

Ouders en School
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Caesar
12-06-2019 om 21:06
Gelijke kansen
Al eerder heb ik gemerkt, en gedeeld op dit forum, dat sommige mensen gelijke kansen in het onderwijs heel erg belangrijk vinden. Zelfs zo belangrijk, dat als de onderkant niet omhoog geduwd kan worden, dan moet de bovenkant maar worden afgetopt. Dit denken lijkt nu een nieuwe dimensie te krijgen: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/volharden-dat-onderwijs-gelijke-kansen-biedt-is-moreel-dubieus~ba3abdb3/
Zelfs Sylvia Witteman windt zich hierover op in haar column: https://www.volkskrant.nl/mensen/de-hoogleraar-onderwijskunde-die-deze-perverse-waanzin-mag-publiceren-die-heeft-een-onverdiend-privilege~bb7ccbb3/
Nu moet niet alleen op school alles worden kort gemaaid tot gelijke hoogte, maar zelfs thuis.

Bo
14-06-2019 om 15:06
De prinsesjes gaan 'gewoon' naar het gymnasium omdat dat het pad is dat voor ze is uitgestippeld. Of ze nou wel of niet intelligent genoeg zijn. Zij halen dat diploma 'gewoon' in 6 jaar.
WA zat hier in Den Haag op het VCL en was geen superslimme leerling. Maar met bijles (en af en toe een oogje dichtknijpen) kom je een heel eind.
Over kansenongelijkheid gesproken...
Ja, het is ondenkbaar dat zij naar het VMBO zouden gaan.

Bo
14-06-2019 om 15:06
Hangkous
"Goed Arabisch spreken met je kinderen als je het Nederlands onvoldoende beheerst is beter dan er een mengelmoes Nederlands/Arabisch tegenaan gooien"
En juist daarom pleit ik voor gratis maar wel verplichte Nederlandse les voor nieuwkomers. Het allerbeste is namelijk de Nederlandse taal beheersen. Daar hebben met name de kinderen het meeste profijt van.

AnneJ
14-06-2019 om 15:06
Je bent gehoord Bo
Het is inmiddels verplicht voor de inburgering om Nederlands te leren. Soms al in het land van herkomst zelf voordat men hierheen komt.
Er is inmiddels een hele industrie van rijp en groen aan taalbureautjes en taalcoaches die er goud geld aan verdienen. Men kan tot 10.000 euro lenen voor dat doel bij DUO.
Gelukkig zijn er ook gemeenten die gratis taalles ter beschikking stellen. In steeds meer bibliotheken is er een leef- en leerpunt en een taalcafe. En vaak zijn er meerdere mogelijkheden via vrijwilligersorganisaties of op scholen.

AnneJ
14-06-2019 om 15:06
Overigens
Prinses Margriet is opgeleid als verpleegkundige en prinses Irene heeft de MMS gedaan.

vlinder72
14-06-2019 om 16:06
Nee Bo
Het beste voor een kind is een goede taalontwikkeling. Of dat nou in het Nederlands, Duits, Chinees of Arabisch is.
Een kind moet een taal goed beheersen. Ouders moeten veel met kinderen praten. Voorlezen. Zingen. Alles is goed.
Zo woont mijn broer in portugal. Hij heeft een 3 jarig kind. Kind wordt in het Nederlands opgevoed. Hun gasten zijn Nederlands . Portugees hoort hij in de omgeving en op de peuterspeslzaal. Straks op school zal hij vloeiend Portugees leren en thuis blijft het Nederlands.
Met expat kinderen gaat het toch ook altijd prima . Die leren ook zo Engels.
Zolang je maar een taal goed beheerst. Funest is een taal gebroken leren. Dus niet gebroken Nederlands met je kind gaan spreken Of een soort gebroken Engels (doet een moeder bij ons op het schoolplein met haar kind). Juist dan doe je je kind tekort.

