Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /var/www/oudersnl/system/core/class_system.php on line 259
November kind als enige van de klas niet naar groep 3 | Pagina 2 | CJG forum door Ouders.nl
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

November kind als enige van de klas niet naar groep 3


Ad Hombre

Ad Hombre

06-07-2019 om 22:07

Mijn kind

Mijn jongste is van begin december en wij wilden eerst ook dat hij na 2 jaar (eigenlijk 1.5 jaar) naar groep 3 zou gaan, maar de juf heeft ons overtuigd dat het beter voor hem was om nog een jaartje (dus in totaal 2.5 jaar) te blijven. Dat ging eigenlijk prima, hij kreeg een soort klassenoudste rol in die klas en tot nu toe (groep 5) gaat het ook goed.

Een vroege leerling zijn is ook niet alles.

Uitzonderlijke gevallen

Mariakoekoek "Zo is er nog veel meer te vertellen over doubleren maar daar ga ik op een forum waar ik de kinderen niet ken, niet aan beginnen."
Komkom, er is niks ingewikkelds.
Onderwijs is een massaproduct en het handelt in algemeenheden. Het is per definitie geen individueel maatwerk. 1+1=2 en dat geldt voor iedereen. Er is dan ook geen enkele noodzaak om het kind te kennen om iets te kunnen zeggen over doubleren.
In het algemeen: Niet doen. Het helpt niet. Kinderen raken er verder door achterop, etc. Gewoon mee laten kabbelen en accepteren dat kinderen juist niet allemaal op hetzelfde moment en in hetzelfde tempo tot hetzelfde resultaat komen.
Die onderlinge verschillen verhelp je toch niet met zitten blijven.

Zijn er dan toch niet uitzonderlijke gevallen die.....?

Nou, als je het aan mij vraagt niet.
Maar daar zijn ook andere meningen over.
Is best hoor. Zolang maar duidelijk is dat het gaat om uitzonderlijke gevallen die.... Wat er dan zo uitzonderlijk is moet er duimendik bovenop liggen. En als dat zo is dan begrijpt iedereen dat het om een uitzondering gaat.

Iets als: Kees blijft zitten, want hoewel hij al kan lezen kan hij nog niet zo goed praten. Hij heeft bovendien de ontwikkelingsleeftijd van een kind van 4 en vriendjes in de jongere klas.

De oplossing voor welk probleem?

Ad "maar de juf heeft ons overtuigd dat het beter voor hem was om nog een jaartje (dus in totaal 2.5 jaar) te blijven. "
Wat was het probleem?
Is dat probleem verholpen?

https://wij-leren.nl/doubleren-doorstromen-zittenblijven-voordelen-nadelen.php

mirreke

mirreke

07-07-2019 om 01:07

Samenvatting artikel

Zittenblijven is niet effectief en vaak (altijd?) traumatiserend voor het kind.

Een vroege leerling zijn is heel gewoon. Late leerlingen zijn blijven zitten.
Vooral dit ‘zittenblijvers krijgen hetzelfde aanbod dat ze het vorige schooljaar kregen (‘meer van hetzelfde’), terwijl dat aanbod niet effectief was’, is dodelijk. En dan ook nog eens al je vriendjes moeten missen.

Blosje, ik begrijp niet waarom een kind per se alle werkjes moet maken. Misschien vind je kind ze wel saai, dan is nog een heel jaar lang (!) meer van hetzelfde toch verschrikkelijk...?

Zoals iedereen al zegt: ga in gesprek, vraag wat de reden is van het zittenblijven. Noem het ook zo, want dat is het. Net wat M Lavell zegt, omdat de juf het vindt is niet voldoende. Ga naar de ib-er. Neem het artikel mee wat hiervan staat vermeld, en laat het de juf lezen (alhoewel dat meestal niet goed valt, dus misschien moet je dat maar niet doen. Misschien wel de ib-er).

Je schrijft dat je het lastig vindt omdat de juf je een zeurmoeder vindt. Herkenbaar, maar toch volhouden. Het is een jaar van het leven van je kind. Een jaar onnodig langer school. Een jaar later studeren, een jaar later werken. Alles een jaar later. Het kost uiteindelijk je kind ookeen jaar inkomen. Als het dan nog ergens goed voor is heb je dat er graag voor over. Maar het heeft uiteindelijk geen enkel effect, dat zittenblijven. Ja, het heeft negatief effect op je kind.
Succes met het gesprek!

