Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

10-12-2019 om 18:12

Examentraining Lyceo


Aagje Helderder

Aagje Helderder

14-12-2019 om 19:12

Triva

Ik gok dat er in alle deelgebieden van mijn vak genoeg in het Frans is om mee toe te komen voor een master in deze tijd. Dus de studenten uit Franstalige landen zijn in het voordeel.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

14-12-2019 om 20:12

Geldt denk ik ook

voor Duits- en Engelstaligen. Die hebben in hun eigen taal ook genoeg voor een master. Behalve in 1 specifiek deelgebied. Daarvoor moet je denk ik nog steeds Frans kunnen lezen.

braam

braam

14-12-2019 om 20:12

destijds

Ik was destijds ook wel trots op mezelf dat ik voor zo'n eigenwijs pakket koos, met allemaal talen, geen wiskunde (hoefde toen nog niet). Ik dacht ook echt dat ik een alfa kind was, hoewel ik best goede cijfers had op alle vakken. Voor mijn huidige vakgebied is Engels de standaardtaal, en als je een andere taal zou moeten leren dan is Chinees duidelijk de beste keus. Je weet op je vijftiende echt nog niet hoe je zelf over twintig jaar bent, en hoe de wereld er dan uitziet (mijn vakgebied bestond toen nog niet). Ik zou nooit meer kiezen voor alle talen, ook omdat het ontzettend saai was omdat er zoveel herhaling in zat. Dat grammatica-inzicht heb je op een gegeven moment ook wel, en de boeken die je leest zijn ook weer niet zo ontzettend boeiend dat dat het de moeite waard maakt. En dan is het eindniveau inderdaad zo laag dat je nog steeds moeite hebt met het lezen van een krant in die taal. Met in plaats van Frans en kunst wiskunde en biologie/scheikunde heb je nog steeds je pakket met veel aandacht voor cultuur, maar ook een bredere ontwikkeling waar je later meer aan hebt.

Maar ik weet dat de meesten dat niet met me eens zijn; hier op de open dag ook voorlichting van een decaan die toch volhield dat het belangrijk was een pakket te kiezen dat aansluit bij wie je bent en wat je wil.

Schylger Famke

Schylger Famke

14-12-2019 om 22:12

ben de trotse. Kind vindt het niet meer dan logisch om zijn interesse te volgen. Hij weet heel goed wie hij is en leest heel graag, dus ik verwacht niet dat hij spijt krijgt. Net zo min als ik spijt heb van de talen die ik heb gekozen (wel van wiskunde). Wiskunde is verplicht, dus daar hoeft hij Frans of kunst niet voor te laten vallen. De middelbareschoolstof van in ieder geval economie en natuurkunde blijk je in een paar weken in te kunnen halen, dus mocht hij tzt toch nog een vak nodig hebben voor zijn studie kan hij het beter dan inhalen dan drie jaar een vak te hebben dat hem niet boeit.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

15-12-2019 om 01:12

Nou dat lijkt me sterk

Economie weet ik niet, maar vwo stof natuurkunde haal je niet in een paar weken in.

Beiden

Persoonlijk vind ik het niet nodig om de talen af te zetten tegen beta vakken. Beiden zijn belangrijk en hoe belangrijk kan je inderdaad op je 15de nog niet overzien. Uiteindelijk zijn talen voor mijn werk veel belangrijker geweest dan natuurkunde maar dat had natuurlijk ook anders kunnen lopen. Dat weet je niet van te voren.
Ik vind het goed dat kinderen zo lang mogelijk een zo breed mogelijke ontwikkeling krijgen, inclusief talen en beta vakken.

Wat betreft profiel keuze zou ik vooral aanraden om te kiezen waar je goed in bent, waar je interesse in hebt en ook waar je meerdere richtingen mee op kan. Het is inderdaad lastig als blijkt dat je geen bepaalde studie kan volgen omdat je een bepaald vak niet heb. Dus zeker als je niet een uitgesproken aanleg hebt kan je het beste zo breed mogelijk kiezen.