Triva
14-06-2019 om 17:06
Enna
"Er zijn volgens mij heel wat jonge mensen die praten in termen als "die meisje". Of nogal straattaal gebruiken. Het kan zijn dat die groep het ook niet zo belangrijk vindt om redelijk accentloos abn te praten. Maar dat is denk ik ongeveer hetzelfde probleem als laagopgeleiden die het belang van goede scholing niet voldoende zien."
Straattaal gebruiken zegt niets over het wel of niet kynnen beheersen vd Nederlandse taal en het zegt ook niets over het wel of niet laagopgeleid zijn, ook niet vd ouders. Als je ouders hier geboren zijn heb je genoeg kansen om voldoende Nederlands te leren. Of je dat wil of dat je dat soms niet doet zegt helemaal niks.

Ad Hombre
14-06-2019 om 18:06
Enna
"Maar dat is denk ik ongeveer hetzelfde probleem als laagopgeleiden die het belang van goede scholing niet voldoende zien."
In bepaalde kringen is het niet stoer om het goed te doen op school. Is het stoerder om vroeg van school te gaan en een duurdere scooter of auto te kunnen kopen dan die suffe studiebollen. Of om op je 15e een baby te hebben.
Het zal ook te maken hebben met niet mee kunnen komen, in plaats van dat toe te geven gooien ze dan maar liever de kont tegen de krib en wordt 'niet kunnen' 'niet willen'. Veel stoerder...
Maar mijn laagopgeleide grootouders lieten mijn moeder wel naar de HBS gaan. Daar zat ze dan tussen de rijke burgerij als een van de twee meisjes, maar dat kon dus wel, als je (ouders) maar wilde(n). Ik ben geen vriend van het socialisme, maar die beweging heeft wel veel gedaan om van laaggeschoolden hooggeschoolden te maken.
En op de universiteiten zijn de Marokkaanse (met name) meisjes goed vertegenwoordigd. Je kunt redelijk aannemen dat hun ouders laag opgeleid zijn, maar dat lijkt velen toch niet te weerhouden van een academische opleiding.
Ik denk dat je het wat 'gelijke kansen' betreft in heel wat landen een stuk slechter kunt treffen.
Mijn jongste zit ook doodgewoon op een betere school dan onze prinsesjes. Kost wat meer, maar het is best te betalen

Ad Hombre
14-06-2019 om 18:06
Kaaskopje
"Ik heb er altijd moeite mee om in algemeenheden te praten."
Vreemd, waarom krijg ik dan de indruk dat je weinig anders doet?
De aanval is de beste verdediging, dacht je zeker ;-)

Kyana
14-06-2019 om 19:06
Taal
Mijn kinderen spreken ook meerdere talen vloeiend. Mijn man spreekt zijn moedertaal tegen de kinderen maar hij spreekt ook vloeiend de taal van het land waar zijn ouders naar toe zijn geïmmigreerd en inmiddels ook heel goed Nederlands. Ja, hij heeft een accent maar dat is niet zo'n punt. Hij doet zijn best om zich te verdiepen in de taal en de cultuur.
Je kan prima je kinderen Arabisch en Nederlands leren. Echter er zijn ook veel laagopgeleide immigranten die hun eigen taal gebrekkig beheersen. Zeker voor Berbers is het vaak lastig omdat bijvoorbeeld Marokkaanse tv in het Arabisch is en er veel minder geschreven materialen beschikbaar zijn in het Berbers. En vaak zijn deze immigranten ook laag opgeleid. Hun kinderen hebben dezelfde problemen als kinderen die in Nederlandstalige achterstandsgezinnen opgroeien. Vaak een taalarme omgeving waarin weinig wordt gelezen maar ook weinig met de kinderen wordt gepraat. Hierdoor beginnen deze kinderen al met een achterstand of ze nu meertalig zijn of alleen Nederlands spreken.

