

Ouders en School
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

skik
16-10-2019 om 12:10
Initiatiefwetsvoorstel ouderbijdrage
Wat vinden jullie van dit initiatiefwetsvoorstel?
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35063-4.html
Een korte samenvatting:
"Het initiatiefwetsvoorstel regelt dat scholen leerlingen niet mogen uitsluiten van activiteiten wanneer hun ouders de daarvoor gevraagde vrijwillige financiële bijdrage niet (kunnen) betalen. Het gaat daarbij om activiteiten die geen onderdeel uitmaken van het verplichte onderwijsprogramma maar die wel worden georganiseerd onder verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag van de school."
Ik sta er dubbel in. Voor basisscholen vind ik het een prima plan, dat zal de hoeveelheid 'toeters en bellen' activiteiten indammen en scheelt dat een hoop werk voor de school en de ouders. Wat mij betreft is de basisschool al leuk genoeg zonder die fratsen.
Voor het middelbaar onderwijs vind ik het een minder goed plan. Behalve rechttoe rechtaan scholen zijn er scholen met een verrijking (sport, theater, tweetalig) waarvan de door de ouderbijdrage bekostigde activiteiten echt wel een meerwaarde voor de leerling. Er moet wel in de gaten gehouden worden dat er voldoende scholen overblijven die geen betaalde extra's bieden (geen idee wie dat in de gaten zou moeten houden trouwens) maar doorgaans is er voor de meeste vo-leerlingen voldoende keuze uit scholen met fratsen of zonder fratsen in de buurt.
Ouders vinden het meestal belangrijk dat de basisschool voor hun kind in de buurt is. Voor een school met extra's zijn ze nog wel bereid te reizen, maar ouders die zo'n school niet willen (omdat ze het niet kunnen of willen betalen) zou je wel in de gelegenheid moeten stellen hun kinderen in de buurt op school te laten gaan. Ook gaan broertjes en zusjes uit één gezin meestal naar dezelfde basisschool, al was het maar om logistieke redenen omdat kleintjes nog te jong zijn om zelfstandig naar school te gaan en je als ouder moeilijk drie kinderen op drie verschillende scholen kan brengen en halen. Pubers kiezen vaak zelf hun vo-school en dat is niet per definitie die waar hun brus ook geen gaat.
Ik denk dat als dit wetsvoorstel aangenomen wordt de werkdruk voor basisschooldocenten afneemt, maar het onderwijsaanbod voor vo-scholieren verschraalt.
skik

AlisonH
19-10-2019 om 10:10
Donna
Cambridge en examen op kosten van ouders: misschien heb je er overheen gelezen maar voor de ouders die de examenkosten niet kunnen betalen zijn ook potjes bij mij op school. Bovendien volgen alle leerlingen regulier Engels en is Cambridge een uur extra bovenop het rooster.
Overigens is het ook een beetje een mode-ding. Leerlingen zonder Cambridge leren ook prima Engels en in geval van nood kan je door een toelatingsexamen altijd nog starten met een studie aan een Engelstalige universiteit.

tsjor
19-10-2019 om 10:10
Dees
Waarom wil jij gaan bepalen waar andere ouders hun kindgebonden budget aan uitgeven?
Tsjor

tsjor
19-10-2019 om 10:10
AlisonH
Maar organiseer dat dan buiten school om. Huur de leslokalen, begin na schooltijd en laat mensen die dat willen zich daarvoor inschrijven. Wat is het probleem? Spaans, Chinees, pianoles, voetbal, turnen, rijlessen, alles wordt verder buiten schol om georganiseerd. Dus kan het cambridge engels toch ook buiten school om worden georganiseerd?
Het lijkt alsof scholen zichzelf willen versieren en opleuken, maar dan op basis van de beurs van de ouders. Alsof je je kamer versiert met de slingers van de gasten.
Je kunt het tegenovergestelde concluderen: scholen met een hoge ouderbijdrage zijn niet in staat de eigen begroting rond te krijgen; de gewenste uitstraling binnen het eigen budget te organiseren en hun onderwijsconcept in te passen binnen de beschikbare middelen. Het is dus een toonbeeld van een falende organisatie.
Overigens zullen wij het vooral motiveren met 'de ouders willen het'. Maar dat zijn dan toch de ouders die het niet voor elkaar krijgen om het zelf te organiseren en met geld bereiken dat ze het ook niet zelf hoeven te organiseren.
Nog handiger zou zijn om onderwijs terug te brengen tot de basiselementen, dus een halvering van de tijd (zodat leerkrachten ook echt maar parttime hoeven te werken) en daarnaast het vrijgekomen geld beschikbaar stellen aan allerlei sport- cultuur en maatschappelijke organisaties die juist al die leuke extra dingen uitstekend kunnen verzorgen.
Een goed plan daarvoor scheelt heel veel rondrijdende ouders en is dus ook beter voor het milieu.
Bovendien krijg je zo een veel rijkere arbeidswereld, waarin ook sportfanatici, muzikanten, toneelspelers, schrijvers. dammer en schakers, boeren, milieu-aanhangers, latinisten, arabisch-sprekenden etc. een (halve) boterham kunnen verdienen.
Hoeveel bespaar je als je de budgetten halveert? Hoeveel dagdelen kun je ouders daarmee extra geven (2, 3, 4?)?
Ik droom nog steeds van zoiets, vooral ook omdat het elders mogelijk blijkt te zijn.
Tsjor

