

Ouders en School
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Caesar
12-06-2019 om 21:06
Gelijke kansen
Al eerder heb ik gemerkt, en gedeeld op dit forum, dat sommige mensen gelijke kansen in het onderwijs heel erg belangrijk vinden. Zelfs zo belangrijk, dat als de onderkant niet omhoog geduwd kan worden, dan moet de bovenkant maar worden afgetopt. Dit denken lijkt nu een nieuwe dimensie te krijgen: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/volharden-dat-onderwijs-gelijke-kansen-biedt-is-moreel-dubieus~ba3abdb3/
Zelfs Sylvia Witteman windt zich hierover op in haar column: https://www.volkskrant.nl/mensen/de-hoogleraar-onderwijskunde-die-deze-perverse-waanzin-mag-publiceren-die-heeft-een-onverdiend-privilege~bb7ccbb3/
Nu moet niet alleen op school alles worden kort gemaaid tot gelijke hoogte, maar zelfs thuis.

Bo
14-06-2019 om 09:06
AnneJ
Als je mij al langer dan vandaag kent, weet je dat ik ook gepokt en gemazeld ben in de zorg om mijn oudste kind. Handicap, speciaal onderwijs, PGB, ik weet er alles van. Ik ben er alleen wel van overtuigd dat je zoveel mogelijk het heft in eigen hand moet nemen en niet te veel afhankelijk moet worden van anderen. Dat is een instelling.. of mindset zoals dat tegenwoordig zo populair heet.
Nee, ik denk niet naief dat het leven maakbaar is. Maar ik denk ook niet dat toekijken en afwachten loont. Er zit nog heel wat tussenin.
Ik zou 'die onderkant' actief begeleiden, maar wel met de instelling: voor wat, hoort wat. Dus je krijgt budgetcoaching, gratis huiswerkbegeleiding, etc. maar er mag wel iets van inzet verwacht worden. Dat is toch normaal? Zo werkt het op de werkvloer ook. Geen vrijblijvendheid.
Overigens denk ik echt niet dat onze denkbeelden zo ver uit elkaar liggen. Ik verwoord het misschien iets directer dan jij.

Bo
14-06-2019 om 09:06
En...
Ik zou wel actief alle nieuwkomers een taalcursus aanbieden. Taal is zo belangrijk. Dat werkt generaties door.Zelfs de socialisten in Denemarken hebben het nu door. Zo moet het. Iedereen is welkom, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Meedoen dus!

Triva
14-06-2019 om 09:06
Pluk
"Hier kwam eens de moeder van het beste vriendje van mijn zoon een boek uitzoeken uit de boekenkast van mijn kinderen. Want hij moest een boekbespreking doen en dus moest het wel."
Waarom kies jij voor een school zonder schoolbibliotheek? Serieus: daar zijn toch boeken?

Triva
14-06-2019 om 09:06
Marianne
" Het is van de zotte dat er soms wel drie generaties zijn die hier in Nederland opgroeien en nog steeds de taal niet fatsoenlijk beheersen."
Hoe kóm je daar nu weer bij dan? Zodra een kind wat hier geboren is naar school gaat leert het voldoende fatsoenlijk Nederlands.

Marianne
14-06-2019 om 09:06
Trivia
Helaas is dat niet waar. Zeker niet als de ouders thuis daar niets mee doen. Kinderen die van huis uit geen Nederlands spreken komen met een taalachterstand op school en halen die vaak nooit meer in. Onderzoeken genoeg die dat aantonen. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat ouders hun verantwoordelijkheid nemen ten opzichte van hun kinderen en Nederandse boekjes met ze lezen etc. etc. Ook als ze de kinderen tweetalig op willen voeden. Helaas blijken er hele groepen mensen te zijn die menen dat Nederlands aanleren een taak voor de school is. Met alle gevolgen van dien.