tsjor
14-06-2019 om 22:06
'Ik zou wel actief alle nieuwkomers een taalcursus aanbieden." Volgens mij heb je iets gemist in de afgelopen, laten we zeggen 12 jaar. Het is nog wel tamelijk uitvoerig in discussie geweest. Alle nieuwkomers moeten namelijk sinds 2007 al verplicht Nederlands leren. Maar dat wil niet zeggen dat ze het even goed beheersen als mensen voor wie Nederlands de moedertaal is.
'En juist daarom pleit ik voor gratis maar wel verplichte Nederlandse les voor nieuwkomers.' Ah, daar voeg je iets nieuws toe. Gratis. Nee, het is niet gratis. als je hier komt voor de liefde of voor werk, dan moet je de lessen en examens betalen. als je hier komt als vluchteling krijg je een lening, die je niet terug hoeft te betalen als je de examens binnen de gestelde tijd haalt.
Verder heeft Hangkous gelijk. Hoe kun je 'maar nu nog even niet' vertalen als je geen woorden hebt voor al die kleine toevoegingen, zoals 'nog' en 'even' in de betekenis die hier bedoeld wordt.
Ouders moeten kun kinderen zoveel mogelijk woorden aanreiken, verhalen, gedichten en alledaags taalgebruik in de eigen taal. Dat maakt de basiswoordenschat groter en rijker. Daarop bouwt de tweede taal. Het scheelt wel heel veel als kinderen op hele jonge leeftijd Nederlands meekrijgen, bijvoorbeeld in een kinderdagverblijf. Met 4 jaar pas beginnen is eigenlijk al laat.
Tsjor
Tsjor

tsjor
14-06-2019 om 22:06
Gelijke kansen
Het lijkt wel alsof er hier wordt uitgegaan van gelijke kansen = gelijke uitkomsten. DAt geloof ik niet. Gelukkig maar, want iedereen is anders. Maar dat wil niet zeggen dat je in het onderwijs het streven naar gelijke kansen achterwege moet laten! en dat je er niet kritisch op moet zijn als de beste leerplekken toevallen aan de ouders met het meeste geld!
Ik herinner me een schitterend verhaal van twee zussen uit België, beiden onderwijzeres, de een op een degelijke oude katholieke school met alleen het hoogste niveau, de ander op een achterstandsschool. Zij beschreven schitterend hoe kinderen op de ene school de beste kansen en mogelijkheden kregen, maar volstrekt niet toegerust waren om te leven in de grote wereld (op hun 17de nog ogehaald moesten worden, zeg maar), terwijl de andere kinderen al voor school ontbijt verzorgd hadden, de tassen gevuld, wisten dat moeder medicatie moest innemen etc. Ik kan het verhaal hier niet zo goed herhalen, dus brand me er niet op af. Maar het opende wel mijn ogen voor enerzijds de rijkdom van goede ontwikkeling, maar ook de armoede ervan; en omgekeerd de armoede van sommige gezinnen, maar ook de rijkdom die kinderen daardoor ontwikkelen. Alleen dat laatste is niet te vinden i musea of bibliotheken en wordt ook nergens gewaardeerd of beloond met een diploma. Het zijn later meestal wel de beste vaklui, met gouden handen.
Tsjor