M Lavell
19-10-2019 om 11:10
Waarom school wél?
AdHombre "Waarom niet? Waarom geen 'hybride' school? Betalen die ouders niet ook gewoon belasting?"
Alles kan hybride maar zo zit ons stelsel niet in elkaar. Bijvoorbeeld:Het is expliciet onmogelijk/verboden om in de zorg een behandeling die niet toegelaten is, wel te krijgen als je er maar extra voor betaalt. Bestemmingsplannen kunnen niet gewijzigd worden als je er extra voor betaalt. Bussen stoppen niet bij jouw huis als je er extra voor betaalt. Paspoorten, rijbewijzen, belastingvrijstellingen, er is helemaal niets dat in die vorm hybride is.
Er zijn legio landen waar alles te koop is, ook diensten die door de overheid geleverd worden, maar in Nederland is dat niet zo georganiseerd om een heleboel redenen.
Voorkomen van corruptie en uitputting van algemene middelen zijn daar maar een paar van.
De vraag is waarom het onderwijs wél op die manier te koop is.

Dees
19-10-2019 om 11:10
Tjor
Het enige wat ik wil is dat het geld wat verstrekt wordt voor een doel daar ook voor gebruikt wordt.

Dees
19-10-2019 om 12:10
Andersom
Overigens zijn het juist die mensen die willen dat andere mensen geld aan hun kinderen besteden. Want op het moment dat wij een schoolreis organiseren verwachten ze dag hun kind mee gaat en raken ze van slag als er een alternatief wordt aangeboden voor de niet betalende kinderen. Maw dan moeten de andere ouders de schoolreis ophoesten.

AlisonH
19-10-2019 om 12:10
Tsjor
Als dat zou kunnen! Maar zolang er nog wordt gevochten om leerlingen zullen scholen al die extra’s blijven bieden - soms zelfs ten koste van de eindexamenvakken. Ik ben helemaal voor jouw visie maar of dat ooit gaat lukken...

skik
19-10-2019 om 13:10
Tsjor
" Nog handiger zou zijn om onderwijs terug te brengen tot de basiselementen, dus een halvering van de tijd (zodat leerkrachten ook echt maar parttime hoeven te werken)"
En hoe kan een docent dan een living wage bij elkaar scharrelen in een 50% baan? Niet alle docenten zijn part timers, zeker niet op het vo.
skik

M Lavell
19-10-2019 om 13:10
Double shift
Skik "En hoe kan een docent dan een living wage bij elkaar scharrelen in een 50% baan?"
Dat is helemaal niet nodig. Je kunt 2 halve schooldagen draaien. Een ochtend school en een middag school. (een winterschool en een zomerschool)

skik
19-10-2019 om 14:10
Slecht idee
Leuk in theorie, slecht in uitvoering, een ochtend en een middagschool of een zomer en winterschool. Leerlingen die maar een half jaar per jaar naar school gaan vergeten in de tussentijd zoveel (da's nu al na 6 weken zomervakantie), dat je elk nieuw schoolseizoen weer drie stappen terug moet. Schiet niet op. En ik denk dat er maar weinig leerlingen zijn die het fijn zouden vinden om alleen de middagen naar school te gaan. Het creëert ook, voor kleintjes, weer een nieuw opvangprobleem.
skik

Alkes
19-10-2019 om 14:10
skik
" Het zou beter zijn als scholen meer geld van de overheid zouden krijgen zodat ze deze extra's daarvan, en voor iedereen, kunnen organiseren."
Ja, dat zou ook mijn oplossing zijn. Voor basisschool heel simpel. Verhoog het totale budget met 40 euro per leerling en iedere school kan een schoolreisjes of paasontbijt organiseren. Geen rompslomp meer met innen van die 40 euro. Ouders uit de ouderraad die precies weten welke ouders wel of niet hebben betaald en daar dan liefst ook wat van vinden.
Het voortgezet onderwijs kent volgens mij wel nodige extra's waarvan ik de meerwaarde betwijfel (behalve voor de leuk). Daarnaast kan een school Cambrigde engels of extra sport of kunstactiviteiten buiten schooltijd aanbieden voor de leerlingen die geïnteresseerd zijn. Dan betaal je alleen voor die buitenschoolse activiteiten.
Ik zie dan weer weinig in voorstel van tsjor waar kinderen halve dagen naar school gaan (deel bezwaren skik).