Hangkous
14-06-2019 om 10:06
Marianna, daar ga jij weer fout
Ouders die de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de kinderen in ieder geval de eigen taal goed aanleren. Een kind dat zijn eigen taal goed beheerst leert makkelijker en beter Nederlands dan wanneer het de eigen taal half beheerst en via de ouders wat gebrekkig Nederlands heeft geleerd.

Bo
14-06-2019 om 10:06
kijk nou
Kijk zelfs de SP begint het door te krijgen:
Hardere aanpak taalachterstanden bij kinderen bittere noodzaak
https://www.sp.nl/nieuws/2019/06/hardere-aanpak-taalachterstanden-bij-kinderen-bittere-noodzaak
Need I say more
Nee Triva, dat is niet waar. Anders zouden er daadwerkelijk gelijke kansen zijn voor iedereen en dat is niet zo:
https://www.ad.nl/binnenland/basisscholieren-in-arme-wijken-massaal-op-achterstand~a41b70ed/
Het begint bij de basis. Verplicht Nederlands leren.

Enna M.
14-06-2019 om 10:06
het is maar wat je fatsoenlijk noemt
"Hoe kóm je daar nu weer bij dan? Zodra een kind wat hier geboren is naar school gaat leert het voldoende fatsoenlijk Nederlands."
Er zijn volgens mij heel wat jonge mensen die praten in termen als "die meisje". Of nogal straattaal gebruiken. Het kan zijn dat die groep het ook niet zo belangrijk vindt om redelijk accentloos abn te praten. Maar dat is denk ik ongeveer hetzelfde probleem als laagopgeleiden die het belang van goede scholing niet voldoende zien.

Bo
14-06-2019 om 10:06
Hangkous
En jij gelooft echt dat een kind dat prima Berbers spreekt gelijke kansen heeft op de Nederlandse basisschool, die toch echt heel talig is? Dat dat kind net zoveel kans heeft op een I voor begrijpend lezen als een autochtoon kind?
Een enkeling zou het daarmee redden maar de meesten toch echt niet.
Ik ken ook een Frans kind dat uitstekend Frans spreekt maar toch naar kader moest vanwege gebrekkig Nederlands. Dan is het jammer dat die ouders geen internationaal onderwijs kunnen betalen, want het lag niet alleen aan intelligentie. Taal is zo belangrijk.
3e generatie ouders zullen echt wel goed Nederlands kunnen. Ik heb het over nieuwkomers.

Kaaskopje
14-06-2019 om 10:06
Het lastige van generaliseren en in algemeenheden praten
Ik heb er altijd moeite mee om in algemeenheden te praten. Het geeft op een té gemakkelijke manier een situatie weer. Niet ieder individu voldoet aan het beeld van die algemene situatie, maar krijgt toch dat stempel. Oh, jij bent van laagopgeleide ouders dus dat wordt een zware dobber voor jou op school. In grote lijnen zal het misschien opgaan, maar op de kleinere lijntjes kan het ook anders gaan.
Ik heb deze opmerking onderweg naar hier gekopieerd:
"Op het vwo val je binnen in een heel andere wereld, klasgenoten die (andere) buitenschoolse activiteiten hebben, veel meer van huis uit mee hebben gekregen."
Dat noem ik dus zo'n aanname die ontstaat door te generaliseren. Is dit ook de reden dat hoogopgeleide ouders met een hoog IQ het als zo'n drama zien als hun kind naar het vmbo moet? Een totaal andere wereld, waar dat kind zich niet in kan handhaven? Het begin van een roemloze toekomst? Heeft dat kind in kwestie zelf ook nog iets in de melk te brokkelen? Bewust of onbewust? En waarom zouden kinderen van laagopgeleiden standaard totaal iets anders doen buiten school? Is het ook nog mogelijk dat mensen met een bepaald diploma zich blijven door ontwikkelen? Die bestaan ook. Mensen die het op school niet zo goed deden, maar los van school nieuwsgierig zijn gebleven, of die via bedrijfsopleidingen een hoger niveau hebben bereikt. Ik hoop dat we inmiddels toch verder zijn gekomen dan 'wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje'.
Er is niets mis mee om je kind te stimuleren om alles uit zichzelf te halen, maar met stimuleren om méér uit zichzelf te halen kun je ook de plank misslaan. Kán, hoeft niet.
Ik vraag me al heel lang af hoe het toch kan dat de kinderen van het koninklijk huis (waar ik niet tegen ben, zeg ik maar meteen), allemaal in staat zijn om naar het vwo te gaan. Dat lijkt me echt onmogelijk. Tenzij... ze inderdaad heel veel schoppen onder de kont krijgen en een heleboel uren bijscholing. Een prins of prinses die liever hout staat te zagen.. ja dat kan natuurlijk niet.