Lente
15-06-2019 om 00:06
Minder kansen door laaggeletterdheid, niet door migrant zijn
Expat-kinderen doen het prima in Nederland. En dat geldt ook voor Nederlandse Expat-kinderen in het buitenland. Belangrijkste redenen zijn het ruimte aanbod van taal en stimulering in het algemeen. En ja, dan is de moedertaal van de ouder(s) het beste want die is het meest ontwikkeld, het meest rijk. Daar leren kinderen het meest van.
Om dezelfde reden doen Chinese kinderen in Nederland het ook goed, ook als ze alleen met Chinees opgroeien. Ze leren de taal goed in alle vormen. En kunnen die daarna ook toepassen in het Nederlands.
Volgens mij geldt dit ook voor Russische en Poolse kinderen.
Daarnaast heb je laaggeletterde ouders met een minder rijk aanbod in taal, minder stimulering van kinderen en minder aanbod in interactie/boekjes/etcetera.
Die ouders vind je zowel bij Nederlandse ouders als bij migranten ouders. En die kinderen hebben in hun moedertaal een achterstand, of het nou Nederlands of Berbers is.
Een taalachterstand betekent namelijk niet dat kinderen geen Nederlands spreken. Maar het betekent dat het niveau van taalbeheersing relatief laag is, maakt niet uit in welke taal.
Het is heel goed als alle migranten Nederlands (moeten) leren. Maar laat het doel niet zijn om dan Nederlands te praten met hun kinderen. Dat komt die leerlingen niet ten goede. Stimuleer ze liever om het onderwijssysteem te leren kennen in Nederland en help ze (indien van toepassing) met het stimuleren van hun kind.

Ad Hombre
15-06-2019 om 09:06
Lente
Het grote verschil is de SES, sociaal economische status van de ouders.
Ouders met een lage SES maken het niet onmogelijk om vooruit te komen, zeker in Nederland niet, maar het helpt natuurlijk wel degelijk.

Bo
15-06-2019 om 11:06
Lente
Natuurlijk hebben we het hier niet over het expatgezin uit Wassenaar, maar wel over het migrantengezin uit de Schilderswijk. Lijkt me toch logisch.
@Tsjor: ja inburgeren is verplicht maar niet gratis terwijl dat juist gratis zou moeten zijn om het te stimuleren. Een groot deel (de helft?!) voldoet helemaal niet aan die plicht en haalt nooit het diploma. Bovendien is het pas verplicht na het verkrijgen van een verblijfsvergunning en dan zijn ze soms al jaren in NL.
Maar het probleem is vooral ontstaan in de tijd dat er niks aan gedaan werd. 30-40 jaar geleden. Toen zijn hele generaties op achterstand gezet. Voor Turken is het trouwens nog steeds niet verplicht.

tsjor
15-06-2019 om 11:06
Veel cadeautjes
In 2007 is Rita Verdonk begonnen met de oudkomers, dat waren inderdaad de mensen die al heel lang hier woonden en geen Nederlands spraken.
Gratis is ook vrijblijvend.
Dat veel mensen het diploma nooit halen klopt, maar als je daarover wil praten moeten we een heel debat opzetten.
In de nieuwe regeling wordt een begin gemaakt als mensen in het AZC verblijven, wat nu ook al vaak het geval is, maar dan veelal door vrijwilligers (meld je aan!). Dan gaat het weer naar de gemeente toe, die op basis van een eerste screening een plan moet maken. De financiering komt dan ook bij de gemeente te liggen . Op dit moment weigeren de gemeentes dat nog, gezien het debakel met de jeugdzorg.
Het gewenste taalniveau wordt opgekrikt van A2 naar B1. Om je een idee te geven wat dat inhoud tzou je zelf een keer een oefenexamen B1 kunnen maken: https://www.staatsexamensnt2.nl/item/voorbeeldexamens
Stel je daarna voor dat je dat in het Arabisch, Farsi, Pahtoe of Fins moet doen. Hoeveel tijd denk je dat je daarvoor nodig hebt?
En de vrijstelling voor Turken wordt afgeschaft.
Je ziet, de politiek is al aan veel van je wensen tegemoet gekomen.
Onder vluchtelingen is 'university' echt hét doel voor de kinderen. Met een voorkeur voor 'dokter' of 'advocaat'. HBO en MBO zijn onbekend. Het is 'university' of tien beroepen tegelijk leren via je familie en op straat. (iets te grof gezegd). Ik bedoel aan te geven, dat de ambitie er bij ouders wel degelijk is.
Tsjor

