

Gezondheid
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Doenja
05-06-2018 om 20:06
Verschil kaas of puur melk
We zitten hier met een vreemde allergie in ons gezin. We denken dat het een koemelkallergie is. Maar niet bij t eten van alle soorten melkproducten en varianten zijn de klachteb gelijk. De klachten zijn benauwdheid, piepende ademhaling, knallende koppijn, slijmvorming, voorhoofdsholte onsteking en jeuk op de schouders armen rug en voeten. Een puur melk product zoals slagroom of een goede kaas zonder vreemde toevoegingen ( noem het ouderwets gemaakte kaas), levert nauwelijks klachten op. Vandaag kaas op de ovenschotel gedaan die ik gekregen had van een vriendin, zo’n rood bolletje edammer. Zeg maar toeristenkaas. Op de ingredientenlijst staat niets anders dan op andere kaas. Dat was funest. Hevige benauwdheid toen we een stukje gingen fietsen.
Waar komt de allergie nu door? Er is wel eens getest maar daar is nooit iets uitgekomen.

Tango
05-06-2018 om 21:06
heftig
Lijkt me een heftige allergie. Ik zou het maar houden bij de producten waarvan je zeker weet dat je het kan eten. En niet teveel experimenteren. Het zal w.s. toch een toevoeging zijn die in kaas zit en niet in melk. En die mogelijk niet op de ingredientenlijst wordt genoemd. Wat niet mag natuurlijk.

Doenja
05-06-2018 om 21:06
Melkpoeder?
Ik denk zelf dat t melkpoeder is. Van die creme tussen koekjes is funest, en koffiemelk of cornettoijs of magnum ook. Maar ambachtelijke of pure kaas (niet de fabriekskaas) juist niet. Wat we niet snappen is waarom t niet te zien is bij div. allergie testen. De ene dag is er geen probleem, de volgende dag piepende benauwdheid en dan gaan we zoeken waar t in gezeten kan hebben.

Anneque
06-06-2018 om 07:06
toevoeging melkpoeder?
Zou er iets worden toegevoegd in het proces van melkpoeder-maken?
Als ik hier lees: "De gebruikte temperatuur bij dit voorbereidingsproces heeft grote invloed op de eigenschappen van het uiteindelijke poeder - bijvoorbeeld of de eiwitten gedenatureerd zijn of niet.". Misschien (totale lekensuggestie) gebeurt er iets in het proces met de eiwitten waardoor ze meer allergeen worden?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Melkpoeder
Heb je het al aan de allergoloog gevraagd? Er is nog ontzettend veel onbekend over hoe allergieën in elkaar zitten. Veel van wat vroeger (tot voor kort) gedacht werd, blijkt niet (helemaal) te kloppen. Zo zou zelfs de gouden standaard (dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocatie) niet altijd sluitend zijn. In elk geval bij de notenvariant wordt nu voorzichtig gedacht dat het bewerken van noten (dus bakken - in die test krijg je ze in de vorm van een cake), wél invloed heeft op de eiwitten en dus de allergeniteit.
Dit laatste heb ik van onze eigen allergoloog, kan geen link geven. Is ook allemaal nog in onderzoek, vandaar de voorzichtige formulering. Wat ik maar wil zeggen: dat er tot nu toe niets bij jullie uit het onderzoek kwam, geeft geen 100% uitsluitsel. Maar daar was je al achter . In die testen krijg je natuurlijk ook steeds melkeiwitten, die op dezelfde manier verwerkt zijn. Als je daar niet op aanslaat, kun je die test blijven doen maar dan komt er niks uit.
Ik zou zeggen: terug naar de allergoloog en gecontroleerd uitzoeken wat wel en niet goed gaat. Hier stonden ze open voor allerlei testjes. Ik had het idee dat zoon vooral reageerde op bepaalde noten. Die mocht ik hemd aar gecontroleerd laten eten. Dan ben je in elk geval veilig.

Mikkie
06-06-2018 om 08:06
Het is geen voedselallergie maar iets dat via een andere weg binnenkomt, huid, luchtwegen?

