

Puberteit
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Maarlen
08-05-2020 om 19:05
Dochter van 13 is te zwaar
Mijn dochter van 13 (jongste van 3) is te zwaar (1,75 m en ongeveer 78 kg). Niet heel schokkend maar voor haar leeftijd best heel gevuld, zeker omdat ze wel korte rokjes en strakke shirtjes naar de laatste mode aan wil, maar dat is best lastig met mt 42-44, rolletjes en onderkin zijn dan snel zichtbaar. Ik wil haar niet het gevoel geven dat ze er niet mag zijn hoe ze ze is maar aan de andere kant gun ik haar een gezond lijf waarbij de kleding van haar keuze ook echt mooi staat. Ik wil haar niet obsessief met "niet eten" bezig laten zijn maar nu let ze echt nergens op en is ze heel moeilijk in beweging te krijgen, zeker tijdens deze quarantaine periode. Ze koopt ook regelmatig zelf snacks bij Appie, dat doen haar vriendinnen/broers ook (maar bij hen zet het minder snel aan). Ik probeer het snoepen etc natuurlijk wel af te remmen en gezond te koken. Ze is (net als ik) van nature dol op lekker eten maar helaas niet op bewegen. Van mij wil ze niet veel aannemen (ben zelf ook te zwaar, jojo al jaren)
Zelf maakt ze grapjes over "liever dik in de kist dan een feestje gemist", maar stiekem is ze niet blij want ze kan ook heel denigrerend over zichzelf praten. Laatst moest ze verplicht op de weegschaal thuis omdat de huisarts haar gewicht moest weten voor een antibioticum. Nou, dat was een heel drama tot huilens aan toe, want ze durfde/wilde echt niet op de weegschaal. Uiteindelijk is het gelukt haar erop te krijgen door te zeggen dat ze zelf het getal op de schaal niet hoefde te zien. Ik vind het hartverscheurend om dit te zien, ik weet immers hoe onzeker je je kan voelen en hoe frustrerend het is om overal op te moeten letten. Daarbij heeft ze ook nog de pech 2 oudere broers te hebben die geen grammetje aankomen, wat ze ook eten of snoepen. Voelt erg oneerlijk voor haar want bij haar zet het sinds de puberteit echt aan (ze begon erg vroeg met puberen, rond 10 jaar al, en is nu denk ik min of meer uitgegroeid, al ruim een jaar ongesteld ook).
Ik wil haar graag helpen maar weet niet goed hoe. Zou een Weightwatchers account wat voor haar zijn (heb ik zelf ook, al hou ik me er wisselend aan)? En dan samen met mij, samen punten tellen, samen bewegen, samen koken. Heeft iemand tips of ervaring, of eventueel een goeie tip voor een gespecialiseerde diëtist in de randstad (omg. Rotterdam)? Of een goeie app gericht op tieners?

AnneJ
04-06-2020 om 14:06
Gezond
Gezond is dus wel een banaan, het heeft vezels en veel voedingsstoffen. Dat werd vroeger afgeraden vanwege de calorien, je moet echt leren om dat los te laten. De banaan is voedzaam en heeft vezels en je hersenen krijgen dan eerder het seintje dat je 'vol' zit.
En zo is het ook met een lekkere 'vette' vis als makreel of zalm. Of een in roomboter gebakken biefstuk. Gezond en lekker en het is voedzaam en het vult.
Voor de meeste mensen is dat genoeg om op gewicht te blijven. Een enkeling heeft desondanks moeite. En dat is erfelijk of een stofwisselingsprobleem of een erfelijk gebrek aan 'rem' of door een (verstandelijke) beperking.

Julia
04-06-2020 om 14:06
gezond
Wij proberen hier zoveel mogelijk 'gewoon' te eten. In de trant van 'wat onze voorouders kennen'. Dus pure dingen, zelden frisdrank, wel water, thee en koffie.
Wel fruit, geen fruitsap en smoothies.
Volkoren brood, geen 10 soorten beleg, het enige zoete wat we hier hebben is pure hagelslag en appelstroop (maar dat wordt zelden gegeten)
Qua koken geen zakjes en pakjes, gewoon alles zelf bereiden, ook alle sauzen zelf maken (behalve de mayonaise en ketchup, maar dat gebruik ik niet zo vaak) maar alle pastasauzen bijvoorbeeld, of bechamelsaus, dat soort dingen.
Uitspattingen zijn er wel, 1 zak chips per persoon per week, en we hebben wat drop in huis. We gaan ook wel eens naar een snackbar om iets lekker te halen (nou ja, 2 tot 3 x per jaar ofzo)
Ik haal het gewoon niet in huis en de pubers hier zijn te lui om het zelf te gaan halen, dus ze moeten het hiermee doen.
Pubers en ik vinden documentaires over eten trouwens altijd wel heel leerzaam en interessant. Zoals "that sugar film' of "forks over knives" of laatst een serie over eetgewoonten in verschillende landen. Of het allemaal helemaal waar is weet ik ook niet, maar het zet me aan het denken en vervolgens trek ik mijn eigen plan hierin.

