Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Zeetakje

Zeetakje

27-06-2018 om 12:06

Kind wil zelf afstromen


Zeetakje

Zeetakje

29-06-2018 om 19:06

Wat fijn dat er ook docenten reageren

Ik denk ook dat het niet zozeer met intelligentie te maken heeft. Er is meer nodig om het te redden. De cito's die Zeetakje jr. dit voorjaar maakte waren, net als voorheen, op vwo-niveau. Zelf geeft ze aan dat dat komt, omdat dat stof is die ze al onder de knie heeft.

"Het gaat zo snel". Dat is wat ze zelf aangeeft. Het is teveel informatie in te weinig tijd. Haar verwerkingssnelheid ligt wat lager. Dat is niet ongebruikelijk bij kinderen met AD(H)D en dat breekt haar nu, in 2 vwo, kennelijk pas op.

"Let op dat het ook zo kan zijn dat de klassen op 3 havo al behoorlijk vol zitten en dat hij liever een kind minder te plaatsen heeft."

Ik hoop toch wel dat school respect heeft voor haar besluit en haar gunt wat ze graag wil.

juul

juul

30-06-2018 om 00:06

Ik zou er zelf trouwens

ook geen enkele moeite mee hebben als ze wel door zou gaan, en daar zou ik dan ook vertrouwen in hebben.
Voor mij is groei erg belangrijk en je dochter heeft iig laten zien dat ze sterk gegroeid is op een aantal punten. Daar zou ze in vwo3 sterk profijt van kunnen hebben.
Dus ook in dat geval zou ik helemaal achter haar staan. Niets mis met hard werken. (maar ook niks met minder hard) Ik denk dat ik me zelf zou proberen zo neutraal mogelijk op te stellen en haar te helpen met het afwegen van argumenten ed.

Zeetakje

Zeetakje

30-06-2018 om 06:06

Juul

Duidelijk zou toch inmiddels wel moeten zijn dat we volledig achter onze dochter staan, ongeacht de keus die ze maakt.

Er is inderdaad niets mis met hard werken, maar ik geloof niet dat je beseft hóe hard er hier het afgelopen jaar geknokt is en we zitten niet te wachten op een puber met een burn-out. Daar lopen er tegenwoordig helaas al veel te veel van rond. Dat Zeetakje jr. echt niet te beroerd is om (te) hard te werken heeft ze al dubbel en dwars bewezen.

De reacties van andere ouders en van ervaren docenten hier, leert me dat de kans aanzienlijk is dat onze dochter (ondanks de groei die ze doormaakt) het nog hogere tempo in de 3e klas niet bij zal kunnen benen en ook op de havo zal ze profijt hebben van haar groei. Van buitenschoolse activiteiten groeit ze ook en daar heeft ze het afgelopen jaar maar heel weinig tijd voor gehad.

Daarbij kan je het móeten afstromen voorkomen door zelf op tijd op de rem te trappen. Ze gaat nu in ieder geval naar 3 havo. We horen ook verhalen van kinderen die zoveel achterstand hebben dat ze afstromen en daarnaast ook hetzelfde leerjaar nog eens over moeten doen. Dat zou ik in het geval van Zeetakje jr. pas echt een verloren jaar vinden, juist omdat ze zelf nu al aangeeft dat ze niet nog zo'n jaar wil.

Het feit dat ze dat aangeeft zegt heel veel. We begrijpen en respecteren dat. We hebben het richting dochter niet uitgesproken, maar het voelde voor ons in eerste instantie wat raar om een kind met een overgangsrapport af te laten stromen (daar heb je het woord weer), maar inmiddels zijn we er volledig van overtuigd dat onze dochter een hele verstandige keus heeft gemaakt en ik kan niet beschrijven hoe trots we op haar zijn. Hoe mooi is het dat een meisje van net 14 zo goed aan kan en aan durft te geven waar haar grens ligt?

De opluchting van het vooruitzicht om komend schooljaar niet alleen voor school te leven is bij haar inmiddels groter dan het verdriet om het feit dat ze een hele leuke klas achter moet laten. Dat zegt denk ik genoeg.