tsjor
19-10-2019 om 16:10
Allereerst werken veel leerkrachten op dit moment parttime.
Dan zijn er andere mogelijke opties: je kunt de schoolgebouwen dubbel gebruiken: ochtendploeg en middagploeg (niet mijn voorkeur). Leerkrachten kunnen zich ook ontwikkelen tot goede muziekleraren, dansers, wiskundegekken, gameontwikkelaars etc., en dan kijken of daar interesse voor is. Op die manier kun je je salaris ook aanvullen. Misschien zijn ze wel geïnteresseerd in geschiedenis en willen ze via het museum of opgravingen wel extra lessen verzorgen. Of zijn het goede reisbegeleiders en willen ze wel excursies verzorgen.
Dit zijnw at extreme voorbeelden, maar je kunt je voorstellen dat in een omgeving van de school de lokale bibliotheek, voetbalclub, muziekschool etc. ingeschakeld worden en dat er echt een grotere wereld ontstaat voor de leerlingen; en dat leerkrachten hun kwaliteiten op andere gebieden ontwikkelen en daarin ook les gaan geven.
Tsjor

tsjor
19-10-2019 om 16:10
Dat krijg je ervan
'Het enige wat ik wil is dat het geld wat verstrekt wordt voor een doel daar ook voor gebruikt wordt.'
Dus: kapotte wasmachine mag niet vervangen worden uit het KGB? Jij wil bepalen waar ouders hun geld aan uitgeven voor de kinderen?
Tsja, dan krijg je inderdaad dit: de school bepaalt dat ouders het geld moeten uitgeven aan een door hen bedachte en georganiseerde excursie. en sommige ouders weigeren dat. Er zijn oudeers die zelf over hun eigen portomonnee (of waat daarin dan nog over is) willen beslissen en die hun budget niet in beheer willen geven aan andere ouders die weten wat goed is voor hun kind.
''Want op het moment dat wij een schoolreis organiseren verwachten ze dag hun kind mee gaat en raken ze van slag als er een alternatief wordt aangeboden voor de niet betalende kinderen. Maw dan moeten de andere ouders de schoolreis ophoesten.' Nee niet, je moet het gewoon niet zo organiseren.
Datzelfde probleem heb je niet als je op vakantie gaat, dan zijn er geen ouders die mee willen liften op jouw vakantiereis. Als je iets bedenkt waarvan jij vindt dat het voor alle kinderen goed is, dan moet je ook zorgen dat je het voor alle kinderen kunt betalen.
Er is overigens niets tegen een fietsexcursie naar de dichtsbijzijnde boerderij. Zeer leerzaam.
Tsjor

Donna
19-10-2019 om 17:10
Dees
Serieus, jij vindt dat kinderen can wie de ouders de ouderbijdrage niet betaald hebben uitgeloten moeten worden van de schoolreis? Ik vind dat zo onbegrijpelijk... godzijgedank was de OR waarin ik zat in de basisschooltijd van mijn kinderen met andere zaken bezig en was er, behalve het bespreken van de inkomsten (ongeveer 70% betaalde) geen aandacht voor geneuzel over welke kinderen we konden gaan uitsluiten. Nu zit ik in het bestuur van een stichting die financieel steunt als kinderen op school uitgesloten worden van activiteiten, waaronder de kerstviering. Echt, hoe krijg je het voor jezelf verantwoord? Zorg gewoon dat alle kinderen mee kunnen doen, met een kerstbal per klas minder kun je ook een zinvolle kerstviering organiseren hoor. En geef je alle kinderen een fatsoenlijke levensles mee.

Triva
19-10-2019 om 18:10
Schooldag in drieën verdelen
Eerste deel ochtend, tweede deel ochtend en middag.
Op één dagdeel kan er dan een activiteit worden aangeboden waaronder gym natuurlijk maar verder ook naar keuze: zwemles, muziekles, theaterles, sport. De leerkrachten kunnen wisselen over twee klassen.

Dees
19-10-2019 om 18:10
Donna
Als je goed hebt gelezen heb je gezien dat wij de kinderen niet het slachtoffer willen laten worden van hun ouders. De ouders hebben gekozen voor een school met veel activiteiten en een eigen bijdrage van 50 euro per jaar. Die bijdrage mag ook in termijnen betaald worden, euro en voor de mensen die het geld niet hebben kunnen we Eker wat regelen. Dit gaat dus uiteindelijk om een groepje ouders dat uit principe niet betaald maar willens en wetena voor deze school hebben gekozen.
Wij laten de kinderen geen slachtoffers worden van de ouders maar op het moment dat die ouders komen klagen over iets wat we mis gaat op een uit dat geld georganiseerd feestje dan krijgen ze te horen dat wie niet betaald ook niet bepaald. En ja ze eisen echt dat hun kind meegaat want in de dagen voor zo'n schoolreis komen de telefoontjes binnen erover.

