

Gezondheid
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

bibi63
08-09-2014 om 23:09
Koolhydraten minderen kinderen?
Eigenlijk een algemene vraag. Stel, je vindt dat koolhydraten niet zo gezond zijn. Je wilt dat voor jezelf minderen, door broidmaaltijden te vervangen voor andere dingen, aardappels niet eten, rijst niet en pasta's niet. Best lastig, zeker als je voor een gezin moet koken, maar ala, je stopt er tijd en energie in.
Maar hoe sta je daar tegenover mbt je kinderen. Als je het voor jezelf niet goed vindt, dan eigenlijk ook niet voor je kinderen. Maar is dat wel zo? Wat geef je ze dan mee naar school? Is dat wel realistisch? Ze zijn per slot van rekening in de groei.
Ik vroeg het me af. Hoe doe je dat dan? En is dat wel verstandig?
Bibi

Marjoleine64
10-09-2014 om 12:09
Miriam
Ken je de voedselzandloper? Die rekent snel af met jouw bewering uit #20:
"Ongezond zijn ze niet. Ik heb trouwens nog nooit ergens de bewering gelezen dat koolhydraten ongezond zouden zijn (van vetten is dat in het verleden wel beweerd)."
Hierin staat heel duidelijk uitgelegd dat *bewerkte* koolhydraten (dus geraffineerde suikers en tarweproducten) op lange termijn niet gezond zijn voor de mens (en teveel koolhydraten in het algemeen ook niet).
Ik zeg niet dat deze arts (ja de auteur is arts) het allemaal perfect weet, maar hij is wel de enige voor zover ik weet die zijn uitspraken onderbouwt met verwijzingen naar onderzoeken. Hij maakt het hiermee in mijn ogen behoorlijk geloofwaardig.
Mede na het lezen van dit boek ben ik ook overgegaan op een 'minder koolhydraten' dieet. Geen echt dieet, ik eet gewoon met het gezin mee, maar ik ontbijt bij voorkeur niet met brood maar met noten, fruit of havermout, lunch met salade indien haalbaar en neem 's avonds gewoon heel weinig aardappelen, rijst of pasta en wat meer groente. Niet moeilijk vol te houden, en nog lekker ook. Mijn doel is niet om er (veel) mee af te vallen maar om me fitter te voelen. Ik voel me er prima mee.

M Lavell
10-09-2014 om 13:09
Nou nee
Ook (en zelfs) die meneer beweert niet dat koolhydraten slecht zijn.
Hij zegt iets over een deelverzameling van koolhydraten (suikers).
Als je uit zijn verhaal begrijpt dat je beter geen (toegevoegde) suikers kunt gebruiken dan is dat prima. Als je eruit begrijpt dat je koolhydraten moet mijden (geen bonen meer eten) dan doe je volgens mij iets verkeerds.

Marjoleine64
10-09-2014 om 13:09
Je kan alles verkeerd begrijpen als je wil
Ik heb het toch nergens over bonen? Ik zeg toch heel duidelijk *bewerkte koolhydraten* oftewel suikers en tarweproducten? Juist bonen worden in de voedselzandloper wél aangeraden als bron van koolhydraten, met zoals noten (bevatten ook best veel koolhydraten) en fruit/groente. Dat ik bonen verder niet noem komt omdat onze kinderen daar niet van houden en we dat dus niet vaak op tafel zetten.

tonny
10-09-2014 om 13:09
temet - ot
'Hoe zit dat nou met de daar ook welig tierende conservatievere Christenen? Je kan toch niet aan de ene kant braaf bidden "geef ons heden ons dagelijks brood" en aan de andere kant glutenvrij eten?'
Altijd weer opmerkelijk hoe sommigen naar (conservatieve) christenen kijken.
Uiteraard gaat het in het Onze Vadergebed niet letterlijk om al dan niet glutenvrij brood :0
Het gaat om een bede om dat wat een mens voor die bepaalde dag nodig heeft om te leven.

AnneJ
10-09-2014 om 13:09
fundamentalisme
Het valt me op dat mensen op christenen reageren alsof het allemaal fundamentalisten zijn en dat op een manier waaruit blijkt dat ze zelf zaken letterlijk nemen en dat dan christenen in de schoenen wrijven.