Enna M.
14-06-2019 om 10:06
die uitspraak was van mij
"Ik heb deze opmerking onderweg naar hier gekopieerd:
"Op het vwo val je binnen in een heel andere wereld, klasgenoten die (andere) buitenschoolse activiteiten hebben, veel meer van huis uit mee hebben gekregen."
Kaaskopje, je moet wel de context lezen. Dat heb ik gezegd, en het is mijn eigen ervaring. Ik kom zelf uit een familie waar ik de eerste was met meer dan mavo, en ik ging naar het gymnasium. Behalve op zwemles heb ik niet noemens waardig op clubjes gezeten, ben nooit op kamp geweest of wat dan ook. Dat vonden mijn ouders niet nodig of ze hadden er geen geld voor. Ik had het geluk dat mijn ouders school wel belangrijk vonden, dat wel. Reken maar dat ik het wel véél moeilijker heb gehad op school dan mijn van huis uit bevoorrechte klasgenootjes.

Hangkous
14-06-2019 om 11:06
Ja, dat geloof ik echt. Als een Berber moeder Berber met de baby/peuter spreekt en geen gebrekkig Nederlands dan kent het die taal op een voor peuters gangbaar niveau.
Dan instromen op een peutergroep of VVE klasje zorgt voor een goede ontwikkeling van de Nederlandse taal. Als een Berbermoeder een rare mengeling van Berber/gebrekkig Nederlands spreekt met de peuter is het oppakken van een taal veel moeilijker.
Heeft de VVE docent van onze basisschool mij ooit verteld. Het kind heeft dan geen goede basis.
Heb het ook zelf gezien bij de vluchtelingenkinderen in de klassen van mijn kinderen. In groep 4 uit een taalklas komen op een reguliere basisschool en uitstromen naar VWO.
2e generatie kinderen met migratieachtergrond die thuis zo'n mengelmoesje leerden na 8 jaar basisschool nog steeds spraken over het deur en het fiets.

Kaaskopje
14-06-2019 om 11:06
Enna
Je hebt gelijk dat het handig is om de context erbij te lezen, maar... het is een uitspraak die ik vaker tegenkom. Ik heb dus 'misbruik' gemaakt van jouw opmerking, als ingang voor mijn reactie .

Kaaskopje
14-06-2019 om 11:06
Enna
Ik stuurde het eigenlijk te snel weg. Ik ken ook mensen die hun eigen niveau leidend vinden voor het niveau van hun kinderen. Maar dat kan zowel bij laagopgeleid als hoogopgeleid gebeuren. Ik vind het echt vreselijk als ik zie dat ouders hun kind hetzelfde willen laten doen als wat ze van zichzelf gewend waren of zijn. Ik zat op de landbouwschool, dus doe jij ook maar iets groens. Ik ben arts, dat kun jij ook.

Ad Hombre
14-06-2019 om 11:06
Anca
"Links gelijke behandeling, rechts gelijke kansen."
Niet helemaal. Het 'equity' begrip gaat over uitkomsten, 'equality' over kansen.
Rechts: You can lead a horse to water but you cannot make it drink.
Beloning vloeit niet direct voort uit kansen, er zitten nog wat andere zaken tussen als ambitie, inzet, talenten en... geluk.

