

Huis, Tuin en Keuken
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Josephine
05-10-2015 om 11:10
vegetarische recepten die wat normaler zijn
Omdat we sinds kort een vegetarier in huis hebben wil ik graag vegetarisch gaan koken, alleen ben ik er inmiddels achter dat ik niet van vleesvervangers hou. Vind tofu gewoon niet lekker, de smaak niet, de structuur niet. Verder al zelf een keer burgers geprobeerd te maken van kikkererwten enz. Afijn best al wat receptjes gezocht en gevonden maar wat me vaak opvalt is dat het vlees dus vervangen wordt door dingen die ik niet zo graag wil eten. Tevens vind ik veel van die recepten nogal een 'geitenwollensok' gehalte hebben. We houden niet zo van kikkererwten, couscous (structuur niet lekker) quinoa, linzen, tempura, tempé, groenteburgers, nep-gehakt, en er is meer maar kan het niet zo snel verzinnen.
Ik maak bijvoorbeeld gewoon lasagna op de oude manier, maar laat het gehakt weg, gaat ook prima met nasi gerechten waar blokjes kip in zaten, en bij de tomatensoep gebruik ik groentebouillon en laat de soepballetjes weg. Hebben jullie nog wat recepten voor me die dus wat normaler zijn? Helaas vind zoon champignons niet zo lekker (we eten ze wel hoor, maar dat kan ik dus niet iedere dag voorschotelen, alhoewel dochter en ik ze heerlijjk vinden) Wat ik vaak in huis heb zijn, champignons, courgette, aubergine, ui, lenteui, tomaat, bloemkool, paprika's, (en rijst aardappelen en pasta vinden we allemaal lekker)
Misschien is er wel een ander product, waar ik totaal nog niet aan denk wat wel lekker is, we zijn best bereid nog wat andere nieuwe dingetjes te proberen.

Fiorucci
10-10-2015 om 12:10
overigens
Vissen hebben trouwens ook gevoel, worden geslacht, gekweekt in gore vijvers....

bieb63
10-10-2015 om 13:10
tonny
Je kan natuurlijk een pastagerecht maken. Daar zijn er talloze van (originele recepten zonder vlees, maar je kan ze ook zelf bedenken door het vlees weg te laten en te vervangen door groente, champignons enz. Voor de liefhebbers geraspte kaas apart serveren. En een salade erbij ofzo.

skik
10-10-2015 om 14:10
Gezeur over terminologie
Ik zeg altijd: ik eet meestal vegetarisch. Want heel soms eet ik vlees. Zoals laatst op een uitje, toen er als lunch broodjes kroket geserveerd werden en ze vergeten waren om te vragen of iedereen dat wel kon of wilde eten. Voor de hindoes werden toen alsnog kaaskroketten gebakken en voor de niet-vleesetende-viseter een broodje tonijn. Maar de broodjes kroket waren berekend op 2 per persoon. Die zouden anders toch weggegooid worden. Dus heb ik toen maar een broodje kroket gegeten.
Hardcore vegetariërs hoeven daar wat mij betreft geen kritiek op te hebben want ze mogen blij zijn dat mijn vleesconsumptie te verwaarlozen is met het landelijk gemiddelde, vleeseters hebben geen probleem als ik bij ze kom eten en er geen vegetarische optie is. Hoewel ik het zelf nooit zou klaarmaken eet ik dan gewoon die lasagne met gehakt op.
skik

Knurf
10-10-2015 om 14:10
welnee Fiorucci
'Voor een willekeurige vleeseter is een visetende vegetarier juist verwarrend, lijkt mij.'
Welnee. Als ik zeg dat ik lacto-ovo-vegetariër ben, kijken veel vleeseters mij volstrekt glazig aan. Als ik zeg dat ik vegetariër ben en wel melk drink en kaas eet, snappen ze me meteen.
Bovendien, een vleeseter zegt toch ook niet dat hij omnivoor-zonder-insecten-of-bloemen is? Of carnivoor-met-groente-en-fruit-maar-niet-teveel-vet-en-graag-zoutarm?
Terwijl de gemiddelde omnivoor ook echt niet alles eet wat hem voorgeschoteld wordt.