@Emma

@Emma

07-07-2019 om 07:07

Net als Ad

Mijn dochter heeft ook 2,5 jaar gekleuterd, is van november en ik heb me helaas ook laten overtuigen omdar ze "nog zo speels was" Met de kennis die ik nu heb was ik daar nooit mee akkoord gegaan. Ze is inmiddels 18 en nog steeds hartstikke speels, dus dat is een kul- argument geweest. Verder is ze hartstikke dyslectisch en was ze meer gebaat geweest bij vroegtijdige instructie dan met nog een jaar aanrommelen en afwachten. Groep 3 werd ook een drama, juf vond haar lui en "zwak". Gelukkig ben ik zelf in gesprek gegaan en heb ik zelf een netwerk met deskundigen en is het goed gekomen. Zittenblijven omdat ze je kind "te speels" vinden doet bij mij alarmbellen rinkelen.

@Emma

@Emma

07-07-2019 om 07:07

Groep 2

In groep 2 werk je aan fonemisch bewustzijn. Je leert woordjes op te splitsen in losse klanken en van losse klanken woordjes maken. Verder leer je een aantal letters herkennen. Dat bereidt je voor op lezen en spelling in groep 3.
Tweedegroepers die hier moeite mee hebben moeten hier meer instructie en oefening in krijgen, niet "een jaar extra"

nadeel kort kleuteren

Enige nadeel dat ik kan bedenken nu mijn 17-jarige (die ook geen 2 jaar heeft gekleuterd) met gemak vwo diploma heeft gehaald, is dat ze jongste is van haar vriendinnengroep en als enige nog niet mee uit kan. Is sociaal gezien wel een dingetje. Maar het was zeker slecht voor haar zelfvertrouwen geweest als ze destijds langer had moeten kleuteren.

Ad Hombre

Ad Hombre

07-07-2019 om 08:07

Emma

Er was geen sprake van speels zijn, meer dat het beter voor hem zou zijn om bij de oudere in de klas te horen dan bij de jongeren. Tot dusver lijkt dat prima uit te pakken. Hij is lang niet zo sterk in taal als zijn broer, maar daartegenover is hij behoorlijk goed in rekenen.

Ik zie het probleem niet zo, er is ergens een kantelpunt en rond dat kantelpunt kun je voor het een of het ander kiezen.

Blosje

Blosje

07-07-2019 om 09:07 Topicstarter

Ad Hombre

@AdHombre
Tenzij er een specifieke reden is waarom een kind vroeg Engels moet leren lijkt me tweetalig basisonderwijs sowieso onzinnig. Je wordt echt geen native speaker in Nederland...

Jij mag het onzinnig vinden. Maar ik vind het een voorsprong. Ik heb dan ook speciciek voor deze school gekozen. Ik heb ook nergens gezegd dat ik wil dat ze een native speaker word?

Blosje

Blosje

07-07-2019 om 09:07 Topicstarter

@L.

Leesonderwijs in groep 1/2 is volgens mij ook wat nieuws. Ik heb er in ieder geval nooit over gehoord. Hier leren de kinderen een voor een de letters in groep 3 en elke nieuwe letter wordt op het raam gehangen.

Hier gebeurd dat dus in de kleuterklas. Elke keer een nieuwe letter op het raam met woordjes erom heen die met die specifieke letter beginnen.

Blosje

Blosje

07-07-2019 om 09:07 Topicstarter

Dankjewel!

Bedankt allemaal voor de uitgebreide reacties. Hier kan ik wat mee! Ik ga morgen gelijk aan de bel trekken en er vaart achter zetten omdat het natuurlijk bijna zomervakantie is.

“Blosje, ik begrijp niet waarom een kind per se alle werkjes moet maken. Misschien vind je kind ze wel saai, dan is nog een heel jaar lang (!) meer van hetzelfde toch verschrikkelijk...?”
Ja, ze vindt het idd saai, stom, niet leuk etc. De afgelopen jaren was het qua werkjes idd verschrikkelijk! Met nog een jaar kleuteren voorzie ik dat mijn dochter alleen in de poppenhoek zal duiken.