Mooi

Wat is ze al verstandig en wat kan ze haar grenzen al goed stellen! Dat is zo waardevol. En inderdaad: ik zie bij mijn oudste van 15 (ook adhd trouwens) dat de groei buiten school minstens zo belangrijk is als de groei op school zelf. Eigenlijk nog veel belangrijker, want die persoonlijkheid ontwikkelt zich zo hard.

Kleinkoekje

Kleinkoekje

30-06-2018 om 09:06

Theezakje

Wat heerlijk dat uw dochter dat inziet en bewust / verstandig kiest.
Bij mijn zoon, 3e jaars categoraal gymnasium, is de verhouding inzet - resultaat ook erg scheef. Als moeder vind ik het verschrikkelijk dat hij zoveel tijd kwijt is aan huis- , leer- en toerswerk. De school waar hij nu op zit is zijn keus geweest en hij wil daar blijven. Hij voelt zich erg fijn daar en heeft leuke vrienden. Vanaf het 1e jaar probeer ik hem op een Havo te krijgen, dat weigert hij. Praten met hem en de mentoren helpt niet. Ook dit jaar reeds een gesprek gehad. Volgens de docenten is hij pienter genoeg, maar snel afgeleid. Nu heeft hij nog 2 tekorten, Grieks en Latijn. Dat mag op zijn school niet. Zijn laatste cijfer voor Latijn moet hij nog binnen krijgen, hij moet een 7 halen om door naar 4e te kunnen. Ik durf niets meer over overstappen naar een andere school te zeggen want dan wordt mijn, over het algemeen rustige en lieve jongen, woedend😔😔

Met maagpijn zit ik op zijn laatste Latijn cijfer te wachten. Het klinkt verschrikkelijk, maar ergens hoop ik dat hij het niet haalt, hij zal heel verdrietig zijn en de dreun moeten verwerken, maar ik hoop dat hij dan openstaat voor een staat voor een andere school. Ik heb al contact gehad met een school waar meer kinderen van zijn huidige school naar toe zijn gegaan, ook een vriendje uit het 1e jaar. Maar de twijfels blijven, stel dat hij op andere school geen aansluiting vindt en daar dood ongelukkig wordt....is het niet beter om hem te laten doubleren....heeft hij een rustig jaartje, kan hij even groeien en wellicht zijn profielkeuze wijzigen......waar doe ik goed aan?

Kleinkoekje

Kleinkoekje

30-06-2018 om 10:06

Sorry ZeeTakje

Jullie snappen wel dat kleinkoekje en theezakje samen gaan😀, maar titel van mn reactie had natuurlijk “Zeetakje” moeten zijn.

Kleinkoekje

Als zijn tekorten op Grieks en Latijn zitten en niet op de andere vakken, dan is 4 atheneum een optie. Je schrijft dat je hem naar de havo wil en dat zijn docenten hem pienter genoeg voor gymnasium - waarom dan niet atheneum? Dan vervallen de klassieke talen en zijn er wat meer uren voor de kernvakken. Misschien wordt hij niet ‘boos’ in de wetenschap dat het atheneum ook opleid voor een vwo diploma?

