Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Waarom Gymnasium??


69er

69er

19-03-2014 om 12:03

haha

:"En ik ben zelf dus geen (oud-)gymnasiast, dus hoef ook niet origineel te zijn ;-)".

Die vind ik wel leuk....

Evanlyn

Evanlyn

19-03-2014 om 12:03

ik wel...

...maar anders dan Hombre ben ik dol op clichés. Sleurhut vind ik ook nog steeds grappig. Erger nog: ik neem tienertaal over en roep dus de hele dag hashtag yolo.

Nou ja, gelukkig hoeft Hombre mij in het echt niet aan te horen, digitaal is het vast nog wel te doen.

Hombre

Hombre

19-03-2014 om 17:03

@evanlyn (XOT warning)

Nou, speciaal voor jou dan maar:


https://www.youtube.com/watch?v=CvFbL2iGAUw

(XOT - eXtremely Off Topic)

krin

krin

20-03-2014 om 12:03

Dan deze ook:

De 21ste-eeuwse variant:


http://www.youtube.com/watch?v=57dzaMaouXA

LOLOLOLOLOLOL #classic

Evanlyn

Evanlyn

20-03-2014 om 15:03

dank!

Allebei prachtig, # LOL XD!

Hombre

Hombre

20-03-2014 om 21:03

#Gawd #SSIA

#verplichtetekst

Eva

Eva

21-03-2014 om 18:03

Hier blij met Atheneum keuze

Hier hadden we vorig jaar een vergelijkbaar dilemma. Haar juf in groep 8, die ik hoog had zitten, vertelde ons: 'ze zal het gymnasium best aankunnen, maar ik zie haar niet als een gymkind, ik vind haar een echte VWO'er'. Ik was het met die observatie eens. Geen 'dorstige naar kennis'.

Maar het was in haar jaar 'hot' om het gym te kiezen, en de CITO resultaten waren hoger dan verwacht. Dus de twijfel sloeg toe. Want alle vriendinnen gingen naar gym. Ik heb haar dat ontraden, omdat ik ook de toegevoegde waarde niet zo 1-2-3 zie (maar als ik de reacties hierboven lees, ben ik eigenlijk zo 'om'), maar meer nog omdat de keuze meer kwam vanuit 'met de vriendinnen mee', dan vanuit 'ik wil echt graag naar gym'.

Nu zit ze in 1-Atheneum, prima rapporten gehaald, geen onvoldoendes, niveau zeventjes hoor, maar prima. Vriendinnen die op gym zitten hebben rapport met 3 onvoldoendes - en helaas op onze school kun je niet terugstromen van gym naar ath - dan moet je terug naar de brugklas HAVO/VWO.

Enfin, we hebben het er nog wel eens over, en iedere keer is ze weer blij met haar keuze.
Ben wel gevoelig voor de argumenten van 'het uiterste eruit halen' (weg met de zesjescultuur), maar zie in de praktijk dat het toch wel goed kan uitpakken. En ze heeft nog een leven naast school ook!

Succes met de keuze,
Eva

Dalarna

Dalarna

21-03-2014 om 19:03

Bedoel je dat als je gym2 niet haalt je weer naar de havo/vwo brugklas moet?

Lynn

Lynn

21-03-2014 om 22:03

Dalarna

Ik vermoed dat ze bedoelt dat de kinderen niet na 1 gymnasium door kunnen naar 2 atheneum. Dan moeten ze kennelijk naar 2 havo/vwo (kennelijk 2 jarige brugklas).

dc

dc

22-03-2014 om 08:03

terugstromen?

Het lijkt me dat je niet naar het Atheneum kunt "terugstomen" omdat het allebei hetzelfde niveau is (VWO). "een echte VWO'er" vind ik dan ook een echte rare uitspraak.

Hadewich

Hadewich

22-03-2014 om 08:03

Ik vond dat ook vreemd. Je kunt m.i. wel een echte vwo-er zijn, maar dan laat je open of het gymnasium of atheneum wordt. En anders ben je òf een echte gymnasiast òf een echte atheneumleerling (dat laatste heeft ook een naam, maar kan ik even niet terugvinden...).

gym-vader

gym-vader

22-03-2014 om 09:03

hokjes

Ik heb daar dus niets mee. 'een echte VWO'er' versus een 'echte gymnasium-leerling'. Snap eerlijk gezegd ook niet dat ouders meegaan in dat soort sentimenten en algemeenheden. Het lijkt de immer aanwezige neiging om kinderen in overzichtelijke hokjes te kunnen indelen. Was er hier laatst niet een topic over 'leerling kenmerken per schoolniveau'? Dat soort indelingen kun je toch niet serieus nemen?

mijk

mijk

22-03-2014 om 10:03

je moet het wel serieus nemen

Want scholen nemen het serieus en die bepalen....

mijk

mijk

22-03-2014 om 10:03

Betekent

Natuurlijk niet dat je het moet geloven maar om je er daarom maar niet in te verdienen kan lastig zijn. Als je met school in gesprek wil is het handig om te weten in wat voor termen scholen denken.

mijk

chantal van der veen

chantal van der veen

02-05-2014 om 09:05

gymnasium

mi bijde dochters zitten op gymnasium
tessa zusanne

Ik ben na het lezen van deze gedachtewisseling wel benieuwd wat het nou is geworden...

