

Vakantie en uitjes
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Manda Rijn
28-08-2012 om 23:08
Holtkamper adviezen gevraagd
Tijdens de lange weg terug naar huis vanuit Zuid Frankrijk kwamen we hier op het briljante idee om een vouwwagen te kopen. Dit lijkt ons na meerdere jaren huuraccomodaties en het gebrek dan aan vrijheid de ultieme manier voor ons om op vakantie te gaan.
Nu blijkt het merk Holtkamper ons perfect. En we zitten dankzij een zeer gulle gift gekregen na onze publieke enthousiasme over een vouwwagen nu dus met de mogelijheid een oude 2e hands Holtkamper te kopen en ook nog een trekhaak op onze auto te zetten.
We hebben 2 dochters van 3 en 9 jaar oud, ik ga er vanuit dat we dus nog wel minstens 13 jaar met de meiden of 1 kind op vakantie zullen gaan.
vraag 1: flyer of spacer ? Flyer heeft als pro een zitje in het midden van de slaapplekken, spacer een grote opbergplek onder het omhoogklapbare bed.
vraag 2: 7 polige stekker of 13 polige stekker op de trekhaak ?
vraag 3: op welke details moeten we letten als we een 2e handse gaan bekijken (marktplaats en overige), wat zijn de dingen waar we op moeten letten qua slijtage ?
vraag 4: dure disselkeuken of veel goedkopere losse campingkeuken (opklapbaar oid).
Wat moet er allemaal op en aan zitten, we willen iig een voortent en misschien nog iets van een luifeltje voor de avonden met wijntje en blokje kaas
het budget voor de vouwwagen is 2 a 3000 euro, ik zie modellen uit 1995-1997 die rond deze prijs zijn. Is dit nu verstandig of moeten we doorsparen tot een hoger budget (moeilijk aangezien er komend jaar nog een paar kleinere klussen in huis af moeten komen).
Ik hoor het heel graag !
We gaan as weekend bij de Holtkamper showroom in Bunnik langs.

An
31-08-2012 om 16:08
Ik wil ook!
Vrienden van ons hebben een flyer expedition. Geweldig! Hij staat zo, je klapt het keukentje open en voila, je kunt kamperen. Ook in 10 minuten ingeklapt. Als ik genoeg geld over heb dan weet ik het wel!
Succes met je project, heerlijk, zo is het net of je al weer bijna gaat.
Groet, An

Margriet*
01-09-2012 om 10:09
Opbreektijden
Ik vind de tijden die worden genoemd van je installeren als weer opbreken wel erg ideaal gesteld. Het ziet er al anders uit als je nat inpakt of weer naar huis vertrekt en het wat beter dan gemiddeld wilt inpakken. Duurt het al snel een stuk langer.
Zelf vind ik nog wel twee grote nadelen aan een vouwwagen zitten. Je kunt veel minder hard rijden dan met een auto met dakkoffer.
Daarnaast kun je meestal niet op de mooiste plekken op een camping staan (in Italie heb ik dat veel meegemaakt op de wat kleinere campings). Afgelopen vakantie gemerkt toen we ipv een tent met een camper op vakantie waren.
Trouwens ook het argument van zelfstandigheid, dus in een eigen tentje slapen speelt mee in de grote van de vouwwagen (+ of je een mooi weer of ook wel slechter weer, denk aan Engeland/Scandinavie, kampeerder bent).
Op het lijstje wat mee te nemen mis ik nog wel een afwas/kledinguitspoel bak. Zo'n blauwe van de kampeerwinkel waar de halve camping mee loopt .
Wij hebben meestal twee pannentjes, een koekenpan en een plastic fruit/saladekom mee (met deksel). Je kampeerspullen georganiseerd bij elkaar scheelt wel heel veel inpaktijd. En na een paar jaar doe je het op routine.

Manda Rijn
01-09-2012 om 23:09
Zo bij holtkamper geweest
erg verhelderend en erg leuk om alles gezien te hebben. Het wordt een spacer, de flyer is te breed en de spacer heeft handige opbergruimte onder het bed en daarbij kan de keuken op de dissel blijven staan (moet je wel nog een luifeltje kopen). Ik kwam er alleen achter dat de spacer waar ik een afsrpaak voor heb staan een model is waar niet het bed omhoog kan en dus niet dat handige opbergsysteem heeft.
Nu weten we dus precies welke we willen maar staat er geen eentje binnen ons budget op websites.