Kantelpuntverschuiving

Ad "Ik zie het probleem niet zo, er is ergens een kantelpunt en rond dat kantelpunt kun je voor het een of het ander kiezen."
Nou nee. Onderwijs is zo niet ingericht. Er zijn data waarop er van alles begint (leerplicht bijvoorbeeld) en waarop er van alles eindigt. Dat valt als een guillotine. Daar past een vrijblijvende omgang met een of ander zelf verzonnen kantelpunt niet bij.
(was het maar zo redelijk en flexibel, dat zou een heleboel problemen op kunnen lossen)

Nederland is kampioen in zittenblijven. Dat heeft mede tot gevolg dat de kinderen in de klas gemiddeld ouder zijn dan ze zouden moeten zijn. En daardoor steken jongere kinderen die eigenlijk van de juiste leeftijd zijn, er "extra jong" bij af. Jouw zoon is daar slachtoffer van. Het ligt niet aan hem, maar aan hoe de school met klassen een leeftijd omgaat.

Op zijn conduitestaat staat wel dat hij een zittenblijver is en in latere jaren zal hem dat minder kans op coulance geven (mogen zittenblijven ipv moeten afstromen).
Maakt in jouw geval niet uit, je stuurt 'm gewoon naar een particuliere school. Voor zijn zelfvertrouwen doet het al wel wat trouwens. Net als het zittenblijven dat hij al gedaan heeft. " Hij is lang niet zo sterk in taal als zijn broer " Hij weet het nu al zeker: hij is dommer dan zijn broer.

Dat Nederland kampioen zittenblijven is komt onder andere omdat leerkrachten/scholen denken dat zittenblijven tot resultaat zal hebben dat er meer homogene en dus makkelijker te instrueren lesgroepen ontstaan.

Dat gewenste resultaat wordt niet gehaald, maar het idee is hardnekkig. Zo blijven scholen/leerkrachten maar selecteren om uiteindelijk de ultieme klas te formeren. Die komt niet. Er zijn wel veel zittenblijvers, veel "onderwijsgehandicapten", relatief veel leerlingen die een laag advies krijgen en last but not least veel (steeds meer) leerlingen die helemaal niet meer worden toegelaten tot een klas.
Slecht basismateriaal. Geen leerkracht die er mee wil werken.

Kennelijk heb je bovendien de indruk dat je de vrijheid hebt en had om te kiezen. Dat is goed verkocht door de juf maar het klopt niet.
In de link vind je deze tekst "De wens van ouders en kind is een belangrijk argument in dit keuzeproces, maar deze is niet doorslaggevend. Uiteindelijk - na wikken en wegen - is de school verantwoordelijk voor de beslissing om door te stromen dan wel te blijven zitten." waarmee iets duidelijker wordt weergegeven dat de ouders niet zo heel veel te vertellen hebben.

Het doet zelfs alsof ouders helemaal geen verantwoordelijkheid hebben over hun kind.

En dat is natuurlijk niet waar, maar daar ligt de essentie dan ook niet. De kwestie is dat de school bevoegd is om te beslissen en de ouders/leerling niet. De Inspectie ook niet. De leerplichtambtenaar niet. Niemand, behalve de school zelf (formeel het bestuur). De school heeft volkomen autonomie over dat wat er op school gebeurt.

Wie het daar niet mee eens is zoekt maar een andere school.

Maar gelukkig valt er meestal wel te praten. Je moet wel duidelijk maken dat je het er niet mee eens bent.

Ad Hombre

Ad Hombre

07-07-2019 om 09:07

Blosje

"Jij mag het onzinnig vinden. Maar ik vind het een voorsprong. Ik heb dan ook speciciek voor deze school gekozen."

Je bent de enige niet. Het wemelt van de ouders die een speciale behandeling voor hun kind willen en die hun snoesjes een 'voorsprong' willen bezorgen.

De beste voorsprong is een goede basis. Een goede basis leer je in je moedertaal. Een slim kind met taalgevoel leert dat Engels zo op de middelbare school, vooral met al het Engelstalige aanbod in de media. Mijn brugklasser - degelijke ouderwetse eentalige montessori basisschool - is al bijna vloeiend.

Een niet zo slim kind met matig taalgevoel ga je ook met een slappe mix van slecht Engelssprekende docenten op een basisschool geen goed Engels leren en - dat is ernstiger - waarschijnlijk ook geen goed Nederlands.

Blosje

Blosje

07-07-2019 om 10:07 Topicstarter

AUB niet meer reageren

Je bent de enige niet. Het wemelt van de ouders die een speciale behandeling voor hun kind willen en die hun snoesjes een 'voorsprong' willen bezorgen.

De beste voorsprong is een goede basis. Een goede basis leer je in je moedertaal. Een slim kind met taalgevoel leert dat Engels zo op de middelbare school, vooral met al het Engelstalige aanbod in de media. Mijn brugklasser - degelijke ouderwetse eentalige montessori basisschool - is al bijna vloeiend.

