Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Hangkous

Hangkous

04-03-2020 om 11:03

Heeft Eus gelijk?


Andere oorzaak

Dat klagen over literatuurlijsten is al zou oud als Methusalem. Ik zou het eerder omdraaien: door verplichte literatuur komen ook niet lezers er nog enigszins ermee in aanraking. De dalende geletterdheid en daarmee samenhangende ontlezing doet zich al voor aan het einde van de basisschool. Dat kun je dus niet op het literatuuronderwijs schuiven. Ik ging met mijn kinderen wekelijks naar de bieb, en later gingen ze zelf. Totdat alle buurtbibliotheken wegbezuinigd werden. Dat fietstochtje van een kwartier naar de enige overgebleven in het centrum was net een brug te ver. En ik weet ook niet of ik dat zelf met drie kinderen in mijn kielzog dat gedaan zou hebben.(reken dubbele fietstijd door alle stoplichten)

Overigens heeft het geen klap met beta of niet te maken. Het kind met de talenknobbel heeft zich mbv internet door alle lijsten heengezwijnd, en degene die computing science studeert zegt zojuist tegen me dat ie een e-reader voor zijn verjaardag .

zelf gaan

Wij hebben hier een buurtbibliotheek die daadwerkelijk in de buurt ligt, maar mijn zoon, die als jong kind graag en veel las, leest nu nauwelijks nog. Dochter nog wel trouwens.

Ik zie wel een verschuiving van boek naar scherm en dan bedoel ik niet de e-reader. Er is nu meer tv-aanbod en er is de telefoon en de spelcomputer. Vroeger las je ook meer boeken omdat er minder ander entertainment voorhanden was (twee uurtjes kindertv op de woensdag- en zaterdagmiddag in zwart-wit, dat was het wel)

Groeten,

Temet

Electronica

Tijdverdrijf met electronica lag zo voor de hand dat ik het niet genoemd heb. Maar die kaalslag in de bibliotheken draagt er zeker aan bij. Extra zuur is het dat je daar vaak kinderen aantrof die de extra taalinput wel konden gebruiken. Waarschijnlijk een van de reden dat Asd ze wel gehandhaafd heeft. In de vijfde stad van het land is nog maar een openbare bibliotheek over, waar de afdeling bladmuziek ook opgedoekt is.

Ik zie het op school wel maar thuis niet

Als docente worstel ik ook met verplicht lezen. Nu bezig met een literatuur project in 5Vwo en om het leuker en levendiger te maken is een van de onderdelen het ontwikkelen van een interactieve opdracht over het gelezen boek voor de rest van de klas. Mag werkelijk van alles zijn, iemand maakt een hiphop liedje op Madame bovary bij voorbeeld. Mijn collega, meer van de oude stempel, vindt het niet leuk dat ik het zo aanpak. Maar dat boek moeten ze van mij wel lezen, dat toch wel. Overigens kies ik voor 6V veel hedendaagse literatuur, zoals Onderworpen van Houellebecq, roman waarin over 10 jaar de eerste Moslim president van Frankrijk wordt gekozen.
Ik herken wel het feit dat ze weinig lezen maar op het vwo heb ik toch wel redelijk veel lezers.
Mijn eigen zoon zit nu in 6 gym en moet ontzettend veel lezen. Net gelezen: Februari van Maxim Kont (vond hij geweldig), Het verdriet van België (niets aan), maar Mulisch en de Aanslag wel weer (misschien omdat het zich hier om de hoek afgespeeld heeft). Ook Couperus vond hij wel interessant, maar hij houdt van geschiedenis. Maar het is wel veel, ik zie hem altijd met zijn neus in een boek (wat ik op zich leuker vind dan naar een scherm staren).
Sini

Triva

Triva

06-03-2020 om 10:03

Waarom

denken docenten dat een boek lézen veel makkelijker gaat als je daarna een interactief verslag mag maken? Dat kan nog wel eens meer tijd kosten en het lézen wordt niet leuker.

Anemone

Anemone

06-03-2020 om 11:03

Verplicht een boek lezen en dan ook nog heel veel tijd in een interactieve opdracht moeten steken. Dat zou zelfs mij als fervent lezer flink ontmoedigen.

Mijn kind in 2 VWO leest veel, vooral fantasy, maar moet dan voor school in een groepje allemaal hetzelfde stomme boek lezen (want vijf verschillende voorkeuren) en daar dan samen opdrachten over maken. Hoe demotiverend wil je het hebben?

Hoeveel leuker zou het zijn als kind gewoon kon vertellen over de favoriete boeken, in plaats van deze demotiverende opdrachten?

