Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-11-2012 om 16:11

Rauwer

Om het andere draadje niet te doorspekken met o.t's over Rauwer ben ik apart gegaan.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Rodebeuk

Hij hoeft niet dierlijk voedsel te gaan eten. Het zou al een goede verandering zijn als hij gekookt of gebakken voedsel ging eten. Dan kan je via soja of gekookte bonen/linzen/peulen al heel wat meer eiwit binnen krijgen.
Het gaat niet om vegetarisch, het gaat om volledig rauw.
Ik kan mij dit nauwelijks voorstellen. Geen (volkoren) brood, geen ( volkoren) pasta, geen thee, geen melk uit een pak ( misschien mag hij het wel rechtstreeks uit de koe, zonde pasteurisatie), geen jam, geen (biologische) hazelnootpasta.
Koken en verhitten zorgt voor betere opname van een aantal eiwitten en vitaminen. Deze moeder heeft een heel bijzondere theorie die maar door een heeel klein groepje in de wereld wordt aangehangen.

Fransje

Fransje

17-11-2012 om 21:11

Mach: huh?

Mach, een mens kan uitstekend gezond leven zonder thee, jam en hazelnootpasta hoor.

En rauw hoeft toch niet vegetarisch te zijn? Ik ben zelf dol op rauwe vis en vlees. Denk aan de Japanse keuken, oesters, rauwe zalm, etc., maar ook in Frankrijk en België is een flinke hoeveelheid rauw vlees een delicatesse. Dat moet dan wel supervers etc. zijn, daardoor is het duurder en zeldzamer. Maar het is een goede bron van eiwit, mineralen en vitaminen natuurlijk.

Veel delicate voedingsmiddelen zijn rauw: rauwmelkse kaas, kwark, yoghurt en room (koop ik in Frankrijk bij de boerderij of in de winkel, verrukkelijk, en daar veel gewoner dan hier). Rauwe eieren worden in tal van gerechten gebruikt. Rauwe melk drink ik hier in NL bij een boerderij, lekker. Rauwkost, rauwe groente, is natuurlijk ook heel normaal.

Aardappels kan men gerust zonder, deze zijn pas een paar eeuwen geleden in Europa geïntroduceerd.

En notenpasta's kunnen toch ook van rauwe noten gemaakt zijn? Noten hoeven toch niet altijd gebrand te zijn om te eten?

Granen lijkt me wel een probleem. Hoewel, net ontkiemde granen zijn zeer voedingsrijk en kunnen rauw gegeten worden.

Lacto-vegetarisch en rauw lijkt me wel een probleem, omdat bonen inderdaad gekookt moeten worden.

Waarin zit nu eigenlijk precies het probleem met dat rauwe eten?

Anneke

Anneke

17-11-2012 om 21:11

Niet naar school

Ik vond de jongen er niet echt heel ongezond uit zien. Lijkt me niet een supergezond maargevaarlijker vond ik het extremisme. Dat houdt die jongen in ieder geval klein.

Wat ik buitengewoon vreemd vond was de reden om hem niet naar school te sturen. Ja, daar kan hij in aanraking komen met van alles. Maar ik houd mijn kinderen toch niet thuis omdat ze dan in aanraking kunnen komen met sigaretten, alcohol, sex, etc.? En ik moet me heel sterk vergissen maar als ik mijn kind een week thuis houd met zo'n reden dan staat de leerplicht ambtenaar op de stoep.
En breder dan dat. Die jongen is 14. Het is schadelijk om op die leeftijd de wereld zo buiten zijn belevingswereld te houden. Hoe onderhoudt hij contact met leeftijdgenoten?

Anneke

Anneke

17-11-2012 om 21:11

Fransje

Ik heb maar een klein deel van de uitzending gezien. Maar vis aten ze niet vanwege al het plastic. Ik ga er vanuit dat melkproducten om een bepaalde reden ook niet mogen...

Vis mocht ook niet

Over vlees heb ik ze niet gehoord. Wel somden ze op wat hij de helemdag door kreeg. Nou , eigenlijk alleen groenteshakes en noten . Melk of andere zuivelproducten werden door moeder niet genoemd in zijn dagmenu.
Eieren weet ik niet meer of ze het noemmde, maar rauwe eieren hebben gezien de kans op salmonella ook niet echt de voorkeur ( en ja, salmonella komt ook voor bij biologische eieren,kans is even groot)
Door rauw te eten zoals deze moeder mis je gewoon een heleboel eiwitten en vitamines.