Sarah

Sarah

18-09-2019 om 10:09

Ja ik ook

Hoi Wendy,

Ik weet niet of je hier nog actief bent maar ik ben wel benieuwd waar de keus uiteindelijk op is gevallen? ☺️

Lanza

Lanza

20-09-2019 om 13:09

Het is een misverstand

dat gymnasium hoger of zwaarder is dan atheneum. Dit was vroeger zo, maar inmiddels is alles gelijk getrokken. De studielast is exact hetzelfde. Alleen wanneer je atheneum doet, kies je twee andere extra vakken, bijvoorbeeld filosofie en een extra vreemde taal (Spaans, Chinees, Arabisch). In de uren dat de gymnasiasten bij Latijn zitten, ben jij dus met een ander vak bezig.

Verder is alles van hetzelfde niveau, de kernvakken en profielvakken, daar zit iedereen door elkaar en de examens zijn exact hetzelfde voor gymnasium en atheneum.

Als jouw dochter graag gymnasium wil doen, dan zou ik haar lekker laten gaan. Ik snap het probleem daarmee echt niet.

Lanza

Lanza

20-09-2019 om 13:09

Quote:

Na de eerste 3 jaar is het zeker wel moeilijker, omdat je 2 extra vakken hebt. Vaak heb je voor een aantal andere vakken een uurtje minder les, maar je moet wel dezelfde stof afronden.

Ik wil toch even dit hardnekkige misverstand uit de wereld helpen. Hier klopt tegenwoordig niks meer van. Alle vakken zijn hetzelfde en je hebt dezelfde uren. Alleen als je gymnasium doet kies je als extra vak in je vrije ruimte Latijn of Grieks en als je atheneum doet kies je in die uren voor een ander vak. Dat kan ook natuurkunde of scheikunde zijn als je dat niet in je profiel hebt, economie, filosofie, of Spaans. Allemaal geen vakken waar je minder aan hebt, naar mijn idee.

Maar de studielast is dus hetzelfde.

Lanza, dat is echt niet waar hoor (overal)

Lanza, misschien is dat bij jullie op school zo, maar hier echt niet. Op het gymnasium op de scholengemeenschap van mijn zoon hebben gymnasiasten net zoveel uur als Atheneum. Maar dus wel 2 vakken meer.
Ze hebben dus andere vakken minder uur in de week, maar moeten daar wel hetzelfde huiswerk en toetsen voor doen. En meer toetsen in totaal, omdat ze dus 2 extra vakken hebben. Dus in de onderbouw echt wel zwaarder.

Uiteindelijk in de bovenbouw verdwijnt het verschil als je vakken laat vallen. En de eindexamens zijn inderdaad precies hetzelfde.

Lanza

Lanza

20-09-2019 om 13:09

Wat gek

daar heb ik nog nooit van gehoord. Ik ken het schoolsysteem vrij goed en op alle scholen is het inmiddels gelijk getrokken.

Je hebt wel allerlei extra vakken en activiteiten in de onderbouw. Zo heb je veel scholen die zich hebben gespecialiseerd en bijvoorbeeld een technasium zijn, of zich meer richten op cultuurvakken, of op economie, of tweetalig zijn. Gymnasium is dan net zoiets. Het is maar waar je je in wil specialiseren.

Zo ken ik ook een school waar leerlingen in de onderbouw al een eigen bedrijf opzetten. De school heeft goede contacten met het bedrijfsleven en er gebeurt ontzettend veel (projecten, reizen, stage lopen in een bedrijf). In de tijd dat bepaalde leerlingen hiermee bezig zijn, zitten de gymnasiasten bij Latijn/Grieks.

Nee hoor

Een individuele school kan van alles aanbieden en verplicht stellen maar een atheneum hoeft niet hetzelfde aantal vakken aan te bieden als het gymnasium. Gymnasium is atheneum met Grieks/Latijn als extra (en vaak in dezelfde uren). Een individueel atheneum kan natuurlijk van alles extra aanbieden en dat zal vast ook gebeuren maar het is geen eis van overheidswege.

Triva

Triva

20-09-2019 om 13:09

Lanza

De eerste de beste school die ik tegenkwam met een lessentabel was deze: https://marianum.nl/schoolgids/sg-onderwijstijd/sg-lessentabel/sg-lessentabel-havo-atheneum-en-gymnasium-leerjaar-1-tm-3/ kijk maar goed naar de verschillen....

Jesse_1

Jesse_1

20-09-2019 om 13:09

Gymnasium is VWO, waarbij de tweede vreemde taal wordt ingevuld door Latijn of Grieks. Niet meer of minder.

Wat ik wel merkte is dat op gymnasium erg gestimuleerd wordt om een extra vak of vakken te kiezen. En dat nog genoemd wordt dat Frans of Duits erbij een goede keus is omdat je anders een 'achterstand' kan hebben t.o.v. reguliere VWO leerlingen.
Maar dat is dus niet verplicht!

Natuurlijk kan een individuele school het anders inrichten, maar dit is hoe het vanuit de inrichting van de scholen wordt ingesteld.
En hoe een school dan de vakken aanbiedt in hoeveel uur en in welke jaren, dat is dan deels weer aan de school om zelf te bepalen. Daarin kan een school zich ook onderscheiden.

Laura

Laura

20-09-2019 om 14:09

Verkeerd geciteerd

Lanza heeft in #95 Yura in #9 verkeerd geciteerd. In (en niet na) de onderbouw heb je op het gymnasium meer vakken. De andere vakken gaan daardoor in minder uren.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.