

Huis, Tuin en Keuken
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Anneque
03-03-2015 om 10:03
Wat eten we vandaag?
Lang geleden startte (dacht ik) Silone zo'n draad: "wat eten we vandaag?" Ik vond dat leuk, deed weer eens nieuwe ideeën op.
Is er animo voor? Ik doe de aftrap.
Sinds kort bestel ik wekelijks een krat groenten en vlees bij Willem en Drees en ik ben helemaal opnieuw geïnspireerd! Omdat het duur is, ben ik veel zuiniger en gooi ik nog minder (nu niets meer eigenlijk) weg. Ik heb altijd een hekel aan voedsel weggooien gehad, maar moet bekennen dat het toch wel eens gebeurde dat er ergens iets lag te zieltogen en dat ik dat dan maar wegmikte. Maar zo'n mooi savooienkooltje laat je gewoon niet verpieteren. Ze verkopen er trouwens ook soepkip, een oude uitgelegde hen. Héérlijke soep van getrokken van de week. En zelfs gebraden was die nog erg lekker: je moet best ff kauwen, maar er zit veel meer smaak aan. Goed, tot zover de reclame.
Wij eten vandaag: pasta met schorseneren en een omelet met raapsteeltjes.

Anneque
13-03-2015 om 14:03
Mihoen
met paksoy en omeletreepjes vandaag.
Schorseneren van gisteren waren heerlijk: gaar koken in water met een scheutje citroensap en wat zout, in stukken van zo'n 3 cm snijden en mengen met een dressing van olijfolie, citroen, peper, zout en gehakte peterselie. Lauwwarm tot koud opeten, was echt lekker!

tonny
13-03-2015 om 14:03
volop variatie
ha, ik heb de tweede vrijdagavond van de maand tot mee-eetavond gebombardeerd. Vond het jammer dat we de uitgevlogen kinderen zo weinig zien, zij elkaar ook niet, dus vandaar dit moederinitiatief.
Vanaf vijf uur hapjes en drankjes. Bitterballen, olijfjes, stukjes kaas, honingtomaatjes, kaashapjes uit de oven, stokbrood, kruidenboter, wraps met zalm of tomatentappenade en toastjes met paling (op speciaal verzoek. Poe, is wel duur zeg!).
Vanaf half zeven aardappel-anders uit de oven, als groente snijbonen en broccoli, stoofpeertjes en sla. Frites, gemarineerde kipkluifjes en voor de vegetariër onder ons groenteballetjes.
Toe zet ik gewoon wat pakken neer. Stacciatellavla, aardbeienyorghurt, vanillevla. En een bak gewassen druiven.
(volgende maand haal ik chinees, lekker makkelijk, hahaha!)

Silone
13-03-2015 om 14:03
schorseneren
klinken zo ook erg lekker. Ik kook ze meestal in melk en eet ze warm.
Vandaag kippenpootjes uit de oven, met olijfolie, zeezout, peper, geperste mandarijn, knoflook. Krieltjes voorgekookt in schil en hup ook in oven met knoflook en rozemarijn uit de tuin. Ratjetoe aan groente: winterwortel in stukjes, sugarsnaps, mais en doperwten uit diepvries, door elkaar gehusseld.
Leuk idee Tonny, die mee-eetvrijdag. Creatieve oplossing om iedereen thuis te krijgen ;-)

Flanagan
13-03-2015 om 18:03
Favoriet van mijn kinderen,
Gehakt met ui en spitskool bakken, zakje gedroogde bamigroente toevoegen. Serveren met rijst, javakroepoek en satesaus + naar wens sweet chilisaus. In 10 minuten klaar en licht verteerbaar.

ijsvogeltje
13-03-2015 om 19:03
spaghetti met rode pesto groente saus
Gisteren een van onze favorieten gegeten: spaghetti met een grote pan met 'rode pesto saus'. Ik gooi er altijd allerlei restjes groente in (nu: champignons, broccoli, winterwortel, ui en paprika) en veel tomaten (meestal uit blik). Bouillonblokje erbij en italiaanse kruiden. Half uurtje laten pruttelen en dan nog een potje rode pesto erdoor. Lekker met pittige geraspte kaas. Wij eten dit altijd vega, maar je kunt er natuurlijk ook wat gehakt of vis doorheen doen.
Vandaag hutspot-stampot met een gehaktbal gegeten.