Ella2007
02-09-2012 om 09:09
Klaar met vouwwagen
Na een jaar of zeven met vouwwagen gekampeerd te hebben, hebben wij juist besloten om weer met de tent te gaan kamperen, of te gaan huren (boot, apartement, huisje) of zelfs evt. huizenruil.
Ik ben er een beetje klaar mee, het kost toch altijd weer een hoop tijd met inruimen, opzetten, inrichten, uitruimen, afbreken, schoon te maken. Het zal er ook wel aan liggen welke vouwwagen je hebt, wij hadden een Jamet met heel veel stokken. Met opzetten en inrichten zijn we zeker wel een halve dag bezig. Afbreken dito, en nog meer omdat je dan ook schoonmaakt. Die Holzkampers zien er wat dat betreft wel wat eenvoudiger uit.
Daarbij het nadeel dat je echt veel langer doet over de reis (100 ipv 130 rijden), en dat je toch een hoop geld kwijt bent aan stallingskosten en beurten/onderhoud, als je tenminste inderdaad jaarlijks de bandjes, de oplooprem etc. laat controleren. Incidenteel vervangen van een stekker of een lampje en het loopt toch aardig op.
Daarnaast wil mn oudste nu in zn eigen tentje, en met nam onze vouwwagen best veel plek in beslag. We hadden dan ok wel een echt grote, ook ivm het kamperen in Nederland en het hebben van een grote hond. Niet altijd is er dan veel plek over, zeker niet bv.in Italiƫ, waar ik de ervaring heb dat de plekken wat kleiner zijn. Let dus inderdaad op de grootte.
Maar goed: toen de kinderen kleiner waren hebben we er ook jarenlang met veel plezier in gekampeerd.
Beddengoed in de stalling houden zou ik niet doen, of je moet een verwarmde droge stalling hebben. Anders wordt het toch muf en vochtig.
Ik zou als je een oudere vouwwagen koopt deze wel laten controleren voor de aanschaf, of onderhoudsbewijzen vragen. Met een eerdere vouwwagen (uit 1972) hebben wij in zuid Frankrijk tijden stilgestaan met een vastgelopen wiel. Bij aankomst op de camping liep ook in een nacht het andere wiel leeg. Dus vandaar dat hij extra alert zijn geworden op onderhoud, Dat wil je niet als je op de snelweg zit.

*Rymcke*
02-09-2012 om 12:09
Hier
Altijd als zaklantaarns de opwindbare knijpkatten. Nooit problemen met lege batterijen en goed licht. Effe draaien en licht. Pannen had ik de budget pannen van de blokker. De pannen van de campingwinkel zijn voor ons gezin beetje klein. Van de blokker kun je zelf samenstellen en kwaliteit zijn prima (voor de camping)naar 3 jaar nog als nieuw. Prullenbak kies voor een afsluitbare ivm rondlopende 'beesten'. Zo'n ding waar je de zak inhangt diverse jaren problemen mee gehad, beesten die de zak openkrabten 's nachts. Laatste jaren had ik een soort emmer/kleine ton met een afsluitbare deksel erop. En tijdens de rit kun je deze helemaal volstauwen met spullen. Verder hebben wij van die paraplu stoelen. Ook ideaal ivm ruimte.
En al gekocht ?
Gr. Rymcke

Vera*
02-09-2012 om 12:09
Uitvoering
De modellen van vouwwagens worden doorontwikkeld in de loop van de tijd. Als je dan een 'nieuwigheidje' wilt kun je dus niet een model van een bepaalde leeftijd kopen helaas.
Het is, zoals Ella2007, al aangeeft een keuze of je kiest voor een 'bouw'wagen die drie weken op een plek staat met allerhande kastjes en andere op te bouwen attributen of een snelle tenttrailer zonder kastjes maar kratjes die je zo weg zet en er prima mee trekken kan.
Voor wat betreft uitrusting kom je er zelf wel achter wat handig is en jouw situatie.
Wij gebruiken altijd de plastic boodschappentasjes (of de groene pedaalemmerzakken van de ah (hebben een handgreep)) voor het afval. Je zit dan niet met stinkend afval dat wesp aantrekt of ander ongedierte maar dat je gewoon elke dag weg kan gooien. Daarbij moet je tegenwoordig op steeds meer campings het afval sorteren en dan duurt het erg lang voordat een vuilniszak vol is.
Het afvalzakje hangt een plastic 'marktkraamklem' die je om de tentstok klemt. De handgrepen ervan zijn de 'haken' om iets op te hangen.

