Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

lennest

lennest

30-05-2013 om 22:05

Gênante lijven


Kaaskopje

Kaaskopje

18-08-2013 om 14:08

Biene

Heb ik letterlijk gezegd dat geen vlees eten slecht voor je is? Waar dan? Als je het gevonden hebt, laat het mij dan even weten, want ik zie het niet. Ik ben de laatste die zal beweren dat geen vlees eten slecht voor je is. Het enige wat ik vind, is dat het voor de mens normaal is om vlees te eten. We zijn er op gebouwd met onze kortere darmen dan bij planteneters en ons gebit. Wij hebben vitamine B12 nodig, wat in vlees zit. Je zult als vegetariër dus eventueel naar kunstmatige oplossingen moeten zoeken om het geheel toch volledig rond te krijgen. Vor veganisten, wordt het nog moeilijker. Dan moet je al zulke hoeveelheden plantaardig voedsel eten dat je het daar enigszins mee kunt ondervangen. En ook dan nog moet je oppassen dat je geen tekorten oploopt. Zolang je uiteindelijk alle stoffen binnenkrijgt die nodig zijn, maakt het in principe niet uit hoe je die binnenkrijgt. Maar door vlees te eten, krijg je dus wel 'makkelijker' alles binnen wat van belang is.
Als ik om me heenkijk, dan kan het gemiddeld genomen misschien zo zijn dat een vegetariër langer leeft, maar of dat altijd over rozen gaat wordt daar niet bijgezegd denk ik. Als je kijkt naar Hindoestanen, kun je ook concluderen dat alleen het weglaten van vlees niet wil zeggen dat je daarmee automatisch gezonder oud wordt. Er spelen meer factoren een belangrijke rol.

bibi63

bibi63

18-08-2013 om 14:08

Miriam, pindakaas

Jij: "Neem bijvoorbeeld pindakaas. Daar zijn van lieverlee de pinda's uit verdwenen. Het eerste de beste potje dat je pakt mag blij zijn als er rond de 50% pinda in zit. Terug naar mijn eigen pindakaas, die die ik van oma kreeg, die waar in zat wat erop stond namelijk 100% pinda, is niet eenvoudig. De supermarkt heeft het zeker niet."
O ja, is dat zo?
Ingredienten lijst Calve pindakaas: Ingrediënten: Pinda's 85%, plantaardige olie, plantaardig vet, zout (de reguliere variant dan, de ligth zit minder pinda's in)
Ingredienten lijst Monki pindakaas: Ingrediënten: pinda’s en zeezout.
Ingredienten lijst Aldi pindakaas: -Pinda's 93%
-Pindaolie
-Zonnebloemolie
-Gehard palmvet
-Zout (ja dus wel helaas palmvet, maar wel 93% pinda's)
Ingredienten Lijst Jumbo pindakaas: 85% pinda's, zonnebloemolie, gehard vet, zout.
Ja, dat geharde vet mag er van mij uit Miriam, maar jij vervuilt ook erg het draadje door te beweren dat je in de super geen pindakaas kunt kopen met meer dan 50% pinda's. Hoe kom je daarbij?
Bibi

Kaaskopje

Kaaskopje

18-08-2013 om 14:08

Miriam

Nu we het toch hebben over 'zal er geen traan om laten hoe', een gewetensvraag voor jou: als jij een opdracht krijgt om iets leuks te schrijven voor product X van Knorr en je krijgt daar een mooi bedrag voor, weiger je dat dan? (Stel dat je dat soort opdrachten zou krijgen.)

bibi63

bibi63

18-08-2013 om 16:08

Nee miriam

Die firma zal er geen traan om laten. En waarom zouden ze? Zal de internet provider en Ipad fabrikant er een traan om laten dat jij je rekeningen niet meer kunt betalen omdat je zonodig een Ipad en duur Internet abo wilt? Nee toch?
En voor de duidelijkheid: als 'bewezen' is dat palmolie erg slecht is idem als maisstrook mag van mij de overheid hier een stokje voor steken.

Biene M.

Biene M.

18-08-2013 om 16:08

Kaaskopje, vegetarisch

Je schreef "Wat te denken van vegetarische vervangers? Denk je dat je de beestjes een plezier doet, maar ben je weer verkeerd bezig voor jezelf."