Zeetakje nog even dit

Ik geloof echt dat je kind voorlopig beter af is op de havo. Inderdaad, in 3 VWO (een klas waar ik dit jaar ook les geef) zie ik enkele kinderen die niets anders doen dan huiswerk maken en vragen stellen, en met moeite zessen halen. Dat gun je geen kind. Beter lijkt me om de havo gemakkelijker aan te kunnen, mooie cijfers halen en nogmaals na 5 havo eventueel opstromen. Dan ben je 17 jaar oud, al een eind op weg in de puberteit, en heb je als het goed is door goede begeleiding je AD(h)D beter onder controle.
Daarnaast komen er in de derde klas nieuwe vakken die niet gemakkelijk zijn. Nask wordt vervangen door scheikunde en natuurkunde, Economie komt erbij, en bij de talen wordt leesvaardigheid steeds meer belangrijk, en het is een onderdeel waar je in staat moet zijn om lang geconcentreerd aan het werk te blijven.
De derde klas is hoe dan ook moeilijk, dit zie ik ieder jaar weer in mijn mentorklas. En ook thuis. Sinizoon is vorig jaar bijna blijven zitten, echt met de hakken over het sloot overgegaan. Nu in de vierde is hij verlost van de vakken dat hij moeilijk vond, en het gaat veel beter. Hij is ook veel rijper in zijn manier van werken. Dat zie ik dus als docente en mentor maar ook als moeder.
Dus... hou vol aan je conclusie en volg je kind erin, Zeetakje. En je opmerking over de mentor en eventueel respect of niet is helaas soms niet aan de orde. Ik heb wel eens meegemaakt dat een kind een niveau hoger of lager werd geplaats dan eigenlijk de wens/de bedoeling was omdat de gewilde klas al op 33 leerlingen zaten. De muren kun je ook niet duwen en een extra klas openen is soms onmogelijk (rooster technisch en ook qua lokalen en/of geld).
Sini

Master

Master

30-06-2018 om 12:06

Zelf ben ik destijds ook min of meer vrijwillg afgestroomd van 2vwo naar 3 havo. Mijn ouders waarschuwden me dat ik onder mijn niveau zou komen te zitten en er later misschien spijt van zou krijgen. Ik had in die tijd veel meer andere dingen te doen dan op mijn niveau letten en uren per dag huiswerk maken. Ik heb er geen seconde spijt van gehad. Via een andere weg ben ik toch wel op mijn niveau uitgekomen (master). Gaat het niet linksom, dan gaat het rechtsom. Je dochter klinkt verstandig, dat zal ze blijven. Goed dat jullie achter haar staan.

Master

Master

30-06-2018 om 12:06

Andere dingen

Met andere dingen bedoel ik: mijn grote passie volgen waar zowel op het vwo als op de havo geen plaats voor was.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

30-06-2018 om 17:06

De mijne zal toch niet de enige zijn?

Mijn dochter heeft tot en met halverwege 3 vwo steeds kantje boord gestaan, en toen viel het kwartje. Vanaf de vierde ging het veel makkelijker en de onvoldoendes in de bovenbouw zijn bijna op een hand te tellen. Er zullen toch wel meer leerlingen zijn die juist beter gingen nadat ze wat vakken konden laten vallen?

juul

juul

30-06-2018 om 19:06

Volgens mij

valt het toch moeilijk te voorspellen.
De ontwikkeling, groei van de leerling.
Maar niet alleen dat telt. Krijg je vakken die je liggen, hoe is de groepsdynamiek, hoe is de kwaliteit van lesgeven. Er wordt mi teveel opgehangen aan de potentie vd leerling, dat is slechts 1 vd vele factoren.

Sas

Sas

30-06-2018 om 19:06

Nee hoor, jouw kind is niet de enige

Hier een kind dat net gegoeg scoorde t/m derde klas. En dat ging met veel ouderdelijke begeleiding want ik wilde niet dat hij zou afstromen. Veel potentie en weinig inzet. Dat leken mijn niet de juiste factoren om af te stromen.
Vanaf de vierde klas werd het makkelijker. De potentie werd meer aangesproken, de irritante vakken waren weggevallen. Natuurlijk doet hij nog steeds zo min mogelijk, maar hij balanceert niet meer op het randje. En sommige vakken gaan zonder veel moeite heel goed, zodat er ook achten op zijn lijst staan.
Volgend jaar naar de zesde klas, vol vertrouwen..... wie had dat gedacht ........