Leeskring

Ik zie juist dat de leeskring bijvoorbeeld goed werkt. Een groepje van vier/vijf leest inderdaad hetzelfde boek en gaat aan de hand daarvan midden in het lokaal in discussie over het boek. Wat is het thema, welke argumenten worden gebruikt, articulatie, etc. Andere leerlingen maken daar aantekeningen van en geven feedback. Leerlingen vinden het vaak fijn dit in groepjes te doen zodat niet alle aandacht op een individu is gericht. Dat vinden veel leerlingen namelijk hartstikke eng ;-)
Hetzelfde boek is vaak ook niet zo’n probleem, de meeste voorkeur gaat toch uit naar young adult en spanning.
Overigens heb ik het hier wel over onderbouw havo/vwo.

Enna M.

Enna M.

06-03-2020 om 18:03

mijn zoon 2 vwo+

zegt zelf dat hij hoort bij de handvol kinderen die wel eens een boek lezen, en er is maar één in zijn klas die lezen als hobby heeft. De overgrote meerderheid in zijn klas leest nóóit een boek, behalve als het moet voor school (en dan zelfs nog niet). Dat is dan een vwo klas, en daar wordt dus maar heel weinig gelezen. Ik kan me zo voorstellen dat er op havo en vmbo misschien nog minder gelezen wordt.

Bij mijn jongste in de klas (groep 7) ongeveer hetzelfde verhaal. Ik moet echt mijn kinderen élke dag uitleggen dat ze niet altijd op een schermpje kunnen. En élke dag krijg ik te horen dat andere kinderen hun vrije tijd niet anders besteden dan op een schermpje. Of ze hangen buiten, maar dan hebben ze ook telefoons. Eerder was ik nog wel geneigd om te denken dat het viel in de categorie "iedereen mag later naar bed dan ik" (wat dan niet blijkt te kloppen), maar nu denk ik dat het gewoon waar is.

Niempje77

Niempje77

06-03-2020 om 20:03

Wel blij

Ben zelf wel blij met die literatuurlijst. Hier een dochter in vwo6, ook niet echt een lezer en nu druk bezig om de laatste boeken voor haar lijst weg te werken. Ik vind het goed voor haar om ook eens buiten haar eigen comfortzone te lezen. Ze leest nu voor school dingen die ze uit zichzelf nooit gelezen zou hebben. Op die manier doe je toch ook weer kennis op, bijvoorbeeld over andere tijden en je wordt gestimuleerd om verder te denken dat alleen het verhaal. Dat zie ik vooral als een stukje bewustwording en het kritisch denken en leggen van verbanden bevorderen. Waarschijnlijk leest ze na dit jaar nooit meer op zo’n manier een boek, maar die vaardigheden en kennis komen echt nog wel op andere manieren van pas.

Op haar school hebben ze eerder al diverse boeken met de klas of individueel gelezen en nu moeten ze er nog een x-aantal voor het laatste mondeling. Docent had aangegeven dat er daarvan maar 3 van voor 2000 mochten zijn en de rest moest moderner zijn. Volgens dochter wilde docent dit, omdat ze het leesplezier van die kinderen wilde bevorderen en zij was van mening dat dat door oudere literatuur juist minder zou worden. Dochter is daar de strijd over aan gegaan, want al lezende kwam ze er achter dat zij eigenlijk die iets oudere boeken juist veel leuker vond. De Aanslag vond ze gewoon een leuk boek, terwijl ze dat normaal nooit zou hebben uitgekozen. Gelukkig is docent er in meegaan en dochter leest nu vooral boeken van tweede helft vorige eeuw.

Interactieve opdracht

Ze werken in twee- of drietal.aan het boekverslag. En het is eigeñlijk uit de paar dingen dat ze moeten doen voor het project wat ze het leukst vinden. Ik heb het idee dat sommige mensen hier.uit hun eigen allergie reageren. Aan zo'n leesproject gaat veel voorbereidingstijd zitten, lezen van vakliteratuur over literatuur onderwijs. We doen niet zomaar.wat.
Daarnaast is school niet altijd leuk en plezierig. Niempje 77 verwoordt het mooi, uit je confortzone stappen iederdaad. School is ook bedoeld om kinderen te leren denken. Als ze geen verbanden kunnen leggen met gebeurtenissen van 100 jaar terug (en dat leer je ook door "saaie" boeken over Indië te lezen bij voorbeeld) zullen ze nooit helemaal in staat zijn om kritische denkers te worden.
Sini

Triva

Triva

07-03-2020 om 08:03

Grappig

Dat je meteen over allergie begint. Flauw eigenlijk.

Ik heb niks gezegd over boeken lezen. Mijn "allergie" zit in denken dat als je de werkmethode maar modern genoeg maakt het lezen ook veel beter zal verlopen.

