Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Nu op Npo3: Overgewicht en 30 jaar voedingsindustrie

https://www.npostart.nl/live?channel=NED3

"Vandaag 21:35 • KRO-NCRV • 93 min
Deze documentaire is alles wat de voedingsindustrie al dertig jaar niet wil dat we te zien krijgen."


Kaaskopje

Kaaskopje

19-06-2018 om 22:06

Half a Twin

Wat zul jij je vervelend gevoeld hebben! Beterschap.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

19-06-2018 om 22:06

Brrr

Dat klinkt akelig !! Sterkte !

O jee, sterkte.

Dat klinkt idd akelig. Zal een rotgevoel geweest zijn dat ding vast in je keel.
Sterkte, hopen dat de wond snel geneest en je weer lekker kunt eten.

Half a twin

Half a twin

20-06-2018 om 08:06

Bedankt

Voor jullie medeleven! Nu weer on topic?

bieb63

bieb63

20-06-2018 om 12:06

Op verzoek van HAT weer on topic

Al met al blijf ik er toch bij dat we ons eetgedrag toch voornamelijk bij ons zelf moeten zoeken. Op een kleine groep na (en dat is echt maar een kleine groep), zijn we allemaal in staat (ook al ben je niet heeel intelligent) om te zorgen dat je goed eet, in de ruime zin van het woord. Uiteraard zover je daar zin in hebt en zover je dat belangrijk vindt. Dat liga's e.d. per 2 stuks zijn verpakt, betekent niet dat je ze dan ook per 2 stuks moet geven. Niets staat je in de weg om er maar 1 te geven, of gewoon een rol van het e.o.a. te kopen en per stuk te geven, of helemaal geen koek te geven. Je hoeft geen pakjes drinken te geven. Je hoeft niet met pakjes en zakjes te koken.

Verschillende dingen

Nee. Ons eetgedrag wordt door het aanbod en de sociale druk bepaald. Terug naar vroeger, die boterham met spek, kan helemaal niet meer want dat spek en zelfs dat brood ligt niet meer in de winkel. Net zoals die melk, die groente en zelfs die aardappels.
Je hebt dus een heleboel niet meer te kiezen omdat het er gewoon niet is.
De sociale druk gooit daar nog een schep bovenop: ik werd uitgemaakt voor kindermishandelaar omdat ik mijn kinderen geen tussendoortje meegaf. Geen koek, geen fruit, zelfs geen school melk. Brood voor tussen de middag, dat wel.
Ik kreeg de hoon van de juf (kinderen hebben Liga nodig sprak ze de reclame na) en mijn kinderen kregen koek van andere kinderen/moeders (ach zo zielig).
Dus ja, ik ben het met je eens dat je alsnog zelf kunt kiezen of je meegaat met de eeuwige honger, maar dan nog heb je niet alles afgedekt.
Wie zal er vandaag de dag bijvoorbeeld nog bedenken dat basisschoolleerlingen helemaal geen tussendoortje hoeven, laat staan fruit of een koek?
Dit nog helemaal los van het feit dat braaf en gestaag je eigen stijl volgen door fabrikanten en winkelketens expres in de war wordt geschopt door “nu nieuwe samenstelling”, ‘nu nieuwe smaak’, “nu extra groot”, of een volkomen anders ingerichte winkel waardoor je je vertrouwde spullen niet meer kunt vinden dus dan in godsnaam maar eens “iets nieuws probeert”. Dat willen ze graag, dat je iets nieuws probeert. Daar krijg je extra trek van namelijk.
Zelf kiezen om iets niet te nemen kan natuurlijk. Maar je kunt niet staande houden dat het collectief in de megamarketingval trappen (kinderen moeten tussendoortjes) een bewust keuze is.
Dat is gewoon niet waar.

Half a twin

Half a twin

20-06-2018 om 13:06

Hoeft niet gebeurt wel

Je hoeft niet het hele pakje mee te geven/op te eten maar het gebeurt wel. Niet bij mij thuis maar in de klassen van mijn kinderen was mijn kind bijna de enige met koek in een bakje, in plaats van een kant en klaar pakje.