Kaaskopje
06-06-2018 om 09:06
Mijn boerenverstand...
zegt dat kaas kaas is, dus ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat een allergie verschil ziet tussen 'kwaliteits'-kaas of 'supermarkt'-kaas. Tenzij de 'goede' kaas echt anders gemaakt is, zoals rauwmelkse kaas.
Wij zitten hier trouwens met een soortgelijk probleem. Hier ook twijfel over zuivel, maar ook knoflook. De huisarts is bij dochter nog niet veel verder gegaan dan bloedtesten, waar alleen huisstofmijt uit is gekomen. Bij haar komen de klachten neer op meer inwendige problemen. Diarree, misselijk o.a.. Mij lijkt een stap naar een "allergoloog" op een gegeven moment zinvol. Ik heb hier nu even voor gegoogeld en ik zie bij ons in de stad één hierin gespecialiseerde dermatoloog in een kliniek waar ik ook kom voor spataderen. Je zou kunnen kijken of er ook iemand in jouw omgeving is met dat specialisme en of je daar een doorverwijzing naar kunt krijgen.
Ik heb hier ingrediënten van Edammerkaas:
Vet 40+, gepasteuriseerde koemelk, stremsel, zout, zuursel, vitamines A, B en D.
Dit is tekst van een biologische kaasmakerij van rauwmelkse kaas:
Wat wij vooral laten is kunstmest, bestrijdingsmiddelen, onthoornen, ontwormen, verpompen, antibiotica, synthetische vitamines, krachtvoer, pasteuriseren, homogeniseren, ontromen, bactofugeren, thermiseren, calciumchloride, salpeterzuur en (synthetisch) geraffineerd zout.

Kaaskopje
06-06-2018 om 09:06
Oh ja...
Ik bedenk me opeens dat ik bij bovenstaande twee dingen door elkaar heb gehaald. Ik moet het wel goed zeggen :-): De huisarts zei nav de test van haar klachten over misselijkheid e.d. dat het om een virus ging. De huisstofmijt is weer een ander onderwerp.
Dochter vindt de verklaring dat het om een virus zou gaan niet helemaal betrouwbaar. Dus vandaar dat ik vond en vind dat ze dan beter naar een deskundige kan gaan op dit gebied.

M Lavell
06-06-2018 om 11:06
Hyperreactief
Doenja:”Wat we niet snappen is waarom t niet te zien is bij div. allergie testen. De ene dag is er geen probleem, de volgende dag piepende benauwdheid en dan gaan we zoeken waar t in gezeten kan hebben.”
Toch hadden mijn kinderen dat 25 - 30 jaar geleden al en daar was ook ‘gewoon’ een naam voor: Hyperreactiviteit.
Het is wel overmatig reageren, maar niet consistent op hetzelfde. De theorie toen was dat er waarschijnlijk meer factoren een rol spelen. Zo kon mijn zoon de ene dag met smaak een gebakken eitje peuzelen, maar kreeg hij de volgende keer al een longontsteking van alleen maar de lucht ervan.
Dito met melk/mayonaise/en nog zo duizend dingen, want ook luchtvochtigheid (weersverandering), inspanning en pollen (of gemaaid gras) konden hetzelfde doen.
Te veel van het een of teveel van het ander, of van alles een beetje maar toch net teveel en dan ook nog een gebakken eitje.
Later ontdekten we toch nog een echte allergie.
We hadden een verse ananas gekocht en zaten die, tjonge wat lekker, met zijn drieën op te peuzelen totdat alles rood kleurde. Bij hem, bij mij en bij zijn zus.
Alledrie een opgezwollen tong met grote scheuren.
Dat doen we niet meer, die verse ananas.

Mijntje
06-06-2018 om 13:06
mijn boerenverstand zegt dat het ook kan komen door het stukje fietsen.
Eet een keer iets anders dan kaas en stap weer eens op de fiets.

Anneque
06-06-2018 om 13:06
O ja! Mijntje
Zeker, dat blijkt ook invloed te kunnen hebben: inspanning.
En wat Miriam Lavell noemt, herken ik ook: niet consistent reageren. Het is een enorme uitzoekerij...