Krullevaar
10-10-2015 om 15:10
principes
Ik vind het altijd grappig, mensen en hun principes.
Als je als vegetariër geen vlees eet vanwege de bio industrie zou dat impliceren dat zo iemand wel wild eet. Maar zo'n persoon ben ik nog nooit tegengekomen.
Als zo iemand wel vis eet, moet hij/zij wel heeeel goed opletten. Want de meeste vis die wij kopen is tenslotte gekweekt en dat kan je net zo goed vergelijken met de bio industrie. Met echte op zee gevangen vis worden heeeeel veel overbodige vissen/dieren gedood, dus of dat zo diervriendelijk is....
Zo iemand is overigens een niet vleeseter, geen vegetarier.
Veel van die principes blijken weinig inhoud te hebben als je doorvraagt, daarom zeggen de meeste zelfbenoemde vegetariërs die ik ken dan maar dat ze geen vlees lusten. Om van het gezeur en de niet te winnen discussie af te zijn.

Knurf
10-10-2015 om 15:10
bovendien
'Vissen hebben trouwens ook gevoel, worden geslacht, gekweekt in gore vijvers..'
Als je andere mensen de maat wilt nemen, is het handig om te wachten tot je zelf van onbesproken gedrag bent. Aureooltje oppoetsen en gaan!
Vleeseters die vegetariërs de maat denken te moeten nemen (waarom eigenlijk? Voel je je dan aangevallen op je vlees-eet-gedrag?) zijn hooguit lachwekkend en nooit overtuigend.

Marjoleine64
10-10-2015 om 16:10
Principes
@Krullevaar: ik ken ze wel. Mijn schoonzusje eet alleen vlees als het van biologisch gehouden vee komt, verder niet, dan eet ze liever geen vlees. Wel gewoon zuivel en ei etc. Vis weet ik eigenlijk niet. Mijn zoon eet wel vis, geen vlees. Geen vlees ook uit principe, wel vis omdat ik dat nodig vond toen hij als 9-jarige besloot geen vlees meer te eten, en het anders wel erg lastig zou worden.

Anneque
10-10-2015 om 17:10
Krullevaar
"Als je als vegetariër geen vlees eet vanwege de bio industrie zou dat impliceren dat zo iemand wel wild eet. Maar zo'n persoon ben ik nog nooit tegengekomen."
Nou, mijn zoon wil geen wezens doden of laten doden met het doel ze op te eten. In die gedachtegang zou je wel een koe kunnen eten die in haar slaap is overleden. Dat zou hij idd voor zz kunnen rechtvaardigen. Het is alleen zo, dat vlees eten hem in de loop der jaren dermate is gaan tegenstaan, dat hij het niet meer weg zou krijgen. Ook kweekvlees, waar hij geen ethische bezwaren tegen heeft, staat hem enorm tegen. Als het vlees aan de bomen zou groeien, zou hij het ook niet hoeven. Hij is eigenlijk behoorlijk principieel, maar (gelukkig) niet evangeliserend.
En nee, hij draagt geen leren schoenen, en ja, hij checkt etiketten op dierlijk gelatine. Dan nog zal hij heus per ongeluk wel eens wat binnenkrijgen, maar hij doet zijn best dat te vermijden.

Fiorucci
10-10-2015 om 17:10
knurf
Je schuift me nogal wat in de schoenen zeg. Het was geen verwijt, geen mijzelf beter voelen. Verbazing, that's all. Niet zo kwarrig hoor.

Ijsvogeltje
10-10-2015 om 17:10
Principes
Wij eten weinig vlees. Het boeit mij totaal niet onder welke definitie dat valt. Ook heb ik niets met discussies over 'principes' en wat iemand wel of niet zou MOGEN en of iemand wel consequent genoeg is.
Voor mij persoonlijk heeft weinig vlees eten niets met principes te maken. Het heeft wel te maken met bewust met voeding en d wereld omgaan. Vlees eten is zeer milieubelastend. Plantaardig eten is over het algemeen een stuk minder belastend. Alleen dat is al reden genoeg om het eten van vlees te minderen.