Een niet zo slim kind met matig taalgevoel ga je ook met een slappe mix van slecht Engelssprekende docenten op een basisschool geen goed Engels leren en - dat is ernstiger - waarschijnlijk ook geen goed Nederlands.

Een speciale behandeling voor mijn snoesje? Wat klets jij uit je nek zeg op de vroege morgen!
Jij kent duidelijk niet de redenen waarom de basisschool van mijn dochter gekozen heeft voor het geven van Engels door een native speaker. En waar in hemelsnaam maak jij op uit dat de docenten slecht engels sprekende mensen zijn? Precies. Nergens! Je tekst slaat kant noch wal en het is overduidelijk dat je geen flauwbenul hebt waar je het over hebt.
Ik verzoek je bijdeze niet meer te reageren hier in mijn topic.

@Emma

@Emma

07-07-2019 om 10:07

Kantelpunt Ad

Dat kantelpunt stamt uit de tijd dat je "leesrijp" en voldoende geconcenterrd moest zijn om naar groep 3 te kunnen waar je de hele dag moest lezen en schrijven (toen de basisschool nog lagere school heette en er een aparte kleuterschool was) Dat is echt achterhaald, maar het geeft slechte scholen nog steeds handvatten om kinderen te laten zitten in groep 2.
Er is tegenwoordig een doorgaande lijn in spel- taal- én leesontwikkeling vanaf groep 1.

Blosje

“Ik verzoek je bijdeze niet meer te reageren hier in mijn topic.”

Ook al ben je het topic gestart, jij bepaalt niet wie er wel en niet mogen reageren. Dat is de ook de charme van een openbaar forum.
Kan je niet zo goed tegen reacties die jou niet bevallen, dan kan je misschien beter geen draadje beginnen.

Ad Hombre

Ad Hombre

07-07-2019 om 10:07

Blosje

"Jij kent duidelijk niet de redenen waarom de basisschool van mijn dochter gekozen heeft voor het geven van Engels door een native speaker."

Een native speaker is al heel wat (fijn voor je dochter), de meeste scholen doen het gewoon met 'ollanders of andere denominaties. Mijn oudste kreeg Engels met een Russisch accent en de jongste met een Indiaas!

"En waar in hemelsnaam maak jij op uit dat de docenten slecht engels sprekende mensen zijn? Precies. Nergens!"

Er zijn ongetwijfeld uitzonderingen, maar de meeste docenten Engels zijn niet zo denderend, en dat zijn dan nog specialisten.

"Ik verzoek je bijdeze niet meer te reageren hier in mijn topic."

Helaas, zo werkt dat niet op een forum.

Ad Hombre

Ad Hombre

07-07-2019 om 10:07

Emma

"Er is tegenwoordig een doorgaande lijn in spel- taal- én leesontwikkeling vanaf groep 1."

De details ken ik niet (mijn kind kwam pas in groep 5 op die school), maar op de school van mijn jongste zijn ze mordicus tegen lezen in groep 2. Met als resultaat topscores bij de CITO en kinderen die - wat Nederlands betreft - fluitend de brugklas doorlopen omdat ze alles al konden.

Sowieso is dat 'tegenwoordig' voor mij geen echte aanbeveling. Tegenwoordig staat vaak voor 'de waan van de dag'. Doe mij maar klassiek

@Emma

@Emma

07-07-2019 om 10:07

Ik heb het niet over cito's en topscores. Dat is weer jouw insteek. Geweldig, die projectie van jou met je commentaar op ouders van tegenwoordig die alleen maar willen dat hun snoesjes een voorsprong hebben.
Ik heb het over effectieve instructie wat betreft lezen: een doorgaande lijn in leesontwikkeling betekent niet dat je in groep 2 al moet kunnen lezen, zie mijn eerdere posts.

Welnee

"maar op de school van mijn jongste zijn ze mordicus tegen lezen in groep 2"
Een Antroposofische school? (eigenlijk het enige schooltype met een geconstrueerde theorie over het aanvangsmoment van leren lezen... als de tanden gewisseld zijn)
"Met als resultaat topscores bij de CITO en kinderen die - wat Nederlands betreft - "
Welnee. Die mening met die tanden (of enig ander afgeleide van de industriële revolutie en de andere kijk op kinderen) leidt niet tot betere schoolprestaties.
Dat moet toch echt komen door de populatie.
Dat hangt eerder samen met de hoogte van de niet zo vrijwillige ouderbijdrage.

mirreke

mirreke

07-07-2019 om 10:07

Blosje, gewoon negeren

en geen energie aan besteden. Is het niet waard. Niet eens lezen, zou ik zeggen. Doe je voordeel met de reacties waar je wat aan hebt. Het is verder een interessant draadje met veel hulpvaardige bijdragen.

