Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

November kind als enige van de klas niet naar groep 3


Blosje

“Jij bepaald ook niet wanneer en of ik draadje moet beginnen.”

Inderdaad. Maar: if you can’t stand the heat, get out of the kitchen.

“En ook jou reactie is niet inhoudelijk.”

Ik leg je vriendelijk uit dat jouw verzoek echt niet kan op een openbaar forum. Overigens zat ik wel te broeden op een inhoudelijke reactie, beetje in de lijn van de reacties van Beertje en Miriam. Maar daar heb ik opeens heel weinig zin in...

Blosje

Blosje

07-07-2019 om 11:07 Topicstarter

Caecae

Inderdaad. Maar: if you can’t stand the heat, get out of the

Welke heat precies?

Ik leg je vriendelijk uit dat jouw verzoek echt niet kan op een openbaar forum. Overigens zat ik wel te broeden op een inhoudelijke reactie, beetje in de lijn van de reacties van Beertje en Miriam. Maar daar heb ik opeens heel weinig zin in...

Zo vriendelijk kwam het anders niet over hoor.
En waarom kan mijn verzoek niet? Omdat ik het niet eens ben met iemands zijn vooroordelen?
Bespaar jezelf de moeite om inhoudelijk te reageren.

De rest: super bedankt! Waardeer jullie reacties enorm!

Ontopic maar weer!

Blosje

“En waarom kan mijn verzoek niet? Omdat ik het niet eens ben met iemands zijn vooroordelen?”

Jij vraagt iemand niet meer te reageren in dit draadje. Zo werkt dat dus niet. Als iemand zich misdraagt kan je dat melden bij forum beheer. Verder staat het een ieder te vrij te reageren in het draadje dat jij gestart bent. Gebruik de reacties waar je wat mee kan. Maar mensen de mond snoeren is dus niet bedoeling.

mirreke

mirreke

07-07-2019 om 11:07

Uiteindelijk wordt zo'n discussie dan 'meta'

dat wil zeggen, een discussie over de discussie. Er staat ergens in de gedragsregels van OudersOnline, dat dat niet mag.

Inderdaad is het zonde van de energie die je steekt in je eigen reacties daarop, en van de sfeer in een draadje, want het leidt snel tot ruzies. Daarom de tactiek, negeer de reacties waar je niets mee kunt. En, wat Caesar zegt: als het uit de hand loopt kun je een mail sturen aan forumbeheer, rechtsboven op de pagina (op een pc). Daar vind je trouwens ook de gebruiksregels.

Ad Hombre

Ad Hombre

07-07-2019 om 11:07

Blosje

Andere tip is om de stukken tekst die je aanhaalt uit een ander postje te voorzien van aanhalingstekens of andere markering. Zoals je het nu doet is het erg onduidelijk welk gedeelte van jezelf is en welk van de (een) ander.

@Emma

@Emma

07-07-2019 om 11:07

Roomblank

Mijn dochter zat ook op een "roomblanke" school. Ook daar was de opvatting dat leren lezen een soort natuurlijk proces is dat vanzelf gaat als je eraan toe bent. Je wil niet weten hoeveel geld veel ouders hebben gestopt in bijlessen en rt. Er waren klassen waar meer dan de helft van de leerlingen een dyslexieverklaring had. Het was zelfs zo erg dat op een gegeven moment na veel klachten van ouders de school zelf na schooltijd bijlessen ging organiseren. En allemaal voor instructie die gewoon op school in de les hoort te worden gegeven.

Schoolsucces hangt helaas teveel af van inkomen en opleidingsniveau van de ouders.

Tweetalig basisonderwijs

Ik ben Ad niet, ben het ook niet altijd met hem eens...maar in dit geval wel.