Manda Rijn
02-09-2012 om 15:09
Nog niets gezien
alles is te duur, er is nu ook veel minder aanbod dan 2 weken geleden. Er zijn nu wel veel flyers te koop, maar die willen we dus niet. Maar goed, as dinsdag eerst de trekhaak, da's wel zo handig mocht er toch een goede spacer voorbij komen.
Ik ben nu ook wat websites aan het bekijken vol met handige campingdingetjes, erg grappig wat er allemaal is tegenweurdig.

akka
02-09-2012 om 15:09
Manda
Heb je al eens gekeken naar een Aart Kok vouwwagen. Persoonlijk vind ik ze mooier dan de Holtkampers.
Wat in de praktijk niet handig is maar wat je wel vaak ziet (bij HK) is dat de keuken op de dissel zit. Als je aan het koken bent moet je steeds over de dissel heenstappen. Volgens mij ben jij niet heel lang en zou dit best onhandig kunnen zijn. Ze er wel hoor met de keuken aan de andere kant.
Succes met zoeken en kopen.

Marie
02-09-2012 om 16:09
Juist wel campingpannenset
Hoi,
Wij hadden eerst ook "gewone" pannen in de tent en later caravan, maar probleem is dat die eigenlijk een te grote diameter hebben voor het 3-pits gasstel. En dat kookt gewoon niet prettig vind ik zelf.
Voordeel van een campingpannenset is dat ze een kleinere diameter hebben, maar hoger zijn. Dus er kan net zoveel in als in "gewone" pannen. En ze passen dus beter op de kookplaat.
http://www.obelink.nl/kampeerartikelen/kook-and-eetgerei/camping-kookset-3-delig.html?category_params=category_id%3D1229
Zorg verder voor een verlengsnoer met verdeelblok (of meerdere), om alle elektronische apparaten op aan te kunnen sluiten of op te laden (laptop, telefoons, etc.). Een lamp in de voortent is ook handig.
succes

Marie
02-09-2012 om 16:09
Keuken inderdaad onhandig
Hoi
Zelf lijkt mij die keuken op de dissel ook heel onhandig. Inderdaad stoot je steeds tegen die dissel aan en je hebt helemaal geen zicht op wat er in de tent gebeurt en ook geen contact met de mensen in de tent onder de luifel. En als je werkruimte te kort komt, moet je ook nog eens gaan slepen met tafeltjes.

Marie
02-09-2012 om 17:09
Adventuretentje?
Hoi Manda,
Wil je er dan voor de kinderen een Adventuretentje bij of gaan die dan in een eigen losse tent? Of laat je ze dan slapen in een stapelbed (in mijn ogen een onhandige "sta-in-de-weg)?

Kari1
02-09-2012 om 18:09
Manda, ik heb niet eerder gerageerd
omdat je het specifiek had over de aanschaf van een Holtkamper. Die zijn mooi, maar ook erg prijzig, ook tweedehands nog. Nu je aangeeft dat je ook wel naar het budget wilt kijken kun je ook eens je licht opsteken bij andere merken.
Voor een snelle vouwwagen kun je ook kijken bij camplet. De safari is een heel leuk model en met zo'n aanbouwtent aan de voortent goed voor 4 personen. Klein en licht en daardoor heel handig en je kunt er best sneller dan 100 mee rijden.
Of een combicamp, weer groter en zwaarder maar ook mooi.
Trigano odyssee en Jametic zijn de goedkopere en iets minder handige versies van de camplet. Zelf zou ik dan voor een tweedehands camplet gaan.
Staan er zat op marktplaats voor niet teveel. Probeer het gewoon eens een jaar uit, als het allemaal heel goed bevalt en je weet wat je wilt dan kun je altijd nog investeren in een holtkamper, als je dat dan nog nodig vindt. Verkoop je die andere weer, geen punt.
Een leuk dagje uit is dan naar de vouwwagenspecialist in Boxtel. Daar staan veel van deze types, en je kunt ze zelf in- en uiklappen en je krijgt uitgebreid advies.
Kari