En je schreef "Maar bij vleesvervangers krijg je dus ook verkeerde suikers binnen, vandaar 'ben je weer verkeerd bezig voor jezelf'.

Is bij bij het onderzoek naar het verschil tussen vleeseters en vegetariërs ook uitgesplitst of de vleeseters rood vlees aten, of vooral kip of vis? Rood vlees eten of kip en vis maakt namelijk ook nog verschil. En ik zie in het nu.nl artikel ook dat vegetariërs vaak een gezondere levensstijl hebben. Nou... ik ken er meerdere die roken. Dus hoe 'eerlijk' is het resultaat van dat onderzoek? "

En wat die vitamine B12 betreft: als je melkproducten en eieren eet is dat voldoende, je hebt dat vlees of vervangers met toegevoegde vitaminen echt niet nodig. Een beetje een zwaktebod om er nu weer veganisten bij te slepen.

Nogmaals, jij begon ermee dat je jezelf tekort doet als je vegetarisch eet. Wat mij betreft stop jij lekker elke dag 150 gram dood beest in je mond en dan nog gun ik je dat je gezond en wel 100 wordt.

Biene M.

Biene M.

18-08-2013 om 16:08

Kaaskopje, hoe erg het eigenlijk is

Je schreef "Ik heb inmiddels zoveel gelezen dat ik weet dat gezegd wordt dat het \'spul\' slecht is. Maar ik herhaal dan ook maar dat als je een gevarieerd menu hebt en niet ál je eten laat bepalen door foute suikers, het misschien ook wel mee kan vallen. Niemand weet nog met absolute zekerheid hoe erg het eigenlijk is."

Deze draad gaat niet over jou, maar over ernstig overgewicht.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-08-2013 om 17:08

Biene

Het gaat nu om de punt/komma geloof ik, maar als ik: Denk je dat je de beestjes een plezier doet, maar ben je weer verkeerd bezig voor jezelf.== schrijf, dan lees je dat ik vegetarisch eten uit belang voor de beesten bedoel en als ik daarachter zet 'dan ben je weer verkeerd bezig voor jezelf' dan bedoel ik daarmee dat je in vleesvervangers (mocht je die eten) weer suikers en dergelijke aantreft, die niet goed voor de mens zijn. Ik bedoel hier dus nadrukkelijk niet mee dat je jezelf tekort doet door vegetarisch te eten. Voor mij persoonlijk, is het dierenbelang de énige reden waarvoor ik ooit vegetarisch zou gaan eten. Ik zie mezelf namelijk niet als planteneter, maar als alleseter. Dat ene jaar wat ik mogelijk (hoe zeker is dat?) korter leef door mijn lapje vlees, neem ik voor lief. Dat scheelt weer voor de kosten van de overheid:-)

Biene M.

Biene M.

18-08-2013 om 19:08

Interessant rapport

Voor die enkeling hier die zich graag goed informeert en geen moeite heeft met Engels, een rapport met een schat van informatie over obesitas in de VS inclusief aanbevelingen aan de overheid, industrie en de bevolking: http://www.rwjf.org/en/research-publications/find-rwjf-research/2011/07/f-as-in-fat.html

Stenna

Stenna

18-08-2013 om 22:08

Hoe zit dat nou met dat vlees?

Ik raak steeds nogal de draad kwijt in dit vreemde draadje, maar iemand zei toch dat je naar de biologische slager moet omdat voorverpakt vlees ook die glucose/fructose stroop bevat. Maar ik zie dat niet staan op de verpakking van mijn AH vlees. Dus hoe zit dat dan?

Kaaskopje

Kaaskopje

19-08-2013 om 00:08

Voor wie dat wil weten: producten zonder e-nummers

Ik kwam het tegen, doe ermee wat je wilt:-)

http://www.moween.eu/evrij/producten.html

Biene M.

Biene M.

19-08-2013 om 06:08

Stenna

Ik denk dat ik dat zei en dat het niet specifiek over glucose-fructosestroop ging, maar over imo duistere toevoegingen. Als je bij AH bewerkt vlees koop (en dat kan zelfs gehakt zijn) is het mogelijk dat je een verpakking treft waarin 20% andere dingen dan vlees zitten.