Fransje

Fransje

17-11-2012 om 21:11

Bonen

Ik schreef dat bonen dan wel een probleem zijn, maar die kun je ook rauw eten als ze net ontkiemd zijn: taugé bijv. Vol met gezonde voedingsstoffen.

Het enige gevaar van rauw eten lijkt de groter kans om besmet te worden met gangbare ziekteverwekkers zoals salmonella, E. coli en listeria. Maar die kun je ook via gerookte voorverpakte zalm oplopen bijv. (Denk aan de Foppens-affaire laatst.)

Fransje

Fransje

17-11-2012 om 22:11

Mmm lekker! (melkzuurfermentatie) en risico's lijken mee te vall

Zomaar van een snelle Google-actie: melkzuur-fermentatie wordt dus kennelijk toegestaan bij rauw eten. Dat beschermt het voedsel tegen bederf en geeft een keur aan lekkere, makkelijk verteerbare voedingsmiddelen; denk bijv. aan zuurkool.

Melkzuurgefermenteerde zuurkool is bijv. favoriet bij mij, veel zachter en delicater van smaak dan "gewone" zuurkool en inderdaad ook makkelijk rauw te eten.

http://www.rauwvoedsel.nl/:

" Melkzure fermentatie van dierlijke en plantaardige bronnen, rauwe vlees en vis, rauwe melk, boter en kaas: je vindt het overal. Totdat een voedselcultuur meer en meer wordt overspoeld door een grootschalige voedingsindustrie waarin rauw geen plek meer heeft, en melkzure fermentatie wordt veranderd in goedkopere toegevoegde suikers en zuren. Fermentatie van rauwe voedingsmiddelen leidde tot die tijd niet alleen tot goed bewaarbare voeding, het kon ook op huishoudelijke schaal worden gedaan (melkzure bacteriën zijn vrije, in de lucht voorkomende vrienden, voor iedereen toegankelijk, daar zijn geen patenten en met miljoenen dollars ingerichte laboratoria voor nodig..), en het voedsel werd erdoor verrijkt met extra enzymen, vitaminen en mineralen. Je zult merken dat de rauwe keuken deze enzym’verrijkte’, uitermate gezondheidsbevorderende recepten en technieken teruggeeft. En mocht je niet alleen willen focussen op plantaardige voeding, dan raad ik je aan om meer op rauwe, enzymrijke dierlijke alternatieven te letten. Rauwmelkse kaas (vraag na of deze toch niet is getherminiseerd, dat is een verhitting tot 56 of soms 65 graden, niet gepasteuriseerd dus, maar ook niet meer rauw), rauwe vis (tonijn, haring), rauw vlees (carpaccio, rauwe droge biologische worst, het bestaat allemaal)."

Ik weet niets van rauw weten, de eerste indruk doet niet appetijtelijk aan, maar als je dit zo leest, dan is het meer een dieet van delicatessen

Zie voor meer info ook Wikipedia. Daaruit concludeer ik dat de combinatie rauw en vegatarisch een probleem is (tekort vit B12 en calcium), maar met voldoende melkproducten, vis en vlees treedt zo'n tekort niet op. Beta-caroteen wordt beter opgenomen uit gekookte dan uit rauwe wortels, maar rauweters blijken geen tekort aan beta-caroteen/vit. A te hebben, dus kennelijk is dit in de praktijk geen probleem. Blijft over het infectieprobleem. Tja we eten allemaal wel eens rauwkost dus we lopen allemaal risico. En juist voorverpakte gerookte vis kan dit soort ziekteverwekkers hebben, zoals laatst weer eens duidelijk werd. Of denk aan de salad bars bij wegrestaurants e.d. Hygiëne en goede weerstand lijken toch de belangrijkste factoren. Hmm dus al met al lijken me de risico's nog wel mee te vallen, zeker als je de risico's van veel fricandellen, gevulde koeken, aangebrand vlees en alcohol meeweegt in de vergelijking; en vind ik dat het voedingscentrum overdrijft. http://nl.wikipedia.org/wiki/Raw-foodisme