Hangkous
04-06-2020 om 15:06
Waarom is appelstroop "gezond"
Kan iemand mij dat vertellen?
Per 100 g bevat het 10 g meer suikers dan jam en het heeft 0 gram vezels waar jam nog aan ongeveer 1 gram per 100 g komt.
Het sprookje dat appelstroop rijk aan ijzer is is ook al lang achterhaald. Vroeger toen de stroop nog langdurig gekookt werd in ijzeren vaten loste het zuur van de appels wat ijzer op van de pan en werd het dus rijk aan ijzer.
Nu de stroop al heel lang gekookt wordt in roestvrijstalen ketels is appelstroop geen ijzer rijk product meer. Het heeft iets meer ijzer Daan jam maar weer minder vezels.
Kam of appelstroop, het is lood om oud ijzer.

Anoniem
04-06-2020 om 16:06
Gezond
Ik denk dat wij ook wel redelijk gezond eten, waar mogelijk kies ik bijna altijd de volkoren variant. Brood is altijd meergranen, meestal zilvervliesrijst, soms heb ik een keer zin in witte rijst.
Ik probeer gebakken aardappels (en varianten erop) 1-2 x per week te doen en niet meer. En dat gaat dan ook bijna altijd in de Airfryer vanwege het gebrek aan vet op die manier. Als we frietjes eten, doen we die ook bijna altijd in de Airfryer, en een paar keer per jaar gaan we naar de snackbar. Dat halen we zeker niet maandelijks. Chinees halen we denk ik 2-3x per jaar. Voor de rest geen afhaal hier.
Voor de rest rijst, noedels, keer een quiche, gekookte aardappels, salade. Soms lasagne maar andere pasta’s eten wij hier zelden (geen liefhebber van de Italiaanse keuken wat dat betreft). Zoon houdt nogal van curry en dat gaat wel vaak op tafel. Ketchup vindt ie minder lekker.
Ik maak veel zelf, maar soms ook een pakje/zakje. Een groene curry oid maak ik toch echt van zo’n
En ja, en rijst eten we vaak met kip-zoetzuur, of kip-curry, of Indonesische makreel met ketjapsaus oid. Kale rijst is anders wel erg droog.
En ik weet dat die Zero Sugar drankjes ook niet geweldig zijn. Maar zoon drinkt in het weekend ‘s avons graag een glas frisdrank en dat mag van mij ook en ga ik hem niet ontnemen. De rest van de week drinken ze alleen maar aanmaak of water. Dus die variant lijkt me dan beter dan een glas cola waar meer calorieën in zitten.
En een zak snoep leegvreten hebben we hier nog nooit gedaan. Gewoon 1x in de middag een normaal koekje, of mini-marsje of een doosje smarties of een klein zakje tumtum ofzo.

Anemone
04-06-2020 om 17:06
frisdrank en sausjes
Ik begrijp dat vooral frisdrank/sap/icetea etc en sausjes (mayo, ketchup, curry etc) dikmakers zijn. Dus als je gezond kookt, maar ook veel van dat soort drankjes drinkt en sausjes eet, kun je alsnog aankomen.
Meergranen brood is trouwens geen volkoren, daar is een leuke aflevering van de Keuringsdienst van waarde aan geweid.

Anoniem
04-06-2020 om 18:06
Brood
Net even gekeken maar het is een Waldkorn meegranenbrood met tarwebloem dat we meestal hebben.
En zoals gezegd drinkt hij hooguit 2-4 glazen frisdrank per week (alleen weekend), voor de rest water, thee, aanmaak, melk. Ik heb al gezegd dat hij met de curry wat minder scheutig moet zijn, en dat gaat ie ook wel doen zegt ie,
Ach, het is een kind van 13. Ik maak me niet te druk, hij zit volgens mij nog in een gezond BMI (nog niet gecheckt).

Julia
05-06-2020 om 12:06
aanmaaklimonade
Ik lees hier in verschillende berichtjes dat de kinderen dan geen frisdrank drinken maar aanmaaklimonade, maar dat is toch gewoon net zo zoet? Of wordt het extra waterig gemaakt?
Ik heb het even opgezocht, als je op een normale manier siroop mixt met water (1 deel siroop op 7 delen water) dan zit er bij 200 ml 18 gram suiker in. Dat is hetzelfde als bij 200 ml cola.
Google maar eens op 'suiker in cola' en 'suiker in aanmaaklimonade'
Niet dat mijn kinderen geen suiker mogen, ik heb uiteraard ook gewoon hagelslag en appelstroop in huis, maar ik krijg soms het idee dat mensen onterecht denken dat sommige producten beter of slechter zijn, terwijl ze het zelfde zijn. (net als iemand dat denkt bij de appelstroop) Wat ik wel hoor is fristi ipv cola (net zo slecht) of beter appelsap ipv cola (ook net zo slecht) Of honing ipv suiker. Of sinaasappelsap ipv echte sinaasappels. Ik zag een tijd geleden ergens een testje waarbij een vrouw sinaasappelen ging eten tot ze ze niet meer lustte en een vrouw die versgeperst sinaasappelsap ging drinken tot ze niet meer lustte, en uiteraard degene met het sap kreeg, omdat ze meer op kon veel meer calorieën en suikers binnen. In feite zit die sinaasappel al in een prima eetbare verpakking, dus waarom deze wegdoen ipv opeten (behalve de schil uiteraard) ik kon het fragment niet meer vinden, maar wel een identiek filmpje van een man die hetzelfde ervaart (kort filmpje 1 minuut
En inderdaad met het brood, waldkorn is net zoiets als witbrood, maar dan gekleurd om het donker te maken en duurder. Alleen brood waarop 'volkoren' ergens in de naam of bij de ingrediënten staat, is volkoren. En volkoren bevat meer vezels en is gezonder dan gewoon brood. https://bonenenbiet.nl/is-waldkorn-brood-gezond/