bieb63
16-06-2019 om 14:06
volgens mij..
Ten eerste is het volgens mij vrij simpel: als je hier in NL naar de bs en het VO gaat en het kind kán en wíl, heeft ieder kind gelijke kansen. En verder is het zo dat als een kind uit een nest komt waar ouders minder intelligent zijn (en dat kan iedereen zijn), ouders school/leren niet zo boeiend vinden (en dat kan iedere ouder zijn), of ouders slecht NL praten, ja dan komt het niet van 'huis uit'. Dan heb je dus van 'huis uit' een achterstand. Maar nogmaals: als kind kán en wíl, dan krijgt hij op bs en vo alle kansen.

Flavia
16-06-2019 om 14:06
Dat is het ideaal beeld. Maar de praktijk blijkt anders.
Docenten hebben verwachtingen van kinderen en bewust en onbewust speelt dat mee bij de beoordeling. Een slordige schrijver die verder goed meedoet krijgt eerder het voordeel van de twijfel bv.
Zelf ben ik keihard afgerekend op het gehandicapt zijn van mijn zus. Ik moest maar naar LHNO/LTS. Zelfs met de hoogste cito score uit de regio. (Die uitslag hebben mijn ouders pas jaren later gezien toen ik met een bore-out thuis kwam en een Schooldirecteur het maar vreemd vond allemaal)
Op de middelbare kregen de meisjes structureel lagere cijfers voor technisch tekenen dan de jongens. Dat heb ik kunnen aantonen door mijn tekeningen bij meerdere docenten te wisselen met die van vrienden in parallel klassen. Ik kreeg minder voor hun eerder beoordeelde tekeningen dan zij en andersom kregen zij structureel hogere cijfers dan ik.
Hoeveel mannen zijn er in de thuiszorg? Vrouwen als vrachtwagenchauffeur?
Gelijke kansen? Op papier ja, maar de praktijk is wat weerbarstiger.

Ad Hombre
16-06-2019 om 17:06
Flavia
Als je je een beetje met de stroom laat meedrijven dan zullen de meeste mensen inderdaad aannemen dat je eerder in de thuiszorg dan de transportwereld zult terechtkomen als vrouw. Maar als je echt gemotiveerd bent (en de capaciteiten hebt) kun zowel als man wel degelijk bereiken wat je wilt. Moet je af en toe een beetje tegen de stroom in, nou en? Een beetje weerstand is goed voor je.

Flavia
16-06-2019 om 17:06
Er werd ons niet eens een inschrijfformulier van de betreffende school gegeven. Betreffende school moest je een toelatingstoets voor maken, daar kwam je alleen binnen met advies dat ik niet kreeg want zus gehandicapt. Dat is niet een beetje weerstand dat is echt bewust tegenwerken geweest.

Ad Hombre
16-06-2019 om 18:06
Flavia
Jij mag niet maar een school omdat je zus gehandicapt is?
Ofwel je hebt het verkeerd begrepen (mensen halen zich soms de vreemdste dingen in hun hoofd) of het was wel een heel bijzonder geval.
Of er is inderdaad een samenzwering om kinderen met gehandicapte zussen te discrimineren.
Maar waarom in godsnaam?