Manda Rijn
02-09-2012 om 19:09
Geen adventure tentje
ze liggen allebei op de deksel, dat is bij de spacer 140 x 210. En dan krijgen ze of een dunne matras (die dan op onze matras gaat bij het rijden) of 2 luchtbedden.
Afgelopen vakantie hebben we 2 weken in verschillende tourcaravans gestaan zonder zitje in de caravan zelf (ook niet in de voortent want we aten alleen maar buiten) en dat is prima.
en we weten toch wel zeker dat het echt een holtkamper spacer wordt. Ik denk dat als we er op korte termijn er niet eentje vinden we een deel van onze eindejaarsuitkering/13e maand er op gaan leggen en dus het budget verruimen. Er staat nu een perfecte op marktplaats die rond de 2800 gaat uitkomen en dat is te duur als we nog iets extra's van holtkamper erbij moeten kopen.
dus we stellen het wel uit, of we vinden er nu eentje tot 2500 euro of na december verruimen we het budget.

Manda Rijn
02-09-2012 om 19:09
Nee niet in een stapelbedje
a. mijn kinderen vallen er geheid direct uit, b. vond ik ze er erg oncomfortabel uit zien en c, die stokken en toestand die je in elkaar moet zetten.
Nee ze liggen lekker naast elkaar op de deksel en met hun eigen beddengoed (geen slaapzakken).

Manda Rijn
02-09-2012 om 19:09
Ah mari
die keuken op de dissel is niet handig ? Ja klopt dat je telkens wel die dissel tegen je aan hebt, dat gaat natuurlijk de eerste week een paar keer flink fout....
op zich lijkt het ons wel prettig om niet in de tent te koken en dus dat ding er niet af te hoeven halen. Een verplaatsbare disselkeuken is heel duur dat gaat niet lukken met dit budget.
Hmm, ik vind zo'n campingkeukentje ook prima, moet er wel weer een koelkast bij en dan heb je weer meer spullen los, en dat leek dus handig met die disselkeuken.
Andere optie die we ook overdacht hebben is wel een koelkast in de disselkast + pannenzooi) maar het keukentje apart.

Manda Rijn
02-09-2012 om 19:09
Dank
ik ga voor een kleine wok (heb een hele fijne thuis die ik dus dubbel ga kopen), een koekenpan en een steelpannetje zodat de wok/koekenpan + steelpannetje (rijst/pasta) samen op 2 pitjes kunnen.
Ik heb nu een 1 pits gasstelletje en ik kan er ook nog eentje bij kopen of een opklapbaar keukentje.
het hangt er van af straks wat voor vw het wordt en hoe de keuken eruit ziet. Ik zit nu wel te piekeren of het idd wel handig is die disselkeuken...
anyway, er is nu iig geen 1 spacer in Nl te koop binnen het budget.