Mijntje
06-06-2018 om 14:06
Anneque
Ik dacht meer aan pollen.
Dus wat je ook eet, als je daarna het 'verkeerde rondje' fietst langs bepaalde bomen.. In ieder geval triggerde mij dat zinnetje dat ze daarna op de fiets stapte. Zou ook los van het kaas eten kunnen staan :-)

Niki73
06-06-2018 om 14:06
Stress
Ik dacht ook aan pollen. Ik heb in het voorjaar (zoals nu) vaak een paar dagen last en dan weer een tijdje niet. Geen idee wat het is, maar antihistamine helpt wel.
Stress kan allergieën ook een enorm bevorderen. Toevallig drukke dagen achter de rug?

Niki73
06-06-2018 om 15:06
Melk en kaas
Overigens hebben mensen met koemelkeiwitallergie vaak meer last van melk en minder van kaas, yoghurt en andere zure melkproducten.
Kan het ook nog lactose-intolerantie zijn? De symptomen lijken op die van KEA (vooral maag- en darmklachten), alleen is er geen sprake van eczeem, in elk geval niet door de lactose.
Of lactose-intolerantie in combinatie met een pollenallergie, kan ook nog (om het even lekker ingewikeld te maken).

Anneque
06-06-2018 om 19:06
Mijntje
Ah, pollen, ja die ook nog natuurlijk ;)
Maar inspanning kán ook een rol spelen. Onze allergoloog heeft patiënten die alleen reageren op hun allergeen na fysieke inspanning.

Doenja
06-06-2018 om 22:06
Inspanning
Dank voor de vele tips en info! T idee dat n allergie altijd even hevig optreed, was dus iets wat wij dachten maar wat helemaal niet zo hoeft te zijn! Maar melk en flinke inspanning was dus een extra trigger. Weten we dat ook weer. Of we echt nog een keer een heel allergie onderzoek laten doen weten we nog niet. Maar misschien is het iets voor later. Veel vertrouwen in artsen is er niet meer nadat er medicijnen op basis van lactose zijn voorgeschreven nadat we gemeld hadden dat er sprake was van een allergie voor melk. En omdat dit het enige medische was dit jaar, viel dit binnen t eigen risico. Konden we gaan betalen voor deze blunder! En t is vooral vervelend de allergie maar t gaat ook weer over.

bloemetje
06-06-2018 om 23:06
Doenja
"Wat we niet snappen is waarom t niet te zien is bij div. allergie testen."
Je hebt een te rooskleurig beeld van een allergie-test. Er is zoveel waar je allergisch voor kan zijn, dat kan niet zomaar met een testje worden opgespoord. Hoe kom je erbij dat dat wel zou kunnen? Allergologie is een medisch specialisme, en dat is het niet voor niets.
"Veel vertrouwen in artsen is er niet meer nadat er medicijnen op basis van lactose zijn voorgeschreven nadat we gemeld hadden dat er sprake was van een allergie voor melk."
Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Helaas.
Maar daardoor geen vertrouwen meer in artsen in het algemeen? Sorry Doenja, maar ik vind dat echt een overtrokken reactie. Uit wat je hier op het forum schrijft, weet ik dat je veel hebt meegemaakt, maar met dit soort reacties maak je het voor jezelf onnodig moeilijk. (en betalen voor onjuist voorgeschreven medicijnen? Je hebt het toch gewoon kunnen omruilen voor een alternatief medicijn?)

Target
06-06-2018 om 23:06
Waarom
"En t is vooral vervelend de allergie maar t gaat ook weer over."
Waarom denk je dat?