Anneque
15-03-2015 om 15:03
Uitgebreide nasi
Gisteren nasi met pindasaus, gewokte kool, koolsla, verse kroepoek en een gebakken ei.
Vandaag pasta met olie en knoflook, gebakken zalm en ik denk een salade.

Marjoleine64
15-03-2015 om 16:03
Een paar standaard-recepten iedere week
Wij hebben allemaal (2 ouders en 2 pubers) een druk leven, en houden niet zo van lang in de keuken staan. Dus we maken het onszelf gemakkelijk. Per week:
* één keer pizza. Kant-en-klaar, 2 pizza's voor ons vieren. Wel met flink extra olijven/tomaat/kaas/kruiden erop. En dan later 's avonds nog een toetje voor de pubers omdat een halve pizza toch niet genoeg is.
* één keer ovenmacaroni. Supermakkelijk klaarmaken! Bijna een kilo verse groente (deels voorgesneden), groot blik zalm, pakje ovenpastamix en 300 g macaroni. Kan ook prima een dag vooraf klaargemaakt worden en dan door een kind in de (voorgeprogrammeerde) oven gezet worden om toch op tijd te eten.
* één keer nasi of 'bahamarijst'. Weer met veel groente.
* verder in het weekend regelmatig ovenschotels (vandaag witlof met ham en kaasssaus, met de aardappels erbij in de ovenschotel). Ook regelmatig pompoen, met rijst en beenhammetje erbij.
* meestal 2 keer per week iets van 'aardappelen-vlees/vis-groente'. Dat is afhankelijk van het aanbod in de winkel en de zin in koken.
* in de zomer vaak maaltijdsalades, maar dat vindt oudste zoon echt niet lekker.

Kinne
15-03-2015 om 16:03
soep
Vandaag tomatensoep met brood. Morgen bloemkool, aardappelen en kip. Dinsdag Spinazie, aardappelen en vis. Woensdag spaghetti en donderdag iets vegatarisch.
Plan meestal een week vooruit ivm boodschappen op de markt. Werkt voor ons heel goed. Kinderen vinden het erg prettig om ruim vantevoren te weten wat we gaan eten.

Barvaux
15-03-2015 om 18:03
vandaag
Tot mijn oudstes volle tevredenheid een lekkere oldschool maaltijd van gekookte aardappelen, koolraap met een maizenamelkpapje en een speklapje waarbij ik eerst het speklapje met mosterd had besmeerd. Ik houd er niet van maar er moest ook nog nootmuskaat over de koolraap van oudste. Jammer dat mijn moeder dit niet heeft kunnen zien :)

AnneJ
15-03-2015 om 18:03
andijvie
Hier vandaag andijviestamppot met sucadelapje. Ik kijk ook vaak wat in de reclame is en de sucadelapjes waren in de aanbieding. Een groot pak. Dus zaterdag hebben we daar al van gegeten met haricot verts (ook in de aanbieding) en zelfgemaakte frites met appelmoes van goudreinetten. Vlees voor 2 dagen is wel zo handig.

Katniss
15-03-2015 om 22:03
Kindereten
Dit weekend de kinderen thuis dus dan eten we kindvriendelijk en saai. Gisteren had ik paella gemaakt voor oudste, waarvan ze vandaag de andere helft had. Voor jongste en mezelf had ik gisteren macaroni met kip en tomatensaus en vandaag aardappelvormpjes uit de oven (zij gezichtjes, ik röstiballetjes) met sperziebonen en vissticks.

tonny
16-03-2015 om 18:03
haha Barvaux
wat een grappig verhaal, van die koolraap met een maïzenapapje. Dat heb ik niet meer gegeten sinds ik uit huis ben!