De meertalige basisschool van mijn nichtje trok een hoog gehalte aan ouders die er echt waren voor het prestige en de vermeende voorsprong. De school werd er behoorlijk elitair en snobistisch van. Uitstroom op vmbo-t of lager werd als blamage gezien. Kinderen uit arbeidersgezinnen of met een migratieachtergrond waren er amper, die zaten op de "tokkie" school in de wijk. Voor bovengemiddelde kinderen kan een extra taal een uitdaging en verrijking zijn die ze nodig hebben, maar het is geen school voor begaafdheid. Er zijn, zoals op elke basisschool, ook kinderen met leer-, gedrags-, of ontwikkelingsproblematiek gestart in groep 1. Dergelijke problemen komen in de loop der tijd aan het licht en zijn rond 8 jaar pas goed te toetsen. De tijd die besteed wordt aan of in het engels gaat ten koste van wat anders, het tempo en de eisen liggen hoger. Er zitten immers niet meer uren in de dag en school krijgt ook niet meer geld van de overheden. Voor kinderen die met de reguliere en verplichte leerdoelen al de handen meer dan vol hebben of op andere terreinen begeleiding nodig hebben, is dan geen tijd, aandacht of zin. En dat laatste bedoel ik serieus.

School had geen zin om geld en tijd te steken in kinderen die moeizamer leren want je kunt er niet mee pochen. Dus bij problemen en een gemiddeld of lager iq werd er niet veel moeite gedaan. De dyslexie ondersteuning was bedoeld voor kinderen die naar havo zouden moeten kunnen. Al het andere deden ze niet aan, dat was moderne onzin. Aldus mijn zus.

Mijn nichtje is niet dyslectisch, wel heeft ze een gemiddeld iq, dyscalculie en add, maar dat wisten ze eind groep 4 pas. Mijn nichtje is nooit gedoubleerd, maar halverwege groep 5 naar het speciaal onderwijs gegaan. School heeft zich handelingsverlegen verklaard toen de inkt van het rapport van de psycholoog droog was, waardoor overstap naar een andere reguliere school niet meer kon. Uit haar jaargroep van 17 kinderen waren al 3 kinderen naar andere scholen gegaan en zijn er, inclusief nichtje, 2 naar het speciaal onderwijs gestuurd. Allemaal kinderen die niet zijn verhuisd, maar niet het passend onderwijs kregen dat ze nodig hadden. Dat is fors...maar het houdt het niveau van de school in groep 8 op havo/vwo.

Gelukkig dat deze school nu onder toezicht staat, want het scoort ronduit slecht op het gebied van ondersteuning en passend onderwijs. En die "tokkie"school scoort zeer goed. Het kan verkeren... zoek je school eens op bij de onderwijsinspectie en lees het rapport op die onderdelen eens.

Ad Hombre

Ad Hombre

07-07-2019 om 11:07

Emma

"Mijn dochter zat ook op een "roomblanke" school. Ook daar was de opvatting dat leren lezen een soort natuurlijk proces is dat vanzelf gaat als je eraan toe bent."

Even voor de duidelijkheid. Mijn zoon's school is (allesbehalve) roomblank al vermoed ik dat de meeste ouders wel bovenmodaal zitten, maar dat kan ook als je een kleurtje hebt, geloof me. Ik geloof ook niet dat er iemand denkt dat lezen vanzelf gaat.

Een vrije school is het al zeker niet! Alsof ik mijn kind met 'antroposofen' op een school zou doen, van die hippie-antivaxxers...

Welk testje?

Blosje:"n februari is besloten haar niet over te laten gaan omdat ze een testje niet gehaald had en haar weektaakjes niet wou maken of af kreeg. Er zou in mei/juni nog een keer gekeken worden, maar dat is niet gebeurd".

Daar zou ik het gesprek over aangaan. Welke test is er af genomen, de resultaten inzien en de beoordeling herzien d.m.v. alsnog een nieuwe test.

Als verder alle kinderen doorgaan moet er een serieuze reden zijn waarom er geadviseerd wordt dat jouw dochter wel langer moet kleuteren. Dit is allemaal te vaag. En als de test alsnog slecht gemaakt wordt (wat is slecht bij een kleuter?) wat gaat langer kleuteren hieraan verbeteren?
Ik zou er wat vaart achter zetten, zomervakantie is al begonnen, de test had in Mei al opnieuw afgenomen moeten worden.

@Emma

@Emma

07-07-2019 om 12:07

Nee Ad

Het was ook niet specifiek tegen jou gericht, meer tegen de "roomblanke" scholen waar schijnbaar alles vanzelf gaat.
Maar jouw (met knipoog) hang naar het zogenaamd klassieke onderwijs triggert mij wel. Vroegáh was het helemaal niet beter. Je zal ze de kost moeten geven die niet meekonden met het lees- en schrijftempo. Mijn moeder werd met een lineaal op haar linkerhand geslagen als ze daarmee schreef. We kennen allemaal de verhalen over plantjes water geven en ik hoor nog de melkflesjes rammelen in de kratten als de toekomstige lts-sers ze naar de klassen droegen.
Dat is er niet meer, maar de verschillen tussen arm/rijk/hoog/laag opgeleid zijn er echt nog wel.
Ik vind ook dat we nu erg moeten uitkijken met nieuwbakken verdienmodellen in het onderwijs.

