf kopen en mengen).
En verder, ons weekmenu:

Maandag: macaroni. (maak ik de dag ervoor altijd al klaar, want maandag geen tijd, alleen nog even de prut opwarmen en de macaroni koken). Grote zak Italiaanse gesneden groente, ui, knoflook, klein pakje rundergehakt, blik tomatenblokjes, groot blik tomatenpuree, kruiden.
Dinsdag: Runderlapjes, rode kool (uit pot), aardappels.
woensdag: Aubergine met mozzarella en tomatensaus uit de oven. Milner gebakken kaasschnitzels erbij. Aubergines in plakjes grillen in de contactgrill. Laagjes aubergine, mozzarella, bassicilum en tomatensaus (uit pot) in de oven.
Donderdag: Verse spinazie met wat bechamelsaus erdoor. Aardappels en rundervink.
Vrijdag: Roti. Kipfilet, kousenband, aardappels, ei.
Zaterdag: Groentesoep. Bouillon van tablet. Grote zak soepgroente. Extra ui. Balletjes van een beetje gehakt. Chiabatta/knoflookboter.
Zondag: Spruitjesstampot.

Bibi

Ik snap die kant-en-klare mixen wel

Als je onverwachts visite krijgt, niks in huis hebt voor bij de koffie maar ze wel wat lekkers wil voorzetten is het heel handig als je mix voor muffins/kruidencake/brownie in de kast hebt staan waar alleen water bij hoeft.

skik

amk

amk

06-11-2014 om 10:11

of nog veel makkelijker

onverwachte visite krijgt gewoon niets, hadden ze maar niet onverwacht moeten komen.

Als je al tijd hebt om een cake of wat ook te bakken heb je die 2 minuten ook om een mix te maken en dan is de visite ook niet onverwacht.

amk

amk

06-11-2014 om 10:11

Meisje Klein

goed idee om een receptendraadje te starten.
Ik zal vanavond het recept even opzoeken en dan begin ik wel.

Maar heb je ook nog tijd om naar de winkel te rennen voor dat ei of dat halve pakje boter te halen dat je voor dat recept nodig hebt? Ik heb niet standaard allemaal bakbenodigdheden in huis. Als ik bedenk dat ik van die rimpelige appeltjes een applecruble wil maken is net de basterdsuiker op o.i.d. Dus voor onverwachte visite, of wanneer je puberdochter om half negen 's avonds zegt dat ze iets mee moet nemen voor de klassenpicknick van morgen is het voor de niet-Mina-Bakgraags onder ons heel handig om zo'n eeuwig houdbaar pak browniemix in de kast te hebben staan.

skik

Barvaux

Barvaux

06-11-2014 om 10:11

skik

Als mijn puber om half negen 's avonds zegt dat het iets mee moet nemen naar de klassenpicknick dan mag die dat zelf oplossen (de ah en de lidl is om 8 uur open) ;)

Je kunt werkelijk....

....van alles wat je in je kast hebt staan, iets bakken. Oke, toegegeven, je moet er gevoel voor hebben wat verhoudingen betreft enzo, maar je kunt van (bijna) alles zelf een mix maken, in een bakblik knallen en bakken tot nieuwe lekkernijen.

Pas bv gemaakt van muesli en brinta die we ineens beu waren: 1 deel muesli, 1 deel brinta, 1 deel bloem. Gewicht van dit alles delen door twee zoveel suiker erbij, totaal gewicht weer door twee en zoveel boter moet erbij. Ei kan voor het rijzen en de hechting, maar is er geen ei dan zonder ei. Gestort op bakplaat en uitgesmeerd, kwartiertje in de oven op 200 graden en wij hadden een hele plaat muesli/brinta-koeken.

Oud brood, overgebleven ontbijt/eierkoek en die paar speculaasjes die nog in de trommel zitten en dat pak hagelslag dat er al tijden staat, idem. Deeg van maken (naar inschatting melk, suiker, boter en ei toevoegen) en in een bakblik bakken tot een nieuw, uh, ja wat eigenlijk......

amk

amk

06-11-2014 om 11:11

skik

dan krijgen ze dus gewoon niks. Jammer dan.
Ze komen toch voor mijn gezin, niet voor de vreterij? Koffie is hier ook niet standaard in huis, dan drinken ze maar thee, water of melk. Ik ga geen dingen opvoorraad houden die ik niet gebruik en op is op.

eieren, zelfrijzendbakmeel of bloem en suiker zijn hier altijd wel aanwezig.
En anders is er wel een alternatief: honing ipv suiker, gewone suiker ipv basterdsuiker.
Ik zit niet vast aan een recept en varieer er vrolijk op los en meestal is het eetbaar.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.