

Huis, Tuin en Keuken
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Evenie
26-04-2018 om 10:04
(warm) eten mee nemen
Mijn partner heeft sinds een tijdje een nieuwe baan, in wisseldienst. Hij heeft hoofdzakelijk late diensten (vanaf ca 1500 uur). Dat is lastig, want hij eet graag 's avonds warm. Mee nemen van huis, dus. Maar.. hij is onderweg van lokatie naar lokatie en kan dus niet ergens iets in de koelkast stoppen om op te warmen (magnetron) als hij pauze heeft. Het eten moet met hem mee, in zijn tas.
Tja en dan krijg je het probleem van goed houden.. we hebben al een 'food container' voor hem gekocht, een soort thermoskan met een grotere opening, maar die is alleen geschikt voor hete soep of koude pasta salade of zo. Niet zozeer voor sla of een prak hutspot met gehaktbal. Resultaat is dat hij nu vaak ter plekke maar iets koopt in de pauze. Niet de meest gezonde dingen.. en het is duur. Dus we zoeken een praktische oplossing om iets mee te kunnen nemen. Iemand een idee?

Jasmijn
26-04-2018 om 10:04
googlen
Ik ging even voor je googlen en zag als eerste een magnetron voor in de auto, maar dat ding kost 499,- (stond op een truckers website) en voor in de auto heb je koelboxjes.
(ik ga er wel even van uit dat je man wel met de auto is, want op de fiets wordt het écht lastig)
Ik zag een elektrische lunchbox om dingen koud te houden en warm te maken, voor in de auto, misschien is het wat?

Tango
26-04-2018 om 11:04
Locatie
Is er op die locaties wel een magnetron of zijn het huisadressen o.i.d.? Wanneer er wel een magnetron is, heeft hij dus alleen een koelbox nodig waarin zijn eten koud blijft. Verder kan je natuurlijk wel een pastasalade combineren met warme soep of zo. En anders kan hij thuis tussen de middag warm eten en dan voor 's avonds iets meenemen.
Maar die electrische lunchbox in de reactie hierboven ziet er ook wel heel handig uit.

Dendy Pearson
26-04-2018 om 11:04
Hoe laat thuis?
Mijn man werkt ook in wisseldiensten en is ook vaak laat thuis. In het begin heeft hij ook geprobeert iets warms mee te nemen, maar dat werd echt veel gedoe. Dus nu neemt hij lekkere broodjes mee, met lekker beleg. En een slaatje ofzo. De maaltijdsalades van AH zijn echt lekker. Af en toe wat soep in een thermosfles.
De echte warme hap eet hij òf voor hij gaat werken of hij eet het daarna.

Kaaskopje
26-04-2018 om 11:04
Eerste het beste op bol.com
Ik heb niet verder onderzocht of dit de beste is, het gaat om het idee. Hij houdt eten 8 uur warm. Daar heb ik altijd mijn twijfels bij, maar goed koud zal het niet zijn. En 400 gram is een redelijk gewicht voor een persoon, dus lekker volstoppen zorgt voor minder warmteverlies. Het komt dan wel neer op stamppotten, eenpansgerechten of soep.

Lilian1
26-04-2018 om 11:04
er zijn ook
een soort lunchboxen die je op de sigarettenaansteker v d auto aan kunt sluiten. En ook foodcontainers met 3 bakjes die je in elkaar zet. Kijk eens op aliexpress dan zie je wat ik bedoel. ze zijn er tot 1.8 liter.
Voor wat hij nu heeft, wij hebben ook een foodcontainer met bredere opening. Hutspot etc zou kunnen maar dan moet je de gehaktbal al even snijden en dan er in stoppen. Bord mee en dan zo eten?

Dymphne
26-04-2018 om 12:04
Hooimadam
En een hooimadam? Dat is een soort isolerend stoffen tas. Je plaatst je bakje/pannentje eten erin en het blijft goed wrm. Oa te koop bij Bol, maar ook bij andere winkels zag ik toe ik googelde.