Mijn oudste kinderen hebben hun profiel gekozen. Mijn zoon doet C&M en heeft alle talen in zijn pakket. Daar hebben we wel een gesprek over gehad omdat je toch bepaalde studies uitsluit. Die wil hij waarschijnlijk toch niet doen. En uiteindelijk is er niks verloren omdat je natuurlijk best een vak kan inhalen als je opeens toch besluit om scheikunde te gaan studeren. Dat kost je een jaar maar dat is ook niet veel op een mensenleven. Mijn dochter wil misschien wel medicijnen of iets in die richting gaan doen dus heeft zijn een exact profiel gekozen. Door je profiel een beetje slim te kiezen en 1 of 2 extra vakken te doen sluit je heel weinig uit en kan je zowel alfa als beta vakken behouden. Mijn dochter doet bijvoorbeeld naast de verplichte vakken ook geschiedenis.

Schylger Famkre

Schylger Famkre

15-12-2019 om 06:12

@Ginny

Het was havo. Ik zou het na moeten vragen, maar een vriend van me heeft in een deel van de zomervakantie natuurkunde gedaan, omdat hij dat nodig had voor zijn gewenste vervolgstudie. Volgens mij ging het niet uit van de vervolgstudie, dus vermoedelijk waren het geen capita selecta.

braam

Ik heb destijds eindexamen gedaan in 6 talen en geschiedenis (dat dat toch mogelijk was is lastig voor te stellen). Ik deed dat uit louter laksigheid. School stond buitengewoon laag op mijn prioriteitenlijstje en omdat ik redelijk goed in talen was, was dit makkelijkste weg om mijn diploma te halen,
Ik heb achteraf ook spijt gehad dat ik geen wiskunde en economie heb gedaan. Ik was helemaal niet slecht in wiskunde, maar het leek me te veel moeite. Als het destijds verplicht was geweest, had ik in ieder geval geleerd om iets te doen waar ik wat moeite in moest steken.
Economie heb ik nog grotendeels tijdens studie/werk in kunnen halen. In mijn vakgebied is Engels de enige vreemde taal die je moet beheersen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

15-12-2019 om 11:12

Ja de highlights Schylger

Dat geloof ik wel, maar dat is toch echt andere koek dan het volledige pakket.
Maar het is een interessante optie voor mijn dochter, die natuurkunde heeft laten vallen en dat nu voor een vervolgopleiding mogelijk toch nodig heeft. Zo’n verkorte opleiding zou dan een mooie oplossing zijn. Dus als je dat nog eens zou willen navragen?

Overigens, tot mijn grote verbazing doe ik nu ook meer met taal dan met natuurkunde in mijn huidige werk. Dat had ik vroeger echt niet kunnen bedenken.

Schylger Famke

Schylger Famke

15-12-2019 om 11:12

@Ginny

Ik zal het vragen, maar het is natuurlijk wel al ruim een kwart eeuw geleden.

Bo

Bo

15-12-2019 om 12:12

@Ginny

Daarom, kinderen moeten kiezen op interesse en waar hun sterke kanten liggen. Ze kunnen nog helemaal niet weten wat ze later gaan doen. Zo ken ik kunstwetenschappers die nu in de IT zitten, een verpleegkundige die marketing manager is en ga zo maar door. Je kunt niet verkeerd kiezen, je interesses kunnen later wel veranderen.

Overigens heeft mijn man werktuigbouwkunde aan de TU gestudeerd en dat werd voor sommige vakken echt een worsteling. Er werden veel Duitse boeken gebruikt en dat had hij natuurlijk al vroeg laten vallen. Ook beta's krijgen er meer mee te maken dan ze lief is.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

15-12-2019 om 14:12

Ik ben een beta.