Blosje

Blosje

07-07-2019 om 13:07 Topicstarter

Zelfgemaakt testje

Volgens mij was het gewoon een zelfgemaakt testje. Er stond bijv. zet een rondje om de derde letter van deze zijn en schrijf alle letters op die je weet.
Hier in onze woonplaats is het gelukkig nog geen vakantie.

Welja

Ad H."maar op de school van mijn jongste zijn ze mordicus tegen lezen in groep 2"

Gokje: Montessori. DIe gaat er vanuit dat er voor verschillende vaardigheden zgn gevoelige leeftijden zijn waarop kinderen die zich het snelst eigen maken. DIe leeftijden kunnen per kind verschillen, vandaar dat dit type onderwijs geen leerstofjaarklassen heeft. Heel veel eerder systematisch leesvaardigheden aanleren heeft in die visie weinig zin. Kleuteronderwijs is gericht op individueel handelend leren met materialen.

Die visie deel ik. Ik vind het doodzonde dat het Nederlandse kleuteronderwijs gedegenereerd is tot kale voorbereiding op groep 3 En prijs mijn middelste speelse zoon gelukkig dat hij 2 1/2 jaar heeft kunnen kleuteren bij een juf van de oude stempel die een rijkere leeromgeving wist te creeren dan suffe werkbladen. Heeft daarna zonder vertraging zijn atheneum en zijn bachelor geneeskunde gehaald. De schoolloopbaan van het andere kind dat op aandringen van de school groep 2 oversloeg verliep een stuk grilliger.

Tip voor TO: schiet niet na schooltijd de juf aan, maar maak een formele afspraak en ga samen met de vader van je kind. Maakt de afspraak een stuk gewichtiger en mannen hebben er in het algemeen een stuk minder last van de angst een zijksnor of niet aardig gevonden te worden. Zie bovengenoemde Ad H

Ad Hombre

Ad Hombre

07-07-2019 om 13:07

Kenfan

"Maakt de afspraak een stuk gewichtiger en mannen hebben er in het algemeen een stuk minder last van de angst een zijksnor of niet aardig gevonden te worden. Zie bovengenoemde Ad H ;)"

Ik denk na of dit een compliment is of niet

@Emma

@Emma

07-07-2019 om 14:07

Kale voorbereiding

Een rijke leeromgeving, taal- en spelontwikkeling gaan heel goed samen met voorbereiding op lezen.
Niemand hier beweert dat je alleen maar fonemische vaardigheden moet oefenen in groep 2.
Er wordt wel op heel veel scholen beweerd dat je tot en met groep 2 moet spelen en dat je daarna "rijp" bent voor de grote omslag naar groep 3. Net zo erg, vind ik.

Ad Hombre

Ad Hombre

07-07-2019 om 14:07

Emma

"Er wordt wel op heel veel scholen beweerd dat je tot en met groep 2 moet spelen en dat je daarna "rijp" bent voor de grote omslag naar groep 3. Net zo erg, vind ik."

Nou heb ik daar persoonlijk ervaring mee en dat ging eigenlijk best goed. Zodanig dat mijn schrijfvaardigheid redelijk bovengemiddeld is. Dus wat daar dan 'erg' aan is, daar ben ik 'erg' benieuwd naar.

Is dat persoonlijk Emma-inzicht of een aan de zestiger jaren ontleend dogma dat iedere zin met de woordjes 'rijp en 'omslag' hopeloos achterhaald is?

Dat vind ik namelijk pas erg, stuurloze ouders die alles aangrijpen als het maar niet 'ouderwets' lijkt.

There are two kinds of fool.
One says, "This is old, and therefore good."
And one says "This is new, and therefore better."
John Brunner - The Shockwave Rider

Zelfgemaakt testje.