Meisje Klein
10-09-2014 om 13:09
Precies
Er is onderscheid tussen goede en slechte koolhydraten, De slechte/snelle koolhydraten worden snel in de bloedbaan opgenomen en zorgen voor bloedsuikerschommelingen. Hoe stabieler je bloedsuiker, hoe beter voor je lichaam. Bovendien bevatten ze geen voedingsstoffen en vezels en worden daarom opgeslagen als vet.
Goede, meervoudige koolhydraten bevatten voedingsstoffen en vezels waardoor je lichaam meer moeite moet doen om dit te verteren. Bovendien krijg je hier geen bloedsuikerschommelingen van. De beste koolhydraten zitten in natuurlijke producten als groenten, noten en zaten. Volkoren producten, rijst en quinoa hebben wel lichte invloed op de bloedsuikerspiegel maar als je hier veel groenten bij eet dan stabiliseert dat weer.
Koolhydraten zijn dus niet slecht, het hangt het helemaal vanaf welke je kiest. En natuurlijk is variatie belangrijk.
Overigens heb ik dit allemaal destijds via internist en diëtiste gehoord maar betekent het echt niet dat ik nooit meer slechte koolhydraten eet. Ik probeer alleen te matigen, vooral doordeweeks. Ook omdat ik door de zwangerschapsdiabetes een hogere kans op diabetes type 2 heb.

M Lavell
10-09-2014 om 13:09
Niet slecht maar goed
#29 "Ik heb het toch nergens over bonen? "
Jawel, zie #27. Jij zegt dat die meneer van de zandloper mijn bewering over koolhydraten onderuit haalt. Je impliceert daarmee dat die meneer wel zegt dat koolhydraten ongezond zijn.
Maar dat zegt hij niet. Hij is namelijk bijvoorbeeld fan van bonen. Bonen bestaan uit water + koolhydraat + eiwit verpakt in een velletje. Niet slecht, maar goed, zegt hij.
Hij zegt wel iets over suikers, dat is een specifieke vorm van koolhydraten.
Daarmee zegt hij niet iets over alle koolhydraten.

bibi63
10-09-2014 om 13:09
Inderdaad bonen
Ik denk inderdaad dat bonen (en noten) hele goede leveranciers zijn van koolhydraten (en eiwitten).
Ik probeer zelf ook weinig brood te eten, dus niet standaard brood voor ontbijt of lunch, alleen af en toe voor het lekkere. En verder weinig pasta en rijst en sowieso alleen de volkoren/zilvervliesvarianten.
Wat ik me ook afvroeg (voor de deskundigen....). Ik ken de nodigen mensen die proberen minder koolhydraten te eten, sowieso geen brood. Volgens hen zou je wel prima (volkoren) crackers kunnen eten. Ik heb nooit zo goed begrepen wat dan het wezenlijke verschil is. Iemand?
En hoe zit dat met roggenbrood?
Bibi

Elisa Gemani
10-09-2014 om 14:09
Koolhydraten
Er zijn "goede" koolhydraten dus de ongeraffineerde uit peulvruchten, fruit, volkoren producten en "slechte" uit pure suiker, wit brood, alcohol en bewerkte producten. De slechte koolhydraten heeft een mens totaal niet nodig en overconsumptie van die producten draagt bij aan gezondheidsklachten als overgewicht, diabetes etc.
Maar mensen als William Davis gaan nog veel verder, die doen alle bewerkte tarweproducten en gluten in de ban dus ook volkoren producten, spelt-, rogge- en zuurdesembrood en -granen. De oplossing tegen kanker, diabetes, MS, ADHD. Gebaseerd op onjuist en onvolledig "wetenschappelijk" onderzoek en verdraaide feiten. Of het nu gaat om het Paleodieet, Bloedgroepdieet, Een Leven Lang Fit, Atkins, Montignac of dit dieet, het is gebaseerd op onwaarheden, niet gezond, niet vol te houden en zodra je stopt kom je weer aan. En de "bedenkers" van deze diëten worden er rijk van. Totdat er weer iemand komt die het wiel opnieuw heeft uitgevonden om zo een hype te creëren en te cashen.