En ja juist daarom is taal ook belangrijk voor beta’s, ik liep in de eerste jaren van mijn studie en werkzame leven ook vast op mijn redelijk gebrekkige leesvaardigheid in Duits. Opgegroeid in de grenstreek en spreken en verstaan was nooit een probleem, maar lezen (van technisch Duits) schijnt dan toch weer andere koek te zijn.

Schylger Famke

Schylger Famke

15-12-2019 om 19:12

@Ginny

Het was toch de vervolgopleiding die voorzag in een cursus van een maand waarin een groot deel van de lesstof van 4 en 5 havo werd behandeld, voor scheikunde of natuurkunde. Weet eigenlijk niet of je ook beide kon doen.

Ad Hombre

Ad Hombre

15-12-2019 om 20:12

Ginny

" maar lezen (van technisch Duits) schijnt dan toch weer andere koek te zijn."

Da's zeker andere koek. De Duitsers en Fransen houden niet zo van Engelse leenwoorden dus technische teksten zijn nogal een uitdaging in die talen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

15-12-2019 om 22:12

Dan denk ik Schylger

Dat het alleen dat deel van de natuurkunde en scheikunde was dat voor die opleiding van belang was. Dat is toch niet hetzelfde.

Schylger Famke

Schylger Famke

15-12-2019 om 22:12

Het was het grootste deel in een maand, dus dan kan het helemaal in twee maanden, zou je zeggen. Dat is ook logisch, want je hebt in totaal 8 uur natuurkunde per week in de bovenbouw. Met 40 schoolweken kom je dus op 320 uur. Dus acht weken fulltime. Economie is ook 8 uur in de bovenbouw en dat was in een trimester in te halen. 10 weken met een werkgroep en een college per week.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

16-12-2019 om 15:12

Schylger

De bovenbouw bij havo duurt 2 jaar. Bij vwo zelfs 3.

Aan de andere kant: die 8 lesuren per week lijken me dan ook wel weer erg veel.

De waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

Schylger Famke

Schylger Famke

16-12-2019 om 16:12

Over

drie jaar. Natuurkunde is 2 uur per week in vwo 4 en 3 in 5 en 3 in 6. Ik had ondertussen ook bedacht dat 8 weken voor de havo te veel was omdat de bovenbouw daar maar twee jaar diuurt.

Vroeger en nu

Ik in 86 en 88 eindexamen gedaan havo en vwo en nu 3 kinderen waarvan 2 al eindexamen gedaan hebben. Ik kan jullie zeggen dat tegenwoordig de druk veel hoger is, de kinderen meer moeten doen en ook nog eens de examens moeilijker zijn. En ik zat op een school die bekend stond als hele goede cognitieve school. Ik heb geprobeerd de examens te maken van mijn kinderen en ofschoon ik nog steeds heel goed thuis ben in de vakken en de kennis paraat is het mijn ervaring dat het maken van de toetsen een kunst op zich geworden is. Parate kennis is m.i. Ondergeschikt geworden. Begrijpend lezen en instinkers die je verleiden om de vraag fout te beantwoorden zijn nu het belangrijkst. Wat ze dus leren bij de examentraining zijn de “kunstjes”. Als je die kent dan heb je kans op een voldoende. En dat leraren op de middelbare school graag de lesstof willen aanleren en zich niet willen verlagen tot aanleren van trucjes pleit alleen maar voor hen maar daardoor wenden wel veel leerlingen zich tot de examntraining. Het hele eindexamen moet wat mij betreft op de schop. Als je tot de eindexamenklas bent gekomen dan heb je na de laatste klas met goed gevolg te hebben doorlopen gewoon recht op een diploma. Net zoals in veel andere landen.

Tamar

Tamar

16-02-2020 om 21:02

Eefy

Precies dit. Mijn thuiszitter kende de leerstof prima, maar haalde 4 1/2. Nu heeft ze examentraining gedaan en er ging een wereld voor haar open. Ze kreeg precies de kunstjes die ze moet vertonen.

Als je niet goed hebt geleerd, helpt examentraining ook niet veel. Het gaat om de trucs en structuren die je 8n het boek niet leert.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.