Geen argument

Tony, vergeef me, maar 'buitenbeentje' en 'afzonderen tegen slechte invloeden' kan geen argument zijn.
Tenzij je de zwarte kousen ook allemaal hun kinderen af wilt nemen.
Die hebben om diezelfde reden aparte scholen (vooral niet mengen) of houden zelfs hun kinderen thuis (ca 350 stuks) omdat zelfs de refoschool ze al te mondain is.
Begrijp me niet verkeerd, ik griezel ook wat en ik snap je argument, maar voor dit soort principiele uitzonderlijkheid is in Nederland nadrukkelijk erkenning.
Groet,
Miriam Lavell

Fransje

Fransje

17-11-2012 om 22:11

Gekookte worteltjes en eenzijdig kinderdieet

Het wikipedia-artikel noemt als voorbeeld van betere opname van vitamines bij gekookt dan bij rauw voedsel, beta-caroteen van worteltjes (hoewel, nogmaals, bij rauweters op dat vlak geen tekorten zijn gevonden).

Tja, als kind had ik een gruwelijke hekel aan gekookte worteltjes, en ik ben/was zeker niet het enige kind met die afkeer. (Grappig, mijn zoon is gek op gekookte worteltjes, die eet hij al vanaf 6 maanden, Rapley-methode). Toch is dit nooit reden tot zorg.

Sterker nog, in mijn omgeving ken ik allerlei kinderen die "uit eigen keuze" een zeer eenzijdig menu/dieet hebben. Zo zijn er kinderen die alleen komkommer eten en verder geen enkele groente. Ik ken zo'n kind en daarmee is het helemaal goed gekomen. Kind was trouwens gezond en groeide voldoende. Moeder verwonderde zich ook: waar groeit dit kind van?! Dit waren trouwens ouders die goed gezond gevarieerd voedsel serveerden, maar wat doe je als kind maar één ding wil eten?

Wat doe je met zo'n kind, wat maar een paar gerechten tot zich neemt? (Af en toe komt zo'n vraag ook op dit forum, laatst nog.) Onder toezicht stellen? Uit huis plaatsen? Ouders verkeerde opvoeding verwijten? Therapie? Op z'n beloop laten?

Tonny

Tonny

17-11-2012 om 23:11

Principiele uitzonderlijkheid

Klopt Miriam, dat erkent Nederland. Is zo. Maar dat neemt niet weg dat ik deze jongen erg alleen vind in zijn uitzonderingspositie. Geen broers of zussen, geen andere gelijkgezinden in zijn naaste omgeving. Lijkt me heel eenzaam. Die zwartekousenkinderen kunnen in elk geval samen optrekken en sparren, als ze besluiten anders te willen leven. Deze jongen wordt zo nadrukkelijk apart gezet.

En verder - ik begreep dat artsen dit dieet vooral in de groei nadelig zien, niet zozeer voor volwassenen.

Groei

Het gaat vooral om de groei en ontwikkeling van een kind. Die mist essentiele zaken in zijn dieet.
Ben het trouwens geheel met Tonny eens: wat een allenigheid. Dat is mogelijk nog erger dan het dieet.

Alleen komkommer als groente

Is het probleem niet.
Fransje, Misschien moet je zelf eens een half jaar echt rauw gan eten en dan ook nog zonder vis en melk en vlees
Mij zou het niet lukken. In mijn plaatselijke supermarkt zou ik niet verder komen dan walnoten en hazelnoten en de groenteafdeling. Voor al die peulen en zaden kiemen zou ik minstens 20 km moeten reizen.
En ik zou er ook qua voeding niet aan moeten denken.

Fransje

Fransje

17-11-2012 om 23:11

Cultuur en kiemen

"In mijn plaatselijke supermarkt zou ik niet verder komen dan walnoten en hazelnoten en de groenteafdeling. Voor al die peulen en zaden kiemen zou ik minstens 20 km moeten reizen."

Tja, en het is die houding, die zo uit gaat van de eigen situatie, die mij zo tegen de borst stuit. Het gaat er helemaal niet om of je zelf niet aan zo'n voedingspatroon "zou moeten denken".

Trouwens, in mijn buurt stikt het op fietsafstand van de "supermarkten" en andere winkels die al dit soort "vreemde" voedingsmiddelen verkopen. In deze stad zijn zelfs vier raw food-restaurants, las ik net.