M Lavell
07-06-2018 om 09:06
Goed lezen, goed luisteren en opletten
Doenja, hyperreactiviteit is een ingewikkelde kwaal die voortdurend opletten, goed kijken en goed lezen vraagt. Je moet ook elke keer weer uitpuzzelen wat je het beste kunt doen en soms op voorhand compenseren.
Doenja “T idee dat n allergie altijd even hevig optreed, was dus iets wat wij dachten maar wat helemaal niet zo hoeft te zijn! ”
Wat ik schreef en waar anderen bij aansloten, gaat over hyperreactiviteit. Niet over allergie. Allergie heeft de eigenschap om steeds erger te worden en kan zelfs dodelijk zijn. Dus geen dingen door elkaar halen.
Als er wel heftige reacties zijn, maar ze zijn niet consistent en er is geen duidelijk aanwijsbare allergie, dan is er sprake van hyperreactiviteit.
Kun je ook heel ziek van worden, maar je kunt er ook overheen groeien. Met een echte allergie gebeurt dat niet.
Doenja “Veel vertrouwen in artsen is er niet meer nadat er medicijnen op basis van lactose zijn voorgeschreven nadat we gemeld hadden dat er sprake was van een allergie voor melk.”
Is er sprake van allergie voor melkeiwit of lactose? “Allergisch voor melk” bestaat niet echt. Informatief https://www.dailyspoonie.nl/koemelk-vrij-en-lactose-vrij-wat-is-het-verschil/
Ondertussen: ja, dat soort fouten worden gemaakt. Mijn man is allergisch voor peniciline en dat is een gevaarlijke, bekende en erkende allergie. En toch werd er met regelmaat de fout gemaakt toch een peniciline voor te schrijven.
Als ons zoiets nu zou overkomen, dan zou ik trouwens wel degelijk de kosten ervan verhalen op de apotheek, cq de rekening niet betalen. Dat moet je dan natuurlijk wel onmiddellijk voorleggen aan je verzekeraar. Mind you: natuurlijk stond die notitie in de computer van de apotheek. Het is de functie van de apotheek om dit soort vergissingen van artsen te voorkomen.
Maar ja, je kunt niet aankomen met iets vaags als ‘melkallergie’, want wie heeft dat dan vastgesteld? Ik neem zomaar aan dat voor die melding geen code bestaat.
Hyperreactiviteit is lastig. Het komt je steeds koud op je dak vallen, steekt zomaar weer de kop op na maanden of zelfs jaren weggeweest te zijn en kan zelfs van gedaante verwisselen: Soms uitwendig (bulten, vlekken jeuk), dan weer inwendig (longontsteking, darm problemen).
Je doet er goed aan om een dagboek te maken waarin je bij elk ziek worden opschrijft wat er vooraf ging. Vergeet beweging (sport, spel), spanning (stress om leuke of vervelende dingen, maar ook ruzie), en weersomstandigheden niet.
Daaruit kun je een beeld krijgen welke factoren doorslaggevend zijn.

Anneque
07-06-2018 om 09:06
Miriam
"Allergie heeft de eigenschap om steeds erger te worden en kan zelfs dodelijk zijn. "
Op zich klopt dat. Toch is het, óók bij "echte" allergieën zo, dat de reacties op het allergeen kunnen fluctueren. Dit kan onder invloed van inspanning, hormonen, de hoeveelheid van het allergeen en "wie weet welke factoren nog allemaal een rol spelen" (aldus onze allergoloog). En dat gaat dan ook over gevaarlijke allergieën (mijn zoon is allergisch voor bepaalde noten).
Dat wil niet zeggen dat dat altijd zo is. Vele mensen zullen steeds ernstigere reacties vertonen. Maar dat blijkt geen wet van meden en Perzen.
Er overeen groeien doe je inderdaad niet. En of je na een zeer ernstige reactie ook nog mild kunt reageren, weet ik niet. Maar dat wil je ook niet uitproberen :S

Target
07-06-2018 om 11:06
Ja dat kan
Het is opbouwend maar je reageert niet altijd hetzelfde als omstandigheden anders zijn.
Zet mij op 2 x op een kinderboerderij neer en ik reageer van mild tot ernstig (ben allergisch voor o.a. konijnen). Geen keer hetzelfde, maar wel met zekerheid een reactie. Kan gaan van prikkende tranende ogen tot niezen, of van netelroos tot astmatische bronchitis.
Soms is het voldoende om een reactie te krijgen als een ander daar geweest is en soms kan ik er zelf een half uur verblijven met hooguit wat niezen.
Mijn neusslijmvlies is wel hyperreactief volgens de allergoloog en KNO-arts.
Ik heb antihistaminica tabletten, neusspray, oogdruppels en 2 puffers. De eerste 2 mag ik geen dag overslaan en de andere altijd bij me hebben. Mijn hoornvlies kan zo opzwellen dat het gevaarlijk wordt.