Fransien

Fransien

07-07-2019 om 10:07

Leesvoorwaarden

Mijn jongste heeft die leesvoorwaarden nooit bereikt. Hakken en plakken en rijmen? Hopeloos...
Hij las wel vloeiend tegen het einde van groep 2.

Bij hem vonden de juffen het beter om hem een derde jaar te laten kleuteren, hij was nog zo jong en speels en had het duiken bij opruimen tot een kunst verheven. De leesvoorwaarden waren ook nog eens niet in orde, daar moest ook aan gewerkt worden.
Het enige wat wij vroegen was wat ze gingen doen om een kind wat al kon lezen en rekenen uitgedaagd te houden. Het gesprek was toen snel klaar.

@Emma

@Emma

07-07-2019 om 10:07

Fransien

De meeste kinderen hebben toch wel baat bij hakken plakken en rijmen in groep 2. Jammer dat jouw school geen oog had voor kinderen bij wie het anders gaat.
Hier een zus die de 1e van de lagere school kon overslaan (nu groep 3) want ze kon ook alles al. Is nooit een probleem geweest.

Blosje

Blosje

07-07-2019 om 11:07 Topicstarter

Caecar

Ook al ben je het topic gestart, jij bepaalt niet wie er wel en niet mogen reageren. Dat is de ook de charme van een openbaar forum.
Kan je niet zo goed tegen reacties die jou niet bevallen, dan kan je misschien beter geen draadje beginnen.

Reacties die niet over het desbetreffde onderwerp gaan en Ad’s slechte ervaringen met slecht engels sprekende leraren bevallen me zeker niet.
Jij bepaald ook niet wanneer en of ik draadje moet beginnen.
En ook jou reactie is niet inhoudelijk.

@AdHombre
Een native speaker is al heel wat (fijn voor je dochter), de meeste scholen doen het gewoon met 'ollanders of andere denominaties. Mijn oudste kreeg Engels met een Russisch accent en de jongste met een Indiaas!

Er zijn ongetwijfeld uitzonderingen, maar de meeste docenten Engels zijn niet zo denderend, en dat zijn dan nog specialisten.

Ja, dat is heel vervelend voor jouw zoon en ik ben het er mee eens dat het niet zo absoluut niet hoort.
Gelukkig is het op deze school anders.

mirreke

mirreke

07-07-2019 om 11:07

Ietwat off topic over vrije school

Inderdaad, ouderbijdragen om u tegen te zeggen, en een roomblanke populatie in het midden tot hoger verdienende segment. Verder nogal halsstarrige opvattingen over 'de achtste klasser' enz. enz.
Wat echt bizar is omdat de leeftijden inmiddels zeer uiteenlopend zijn vanwege de vroege, normale, leerlingen en de eerdere zittenblijvers. De oudste v/d twee die hier zitten werd, vanwege eerdere schoolgang in Duitsland en 'dus' doubleren in de brugklas, 18 in de vijfde (wat ook meteen de reden is dat we hier kwamen trouwens, dit was de enige school die hem, met de ingang van 'passend onderwijs' wilde hebben) en omdat er vijf kinderen doorstroomden van de havo zit er nu dus een groep 18-jarigen maar ook een groep 16- en 17-jarigen. Dan kun je niet meer spreken over de, in dit geval, elfde klasser... En toch doen ze het elk jaar weer.

Juist op vrije scholen is het inentingspercentage erg laag, iets wat mij toch wel zorgen baart.

Verder wel een heel goedwillende school, altijd open voor een gesprek, steeds meer docenten die het toch anders zien of die helemaal geen vrijeschoolachtergrond hebben, maar de vrijeschoolse opvattingen zijn desondanks zeer hardnekkig. Aan de andere kant ben ik erg gecharmeerd van hoofdonderwijs, maar dan moet je weer wel een goede, enthousiasmerende docent hebben.

Gelukkig zijn ouderbijdragen vrijwillig. De roomblanke populatie blijft opvallend, is in vijf jaar niet/nauwelijks gewijzigd.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.