Pluk53

Pluk53

19-08-2013 om 09:08

Miriam, puntje en paaltje

Miriam, je bluft een eind raak. Welk merk pindakaas heeft maar 50% pinda's? Waar is de onderbouwing van je Leontien-legende.
Je link gaf de volgende info: " HFCS bevat in Nederland (en de rest van Europa) niet meer fructose dan glucose. Dit betekent dat het vergelijkbaar is met 'gewone' suiker." Ik wil niet zeggen dat suiker ok is, maar g/f-stroop is vergelijkbaar goed/slecht.
En ik nergens kunnen vinden dat er "2 fructoses" zijn; daarmee is zoeten met honing net zo goed/slecht als met g/f-stroop.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-08-2013 om 13:08

Honing

Voor zover ik begrijp kun je van honing inderdaad ook beter weinig nuttigen, omdat je van de aanwezige fructose net zo dik wordt als kunstmatig toegevoegde in andere producten. Bovendien, las ik, blijkt er een instinker te zijn bij honing. Er blijkt suikerwater aan honing toegevoegd te worden, waardoor het net zo ongezond is als gewone suiker. In biologische honing schijnt dit niet het geval te zijn, maar of dat ook werkelijk zo is weet ik niet.
Van pindakaas is het laagste percentage pinda's wat ik in een kort onderzoekje vond 70 procent.

Pluk53

Pluk53

19-08-2013 om 16:08

Biene

toevoegingen in vlees zijn van alle tijden. Kijk maar eens naar de verschillende worsten die al eeuwen met toevoegingen gemaakt worden.
Ik heb de Princeton verwijzing gelezen; de publicatie is helaas niet te vinden. Ik zou willen weten of de verhouding f/g ~ 50/50 was. Dat staat er niet heel duidelijk. ALs het 90% fructose was, dan is het wel duidelijk waarom de ratten dikker werden.
Wat me verbaasd: het artikel is 3 jaar uit. Waar is het vervolgonderzoek.

puberma

puberma

19-08-2013 om 21:08

Pluk grote grutten

Er staat gewoon 55% fructose en 42% glucose. Hoe vaak is jou nou verzocht in deze draad om zelf te lezen in plaats van alles opgelepeld te willen hebben door anderen en direct afbreuk te gaan doen ("ik mis") zonder gelezen te hebben? Ook het verschil in moleculaire structuur met andere suikersamenstellingen staat er uitgebreid in uitgelegd.

Pluk53

Pluk53

19-08-2013 om 21:08

Puberma

"Er staat gewoon 55% fructose en 42% glucose"
dat staat er inderdaad in een bijzinnetje. Zoals je weet wordt er in Amerika iha mengsels gebruikt die veel "rijker" zijn aan fructose. Ik had dat graag in het originele rapport nagelezen.
En over moleculaire structuren hoef je me niets te vertellen. Ik ben chemicus (weliswaar physisch chemicus, maar met genoeg inzicht in structuur-formules )

puberma

puberma

19-08-2013 om 21:08

Wacht eens even

Als jij chemicus bent, kun jij gewoon bij allerlei literatuur.

Pluk53

Pluk53

19-08-2013 om 21:08

Puberma

ik werk niet op een onderzoeksinstelling of universiteit. Ik kan net zo goed/slecht bij publicaties als jij.

puberma

puberma

19-08-2013 om 21:08

Te vroeg gedrukt

Je kunt dan ook gewoon in de pubmed en het vervolgonderzoek, alsmede het originele artikel zelf opzoeken. Of heb jij geen toegang tot een UB of de KB? Waarom niet? En ik wil best geloven dat ik jou over molecuulstructuur niks hoef uit te leggen, ik ben dan ook niet van plan dat te gaan doen. Masr waarom lees jij, met jouw achtergrond, dan over zulke dingen heen??

puberma

puberma

19-08-2013 om 22:08

Postings kruisen elkaar. Je weet trouwens niet of ik net zo goed/slecht bij publicaties kan als jij.......