Lijkt mij zeker een goed gesprek waard, wat komt mijn kleuter precies tekort om gewoon mee te gaan met de overige kinderen? Juf heeft hier een mening over gevormd, jouw kind is nog niet rijp voor groep 3.
Is dat natte vingerwerk of is ook bijvoorbeeld de ib'er het met haar eens?

Is alles het gevolg van een "zelfgemaakte test" in Februari? Je zegt dat ze erg is veranderd de laatste maanden. Ziet de juf dat ook? En waarin is ze dan veranderd?

Allemaal dingen die je mee kunt nemen in je overleg. Overleggen brengt je vaak verder dan alleen maar ontkennen en het "er niet mee eens" zijn. Wat jij ziet in je kind ziet de juf niet. Dat blijkt.

Omgekeerd begrepen

Kenfan "Gokje: Montessori. DIe gaat er vanuit dat er voor verschillende vaardigheden zgn gevoelige leeftijden zijn waarop kinderen die zich het snelst eigen maken."
Dan heb je het toch helemaal omgekeerd begrepen. Je bent niet de enige trouwens.
Maria Montessori meent dat volwassenen verantwoordelijk zijn voor het zo inrichten van de omgeving van het kind dat het kan leren... praten, lopen, etc.... zodra het eraan toe is. Simpel uitgedrukt "De omgeving is een beetje verder kan het kind zelf"
Zie deze gedachte vooral in de context: toen zij tot deze theorie kwam werden baby's nog ingebakerd aan de kapstok gehangen totdat ze mama konden zeggen. Een gewoonte waarbij de verantwoordelijkheid van ontwikkeling feitelijk volledig bij het kind lag (wie niet praat (loopt, pakt, etc.) kan niet meedoen).
Dus niet baby aan de kapstok hangen, maar de ruimte geven om te bewegen, kruipen, ontdekken, zodat het zal leren lopen zodra het eraan toe is, logischerwijs veel eerder dan de ingebakerde baby's.
Precies zo met lezen en schrijven. Vandaar de schuurpapieren letters en cijfers (voel maar) en de honderd- en duizendrollen.
Kenfan "Ik vind het doodzonde dat het Nederlandse kleuteronderwijs gedegenereerd is tot kale voorbereiding op groep 3"
Ja dat is het. Maar dat is eerder het gevolg van de gedachte dat kinderen "ergens aan toe" moeten zijn voordat ze het aangeboden mogen krijgen. Uit die gedachte volgt namelijk de gevoelde nood om te meten of ze er wel aan toe zijn. En dat leidt dan weer tot werkbladen en testjes.

@Emma

@Emma

07-07-2019 om 15:07

"s dat persoonlijk Emma-inzicht of een aan de zestiger jaren ontleend dogma dat iedere zin met de woordjes 'rijp en 'omslag' hopeloos achterhaald is?"

?

"Dat vind ik namelijk pas erg, stuurloze ouders die alles aangrijpen als het maar niet 'ouderwets' lijkt."

?

Je leest mijn posts niet goed.

Enna M.

Enna M.

07-07-2019 om 21:07

niet meer zo kleuterschool

" Ik vind het doodzonde dat het Nederlandse kleuteronderwijs gedegenereerd is tot kale voorbereiding op groep 3 En prijs mijn middelste speelse zoon gelukkig dat hij 2 1/2 jaar heeft kunnen kleuteren bij een juf van de oude stempel die een rijkere leeromgeving wist te creeren dan suffe werkbladen."

Helaas heeft mijn zoon kort gekleuterd en had ik hem basisschool tot zijn 12e gegund. Als ze in de kleuterklassen nou eens uitdagende speelopdrachten zouden aanbieden, zou dat geweldig zijn, slimme maar speelse kinderen kun je dan nog een jaartje laten spelen. De praktijk is dat er voornamelijk geoefend werd met tellen tot 10, de letters van het alfabet, hakken en plakken enzo. Dat stadium zijn slimme kinderen als ze 5 zijn al (lang) voorbij, dus dan gaan ze maar door naar groep 3, zoals mijn kind. Nu heeft die al vanaf zijn 5e aangehikt tegen moeite met werkjes afmaken, met netjes schrijven, maar wel alles al weten. En de 1e klas was echt een lijdensweg voor een kind dat nog om half 9 naar bed gaat en niet meer kan spelen omdat hij tot 4 uur naar school moet en dan nog huiswerk maken....

mirreke

mirreke

07-07-2019 om 21:07

Ik vind dat het hele onderwijs

meer gebruik zou moeten maken van spel en spelend leren.