Primavera
10-09-2014 om 15:09
Hmmm Marjoleine
Tja Marjoleine, ik ken de voedselzandloper niet maar het voedingscentrum blijkt niet erg onder de indruk van de wetenschappelijke basis ervan:"Hierdoor doet Verburgh enkele gevaarlijke uitspraken, zoals dat je de avondmaaltijd zou kunnen overslaan, witte thee rimpels helpt te voorkomen en dat onze lichamen niet gemaakt zijn om brood- en graanproducten te eten. Bij deze beweringen noemt hij geen wetenschappelijke bronnen, of trekt hij conclusies uit wetenschappelijke onderzoeken die je op basis van de onderzoeksresultaten niet kan maken. "
Ik vraag me dus af of het werkelijk bewezen is dat bewerkte tarweprodukten als gewoon brood en pasta of rijst en aardappels nou zo slecht voor ons zijn. Ik geloof er geen barst van. Ik denk niet dat die voedselzandloper nou een risico voor de gezondheid vormt zoals het voedingscentrum beweert. Ik zie alleen maar twee manieren om ons voedsel op een bepaalde manier te variëren zonder dat de één aantoonbaar slechter of beter is dan de ander. Het hangt allemaal af wat voor een invulling je er aan geeft.
Ondertussen zie ik nog geen reden om van mijn mediterrane menu met veel pasta en rijst en af en toe voor de variatie een aardappelgerecht af te stappen.

Elisa Gemani
10-09-2014 om 15:09
Mediterraan "dieet"
Nou goed, men noemt het een dieet maar dat is het niet. Het is een lifestyle. En het is het enige "dieet" wat daadwerkelijk bewezen en wetenschappelijk gezien gezond is. Opgegroeid met een moeder die heel lang in Italië heeft gewoond zijn wij grootgebracht met de mediterraanse keuken en zo koken en eten mijn zus (Italiaanse vader), ik en onze kinderen nog steeds. Gezond, lekker en makkelijk. Ik moet er wel erbij vermelden dat wij alleen niet de theorie aanhangen dat dagelijks nuttigen van rode wijn gezond is want wij zijn principieel anti-alcohol. En toeval of niet (genen spelen natuurlijk ook een belangrijke rol) maar wij waren en zijn allemaal slank en gezond, zelfs mijn moeder van 80. Dus Buon Appetito!
http://www.gezondheidsnet.nl/alles-over-afvallen/afvallen-met-het-mediterrane-dieet
http://www.optimalegezondheid.com/het-mediterrane-dieet-onder-de-loep-genomen/

bibi63
10-09-2014 om 16:09
Elisa
Los van dat anti-alcohol ;), ben ik wel benieuwd wat de mediterrane eetwijze dan precies is. Of beter gezegd, wat dan zo heel anders is dan onze 'Hollandse' eetwijze. Ik kan me er wel e.e.a. bij voorstellen, heb wel enig idee. Maar wat is wezenlijk anders? Wat eten jullie zelden of nooit en wij juist vaak. Wat eten jullie juist vaak (of combi's) wat wij juist weer minder vaak eten. Serieus benieuwd, want mij lijkt het wel wat.
Bibi

bibi63
10-09-2014 om 16:09
aanvulling
Ik heb even vluchtig naar je link gekeken, de 2e, en zag niet zo snel iets wat wij (ik) zo heel anders doen. Maar wellicht kun jij dat verduidelijken. Ben benieuwd!
Bibi

Zus
10-09-2014 om 16:09
Kh wel nodig
Zoals eerder even gemeld in dit draadje door iemand: koolhydraten heb je wel degelijk nodig. Al je cellen in je lichaam kunnen vetten en eiwitten omzetten naar glucose en verbranden, behalve je hersencellen. Die kunnen alleen glucose opnemen. Je zult dus iets van kh moeten eten, in wat voor vorm dan ook. Alleen de hoeveelheid, geen idee.

Meisje Klein
10-09-2014 om 16:09
zeg ik ook niet
Alleen de mate waarop wij enkelvoudige Kh-en tot ons nemen, met in de ochtend en middag brood en dan 's avonds aardappelen (de meeste mensen) is niet de meest gezonde voedingswijze. Volgens mij heb je maar heel weinig Kh nodig en die kan je evt uit peulvruchten, noten, zaden etc halen. Pasta, aardappelen en brood hoeft dus echt niet. Alleen heb ik een zwak voor brood en pasta, dus compleet Kh vrij wil ik helemaal niet.. gewoon alles met mate. Dus bijv 's ochtends magere yoghurt met muesli, 's middags salade en 's avonds pasta.
Overigens vind ik mensen die compleet Kh arm eten en in ketose proberen te komen door Kh te vervangen door vetten ook niet gezond bezig. Die zetten hun complete stofwisseling op z'n kop. Daarmee moet je heel erg uitkijken, grote kans op verstopping en nierstenen.
Ik ken dit overigens als een epilepsiemedicijn en nu is het ineens een populaire dieetvorm.