Triva

Triva

20-06-2018 om 13:06

mijn kinderen kregen ook koek in een bakje maar wel twee gewoon omdat dat veel goedkoper is van een grote rol. Anderen mensen kiezen voor makkelijk, dus verpakt.

Maar ja we eten veel meer en meer tussendoor dan vroeger, we zijn ook gemiddeld veel dikker (zie eerdere link) dat is toch geen punt van discussie?

Hoe komt het

Het punt van de discussie: Is het de maatschappelijke beïnvloeding van de voedingsindustrie die ons meer laat eten en waardoor we dus dikker worden?
Of is het de zwakke geest van hedonistische individuen die zich niet kunnen beheersen (eigen schuld, dikke bult)?

Pirata

Pirata

20-06-2018 om 14:06

Miriam

Heu, hier ligt er gewoon brood en spek in de winkel hoor... ☺

Maar niet hetzelfde

Ja Pirata. Maar de samenstelling en de smaak is niet dezelfde.
En dat doet er toe als je het over voedingsgewoonten hebt.

bieb63

bieb63

20-06-2018 om 15:06

Miriram

"Terug naar vroeger, die boterham met spek, kan helemaal niet meer want dat spek en zelfs dat brood ligt niet meer in de winkel. Net zoals die melk, die groente en zelfs die aardappels.
Je hebt dus een heleboel niet meer te kiezen omdat het er gewoon niet is."

Wat is dat voor onzin? Je draaft weer door....
We hebben zat te kiezen. Gewone groenten, fruit, brood en melk. Overal. Dat daarnaast nog heel veel andere keuzes zijn (in e.o.a. bereide vorm) is absoluut waar, maar hoef je helemaal niet te nemen. Je hoeft ook niet met een vergrootglas te zoeken naar gewone producten.

Overigens: Wie zegt dat de '3 maaltijden op een dag' de beste wijze is? Wellicht beter dat in meerdere delen te doen. Als je maar zorgt dat het totaal wat je op een dag eet niet meer is dan nodig en zo gezond mogelijk.

Helga

Helga

20-06-2018 om 15:06

Ik vind het veel werk

Ik moet inderdaad vaak zoeken naar 'hele gewone' producten. Bijv volkoren spagetti. Regelmatig wordt vanalles omgegooid in de schappen en komen er nieuwe producten bij. De keuze is zo enorm dat het me vaak duizelt.
Omdat ik de met hard werken verloren kilo's er niet bij wil hebben weer trek ik de tijd uit voor boodschappen. Ga wel maar naar 1 winkel want anders word ik gek.
Maar hoe je dat zou moeten doen als je beide fulltime werkt en kleine kinderen hebt? Lijkt me niet te doen, zeker niet als je ook nog wil sporten enz. Dan kun je gewoon niet iedere keer uitgebreid boodschappen doen. Het is bijna een dagtaak, ook uitzoeken waar alles vandaan komt, hoe betrouwbaar keurmerken zijn, hoe dieronvriendelijk is het vlees enz enz enz.

Andere factoren

Behalve voeding en beweging kunnen er nog andere factoren zijn die het gemiddelde gewicht mede beïnvloeden, zoals een hogere temperatuur in de woningen dan vroeger of een tekort aan slaap, er is steeds meer dat mensen wakker houdt.

Overigens ben ik bijna 20 kilo lichter dan 35 jaar terug en dat heeft toch met meer bewegen en anders eten te maken. Bij mij is dus weinig snoep en chips in huis vergeleken bij mijn ouders vroeger, frisdrank anders dan spuitwater komt er ook niet in. Ik moet man en zoon nog wel overtuigen van het feit dat sapjes beter ook niet gekocht kunnen worden. Man en zoon zijn allebei te zwaar. Dochter niet, want die heeft een bijbaan van stevig lichamelijk werk.
Ikzelf moet goed opletten dat ik niet teveel eet, want ik ben dol op eten. Hoe meer/vaker ik eet, hoe meer trek ik krijg, gek genoeg. Ik kan niet echt een verband zien welk eten, of ik meer eet van suiker of juist meer trek krijg van vet. Ik kook met veel verse groenten en koop (meestal) volkorenbrood. Wat man en vooral zoon er verder nog bij snaaien, heb ik geen zicht op.