Donna
19-10-2019 om 21:10
Dees
Dus ouders komen bij jou, in de hoedanigheid van penningmeester van de ouderraad, klagen over activiteiten. En jij hebt precies op een rijtje welke ouders geen vrijwillige bijdrage gestort hebben? Echt bijzonder vind ik dat. Misschien is het een goede tip om je meer met het totaaloverzicht bezig te houden. Je bent lid van een ouderraad. Als penningmeester is het je taak de begroting sluitend te hebben, dat is dat. Dat is direct een goede boodschap aan al die ouders die bij je komen klagen.

Donna
19-10-2019 om 21:10
Toevoeging
O, en als je geen penningmeester bent, vind ik het schandalig dat je op de hoogte bent van welke ouders precies wat betalen. Dat gaat je dan echt helemaal niets aan en ik vraag me af of het niet in strijd is met de AVG. Ik hoop het wel.

Alkes
20-10-2019 om 08:10
Donna
Helemaal eens. Ik hoop dat de tijden veranderd zijn maar toen mijn kinderen op basisschool zaten werden de leden van de ouderraad door de penningmeester gevraagd mee te helpen met het belrondje naar ouders die niet hadden betaald. Gelukkig hadden we al snel een nieuwe directeur die hier direct een einde aan maakte (inderdaad vanwege privacyoverwegingen)

Dees
20-10-2019 om 08:10
Donna
Klopt ik weet wie er niet betaald en krijg via de vergaderingen te horen wat de klachten waren en van wie de klachten waren. Dus ik weet heel goed dat de klachten komen van niet betalende mensen.
Hier doet de OR niet aan aanmanen, de OR heeft ook geen telefoonnummers en ook geen email adressen. Mensen kunnen de OR wel mailen als er betaalproblemen zijn en dan is het naganoeg standaard antwoord dat wij het oplossen.

Aagje Helderder
20-10-2019 om 17:10
Maar even voor het goede begrip Dees ea
organiseert bij jullie de Ouderraad het schoolreisje? Is dat op meer plekken zo?
Dat is iets dat mij weer verbaast. Ik betaalde jarenlang ouderbijdrage. Dat ging over de kleine aanvullende dingen: paasontbijt, sinterklaasfeest en -cadeautje, versiering op bepaalde momenten, wat lekkers bij de avondvierdaagse en het eindfeest van groep 8. Schoolreisjes moesten we gewoon aan school betalen. De OR (en dus mede-ouders) had dus niets te maken met wel of niet mee mogen op schoolreisje. Dat bepaalde school dan zelf.
Op het VO is bij ons wel een ouderraad-achtig iets maar die organiseren alleen voor ouders dingen. Ouderbijdrage is voor school. De rekeningen voor excursies ed gaan ook naar school.
Als ik dit hoor, dan zou ik echt zoeken naar een bo-school waar de or niet een dergelijke plek zou hebben. Als ik nog bo-school zou moeten hebben dan. Wij zijn er net weg.

Donna
20-10-2019 om 19:10
Dees
Je bent dus de penningmeester. De andere leden van de OR gaat het niets aan wie wel en wie niet betaalt. Alleen het percentage en totale inkomsten zijn relevant. Geldproblemen van andere ouders horen natuurlijk niet bij de OR. Ik zou dan ook direct aan de directeur vragen dit deel over te nemen. De OR van jullie klinkt behoorlijk onprofessioneel. Ik heb als voorzitter jarenlang samengewerkt met een penningmeester die als accountant verantwoordelijk was voor jaarrekeningen van een aantal grote bedrijven. Heerlijk zo iemand die zich bezighield met de kerntaken en waarbij de privacy van iedereen vanzelfsprekend geborgd was.

Dees
20-10-2019 om 20:10
Niets onprofessioneel, andere leden weten inderdaad niet wie er wel of niet betaald hebben. Maar klachten nav georganiseerde activiteiten worden besproken in de vergaderingen waar iedereen aanwezig is. En dan hoor ik wie er geklaagd hebben en dan weet ik dat ze niet betaald hebben.
En inderdaad de directie mag achter de bijdragen aan. En ja bij ons regelt de OR de schoolreis.

Donna
20-10-2019 om 20:10
Dees
Ik vind het wel onprofessioneel als ouders met betaalproblemen met een OR contact op moeten nemen. Volgens mij mag het niet, daar zou ik maar eens achteraan gaan. Waarom vind jij het eigenlijk oké om aan deze groep ouders te vragen contact met jou op te nemen in plaats van met de directeur?
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.