Elisa Gemani
10-09-2014 om 16:09
Bibi
Die links laten het wel aardig zien. Maar wij eten dus ongeveer een keer in de week vette vis (zou wel vaker willen maar vis is duur), een keer in de week vegetarisch, twee keer in de week kip/kalkoen en een keer in de week rundvlees. Geen grote porties/stukken. Alles wordt bereid in olijfolie of op de grill en met veel uien, knoflook en kruiden; heel weinig zout. Erbij volkoren rijst of pasta; niet teveel. Couscous vinden we ook erg lekker en kikkererwten. En altijd groente natuurlijk; het liefst geroerbakt of door de tomatensaus. Altijd sla erbij met bijvoorbeeld tomaten, olijven, paprika en een dressing met olijfolie en citroensap. Als toetje joghurt met fruit ofzo alhoewel zoon nu verslingerd is aan stracciatella joghurt.
Overdag bijvorbeeld volkorenbrood met (geiten)kaas, tomaat en komkommer. Avocado is ook favoriet. Zoon mag ook zoet beleg op een paar boterhammen. Een glas halfvolle melk erbij. Fruit (appel, kiwi, mandarijn). We drinken voornamelijk water en thee zonder suiker maar een glaasje fris mag best weleens. En een lekker koekje bij de middagthee. 's Avonds snacken we wat ongezouten nootjes; geen pinda's. En we eten trouwens ook weleens pannenkoeken, patat, een stuk taart, chocola of een ijsje; daar wordt niet moeilijk over gedaan. Ik hoop dat je zo ongeveer een idee hebt; het is best lastig om het zo op te schrijven want het is best gevarieerd en wij denken er niet meer bij na;-)

Elisa Gemani
10-09-2014 om 17:09
Melk
In tegenstelling tot het "echte" Mediterraans menu eten wij dus wel wat melkproducten en ook kaas. Niet veel/vaak maar we zijn en blijven nu eenmaal Nederlanders he;-) En we houden nu eenmaal best van melk, joghurt en kaas en bovendien hebben we geen lactose-intolerantie. Dus we gaan wat verder dan alleen de melk in de cappuccino (ik drink 1 of twee keer per dag een kop cappuccino) en de Griekse joghurt met honing. Maar dat kan en mag best in een verder goed en gevarieerd voedingspatroon.

Inge
10-09-2014 om 18:09
Elisa
Ik mis twee dagen ;-)
Behalve de vegetarische dag zie ik niet zoveel verschil met het menu dat wij eten. Wij eten behalve mediterraans ook noord afrikaans, indiaas, indisch, Frans, Nederlands en Chinees/thais.
Het is echt niet meer zo dat alle Nederlanders elke dag aardappelen eten.
Wij komen maximaal op twee keer per week.

Elisa Gemani
10-09-2014 om 18:09
Inge
... Dan moet er een dag nog een keertje vlees of ei of kip bij staan. Soms eten we ook weleens twee keer in de week vegetarisch of eieren. Of tosti's oid. Bovengenoemd "menu" is maar een voorbeeld. Het is maar net waar we zin in hebben en wat in de aanbieding is. Aardappelen eten we heel zelden; vroeger vaker dan nu. En ja, het lijkt mij ook niet zo'n bijzonder menu. Er zit van alles in, dus inclusief vetten, eiwitten en koolhydraten. Mar voor degenen die koolhydraatarm willen eten dus niet geschikt;-)