Annet
02-09-2012 om 19:09
Hier een holtkamper-ervaringskundige
Wij hebben een Astro uit 2003/4? en die gebruiken we ongeveer vanaf 2006. Toen wij een tweedehands versie kochten gingen we ook voor een Spacer of een Astro. Ik geloof dat onze versie van de Astro toen nieuw was.
Hier mijn reactie op een aantal discussiepunten:
- Opbouwen van de vouwwagen inclusief alles op zijn plek zetten duurt 45 minuten. Onze spullen liggen onderin de vouwwagen, op het bed en in de auto. Kleding en kook/eetspullen zitten in stapelbare laadjes die je makkelijk verplaats op opstapelt.
Tussendoor bouwen we altijd wel iets bij aan luifel, tarp, bootje opblazen, etc. De dag voordat wij vertrekken ruimen we alles op (tegen die tijd hard nodig) en dan zijn wij op de vertrekdag vanaf opstaan tot vertrek, inclusief relaxed ontbijt, binnen 1,5 uur weg. De opklaptijd van HK zou is dus met een korreltje zout nemen, dat gaat alleen om de vouwwagen zelf. En die is juist het minste werk. Maar onze tijd vinden wij heel acceptabel. In 3 weken tijd bezoeken wij meestal 4-5 campings, varierend van 1 nacht tot 7 nachten.
Wij hebben een ruime voortent met vast grondzeil (dmv klittenband). De voortent klapt mee in m.u.v. grondzeil en voorwand. Dit geeft een prima leefruimte voor 2 volw en 2 kinderen en nog wat spullen.
Wij hebben de keuken op de dissel staan. Het is inderdaad even wennen maar wij willen de keuken niet verplaatsen naar de voortent. Wij willen buiten leven. Vanuit de keuken hebben we prima zicht op iedereen want overdag is iedereen buiten, niet in de voortent.
Ik heb zelf een keukenluifel gemaakt omdat ik die van HK idioot duur vindt. Met een tarp en een paar stokken kom je heel ver.
Onze kinderen waren tijdens de zomervakantie 14 en 9. Ze slapen in een extra tentje (opgooitentje van Decathlon). Dit doen ze al sinds de jongnste 2 is (toen kon hij gelukkig zelf de rits niet openmaken) met 3 jaar hadden we geen kampeervakantie en sinds 4 slaapt hij weer in een tentje met zijn grote zus. Slapen op de deksel kan ook , maar die ruimte gebruiken wij liever voor de kledinglades, als omkleedruimte e.d.
Wij koken ook geregeld op de gasbarbeque, dat is een zelfde gasfles als in de keuken, waarop een kookplaat/grill past. Alles dat we wokken of grillen gaat hierop omdat we de plek zelf kunnen uitzoeken en omdat deze brander sneller werkt.
De keuken heeft drie pitten maar ik gebruik er nooit meer dan twee tegelijk.
Onze Astro hebben we overgenomen met alle acc. die vorige eigenaar had gekocht. Er zitten flappen bij rondom de voortent maar die nemen wij nooit mee omdat we altijd het grondzeil gebruiken. Reden is vooral de muggen in de avond. Als het afkoelt wil ik zonder muggen binnen kunnen zitten.
Ik ben erg blij met de 'slaaptent' in de vouwwagen omdat we daarmee ook zonder muggen kunnen slapen.
We hebben een kleine luifel vanaf de voortent die vooral prettig is als het regent en voor wat extra schaduw. Voor echt zonnige dagen en een te zonnige kampeerplek hebben we een extra tarp bij ons.
Wij hebben twee traagschuimmatrassen gekocht van 80 cm breed en daarbij een dekmatras. Het dekmatras ligt onderop. Op de matrassen liggen tijdens het reizen onze dekbedden, slaapzakken van kinderen, selfinflatingmatrasjes van kinderen en knuffels en kussens van allemaal.
Wij hebben een dakzak laten maken om bovenop de vouwwagen te gebruiken. Daarin gaat stoelen, kleden, grondzeil, bijzettentje, picnictafel, etx. Zeg maar alles dat normaal buiten staat en nat mag worden. De schone dingen gaan dus op het matras.
Toen wij nog geregeld weekendjes weggingen met de vouwwagen, hadden we beddengoed, dekbedden en handdoeken/theedoeken etc allemaal in de vouwwagen. Het is niet helemaal fris maar wel goed genoeg. Alles wat je in een weekend gebruikt, wordt thuis gewassen en gaat de volgende keer los in de auto mee.
Nu gebruiken we de vouwwagen alleen in de zomervakantie en dat was ik wel alles voordat we weggaan, alles ligt nog steeds in de vouwwagen. Voor de zomervakantie moet ik de vouwwagen dus openklappen, voor weekendjes weg was dat niet nodig.
Wij hebben een paklijst met alles genoteerd per plek in auto of vouwwagen. Die lijst pas ik elk jaar aan naar behoefte.
Het meeste werk is inderdaad het bij elkaar zoeken van electronica, opladers, speciale stekkers, etc.

Manda Rijn
08-09-2012 om 20:09
Gekocht
een hele leuke Astro, morgen even openvouwen op een dagkampeerterrein !! Hoera.