Guppie
07-06-2018 om 16:06
Biogene aminen
Kaas bevat, door het fermentatieproces, veel biogene aminen, zoals histamine en tyramine. Hoe ouder de kaas hoe erger. Franse kaasjes zijn helemaal erg. Waarom de ene kaas wel en de andere niet zou ik niet weten. Ook bevat zuivel veel exorfinen. Dan heb je nog een verschil tussen een allergie en een overgevoeligheid. In dat laatste geval bepaalt de hoeveelheid of je een reactie kan krijgen. Biogene aminen en exorfinen moeten onschadelijk gemaakt worden met hulp van enzymen en als je enzymcapaciteit tekort schiet krijg je eerder klachten.

Guppie
07-06-2018 om 16:06
Sulfiet
Ik kom nog wat tegen over sulfiet in bepaalde producten, zoals rode kaas. Overigens kan een tekort aan molybdeen een sterkere reactie geven op sulfiet.
https://moniquevandervloed.nl/sulfiet-zo-onschuldig/

Doenja
08-06-2018 om 15:06
huh?
Ben even verbaasd over de reacties. Wat er blijkbaar allemaal gelezen wordt tussen de regels, maar goed, ik probeer t even uit te leggen aan de hand van de reacties:
bloemetje: " Je hebt een te rooskleurig beeld van een allergie-test. Er is zoveel waar je allergisch voor kan zijn, dat kan niet zomaar met een testje worden opgespoord. Hoe kom je erbij dat dat wel zou kunnen? " Blijkbaar had ik vertouwen in allergietesten; zo wordt t ook gesteld. We kunnen niets vinden dus t is er niet. Zo begreep ik t antwoord van de arts.Ik moet blijkbaar kritischer en wantrouwender zijn.
" Maar daardoor geen vertrouwen meer in artsen in het algemeen? Sorry Doenja, maar ik vind dat echt een overtrokken reactie." Het ging me er meer om dat we niet meer zoveel behoefte hadden om verder te gaan onderzoeken. T leverder alleen maar meer klachten op en het initaitief voor de medicijnen kwam van de huisarts. We hebben t al afgewezen, omdat we t prima onder controle hadden. Maar t zou echt een verbetering zijn. Met de verkeerde medicijnen een hele heftige reactie en met de nieuwe medicijnen 0,0 verbetering. Dat vond de huisarts ook, dus laten we t erbij. Zo bedoelde ik dat.
Target: " "En t is vooral vervelend de allergie maar t gaat ook weer over."
Waarom denk je dat?"
Ik denk dat je me verkeerd begrijpt; ik bedoel ermee te zeggen dat de klachten na een uurtje weer afnemen. Ik bedoel er niet mee te zeggen dat een allergie overgaat....
M Lavell: Ik dacht je bedoelde dat hyperreactiviteit een onderdeel was van een allergie. Maar ik begrijp t nu. Het gaat om allergie voor melkeiwit, ik noem t dan snel allergisch voor melk. En omdat t nooit officieel is vastgesteld, maar we ons wel aan een melkvrij dieet houden, of t zoveel mogelijk beperken noemen we t zelf altijd.
Eigenlijk valt t allemaal wel mee, en we willen er niet veel aan gaan dokteren. Zo erg is t niet en laten ze vooral de echt zieke mensen helpen. Ben wel blij met de info, want we begrijpen nu beter waarom sommige dingen zo gaan. Dat was t meer.

M Lavell
08-06-2018 om 19:06
Precies zijn is wel belangrijk
Er is dus nogal een verschil tussen een allergie en hyperreactiviteit.
Het is belangrijk om daar precies in te zijn.
“Het gaat om een allergie voor melkeiwit”
Je had het eerder over lactose “Veel vertrouwen in artsen is er niet meer nadat er medicijnen op basis van lactose zijn voorgeschreven nadat we gemeld hadden dat er sprake was van een allergie voor melk.”
Het een is het ander niet.
Fijn dat je toch wat aan de informatie gehad hebt.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.