In veel andere culturen (ook landen dichtbij) is het eten van rauwe waar die in NL als verdacht wordt beschouwd, volstrekt normaal of een delicatesse. Nederland is wat dat betreft hysterisch voorzichtig. Echt, in Frankrijk is de voorlichting over rauwmelkse producten anders dan hier (anders zou er vast een volksopstand optreden of zo . Goede kaas is rauwmelks, in Frankrijk.

En nogmaals: een rauw dieet is wat anders dan vegetarisch eten. Het lijkt er zelfs op dat vegetarisch eten nadeliger is dan rauw eten. En vooral de combinatie kan problematisch zijn. Maar nogmaals, er zijn zat andere problematische voedingswijzen, maar sommige zijn heel erg gangbaar en daarvan knippert niemand met de ogen, want die zijn "gewoon".

Italianen en Fransen vallen van hun stoel als ze horen dat wij in NL iedere dag tussen de middag brood eten en 's avonds warm. Zij denken dat dit zeer ongezond is.

Ik vind zelf het aanbod van de schoolkantines en de manier waarop kinderen en volwassenen lunchen in NL een groot schandaal.

Oh, en kiemen kun je uitstekend zelf maken. Pakje zaad/bonen kopen (kan vast ook via Internet), eventueel een speciaal bakje maar dat hoeft niet, paar dagen wachten en klaar! Goedkoop, lekker en vol gezonde voedingsmiddelen, ook voor degenen die daarnaast volop gekookt en gebakken voer eten.

http://www.depeuleschil.nl/thuiskiemen
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/74330-kiemgroenten-gezond-en-makkelijk-zelf-te-kweken.html
http://www.graanmolen.com/infokiemer.php
http://www.levenvanhetland.nl/kiemgroenten.htm
http://www.onzeklassetuin.nl/proef.php?proef=spruitgroenten_kweken
http://www.groen.net/Article.aspx?id=7140

Trouwens, Albert Heijn en dat soort supermarkten verkopen ook kiemen, zijn die echt zo ver weg voor jou?

Kaaskopje

Kaaskopje

18-11-2012 om 01:11

Fransje

Je veroordeelt het lunchen van schoolkinderen en volwassenen wel heel erg algemeen. Wat is er schandalig aan een stapeltje boterhammen met kaas, vleeswaren of ander beleg? Fransen en Italianen eten ook brood, maar op andere momenten. De pizza is niet meer dan een ronde belegde boterham en de lekkerste stokbroden komen uit de bakkerijen van Frankrijk. 's Lands wijs, 's lands eer. Dat moet iedereen zelf weten. Dus dat men in het buitenland vreemd aankijkt tegen de 'Hollandse lunch' doet me niks eigenlijk.
Dat deze moeder zo'n voedingspatroon heeft en gezellig van haar rauwe geblenderde (de blender geeft tenminste nog een béétje warmte af aan het eten, heb ik geleerd van de eerste documentaire)groente- en fruitsapjes wil genieten, moet ze helemaal zelf weten. Maar ze gaat er niet normaal mee om met betrekking tot haar zoon. De jongen ziet er vind ik niet ongezond uit aan de buitenkant, maar als ik op de mensen af ga die er verstand van hebben, artsen, dan neem ik aan dat het met zijn lichaam niet gaat zoals het moet gaan.
Rauw voedsel is het probleem niet. Je kunt best rauw voedsel eten als je daar zin in hebt. Zolang je maar niet bij rauw voedsel blijft steken. Er zijn ook groentes die gekookt moeten worden om ze ten volle te kunnen benutten. De kook moet erover om de cellen stuk te maken, waardoor het beter bij de spijsvertering van de mens past.
Nederland is niet anti-rauw. Wij hebben de haring, een rauw tartaartje lusten sommigen ook, oesters zijn rauw een delicatesse weet ik van horen zeggen. Mij lijkt het echt niet lekker. Trakteer een Italiaan op een zoute haring en kijk dan eens naar zijn gezicht. Jakkes dat éét je toch niet??
Ik heb een dochter die ook erg van rauw voedsel houdt. Rauwe champignons, rauwe boontjes, rauwe wortel, e.d.. Ik geef haar wel eens rauwe wortels in plaats van gekookte. Als zij daar blij van wordt, ben ik de beroerdste niet. Maar deze rauwe wortels maken wel deel uit van een voldoende gevarieerd voedingspatroon. En daar ontbreekt het aan bij de jongen waar het nu om gaat.