Zo werkt dat dus

Moedermop “Hoe meer/vaker ik eet, hoe meer trek ik krijg, gek genoeg”
Dat is helemaal niet gek, dat is bij de meeste mensen zo. Vandaar dat ons wordt wijs gemaakt dat er minstens 3 maaltijden moeten zijn en dat er bovendien flink getussendoort moet worden.
Bieb “Overigens: Wie zegt dat de '3 maaltijden op een dag' de beste wijze is? Wellicht beter dat in meerdere delen te doen.”
Misschien is het wel beter om maar 2 of 1 maaltijd per dag te doen. Of op zijn minst een aantal dagen in de week maar 1 of 2 maaltijden te doen.
Wat jij doet is mensen verwijten dat ze denken dat het er minimaal 3 moeten zijn en misschien wel meer, terwijl die gedachte echt uit de voedingsindustrie komt.
Ik twijfel trouwens ernstig of jij die documentaire wel gezien hebt. Als je hebt gedaan den WEET je toch dat wat je beweert over de verkrijgbaarheid van voedsel helemaal niet waar is. Of ben je in ontkenning?

Half a twin

Half a twin

20-06-2018 om 16:06

Spek ligt gewoon in de winkel

Klopt maar het is anders dan vroeger. Magerder.
Als ik 20 jaar geleden bij de slager een stukje procureur bestelde met het vet er nog op dan was dat een dikke laag. Dan marineerde ik het vlees en liet het garen in de oven. Het vet smolt dan en het vlees bedroop zichzelf. Was het vet weg als het vlees gaar was.
Nu heeft mijn bestelde procureur veel minder vet. Volgens de slager worden de varkens minder vet gemest.
Dus hetzelfde eten als 20 30 of 40 jaar gelrden kan niet meer.

bieb63

bieb63

20-06-2018 om 16:06

Miriam

Ik zeg helemaal niet dat vaker eten dan 3x beter is. Dat weet ik niet. Ik zeg alleen dat het niet perse de juiste wijze is, omdat dat nu eenmaal het beste in ons patroon past. Overigens doen we dat al decennia lang en heeft dat niets te maken met de huidige voedselindustrie.. en tussendoortjes als een koek bij de koffie of thee is ook niet van nu. Of een kaasje bij een glaasje. En verwijten doe ik al helemaal niet...... Hooguit jou als je door gaat draven e.d.

Overigens werd er vroeger meer tijd genomen voor bijv het ontbijt. Je at dan meer en voedzamer, dus een 'tienuurtje' minder aan de orde. Dat we daar nu nog nauwelijks de tijd voor nemen en dus trek krijgen halverwege de ochtend, is dan niet zo gek. Als je dan in totaliteit dezelfde calorien eet, zou dat niet uit moeten maken. Maar iig iets wat we zelf doen in onze vlug vlug maatschappij. En de voedselindustrie speelt daar logischer wijs op in. Als mensen geen zin en tijd meer hebben voor gruttenpap of een gewone boterham (die doen wij in de ban...., omdat we sonja bakker of welke goeroe dan ook achterna lopen, niet de vordselindustrie doet dat in de ban), dan zal de granenindustrie of de bakker en ander product moeten bedenken, dat we WEL willen. En als dat een verpakte meeneemhap voor in de auto is, dan komt er dat. Sls niemand meer je grutten of brood wil hebben, heb je geen bestaansrecht meer.

Doe het nou

Bieb, ga die documentaire nou even bekijken. School je bij.

bieb63

bieb63

20-06-2018 om 19:06

Miriam

Heb ik gezien. Voor mij weinig nieuws.