Verder heb ik een hekel aan groepsopdrachten die worden opgezet omdat de leerkracht minder nakijkwerk heeft terwijl de begeleiding vd leerkracht zeer slecht is. Teveel elllende over gehoord. Er is er altijd één die de kar moet trekken en de rest leest het boek niet en lift mee.

Maar geklaag over lezen is niet anders dan vroeger. Rond 1980 hoorde ik dat al van mijn broer.

Groepsdruk

Ik hou zelf ook niet zo van groepswerk. Maar juist met die openlijke groepsopdrachten zoals de leeskring valt een leerling geheid door de mand als het boek niet is gelezen, de druk om wel te lezen is er dus wel dan.
Verder is het voordeel dat ze dan meteen andere dingen leren zoals argumenteren: wat is er wel/niet leuk aan het boek en is dat anders dan bij je groepsgenoot. Zou je het boek aanraden en waarom wel/niet? Kon je je identificeren met de personages of niet? Waarom?
Ook spreken in een groep, je leren uitdrukken. Allemaal belangrijk voor later. Het hoeven dus echt niet altijd hippe opdrachten te zijn. Sterker nog, voor een leeskring is het lezen van het boek alleen voldoende. Precies wat we willen.

Hangkous

Hangkous

09-03-2020 om 13:03

Sini een heel waar stuk wat je hier schrijft

Ik was even een poosje off-line maar ben weer terug.

===Daarnaast is school niet altijd leuk en plezierig. Niempje 77 verwoordt het mooi, uit je confortzone stappen iederdaad. School is ook bedoeld om kinderen te leren denken. Als ze geen verbanden kunnen leggen met gebeurtenissen van 100 jaar terug (en dat leer je ook door "saaie" boeken over Indië te lezen bij voorbeeld) zullen ze nooit helemaal in staat zijn om kritische denkers te worden.
Sini===

Kritische denkers worden is iets dat ze gedurende 6 jaar VWO leren, bij alle vakken ook aardrijkskunde, geschiedenis, wis en natuurkunde. Een zeker kennis van oude boeken hoort daarbij dat ben ik helemaal met je eens.
Wat ik eerder schreef dat dochter een verwijzing naar een liedje van de Beatles niet had gevonden dat snap ik. Dochter is van 2002, docent van ergens 195?.toen de Beatles grote successen boekten.
Ik heb soms het idee dat docenten opdrachten geven die aansluiten bij hun belevingswereld. Als Beatle kenner zal zij zo'n verwijzing sneller vinden dan mijn dochter die fan is van de band bijvoorbeeld Kensington. Dochter is in staat om in een verhaal van Mulisch een "verwijzing" te vinden naar een liedje van Kensington als de tekst van het lied overeenkomt met een tekstgedeelte in een willekeurige Mulisch als dat zou bestaan. Hoewel je dan met gezond verstand kunt beredeneren NB: Geen idee of die verwijzingen bestaan ik heb wat namen genoemd om een voorbeeld te creëren.

Dochter stelt ook nog wel eens dingen ter discussie bij de docent. Een zogenoemde beeldspraak bijvoorbeeld. Hoe weet je nou of de schrijver het letterlijk bedoelde of figuurlijk. Zeker bij de oude klassieke literatuur kan je het niet meer vragen.
Beeldspraak in de Max Havelaar, misschien maar misschien ook niet. Niemand kan het meer vragen aan Multatuli.

Hangkous

Hangkous

09-03-2020 om 13:03

Triva, ook dit is zo waar.

====Ik heb niks gezegd over boeken lezen. Mijn "allergie" zit in denken dat als je de werkmethode maar modern genoeg maakt het lezen ook veel beter zal verlopen.

Verder heb ik een hekel aan groepsopdrachten die worden opgezet omdat de leerkracht minder nakijkwerk heeft terwijl de begeleiding vd leerkracht zeer slecht is. Teveel elllende over gehoord. Er is er altijd één die de kar moet trekken en de rest leest het boek niet en lift mee.====

Minder nakijkwerk door groepsopdrachten daar kan je als docent voor kiezen maar geef dan wel voldoende begeleiding over hoe je dat als groep moet aanpakken. Gooi de leerlingen niet zomaar in het diepe.

Ik heb geen ambities om in het onderwijs te gaan, pubers zouden daar ook niet blij van worden als ik voor de klas stond. Thuis al heel wat groepsprojecten van de zijlijn begeleid bij beide kinderen. Kinderen handvatten gegeven hoe een totaal vastgelopen proces weer vlot te trekken en zo maar eigenlijk zouden docenten die coaching moeten geven.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.