Kaori
26-04-2018 om 12:04
Goodbyn
https://www.greenjump.nl/Product/Eten-en-Drinken/Thermosbakjes/Goodbyn-Food-Jar-Uno
Wat wij doen als we geen stamppot willen maar wel een lekkere warme maaltijd: meerdere bakjes meenemen, 1 met rijst, 1 met groenten etc. En dan zelf op je bord of in een kom mengen vlak voor je het eet.
Zorgt er ook voor dat je niet al rijdende voort kunt eten.
Eten in de auto is mijn dochter inmiddels expert in, ze doet het minimaal 2x per week na een training, dan is wachten tot thuis echt te laat. En ook bij toernooien nemen we vaak deze bakjes mee.
Ze zijn prijzig maar doen hun werk erg goed.

Temet
26-04-2018 om 12:04
deze?
Je kan ook meerdere elementen op elkaar schroeven met dit systeem. Wij hebben er een die me reuze handig leek maar die we gek genoeg nog nooit gebruikt hebben. Gekocht bij een kookwinkel in Den Haag.
Groeten,
Temet

Kaori
26-04-2018 om 12:04
niet die aladdin (Temet)
Temet, Ik zou zeggen neem 'm morgen mee naar de vrijmarkt.
Ik heb deze ook gehad. Dacht ook handig vooral dat op elkaar schroeven.
Alleen hij isoleert heel belabberd. Ik vulde 'm met heet water als ik de prak van dochter klaar maak, dan dat hete eten er in en 2.5 uur later was het lauwig, kon nog wel gegeten worden maar echt lekker was het niet.
Daarna ben ik tijdens de training de prak gaan opwarmen in dit bakje en dan ging het wel iets beter maar echt een oplossing was het niet want niet overal is een magnetron.

Flanagan
26-04-2018 om 12:04
‘Hij eet graag ‘s avonds warm’
Heeft je man sowieso geprobeerd ‘s middags warm te eten?
Als het ‘s middags koken tijdtechnisch niet wilt lukken, kan hij ook de kliek van de vorige avond op warmen?
Ik zie ‘s middags eten als een vorm van gewenning. Gewenning van de dagindeling, wel te verstaan.
Zo eet hij dan ‘s middags warm en ‘s aovnds een salade of brood.

Evenie
26-04-2018 om 17:04
Een watte..?
.. een hooimadam? Een Bento? Nog nooit van gehoord.. wel een mooi woord.. zal er eens op Googlen..:-)
Dank allemaal, tot zover. Partner werkt in de transport sector. Kan in zijn pauzes gebruik maken van de kantine, met magnetron, van de lokatie waar hij dan is. Het gaat er om dat hij graag iets veilig mee wilt kunnen nemen, om het in de pauze op te kunnen warmen, zonder risico op voedselvergiftiging omdat het eten al zo lang uit de koeling is. Het hoeft dus niet perse uren warm te blijven. Voor een koelbox e.d heeft hij geen plaats en is heel onpraktisch.
Kan wel op internet lunchboxen met koelelementen vinden, bedoeld voor een paar boterhammen. Zoiets, maar dan ook geschikt voor de warme hap. Wat in de magnetron kan.
Vroeg (thuis) warm eten heeft hij niet zo graag. Denk dat het ook iets te maken heeft met zijn energie (moet vaak door tot diep in de nacht).
Ik houd me nog steeds aanbevolen voor goede tips.

Kaori
26-04-2018 om 18:04
o, maar dan is het simpel
je vriest het in in het bakje waarin je het gaat opwarmen
bv deze van Ikea: https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/S39269120/
ze zijn er in meerdere maten.
Hij neemt het bevroren mee en tegen de tijd dat hij gaat eten is het bijna ontdooid of niet en dan moet het even langer in de magnetron.