Triva

Triva

30-06-2018 om 19:06

het probleem hier

is natuurlijk dat het derde jaar nog moet komen. Pas daarná komt het laten vallen van vakken. Het zou jammer zijn dat je het vierde jaar niet haalt, naar havo 4 moet en dan dus twee zware jaren hebt gehad voor niks. Zat je één jaar verder en kind haalt de overgang nét dan is het een ander verhaal: niet afstromen maar vakken laten vallen als het even kan (zijn het de kernvakken dan wordt het een ander verhaal).

juul

juul

30-06-2018 om 19:06

Ik zie niet echt

een probleem.
Ze heeft eigenlijk behoorlijk harder gepresteerd dan de meeste leerlingen door zoveel tekortpunten weg te werken en aan de slag te gaan met de hobbels die ze tegenkomt.
Wat dat aangaat zou ik echt het vertrouwen hebben dat ze kan wat op haar pad komt.

Maar de kans zit er wel in dat het vrij hard werken blijft. (zelfs dat is wat mij betreft geen hard gegeven) en dat is alleen leuk als ze dat zelf nu wil.
Ik zie dus geen probleem, alleen een keuze die ze alleen zelf kan maken.

Mandy

Mandy

30-06-2018 om 19:06

1 niet en 1 wel

Oudste hier ging oom ieder jaar met de hakken over de sloot over. Niemand hier zag een probleem toen ze eenmaal naar de examenklas ging. Zakken zagen we zeker als mogelijkheid, maar niet als probleem. Dat deed ze dus ook. Vol goede moed nog een keer. En toen gebeurde waar we nooit rekening mee hadden gehouden. Ze zakte nog een keer. En dan staat je wereld een klein beetje stil, want dochter verdrietig, hoe nu verder. Zelf ook voor de klas en bezig met de laatste loodjes als musical enzo. (Gelijk aan, onwijs druk).

Met veel moeite en inzet mocht ze toch naar MBO van haar keuze, als ze haar vakken in het eerste jaar er bij zou halen.
Dat is gelukt, maar vraag niet hoe.
Ze draaide toen al 6 jaar op vol vermogen.

Ik zou daar achteraf nooit meer voor kiezen, maar dochter gaf werkelijk alles en wilde op de school blijven. Afstromen betekende in haar geval ook naar een school 25 km verderop.

Jongste zat in 3 Havo en naar zijn eerste toetsweek stond hij er niet rooskleurig voor. En hoewel we wisten dat hij aan het eind van een jaar altijd beter scoorde dan aan het begin, is hij in november alsnog naar VMBO gegaan. Wel op dezelfde school. Moest tentamens inhalen en met een extra vak. Hij slaagde met vlag en wimpel in hetzelfde jaar dat oudste voor de derde keer op moest. De weken van wachten op de uitslag waren de meest relaxte weken.

Hij ging daarna naar de HAVO, moest keihard werken en heeft het gehaald.

Als ik alles van te voren had geweten, was oudste direct naar school 25 km verderop gegaan.

Zeetakje

Zeetakje

30-06-2018 om 21:06

Wat een hoop reacties

Docenten, ouders van afstromers, ouders van niet afstromers, ouders van kinderen met AD(H)D, zelf afgestroomden en alle anderen:

Heel erg bedankt. Jullie reacties hebben me overtuigd van het feit dat we er goed aan doen om gehoor te geven aan de wens van onze dochter. Niet nog zo'n jaar!

Zeetakje

Zeetakje

09-07-2018 om 17:07

Definitief

Zeetakje jr. gaat definitief naar de havo. We hebben uitgebreid gesproken met school en het is goed zo. Zojuist gehoord dat er plek gemaakt wordt.

Kleinkoekje, hoe is het met je zoon? Heeft hij zijn cijfer voor Latijn al terug? Ik hoop voor hem toch dat hij over is. Hij wil het zo graag. Ik begrijp wel je gemengde gevoelens erover, maar zolang je zoon het zelf nog ziet zitten zou ik daarin meegaan.

Is het idee van Bermbrand een optie? Vwo zonder Grieks en Latijn?

Onze dochter blijft op dezelfde school. De nieuwe klas blijft spannend, maar ze is er zelf vrij nuchter onder. De opluchting overheerst. Ik snap dat het voor jouw zoon best een grote stap is om eventueel op een andere school te beginnen.