Op de vroegere basisschool waar onze kinderen zaten werd geschaakt, hadden ze lego mindstorms in groep 7 en 8, had elke klas een grote bak met kapla. Ook op de middelbare school kan je veel leren door een robot te bouwen en deze vervolgens te programmeren.

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer voorbeelden.

Marianne

Marianne

08-07-2019 om 09:07

Om je heenkijken

@Blosje, mijn ervaring is dat scholen enorm halsstarrig kunnen zijn. De juf weet het beter, lijkt vaak de gouden, ongeschreven regel die nooit hardop gezegd wordt, maar wel waar is. Ik herken het zorgvuldig uitzoeken van een school, kijken naar de visie, etc et. Helaas blijkt of een kind op een bepaalde school past pas als het kind er eenmaal zit. En soms kan dat niet passen pas blijken als er een verschil van mening is tussen ouders en school over wat kind op school nodig heeft. Hoe goed de school verder ook is, is alle schade die blijven zitten doet dit waard?

Om je heenkijken kan trouwen nog een ander voordeel hebben. Wij waren het niet eens met school en wilden graag een gesprek met de directeur. Na twee weken wachten op reactie hadden we een mail dat hij na de voorjaarsvakantie ons een mail zou gaan sturen om een afspraak te maken. Tot we de maandag na de vakantie ons lieten ontvallen dat we om ons heen aan het kiken waren. De volgende dag sprak hij ons aan en binnen een mum van tijd hadden we ene gesprek. Dat maakte overigens duidelijk dat we daar echt niet meer goed zaten.

Ik hoop overigens van harte, dat school juf terugfluit, maar ga asjeblieft je oriënteren op wat anders. Want nu heb je nog de ruimte en als dat gesprek met IB-er wat laat valt en je wilt dan ook nog langs de directie, dan is het straks bij jullie ook vakantie en dan sta je met lege handen.

Twee misverstanden

Miriam
1/ je haalt Montessori met Vygotski's zone van de naaste ontwikkeling door elkaar . Dat laatste staat zeker niet haaks op Montessori's gevoelige periode.

2 je hebt de neiging jouw subjectieve mening voor een onwrikbaar feit aan te zien. Ik kijk anders tegen het toetsfetisjisme dat leerkrachten, ouders en in de eerste plaats kinderen gijzelt en de kaalslag in het kleuteronderwijs aan. Het zou interessant daar eens over van gedachten te wisselen met iemand die verder komt dan een verongelijkt "hoe waardeloze juffen mijn heel bijzondere kind te kort deden". Maar de ervaring leert dat een discussie aangaan met jou een even vruchteloze onderneming als een wietplantage op de Noordpool.

Tamar

Tamar

08-07-2019 om 11:07

Kleuterverlengen

Mijn zoon moest volgens de juffen kleuterverlengen omdat hij "nog teveel in zijn eigen wereldje zat". Hij bleek later autistisch te zijn, dus in 5 VWO zit hij ook nog in zijn eigen wereldje. Ik had het niet fijn gevonden als hij in de kleuterklas had moeten blijven tot hij niet meer autistisch was.

Je moet je altijd afvragen: welk probleem lost dit (kleuteverlengen) op? Is het echt wel een probleem en zo ja, is dit de oplossing?

Enna M.

Enna M.

08-07-2019 om 16:07

Tamar :-D

"Ik had het niet fijn gevonden als hij in de kleuterklas had moeten blijven tot hij niet meer autistisch was."

Ik weet niet of je het ook grappig bedoelt, maar ik moet er erg om lachen Zie een 17-jarige jongen voor me die nog steeds tussen de kleuters zit.....

Pirata

Pirata

08-07-2019 om 16:07

haha

Nou, wie weet had hij dat best leuk gevonden! :-D
Mijn oudste kon zijn schaartje niet goed vasthouden, die stond ook op de nominatie om verlengd te worden (ja, mede daarom, het was nog een KLOS-juf). Zijn motoriek was niet okee. Tot hij later op tekenles ging, want toen was zijn motoriek opeens perfect (ja, want dat vond hij wél leuk).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.