Yvan
27-04-2018 om 08:04
Ik vind een thermos om warm eten mee te nemen geen aanrader
In de meeste koelt de inhoud betrekkelijk snel af, tot in het gevaarlijke T° traject van 45° - 35°C.
Dan kan je inderdaad beter gekoelde etenswaar meenemen.
Is er ook geen plaats voor een klein koelboxje? De "Campingaz Isotherm Extreme 10" heeft een inhoud van 10 l, buitenafmetingen: 35cm * 22,5cm * 31cm, binnenafmetingen: 26,5cm * 16,5cm * 25cm
Het kost iets van een € 30 en het is erg degelijk (Campingaz is dè referentie voor die dingen).
Met twee Campingaz "Freez'Packs M 10" (kosten iets van een € 3/st.) blijft de inhoud makkelijk een uur of 12 - 15 koel.
Ik heb de maat groter. Waar ik werk loopt de temperatuur op tot een eind boven de 30° (stoomleidingen, hydraulische apparatuur met matrijzen op ca. 150° enz.), maar mijn prakje in de koelbox en mijn fles water blijven lekker fris, gedurende de 12h die ik daar doorbreng.

Niki73
27-04-2018 om 12:04
Eten invriezen
Inderdaad, dat is de oplossing. Ingevroren meenemen in een plastic diepvriesdoos die ook in de magnetron kan. Lijkt me simpel. doen mijn kinderen soms ook met eten dat ze mee naar school nemen. Als het lunchtijd is, is het eten dan nog bevroren, maar niet meer stijfbevroren.
Gekoeld en dan in een kleine koeltas met koelelement kan ook. Ik heb koeltasjes van 6 liter, ideaal. De lente komt er weer aan, dan zijn dat soort tasjes weer volop verkrijgbaar.

Yura
03-05-2018 om 11:05
Koelbox
Kan hij niet gewoon het warme bakje eten in de koelbox mee nemen? Zonder koelelementen uiteraard. Zo'n box isoleert, dus houdt niet alleen koud, maar ook warm. Ik had laatst een etentje en iedereen nam wat mee. Er was alleen een krappe keuken en een elektrisch fornuis ipv gas, dus ik kon het niet in mijn eigen pannen opwarmen. Vond het zo'n gedoe, wist ook niet wat ze daar voor pannen hadden etc. Dus ik heb aluminiumfolie rond de pannen gedaan en weer in koelboxen. Het heeft zeker wel langer dan 3 uren geduurd voor we het aten, maar was nog op prima temperatuur.

bicyclette
03-05-2018 om 11:05
is warm houden wel een goed idee?
Is het lang warm houden van eten eigenlijk wel een goed idee? Gaart het eten dan niet te veel na? Als je bijvoorbeeld groente of pasta 5 of 10 minuten te lang kookt, dan wordt het al een kleffe hap. Dat na-garen gebeurt toch ook als je een complete maaltijd een aantal uren kunstmatig warm houdt?

Niki73
03-05-2018 om 11:05
Inderdaad
Het gaart na en komt daarna op een temperatuur waarop bacteriën welig tieren, en je dus sneller voedselvergifitging oploopt. Ik zou het wel eventjes aandurven, een uurtje ofzo, maar veel langer, nee, ik niet.