Zeetakje

Zeetakje

07-02-2019 om 09:02

Hoe het gaat op de havo

Inmiddels zit onze dochter hoog en breed in 3 havo en wat is het een goede stap geweest. Wat ze vorig jaar nooit had gedacht is dat ze nu een positief advies heeft om het N&G profiel te kiezen.

Ze heeft binnenkort een gesprek met de decaan en dan gaat ze kijken of ze een extra vak neemt, voor het geval ze alsnog vwo wil gaan doen. Dat moet dan een extra taal zijn, maar Duits en Frans blijft ze lastig vinden. Ze staat wel een voldoende voor beide vakken en kwam gisteren onverwacht met een dikke 7 voor Duits thuis.

Ze neigt zelf naar de route via het hbo en we denken dat dat goed bij haar past. We weten dat ze heel goed in staat is om zelf aan te geven wat goed voor haar is, dus we laten de keus aan haar.

En het is heerlijk om te zien dat ze weer tijd heeft voor haar hobby's en om af en toe eens een dag in het weekend lekker te hangen.

Triva

Triva

07-02-2019 om 09:02

dat hoeft niet

School mag een uitzondering maken en een extra betavak geven ipv een extra taal (niet elke school doet daar aan mee maar het mag wel). Mijn zoon had dat ook geregeld voor het geval hij uitgeloot zou worden op het HBO.

http://www.autipassendonderwijsutrecht.nl/ontheffing-voor-tweede-vreemde-taal-op-vwo
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2014/02/17/kamerbrief-over-ontheffing-tweede-moderne-vreemde-taal-atheneum

als school meehelpt pas je zo in categorie c

Zeetakje

Zeetakje

07-02-2019 om 10:02

Triva

Dat wist ik niet. Dat zullen we zeker aankaarten op school. Hoewel ze dus voor beide vakken nu wel een voldoende(tje) staat en ik me afvraag of dat slecht genoeg is om voor deze regeling in aanmerking te komen. Bedankt voor de linkjes.

Zeetakje

Fijn dat hetbeen goed besluit is geweest en dat het goed met haar gaat.

Lydia

Lydia

07-02-2019 om 12:02

Heeft je dochter al leestoetsen en luistertoetsen gehad, Fr Du

In de bovenbouw zijn de lees en luistertoetsen steeds bepalender voor het cijfer.
Woordjes en grammatica worden minder belangrijk, qua toetsen.
Hier leverde dat vanaf de 4e betere cijfers op voor Frans. Nu in de 6e (VWO) haalt mijn zoon zonder problemen lage voldoendes, zonder er hard voor te moeten werken.
Dat was in de onderbouw heel anders.

Zeetakje

Zeetakje

07-02-2019 om 13:02

Grammatica

AnnaNiem; Dank je wel. We zijn heel blij dat we haar wens om naar de havo te gaan gerespecteerd hebben. Ze is zoveel blijer nu.

Lydia; Ze struikelt voornamelijk over het toepassen van de grammatica. Leestoetsen gaan beter en daardoor staat ze ook wel een voldoende. Ik denk ook niet dat ze zonder extra taal naar het vwo kan doorstromen, omdat ze geen dikke onvoldoendes staat. Het zou dan in de bovenbouw met meer lees- en luistertoetsen beter moeten gaan.

Kan een kind zakken op een extra vak, of komt dat cijfer dan te vervallen? In dat geval is het, als ze echt een taal moet kiezen, het proberen waard, hoewel ze zelf op dit moment voorkeur heeft voor de route via het hbo.

Triva

Triva

07-02-2019 om 15:02

zeetakje

Toch even proberen, de ene school heeft er veel ervaring mee en komt er dus ook sneller zelf mee. Op de school van mijn oudste moet iedere leerling beginnen met een extra vak wat ze (afh van het niveau) een half tot heel jaar moeten houden. Mijn zoon had toen dus al een pakket wat afgestemd was op VWO zonder extra moderne vreemde taal.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.