Fransje

Fransje

18-11-2012 om 01:11

Kaaskopje

"Wat is er schandalig aan een stapeltje boterhammen met kaas, vleeswaren of ander beleg?"

Dat het enorm eenzijdig is. Dat groente ontbreekt. Dat er zo veel zout, veel bewerkt rood vlees (worst, ham) en veel zoetigheid (zoet broodbeleg) gegeten wordt. Dat er geen tijd, ruimte, aandacht en respect voor de maaltijd is (zakje boterhammen achter het bureau). Dat dit leidt tot het eten van snoep en "tussendoortjes" omdat het door de eenzijdigheid niet goed verzadigt.

Ik denk dat de gezondheid van het Mediterrane dieet veel te maken heeft met de levenstijl: tijd voor de maaltijd, tijd voor een rustpauze midden op de dag, lekker eten, met aandacht en zorg. Dit lijkt me erg gezond en stress-verlagend. De maaltijd als hoogtepunt van de dag. Zorg, tijd, aandacht en ruimte voor de dagelijkse, "dierlijke" behoefte aan voedsel, op een geciviliseerde manier. Het "dierlijke" van de mens, het basale, dus niet in een hoekje wegstoppen maar met volle aandacht op een hoger plan brengen, zoiets. Plezier beleven aan zoiets dagelijks en basaals als de maaltijd.

"\'s Lands wijs, \'s lands eer."

Inderdaad, dat was precies wat ik wilde zeggen. Dat er in ieder land en in iedere cultuur anders tegen eten wordt aangekeken, en dat dichtbij de verschillen al enorm kunnen zijn. Wat de een denkt dat gezond of normaal is, vindt de ander ongezond of vreemd.

En dat ik het idee heb dat in die "Rauw" discussie meespeelt dat men dit soort eten maar vreemd vindt. Zoals Mach aangaf: "ik kan het niet eens kopen binnen 20 km". En dat vind ik een oneigenlijk argument. Nou ja, het is niet echt een argument, meer een onderbuikgevoel. Het gaat er niet om of je zelf zoiets zou willen eten.

Als je dat weglaat, dan kunnen andere overwegingen duidelijker worden. Zie bijv. de reacties van Tonny en Mirjam: het gaat kennelijk om een soort "religieus" fanatisme, maar tja dat wordt in ons land nu eenmaal gedoogd.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-11-2012 om 02:11

Raredruif

Is een man die zijn partner wil vet mesten voor zijn sexuele genot direct inwisselbaar met deze moeder?===
Nee, dat zei ik niet. Ik zei wel dat een moeder die haar kínd moedwillig vet mest net zo beroerd bezig is als de rauw-moeder.
Deze rauw-moeder heeft besloten dat het aanbieden van gekookt, gebakken, of gebraden voedsel gelijk staat aan het aanbieden van drugs, alcohol en rookwaar. Daarom zal haar zoon tot zijn 18de geen ander voedsel van haar krijgen dan rauw voedsel. Wat hij daarna wil eten is zijn beslissing, zegt ze. Maar je voelt de paniek die dat vooruitzicht bij haar teweeg brengt.

Fransje

Fransje

18-11-2012 om 02:11

Ook nog (kaaskopje)

Wat ook nog een punt is, wat betreft de "bammetjes tussen de middag":

De Italianen die zo verbaasd waren toen ze van mij hoorden hoe wij in NL gewoonlijk lunchen, vonden dit hoogst ongezond vanwege het tijdstip waarop dan koolhydraten en/of eiwitten genuttigd worden. Hoe het precies zat begreep ik niet helemaal, maar dit is een theorie die je de laatste tijd wel vaker tegenkomt: dat het moment van de dag, in relatie tot activiteit/rust/slaap/bioritme, heel belangrijk is voor het effect van bepaalde voedingsmiddelen, vooral wat betreft eiwit/koolhydraten. Heeft te maken met de stofwisseling van de mens, wanneer bepaalde stoffen gebruikt worden en wanneer deze als lichaamsvet worden opgeslagen. En wanneer lichaamsvet wordt afgebroken. Wanneer het lichaam externe suikers nodig zou hebben (of goed zou kunnen gebruiken) en wanneer suikers in lichaamsvet worden omgezet. Zoiets.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-11-2012 om 02:11