Pluk53

Pluk53

19-08-2013 om 22:08

Puberma

als jij er "beter" bij kunt, zou het interessant zijn om te zien wat de f/g verhouding was die gebruikt is.
De discussie draait in cirkels, maar af en toe wordt er toch wel wat nieuws gepost. Die discussie over f/g-stroop is alleen relevant voor de "gemaks-eters". Er wordt wel heel hard geroepen dat je dat niet kunt ontlopen, maar dat blijkt in de praktijk echt niet zo moeilijk. Als je allereerst de frisdrank eens laat staan, en de koek. Wat krijg je dan in absolute zin, in grammen binnen op een dag, en waarin dan wel? Ik bak zelf brood, maar in "goed" brood zit geen g/f-stroop. In het vlees dat ik koop ook niet, ook niet in de aardappelen/rijst/pasta's. Ik kook niet uit pakjes, ik gebruik geen "fris"-drank. In bier/wijn zit het ook al niet, en in mijn favoriete dorstlesser, half/half sinaasappelsap/prikwater ook al niet. Dus wat zijn de absolute hoeveelheden, en vertaal dat dan eens naar XX gram druiven, of YY eetlepels honing.
Even ot: ik was afgelopen weken in Frankrijk, kamperen. Opvallend hoe weinig zwaarlijvigen/obese personen (actief!) kamperen. ( en dan bedoel ik niet met een stacaravan in Zeeland). Betekent dat:
a: actieve kampeerders hebben minder risico op overgewicht
b: mensen met een actievere levensstijl hebben minder kans op overgewicht ( en kamperen vaker).
c: dat er nog hoop is (?) dat niet de hele mensheid aan zwaarlijvigheid ten onder gaat.

Links

Links

19-08-2013 om 22:08

Of d. Voor mensen met zwaar overgewicht is actief kamperen te ongemakkelijk om daar vrijwillig in je vakantie voor te kiezen.

Een zwaar lijf brengt lichamelijk beperkingen met zich mee Pluk en daar past iemand zijn leven (onbewust) steeds meer voor aan. Totdat het besef ineens wel echt doordringt en de bekende druppel is en dan hebben we ineens de spreekwoordelijke knop die dan voor wat afvallen zorgt voor zolang het duurt. En de cirkel is wat dat betreft alweer een paar dagen rond want zijn we terug bij eigen keus en de wilskracht die nodig is om altijd de goede keus te blijven maken.

Pluk53

Pluk53

19-08-2013 om 22:08

Links

"want zijn we terug bij eigen keus en de wilskracht die nodig is om altijd de goede keus te blijven maken." mee eens. Alleen is een groot deel van de posters overtuigd dat dit onmogelijk is, en een ander deel (oa ikzelf) dat dit echt wel kan.

puberma

puberma

19-08-2013 om 23:08

Pluk

Ik hoef voorlopig nog niks op te zoeken, want Biene heeft ook nog een volgende link gegeven met, zoals ze zelf terecht zegt: een schat aan informatie. Veel leesplezier

Ik merk het al

Ronddraaiende draad, zoals Temet al opmerkte. In die week van niet mee kunnen lezen heb ik niet echt wat gemist.
Maar nog maar een keertje meedraaien (ik word er horendol van intussen...): Wilskracht heeft er natuurlijk altijd wel iets mee te maken. Maar op wilskracht alleen redt een aantal mensen het niet. Waardoor komt dat? Gelukkig wordt daar onderzoek naar gedaan. En ja, je mag de voedselindustrie aanspreken en beperken op bepaalde punten, zoals op het aan de meest onwaarschijnlijke producten toevoegen van suiker/glucose/andere suikervariant. *De* oplossing is er nog niet. Maar dat is geen reden om maar te blijven roepen dat iedere pondje door het mondje gaat en het is wél een reden om te onderzoeken waar het misgaat en hoe er iets aan gedaan kan worden.
Punt. Ik ben weer even klaar. Want zolang er hier nog steeds wordt volgehouden dat sommigen in een "het-ligt-aan-alles-behalve-mezelf-houding" blijven hangen en er ook wordt volgehouden dat elk pondje nou eenmaal door het mondje gaat en eigen schuld, dikke bult, nananananaaaa, heb ik niets zinvols toe te voegen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.