Kari1
09-09-2012 om 20:09
Gefeliciteerd!
En dat jullie er maar veel plezier van mogen hebben, gaat vast wel lukken! Vergeet niet dat je in het hoogseizoen op de populaire Franse campings vaak wel moet reserveren. Als je voor iets minder populair gaat kun je altijd wel een plekje vinden.
Hoe beviel de kampeerdag?
Kari

Manda Rijn
10-09-2012 om 14:09
Hoeveel dagen reserveren?
dank Kari, de kampeerdag bestond uit kinderen+man zwemmen, ik een paar uur bezig met meten en ding inspecteren. Nu nog een stalling regelen.
Voor hoeveel dagen reserveren jullie een sta plek ? I bedoel, stel je reserveert voor een aantal dagen en je wil toch blijven kan dat dan ? Of is het alleen zeggen dat je er aan komt op een bepaalde datum ?
Het lijkt mij wel handig om ook een specifieke plek te reserveren, zo dicht modelijk bij het water en zo groot en rustig mogelijk etc.

akka
10-09-2012 om 19:09
Manda
gefeliciteerd met jullie vouwwagen.
Als je gebonden bent aan de schoolvakanties ben je bijna genoodzaakt je hele vakantie vast te leggen. Muv de laatste 10 dagen ongeveer. Ik weet natuurlijk niet wat voor camping jullie aanspreekt, maar wij hebben bijna altijd op een camping gestaan die 'complet' is.

Annet
10-09-2012 om 19:09
Wij reserveren nooit
Met een snelle vouwwagen is het juist zo fijn om overal zo lang te blijven als je wil.
Wij zijn ook wel in Frankrijk geweest (naast Spanje, Duitsland, Kroatie, Tsjechie, Polen en Slowakije) maar we hebben zelden een camping getroffen die vol was.
In Frankrijk aan de Middellandse zee was het wel lastiger. Mochten we daar nog een keer heen willen, dan bellen we van tevoren (of mailen). De andere plekken in Frankrijk gingen prima. Nou zoeken wij ook nooit ver van tevoren een camping en zelfs een plek op de camping uit. We rijden erheen, lopen de camping rond, zoeken een plekje uit dat beschikbaar is en klaar.
Afgelopen zomer in Slowakije genoten van de vrijheid. Je mag op de camping gaan staan waar je wilt. Er waren geen afgebakende plekken. En wij zijn heel goed in alles breed uitspreiden zodat we zeker 200 m2 tot onze beschikking hadden.
Oja, wij gaan niet voor de grote campings met animatie. Misschien dat dat scheelt.

Kari1
11-09-2012 om 21:09
Wel of niet reserveren
Of dat nodig is hangt helemaal af van wanneer je gaat (eind juli en begin augustus zijn volle weken), welke streek je uitkiest (er zijn populaire en minder populaire gebieden) en welke camping je uitkiest.
Ga je voor een populaire camping in een toeristische streek in het hoogseizoen, en wil je daar minstens 1-2 weken aan een stuk staan, dan is reserveren wel zo verstandig. Denk eens aan de campings waar jullie de afgelopen jaren een huisje of caravan huurden. Waren daar toen nog kampeerplekken vrij? M.a.w. zou je daar terecht hebben gekund als je in die tijd op de bonnefooi langs was komen waaien met je vouwwagen?
Wij deden het meestal zo dat we een deel reserveerden, b.v. 7-10 dagen op een camping waar we graag heen wilden. Om een basis te hebben. Voor en/of na die tijd gingen we op de bonnefooi. Groot campingboek mee (kan je de FFCC gids aanraden, staan zo'n beetje 11.000 campings in Frankrijk in) en bellen naar de camping of ze die dag of de volgende dag een plekje hebben voor een paar dagen. Er zijn zoveel campings dat dat altijd wel lukt. En je komt op plekken en campings die je aangenaam kunnen verrassen! En is het per ongeluk toch een onaangename verrassing, dan ben je de volgende dag gewoon weer weg.
Nu de kinderen niet meer meegaan en we niet meer pal in het hoogseizoen gaan reserveren we niets meer.
Kari