Anneque
10-10-2015 om 17:10
Wat ik nooit zo aardig vind
Is de boemerangvraag, op mijn mededeling dat mijn zoon vegetarisch eet: "O, maar hij draagt zeker wel leren schoenen?". Bijna alsof men hem graag op inconsequenties wil betrappen. Alsof geen vlees eten alléén al als aanmatigend wordt gezien.

Knurf
10-10-2015 om 18:10
herken ik Anneque
'Het is alleen zo, dat vlees eten hem in de loop der jaren dermate is gaan tegenstaan, dat hij het niet meer weg zou krijgen'
Dat herken ik ook. In theorie zou ik scharrelvlees en wild kunnen eten. Maar vlees eten staat na al die jaren zo ver bij mij vandaan, dat het gewoon niet meer in me opkomt om dat te doen. In uiterste nood misschien, maar zo ver is het in Nederland (nog) niet
Overigens meld ik meestal gewoon dat ik geen vlees of vleeswaren eet, en mensen concluderen dan vaak zelf dat ik dus vegetariër ben. Ze vinden het pas gek worden als ik uitleg dat ik ook geen soep neem als de kans bestaat dat daar vleesbouillon in zit, en niet gewoon de gehaktballetjes uit de tomatensoep wil vissen. En geen chips van Lay's Deep Ridged American BBQ eet.

skik
10-10-2015 om 20:10
Haha Knurf
Een 'omnivoor zonder insecten of bloemen' vind ik heel grappig gevonden je!
skik

Moni
10-10-2015 om 20:10
Knurf
"Ze vinden het pas gek worden als ik uitleg dat ik ook geen soep neem als de kans bestaat dat daar vleesbouillon in zit, en niet gewoon de gehaktballetjes uit de tomatensoep wil vissen."
Lijkt me helemaal logisch van die mensen. Ik heb een collega die inderdaad niet of heel weinig vlees eet. Ze is echter niet anti-vlees. En ze eet soms wel een beetje vlees, alleen sommige dingen.
Zij eet wel vleesbouillon en vindt het vissen van balletje geen probleem. Ze is namelijk geen vegetariër. Ze eet alleen nauwelijks vlees.
Misschien is het duidelijker als je meldt dat je vegetariër bent. Dan zou ik jou geen vleesbouillon geven en geen balletjes uit de soep laten vissen.
Ik zou nog wel vragen of je wel vis eet

Anneque
10-10-2015 om 20:10
Moni
"Misschien is het duidelijker als je meldt dat je vegetariër bent."
Ik krijg dus serieus wel eens vragen in de trant van: "En eet-ie ook geen knakworstjes?"
Nou zit daar ook weinig echt vlees in, dat is natuurlijk wel zo ;-)

Moni
10-10-2015 om 21:10
Grappig Anneque
Nee, ik heb geen idee wat voor domme opmerkingen mensen maken. Ik zou je niet vragen of je wel knakworstjes eet
Ik heb een schoonzus die vegetariër is en we zijn geregeld samen in een restaurant geweest. Daar gelukkig niet zulke domme vragen. Wel altijd de vraag of ze vis eet.

Knurf
11-10-2015 om 08:10
Moni
'Misschien is het duidelijker als je meldt dat je vegetariër bent.'
Maar dat mag juist niet meer van Jamie en Fiorucci :-(

Fiorucci
11-10-2015 om 11:10
jemig Knurf
Ah gossie. Je leest dingen die niet geschreven zijn, en als je daar reactie op jrijgt negeer je dat. Maar goed, knurf vrolijk verder.