Yvan
03-05-2018 om 21:05
Inderdaad
er bestaat zoiets als een temperatuurgradiënt.
Fysica en allemaal nogal ingewikkeld. Het heeft te maken met machten en wortels en wie heeft daar nu tijd voor/zin in, terwijl de strijk en de vaat er ook nog staan.
Het komt hierop neer: stoffen koeler sneller af/warmen sneller op naarmate hun temperatuur meer afwijkt van de omgevingstemperatuur. Dat is ook de reden waarom een blikje bier, even gewikkeld in een warme handdoek, sneller afkoelt in de vriezer.
Zo'n prakje in een koelbox, gebruikt als warmhoud-ding, zal aanvankelijk snel afkoelen tot een evenwicht bereikt wordt met de omgeving. Vanaf dan gaat het afkoelen veel trager, omdat de omgeving (het milieu binnenin de koelbox) zijn warmte ook veel trager kan afgeven aan zijn omgeving, dankzij de prima isolatie (kan u nog volgen?).
Wel vaker stagneert de afkoeling ergens in het "gevaarlijke" traject: zo tussen de 45 - 35° is acuut gevaarlijk, tussen 35 en 20° is het erg op te letten.
Stagneren is het niet echt, maar de temperatuurdaling binnen dat traject verloopt zéééér langzaam en bacteriën vinden dat prima. Die gaan uiteindelijk ook wel dood, maar de toxines gevormd door sommige onder hen zijn nogal stabiel.
Warme maaltijd in een koelboxje: prima voor wie iemand een forse diarree (of erger) wil bezorgen. Voor het overige een absolute afrader.

Ginny Twijfelvuur
04-05-2018 om 10:05
Klopt niet
Dat ligt aan de koelbox Yvan.
Het is inderdaad wel verstandig om een thermometer mee te nemen.
Ik weet uit ervaring dat in de juiste koelbox eten behoorlijk lange tijd op hoge temperaturen kan blijven.
Hoe denk je dat Tafeltje dekje dat regelt?

Niki73
04-05-2018 om 10:05
Dank je Yvan
Yvan, dat had ik inderdaad al eerder gelezen, vandaar mijn reactie.
Ginny, boven de 80 graden C is het eten veilig. Lager dan 65 graden vindt de inspectie zelfs al onverantwoord (de beruchte te koude kroketten/gehaktballen in het tankstation). Als je alleen al iets kokend heets in een verpakking doet, zit je al heel snel aan die 80 graden. Daarna gaat het bergafwaarts. Dan is het natuurlijk niet onmiddellijk bedorven, maar het gaat wel snel, omdat je al gauw die ideale temperatuur voor bacteriegroei bereikt en dat nog langdurg ook. Maar inderdaad, steek eens een keukenthermometer in het eten. Meten is weten.
Tafeltje-dekje gebruikt piepschuimverpakkingen (die isoleren behoorlijk), zet al die maaltijden samen (omgeving is dus ook heet: minder afkoeling) en levert snel.
Hoe het ook zij, ik zou kiezen voor goed gekoeld/bevroren meenemen en ter plekke opwarmen. Die mogelijkheid is er immers.

Yvan
04-05-2018 om 11:05
"Hoe denk je dat Tafeltje dekje dat regelt?"
Niet in goedkope warmhoudboxjes of koelboxjes van de Aldi hè, Ginny .
HACCP schrijft voor dat de bewaartemperatuur voor bereide warme maaltijden nooit onder de 75° C mag komen.
Zelfs met de PRO warmhoudboxen die cateraars gebruiken (zoekt u maar eens wat prijzen daarvan op...) is dat al een hele heksentoer.

bicyclette
04-05-2018 om 11:05
Voedingscentrum
Op de website van het Voedinsdcentrum vond ik dat maaltijden niet later dan een uur warm gehouden zouden moeten worden. Daarna gaat de kwaliteit achteruit.

Tine Winkel
04-05-2018 om 12:05
tafeltje-dekje die ik ken
levert gekoelde maaltijden, dus koud, in koelhoudboxen en de maaltijden moeten gelijk na ontvangst in de koelkast worden gezet. En daarna in de ping opwarmen

Kaori
04-05-2018 om 12:05
Tafeltje dekje
tafeltje dekje warme maaltijden worden onder het bezorgen bereid en komen dus warm bij de client. Maar! dat doen ze maar in een heel beperkt gebied, veruit de meeste tafeltje dekje maaltijden worden gekoeld/bevroren bezorgd.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.