Nou ja

Je hebt in ieder geval geleerd dat wat je in #193 schrijft niet klopt.
Dat moet toch nieuws zijn voor je

bieb63

bieb63

20-06-2018 om 22:06

Miriam

Ik HAD het al gezien. En wat klopt niet?
Heb je overigens vanavond naar npo3 gekeken? Over indiasse (fastfood) currys in engeland? Over o.a. deoorsprong en hoe het zo is gekomen. Mn het stukje over eind jaren 70 en het massaal gaan werken van de vrouwen, en daardoor de tijd die ontbrak om lang in de keuken te staan en de behoefte om kant en klare currys te halen..... Daar sprongen de Indiaase mensen op in, waren vele werklozen. Gek he?

Kaaskopje

Kaaskopje

20-06-2018 om 22:06

Ontbijt en eten vroeger

Ik denk dat er geen algemene tijdsduur voor ontbijt was en is. Je had vroeger ook gehaaste ontbijters en "daar gaan we voor zitten'-er, net als nu.

Voor wie af en toe goed heeft geluisterd, is het niet nieuw dat de smaak van vroegere groenten nu niet meer exact hetzelfde hoeft te zijn. Bittere smaken zijn er uit gekweekt, zoetere erin. Witlof is een bekend voorbeeld.

Brood van vroeger was, vermoed ik zomaar wel hetzelfde als brood van nu, op kleine nuances na misschien, zoals het zoutgehalte. En zou vroeger ook al mensenhaar zijn gebruikt om brood mee te "verbeteren"? Ook 40-30 jaar geleden had je gezond donker brood... fout!, dat blijkt niet anders te zijn dan gebrand mout. Verschil tussen vroeger en nu, is dat er meer keus is, wat gezond lijkt.

Spek... ik heb me een tijd geleden tot gezocht naar verzoek. Gewoon wit spek, zonder vlees. Dat was toen niet te vinden. Ik zag het vorige week wel liggen. Het is vast minder verstandig, maar ik vind het heerlijk. De spekblokjes van tegenwoordig zijn inderdaad minder behept met dit witte spek. Wij aten vroeger spekplakjes, doorregen spek, wat als krokante strookjes op je bord lag. Heerlijk. Bacon of ontbijtspek benadert dat, maar niet helemaal.

Miriam heeft dus wel gelijk als ze zegt dat wat we nu eten niet hetzelfde is als vroeger, maar dat klopt natuurlijk niet voor het hele "ding". Witlof en wortels zijn nog steeds hetzelfde gewas, brood wordt nog steeds ongeveer hetzelfde gebakken, maar er is aan geknutseld.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-06-2018 om 22:06

Bieb

Wij bleven, na KvW, ook naar dat programma kijken. Erg leuk. Inderdaad grappig hoe de informatie over het Indiase afhaaleten in dit draadje past. Man vindt curry te heet, zo jammer! Daar ga ik eens op broeden.

bieb63

bieb63

21-06-2018 om 07:06

Kaaskoje

Ja, leuke programma's zijn dat. Vorige week ging het over hummus.

Even over dat witte vetspek. Wij kopen dat ook een enkele keer (voor in de boerenkool). Gelukkig hier wel in ah en de jumbo te koop ( bij de andere supers weet ik niet). Maar is het niet heel logisch dat een product in een tijd, waarin wij weten dat verzadigde vetten heel ongezond zijn, en daar bestaat vetspek volledig uit, vetter en verzadigder kan bijna niet, mensen dat niet meer willen kopen? Dus is dat niet echt rendabel meer, dus wordt dat niet veel meer gemaskt. Vraag en aanbod lijkt mij.

Half a twin

Half a twin

21-06-2018 om 08:06

Beter braadresultaat

Als ik babi pangang maak wil ik procureur met een flinke vetlaag. Niet dat ik al dat vet ga opeten (ik kijk wel beter uit) dat vet geeft een mooier/beter/lekkerder braadresultaat.
Zo ook met sudderlappen die wil ik goed doorregen. Omdat er vraag is naar magerder vlees kan ik geen vetter vlees meer kopen.
Toen er nog vetter vlees was konden mensen toch ook besluiten dat ze de vette randen niet opaten in plaats van magerder vlees willen kopen? Na een smakelijke bereiding kan je het vet eraf snijden en de rest opeten. Tenminste zo ben ik opgevoed.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.