Barvaux
16-03-2015 om 20:03
Tonny
Ja, oudste vraagt er vaak om maar ik heb niet veel zin om die knol te lijf te gaan, ik weet nog hoeveel kracht dat vergde Vorige week kwam ik bij de AH en daar hadden ze alleen maar zakken van 300 gram van die troep en ja dan heb ik er vier nodig want normaal heb ik een kilo. Ik zag die knollen wel maar die waren aan de kleine kant. Ik wil het toch wel een keer als knol meenemen maar dan alleen als oudste hem gaat slachten.
Het ziet er qua kleur ook niet uit naast de aardappelen maar het is wel erg lekker.
Oja, nog een verhaal: zondag ging ik die koolraap halen in de supermarkt en ik sta met jongste in de rij. Opeens ziet hij op een kassaband waar geen kassière zit een stuk groente liggen (heb zelf ook geen idee wat het was). Hij wees verbaasd op dat ding en vroeg wat het was en ik zei adrem; oh dat is een vergeten groente... We moesten nog lachen toen we bij de auto waren en hij weet nu wat letterlijk en figuurlijk betekent.

Silone
16-03-2015 om 22:03
vandaag
logistieke nachtmerrie, dus klein restje hutspot uit de diepvries met worstjes en later op de avond nog twee prefab jumbo-pizza's belegd en gebakken. Een met drie kazen en een met vis. Minimale moeite, maximaal applaus.
Morgen nasi goreng met kip. Mjummie...

Anneque
17-03-2015 om 08:03
Koolraap alweer
Over dat slachten: ik snijd hem in schijven van anderhalve cm ongeveer. Die kun je dan heel makkelijk schillen (alsof je een appeltje schilt, gewoon de rand eraf schillen).
Vandaag dus koolraap, wie weet ga ik dat legendarische maizenasausje eens proberen Gewoon een roux'tje maken neem ik aan? En dan met aardappels en gestoofde varkenswangetjes.

tonny
17-03-2015 om 08:03
schijven snijden van die koolraap
inderdaad, zo deed mijn moeder dat. En dan de schil eraf. Kan me niet herinneren dat dat zo vreselijk lastig was, ik deed het ook weleens.
Varkenswangetjes? Wat zijn dat?

Barvaux
17-03-2015 om 08:03
Geen roux... gewoon melk aan de kook brengen en dan een papje van maizena en koude melk er door. Goed roeren tot het dik is en dan door de koolraap.

Hanne.
17-03-2015 om 09:03
vanavond
De avondmaaltijd is hier momenteel een beetje crisis. Partner is zodanig geblesseerd dat helpen in het huishouden (incl koken en taxi spelen) onmogelijk is en de kinderen hebben toevallig allemaal activiteiten rond etenstijd.
We zijn dus overgestapt op maaltijden die alleen opgewarmd hoeven te worden of waarbij alleen het vuur onder de pan aangezet kan worden en ik bij thuiskomst eea. af kan gieten..).
-Curry met kip, aubergine en kousenband met rijst
-Spaghetti Bolognese
-Stoofvlees met boontjes en aardappelpuree (ik was wat later thuis dan gepland dus de aardappels waren iets te veel doorgekookt)
-Lasagna met aubergine en mozzarella

Anneque
17-03-2015 om 11:03
tonny
Varkenswangetjes zijn de kaken van het varken. Er zitten veel zenuwen en pezen in het vlees, maar die lossen als je het stooft, op tot gelatine. Supergoed stoofvlees dus. Vandaag ga ik het eens zo proberen:
http://www.vlees.be/recipe/show/id/1689
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.