Tine Winkel
11-10-2015 om 17:10
ikzelf heb jarenlang
zo gegeten dat ik geen vlees bereidde van dieren die in gevangenschap hadden geleefd. Dus (@Krullevaar) idd wel konijn, haas en ree (want die hadden vrij rond mogen lopen) en vis (waarvan ik dan maar hoopte dat die vrij rond had mogen zwemmen). Maar geen 'gewoon' vlees.
En als andere mensen kookten, dan at ik wat de pot schafte.
Doel van mijn 'systeem': zorgen dat er zo weinig mogelijk dierlijke eiwitten hoeven te worden geproduceerd. Veel van wat die 'gehouden' dieren eten wordt weer speciaal voor hen geteeld, terwijl de grond die daarvoor nodig is ook gebruikt zou kunnen worden voor het telen van gewassen die wij zouden kunnen consumeren.
Ook op dit systeem valt veel af te dingen, snap ik ook wel. Maar al met al at ik ongeveer eens per 2 weken vlees en mensen bij wie ik werd uitgenodigd, hoefden geen rekening met mij te houden vwb koken. Erg praktisch.

+ Brunette +
11-10-2015 om 17:10
Spraakverwarring
Een vegetariër eet geen vis, dat is te lezen in alle encyclopedieën en woordenboeken. Als je wel vis eet, zeg dan gewoon dat je geen vlees eet. Al die hokjes zijn wel vervelend. Zo eet ik nagenoeg veganistisch en ben strikt genomen dus een vegetariër maar dan wek je weer de indruk dat je ongebreideld zuivelproducten eet. Ook draag ik de leren schoenen die ik in vrijzinniger tijden heb aangeschaft. Ik ga die niet weggooien om veganistisch schoeisel aan te schaffen, dat vind ik absurd. Bij dit soort keuzes draait het toch allemaal om dierenleed en ecologie? Gandhi schijnt eens gezegd te hebben dat leer niet principieel fout is omdat je het kunt nemen van een dier dat op een natuurlijke manier is gestorven. Zo gezien kun je zelfs bont dragen. Helaas is de waarheid ingewikkelder.

AnneJ
11-10-2015 om 17:10
Flexitarier
http://flexitarier.nl/menu-van-morgen/flexitarische-tips/
Je kunt jezelf ook flexitarier noemen. Ben je van het meeste gezeur af.

Noet
11-10-2015 om 17:10
en ik
blijf me verbazen over de titel van het onderwerp.
"recepten die wat normaler zijn"
Ik blijf me verbazen over het stukje "normaler" juist als je wat meer afwisselt worden die dingen ook "normaal" zo heeft mijn dochter jaren geen wit brood gegeten want dat luste ze niet (en ik was de laatste om haar op andere gedachten te brengen) ook ketchup uit een fles moest ze niet, ze was zelfgemaakte gewend. Inmiddels is dat al jaren over en proeft ze vrijwel alles en eet ook heel veel dingen, omdat dat voor ons normaal is.
Ik geef grif toe, ik heb ook nog geen lekere bereidingswijze voor tahoe gevonden, maar ik blijf proberen.

Charis
13-10-2015 om 11:10
Wat normaler
En ik snap dat 'wat normaler' dus heel goed. Ik ben niet vegetarisch, maar wil graag om milieuredenen een dag in de week geen vlees eten.
En het is fijn als ik daarvoor dan niet allemaal dingen in huis hoef te halen die lastig te verkrijgen en/of duur zijn en waarvoor ik me bij de bereiding in allerlei bochten moet wringen.
Ik heb dat boek 'Veg' gehaald bij de bieb (eerder genoemd in deze draad). Het ziet er mooi uit en ik ga er zeker wat recepten uit proberen. De auteur staat zonder dogmatisch te zijn ook op het standpunt dat je eigenlijk niet het vlees in de maaltijd zou moeten vervangen, maar moet uitgaan van alle lekkere smaken die groenten te bieden hebben.

Angela67
13-10-2015 om 11:10
charis
klopt, dat schreef ik in het begin al. Ga uit van een of 2 groentes (of meer), en maak daar een maaltijd omheen. Soms kom je dan wel op vlees/vis/ei/kaas/noten/soja uit, soms niet.
gr Angela

Noet
13-10-2015 om 11:10
Charis
de stoofpot op blz 43 is erg lekker!
En ook het recept op blz 30 (met aubergine en spercibonen)
Die pasta die je daarbij maakt is in een voldoende koude koelkast wel enkele weken houdbaar, mits je met schone lepel eruit schept)
In de zomer is de salade met couscous ook erg lekker.
Veel plezier er mee.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.