Primavera
10-09-2014 om 18:09
Mediterraan menu
Het grote verschil is dat in principe het mediterrane menu uit twee keer warm eten bestaat waardoor je dus makkelijker grote hoeveelheden groenten binnenkrijgt.
De maaltijden zijn minder vol met ingrediënten en kalorieën vergeleken bij de Nederlandse variant van bijv. Italiaans eten. Alleen pasta (niet volkeren, maar van harde graansoorten die de bloedsuiker een minder grote boost geven) met tomatensaus uitsluitend gemaakt van gepelde tomaten, een scheut olijfolie en kruiden, eventueel met ongeveer een eetlepel echte versgeraspte parmezaanse kaas ( minder dan een broodbeleg) wordt als prima lunch gezien en dan fruit toe.
Het zoetmoment is verschoven van het desert, wat meestal uit fruit of noten bestaat, naar het ontbijt. Het bevat minder zuivel dan een typisch Nederlands menu en ook dat wordt eigenlijk alleen 's ochtends genuttigd. Zoete desert is meer voor speciale gelegenheden en wordt na het fruit geserveerd.
Bij de maaltijden wordt voornamelijk water gedronken en zeker geen sap, melk of ranja. Diksap schaar ik ook onder de ranja-achtigen.
Er wordt helemaal niet meer standaard wijn bij iedere maaltijd of zelfs maar iedere dag gedronken. Dat is inmiddels alleen een gewoonte van oude bejaarde mannen. Wel is het zo dat de alcohol die genuttigd wordt voornamelijk bestaat uit wijn of soms bier ( bij de pizza) en haast uitsluitend bij de maaltijd gedronken wordt. Een glas wijn ervoor of erna of een biertje op een terrasje of strand hoort niet bij de cultuur. En dus wordt er per saldo minder gedronken en op een moment dat het minder opgenomen wordt.
Omdat er twee keer per dag warm gegeten wordt is vaak tenminste één van die maaltijden vegetarisch ( pasta of rijst met groente en/of peulvruchten) en verder worden vlees en vis vaak als smaakmakers in gerechten gebruikt ipv als hoofdingrediënt.
Ik ben er niet van overtuigd dat dit nu universeel het gezondste dieet zou zijn, het is gewoon een manier om de verschillende voedingssoorten die er zijn op een redelijk gezonde manier te combineren en natuurlijk verdraaid lekker.

Primavera
10-09-2014 om 18:09
Aanvulling
Een ander belangrijk verschil is omdat de maaltijden qua tijd verder uit elkaar liggen er minder eetmomenten op een dag tussendoor zitten. Als je 's avonds laat eet dan heb je geen behoefte om daarna nog iets voor de tv te snacken.

Elisa Gemani
10-09-2014 om 18:09
Jippox
Eh, volkorenpasta of zilvervliesrijst dus;-) En niet in die belachelijk grote hoeveelheden die we vaak krijgen bij anderen. Als mensen bij ons komen eten vinden ze bijna allemaal dat de porties zo 'klein' zijn. Ik maak meer dan genoeg qua hoeveelheden zodat we er eventueel twee dagen van kunnen eten of dat er iemand mee kan eten maar ongeveer 75 gram pasta, 100 gram rijst en 50-75 gram vlees of kip per persoon is in principe genoeg; je kan het bord in ieder geval nog zien;-). Groente/sla kan je naar hartelust opscheppen. Ik denk dat veel mensen die minder koolhydraten willen eten al een heel eind kunnen komen door alle geraffineerde koolhydraten te schrappen en van de ongeraffineerde de porties te verminderen.

Barvaux
10-09-2014 om 20:09
Elisa
Tja, zo blijf je wel in je maatje 18 jaar... Ons gezin zou inderdaad problemen hebben met jouw hoeveelheden. Hier gaat 550 gram rijst of pasta in de maaltijd en met een zak aardappelen van 4 kilo doen we max 3 keer. Niemand is te dik en de kinderen zijn aan de dunne kant. Je kunt wel afgeven op die grote porties elders maar er zijn mensen die dat gewoon nodig hebben om op gewicht te blijven.

Limi
10-09-2014 om 20:09
en dan?
" Als mensen bij ons komen eten vinden ze bijna allemaal dat de porties zo 'klein' zijn. "
En toch worden de porties niet groter als er gasten komen? Of vinden ze dat van júllie porties en mogen ze zelf wel onbeperkt opscheppen?
(Ik eet zelf wel behoorlijke hoeveelheden, maar train ook veel. Probeer me alleen voor te stellen hoe dat dan gaat als je mij te eten zou krijgen. Moet ik daarna langs de spreekwoordelijke snackbar )
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.