bieb63
05-06-2020 om 12:06
Anoniem
tarwebloem is bloem hè, geen volkorenmeel. Dus je moet, als je het gezond wil doen, voor volkorenbrood kiezen.
En zoals al door anderen gezegd: appelstroop is een loze suikerbom. Vleeswaren zijn ook nogal bedenkelijk enz. Maar het meeste beleg is nou niet bepaald gezond. Als je voor gezond en evt voedzaam beleg wil kiezen, dan is dat ei, tomaat, gegrilde groent enz. maar je moet het maar lusten, dus vaak een utopie. Zorg iig dat de boterhammaaltijden uit daadwerkelijk volkorenbrood bestaat en beleg gewoon heel dun.

rode krullenbol
05-06-2020 om 12:06
Waarom is appelstroop "gezond" (in antwoord op #54)
Beste Hangkous,
Appelstroop is "gezond" omdat het wel degelijk veel ijzer bevat; althans de appelstroop die voor het merendeel uit suikerbiet is vervaardigd - en dat is overigens bij de meeste merken het geval. "Appelstroop is misschien wel het meest ijzerrijke product in de hele supermarkt." Bron: https://drogespieren.nl/gezondheid/ijzerrijke-voedingsmiddelen.
Daar staat dan tegenover dat appelstroop eveneens veel snelle koolhydraten bevat. Om die reden is het verstandig om het als broodbeleg te gebruiken op volkoren boterhammen. Deze combinatie levert een minder hoge insulinepiek op.
Rode krullenbol

bieb63
05-06-2020 om 12:06
Klopt rode krullebol
maar de voordelen wegen m.i. niet tegen de nadelen op. Dus áls je appelstroop wil eten, dan idd, heel dun belegd én op een volkorenboterham. Beter nog ongesneden kopen, zodat je dikkere plakken kunt snijden).

rode krullenbol
05-06-2020 om 14:06
Het hangt ervan af
Of de voordelen niet opwegen tegen de nadelen hangt af van je persoonlijke situatie. Voor diegenen die wel wat extra calorieën kunnen gebruiken, is het een prima broodbeleg. Zelf doe ik er altijd nog wat plakjes geitenkaas met fenegriekzaad op. Voor het door mij vurig nagestreefde groei-effect!
Laatst, nog voor de Coronacrisis, verscheen er ter hoogte van mijn kuit plotseling een flink gat in mijn yogalegging. Op mijn vraag aan mijn personal trainer "hoe denk je dat dit komt; heb ik zoveel spiermassa erbij verworven of is mijn broek aan het slijten?" verkondigde zij uiterst nuchter: "Het één sluit het ander helemaal niet uit!"
Gelijk had ze natuurlijk. En om het allemaal goed bij te kunnen houden, zou ik me eigenlijk moeten bedienen van een meetlint. Meten = weten, tenslotte. Toch doe ik dat niet. Een mens kan zich maar beter verre houden van obsessieve praktijken.
Rode krullenbol

Temet
05-06-2020 om 16:06
Julia
Precies om die reden krijgen mijn kinderen aanmaaklimonade en (in de regel) geen frisdrank: ik maak die inderdaad veel wateriger dan wordt aanbevolen op de fles.
Dat het fors goedkoper is, is meteen mooi meegenomen.
Groeten,
Temet

Rosie
05-06-2020 om 16:06
Namaaksuiker
Het is de vraag of namaaksuiker inderdaad helpt met afvallen, hierover zijn de meningen verdeeld. Overgewicht kwam ook steeds vaker voor naarmate er meer light producten kwamen. Met name aspartaam is omstreden (ik krijg er hoofdpijn van) en Stevia vindt niet iedereen lekker.
Wat is er mis met een kop thee zonder suiker? Het is even wennen, maar het kan prima, leven zonder suiker!

Temet
05-06-2020 om 17:06
Angela
Die is vies en ook (door het gebrek aan suiker) bederfelijk.
Nou ja, vies...ik vind het vies. Mijn kinderen hebben er minder moeite mee, om eerlijk te zijn, maar heb ik de pest aan de smaak van de meeste suikervervangers. Alleen suikervrije drop en kauwgum, die lust ik wel.
Groeten,
Temet

Angela67
05-06-2020 om 17:06
het staat er voor het geval men wil. en men wil af en toe wel en niet. maar men is hier al wat ouder dan ze vroeger jonger waren.
gr Angela
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.