Flavia
16-06-2019 om 19:06
Ad, bewezen
Ad, ik had het geluk een huisarts en directeur van de ontvangende school na mijn bore-out te hebben die het helemaal uitgezocht hebben.
Het was echt omdat mijn zus gehandicapt was. Al mijn goede uitslagen waren toeval en de slechte resultaten het bewijs van het gelijk van de docent. Ik haalde ook geen bovenmatig hoge resultaten op de lagere school omdat ik of verveeld naar buiten aan het kijken was of mijn klasgenoten hielp waardoor bij een deel van de stof gewoon miste. Maar dat was ook allemaal alleen maar bewijs wat de docent wilde zien.
Schoolbegeleidingsdienst wilde een gesprek met mijn ouders waarom ik niet op het vwo was ingeschreven maar dat is door de docent nooit aan mijn ouders doorgegeven.
Op het LHNO/LTS deed ik het natuurlijk heel goed, die zagen in mij mooi promotie materiaal omdat ik naar het vHBO wilde gaan, het tussenstapje tussen LTS en HBO (jaren 80)
Ik ben niet voor niets in mei naar de mavo gegaan en mocht begin oktober van datzelfde kalenderjaar kiezen of ik in de havo of vwo klas wilde.
Ik koos voor de havo klas omdat in de vwo klas de pestkoppen van de lagere school zaten. Ik had al genoeg klappen en ellende van ze gehad, daar ging ik me niet vrijwillig aan blootstellen.
Vervolgens met hoge cijfers de havo afgerond en door naar de HTS.
Ik durf te beweren dat er meer kinderen door deze docent zijn benadeeld door zijn voiringenomen houding. Ik weet ook dat andere docenten er over gesproken hebben, die zie ik nog wel eens en ze beginnen er nog steeds over.

bieb63
16-06-2019 om 19:06
Flavia
Jij hebt het over de jaren 80....... ja, toen was e.e.a. enigszins anders. Hoe jammerlijk ook, anno nu zal dat met een gehandicapte zus echt niet zo gebeuren. Nog enige jaren daarvoor werd een vrouw in overheidsdienst, bijv. leerkracht, ontslagen als ze zwanger was. Dus laten we even bij de huidige les blijven.
En uiteraard kan iedereen met een vooringenomen docent te maken krijgen, dat is heel vervelend, maar dat is niet het beleid.

Knurf
16-06-2019 om 19:06
Ik herken het niet
Mijn thuissituatie was ook alles behalve 'hoogopgeleid' of zelfs maar stabiel. Ik heb zelfs een tijd in de crisisopvang gezeten vanwege toestanden thuis. Maar ik kreeg gewoon een havo/vwo-advies en ben naar een gemengde brugklas gegaan. Daar op basis van mijn cijfers naar het vwo, en met wat nu een NT/NG-profiel zou zijn (dus wiskunde, biologie, scheikunde en natuurkunde) geslaagd.

Flavia
16-06-2019 om 19:06
Nee bieb
Nog steeds ben je afhankelijk van de docent. Als die een tunnelvisie heeft bij een kind krijgt die kans niet.
Mijn dochter is ook van school gewisseld om een vergelijkbare reden, V bij de cito's zou haar niveau zijn, wij dachten daar anders over.
De onderzoekend psycholoog ook.

Caesar
16-06-2019 om 19:06
Bieb
“Jij hebt het over de jaren 80....... ja, toen was e.e.a. enigszins anders. Hoe jammerlijk ook, anno nu zal dat met een gehandicapte zus echt niet zo gebeuren.”
Hoe weet je dat zo zeker? Schooladvies is nog steeds gebaseerd op wat de leerkracht vindt. Als je geluk hebt kijkt die sec naar meerdere jaren resultaten van genormeerde toetsen. Met een beetje pech zit er een dikke saus van een boterzachte private meninkjes overheen.
Tegenwoordig zijn het vooral Ali’s die te lage adviezen krijgen, terwijl Sophie’s daar een stuk minder last van hebben.
“Nog enige jaren daarvoor werd een vrouw in overheidsdienst, bijv. leerkracht, ontslagen als ze zwanger was. Dus laten we even bij de huidige les blijven.”
Wanneer precies was dat ookalweer?
“En uiteraard kan iedereen met een vooringenomen docent te maken krijgen, dat is heel vervelend, maar dat is niet het beleid.”
Dat is het nou precies het probleem, dat is wél het beleid. Het beleid is dat de school (en dus de leerkracht) het advies bepaalt, zonder dat daar duidelijke criteria voor zijn. Niks criteria op basis van harde feiten, nee, elk meninkje kan keihard meetellen.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.