Fransje

Je hoeft toch niet bij elke maaltijd groente te eten? Stel dat iemand drie maaltijden per dag eet, zo hoort dat volgens de gezondheidsvoorschriften, dan is er meestal wel 1 maaltijd waar groente bij zit. Je hebt een wel erg grijs beeld van hoe men zijn broodjes eet. Niet iedereen zit zijn broodjes achter zijn bureau weg te kauwen. Ik heb niet bij veel bedrijven gewerkt, maar ik heb er een paar meegemaakt met een kantine met catering. Op mijn huidige werk is ook een kantine met catering. Iedere dag soep, broodjes met zaden erop, broodjes die je kunt beleggen met rauwkost. Een stukje vlees, nasi of macaroni, e.d.. Het is dus niet uitgesloten dat 'de' Nederlander best lekker en gezond luncht. Maar ook zonder een kantine met catering, dus dan met de van huis meegenomen boterhammen, zie ik in een bruine boterham met kaas, worst (de mijne is meestal gekookt of gebraden, dus niet rood) of pindakaas, maar ook een boterham met hagelslag niet als schandelijk gebrek aan aandacht voor wat ik eet. Ik kan erg genieten van mijn oerbrood met pompoenzaden belegd met een plak kaas. En dat wij tussen de middag geen uitgebreide maaltijd op tafel zetten is een temperatuur-cultuur'dingetje'. In landen waar het midden op de dag eigenlijk te warm is om fatsoenlijk te kunnen werken, is een ander leef- en eetpatroon ontstaan. Meer geluk dan wijsheid, denk ik eigenlijk.

DD

DD

18-11-2012 om 07:11

Fransje

Omdat een doodgewone Italiaan iets zegt, betekent dat nog niet dat hij gelijk heeft

In een bord pasta zitten volgens mij veel meer koolhydraten. En bij mij ligt het in ieder geval veel zwaarder op de maag dan twee boterhammen. Niet iets om daarna vrolijk verder te gaan met de actieve bezigheden. Dus om 3-4 uur eet ik weer boterhammen. Misschien trek je het wel als je niks doet na het eten.

Niets tegen rauw

Ben het helemaal met kaaskopje eens. Nederland ( en ik) heb niets tegen rauw. Maar wel tegen enel en alleen maar rauw zonder vis, vlees en melk.
Trouwens, ik snap de omhemeling van de italiaanse keuken niet. De italianen zijn niet erg gezonder dan wij.
Elk land heeft zijn eigen voedingsgewoonte, passend bij dat land. En dat NL brood eet tussen de middag zegt niets over het complete voedingspatroon.
Maar goed, ik begrijp dat Fransje om is en vanaf heden rauw eet. En ik geen kiemen in mijn vensterbank zetten die ik op internet blijkbaar kan bestelllen. Trouwens, het is niet zo dat ik alles wat anders is niet wil. Ik heb langere tijden in India gewoond omdat mijn vader daar vandaan komt. Dan eet ik indiaas. Ik pas mij aan aan het land waar ik ben, omdat hetvoedingspatroon daar het beste past. In een warm land als india eet ik anders dan in een land als nederland. En in de winter eet in anders dan in de zomer.

Ely

Ely

18-11-2012 om 09:11

Volgens mij is de ophef niet zozeer

Om het feit dat deze moeder er exotische ideeën op nahoudt over voeding maar de consequenties ervan en de wijze waarop ze probeert het te handhaven.
Het feit dat de jongen een groei en ontwikkelingsachterstand aan t oplopen is plus het feit dat ze hem onthoudt van een gestructureerde en erkende opleiding zijn volgens mij de redenen tot zorg.
Het resultaat van de wijze waarop ze haar overtuiging (over voeding) naleeft is het probleem, niet haar overtuiging zelf.
Mijn inziens betekent dat dus ook dat oordelen over de overtuiging zelf interessant discussie materiaal is maar niet zozeer te maken heeft met de essentie hier.
De culturele verschillen die genoemd worden in voeding zijn allemaal niet zo rigide toegepast als deze moeder doet. Ook de beschreven gezinssituaties zijn een rare vergelijk.
Als een kind een fase heeft dat hij alleen hagelslag eet maar wel zich blijft ontwikkelen en zijn ouders blijven proberen hem gevarieerd te laten eten is het een heel ander verhaal dan dit.

Enne, dat opgehemelen van hoe gezond de Italianen zouden leven is een grapje hoop ik? Ze eten en leven zelf nl allang niet meer zo gezond;
http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Wetenschap/340080/Onderzoek-mediterrane-kinderen-dikste-van-Europa.htm

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Niet zo feitelijk

"Het feit dat de jongen een groei en ontwikkelingsachterstand aan t oplopen is plus het feit dat ze hem onthoudt van een gestructureerde en erkende opleiding zijn volgens mij de redenen tot zorg."
Zo feitelijk is dat niet.
Het mag wellicht een feit zijn dat deze jongen kleiner is dan leeftijdgenoten (curve), of wellicht dat hij te klein is tov zijn gewicht (alweer curve), maar daarvan kan niet gezegd worden dat dat verkeerd is. Niet alle kinderen voldoen aan de curve.
Bovendien is de Nederlandse curve een andere dan de Franse. Daar blijven ze allemaal kleiner dan bij ons. Onze kinderen zijn extreem groot in vergelijking met de rest van de wereld. Van deze jongen staat bovendien nog helemaal niet vast of hij inderdaad klein zal blijven. Misschien groeit hij toch nog.
Wat de opmerkingen over het bewerken van voedsel betreft (koken): Dat dat zoveel effect heeft op het kunnen opnemen van voedsel, is nog maar relatief kort bekend. Wat het effect is op het kunnen opnemen van voedsel als je het door de blender haalt, is nog niet onderzocht. Dat zou best wel eens een vergelijkbaar effect kunnen hebben.
Ondertussen: die jongen ziet er niet slecht uit. Hij is wellicht kleiner dan het gemiddelde Nederlandse kind, maar beweren dat dat door ongezond eten komt, is een stap te ver.
Sterker nog: het gaat onder deskundigen als feit rond dat het gemiddelde Nederlandse kind ongezond eet (te vet, te zout, te weinig groente/vezels/vitamine). Misschien worden ze daarom wel zo groot.
Wat overblijft is dat ene subjectieve ding: Die moeder is eng. Ze indoctrineert hem tot op het bot. Hij wordt ook door haar omgeving als een Dalai Lama op een voetstuk gezet. Alsof hij in zijn eentje de wereld moet dragen.
Dat is eng.
Maar ja, dat mag wel.
Groet,
Miriam Lavell

Leerplicht

Op zich vind ik leerplicht wel goed, maar in de praktijk werkt het niet voor de kinderen waar het voor bedoelt is. Van de Roma kinderen gaan er maar weinig naar het voortgezet onderwijs. Die worden ook niet uit huis gehaald.
Vind het ook een triest verhaal, de jongen groeit in een soort voedingssekte op. Als zijn moeder niet aan de documentaires had meegewerkt had niemand het geweten en had ze ook gewoon haar gang kunnen gaan, totdat ze kind van school weg houd.
Ik zie niet zo snel een oplossing. Uit huis plaatsen vind ik wel ver gaan.

Fransje, de feiten

Ik was eerst niet honderd procent zeker, maar heb het nog even op de site van de film nagekeken.
Deze jongen eet geen vlees, geen vis, geen zuivelproducten of kaas en geen eieren.
Dus echt alleen maar ongekookte groente.
Fransje, ik wens je veel succes met je nieuwe levenswijze. Je verdedigt het zo fanatiek dat je wel een aanhanger moet zijn. Heb je het intro-filmpje bekeken? De zoon wordt door de rawfood community als een soort messias het leven ingestuurd. Te triest voor woorden.

Miekemieke

Miekemieke

18-11-2012 om 10:11

De moeder

Ik heb de documentaire niet gezien maar ik vraag mij af of moeder zelf is groot geworden op bruine boterhammen met kaas en stamppot? Of heeft zij van baby af aan ook rauw gegeten?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.