Bo
14-06-2019 om 11:06
Hangkous
Prima dat jij dat gelooft en ik iets anders. Maar als jouw waarheid klopt (daarover verschillen de onderzoeken van mening) dan zou taalachterstand toch niet zo'n issue zijn?
Er zijn hele groepen migranten in achterstandswijken die zonder kennis van de Nederlandse taal naar school gaan. Hebben ze niet nodig, want in hun eigen wijk kunnen ze prima uit de voeten met hun eigen taal. Zelfs op school moet de juf moeite doen om ze in de pauzes Nederlands te laten praten met elkaar.
Vriendin van mij is juf op zo'n school. Eind groep 3 heeft ze de kinderen goed aan het lezen gekregen en ze praten dan goed Nederlands. Dan gaan ze 6 weken naar Marokko en komen ze in groep 4 weer met een achterstand binnen. Zo snel verleren ze het weer. Omdat het thuis niet gebruikt wordt.
Ik neem nu migrantenkinderen als voorbeeld. Maar het werkt net zo bij autochtone kinderen uit gezinnen die laaggeletterd zijn.

Wilgenkatje
14-06-2019 om 11:06
geluk en gunfactor
Daar zegt Ad wat. Geluk - en de gunfactor- zijn ook van belang. Dat leer je niet op school, dat is iets veel minder grijpbaars.

Wilgenkatje
14-06-2019 om 11:06
@Kaaskopje
ja, dat vraag ik me ook weleens af. Zijn de dochters van WA en M echt zo begaafd dat ze allemaal naar het VWO gaan? Het lijkt me een verademing als er eens een paar koningskinderen of andere jongeren van beroemdheden loodgieter worden. Timmerman. Verpleegkundige. Leidster bij de kinderopvang. Schilder. Hovenier. Elektricien. Installatietechnicus. Praktisch opgeleide mensen.

Hangkous
14-06-2019 om 11:06
De ouders moeten het Nederlands wel stimuleren
Als de kinderen met elkaar Nederlands blijven spreken en met Nederlandse boeken op vakantie gaan zou het geen probleem moeten zijn. Dan pikken ze het Nederlands zo weer op. Volgens de VVE leerkracht die mij hier wijs in heeft gemaakt.
Goed Arabisch spreken met je kinderen als je het Nederlands onvoldoende beheerst is beter dan er een mengelmoes Nederlands/Arabisch tegenaan gooien.
Tweetalig opvoeden draait ook om one parent one language. Consequent zijn, het een of het ander.
Hier op de hoek woont een migrantengezin waar ik thuis alleen de moedertaal hoor spreken, de kinderen spreken buiten met vrienden wel Nederlands en ik hoor geen opvallende rare verhaspelingen.

Kaaskopje
14-06-2019 om 13:06

Pluk
14-06-2019 om 13:06
Trivia
“Waarom kies jij voor een school zonder schoolbibliotheek? Serieus: daar zijn toch boeken?”
Jazeker, en een bibliobus, maar die ouders kwamen liever naar mij blijkbaar. Kind was hier bijna dagelijks, dus lekker makkelijk toch?

AnneJ
14-06-2019 om 13:06
Koninklijk Huis
Ik heb het afgelopen week gelezen, ik dacht een tip van hier op OOL?
"Of het toeval is dat vrijwel de gehele familie naar het gymnasium gaat? Ja en nee, zegt Jelte Wicherts, hoogleraar methodologie van de sociale en gedragswetenschappen aan de Tilburg University. "Intellect wordt voor een groot deel bepaald door erfelijke factoren in je DNA. Maar ook een goede omgeving is cruciaal, blijkt uit verschillende onderzoeken. De zussen hebben beide mee." .....
Volgens Evers is er in het huis van de prinsessen veel aandacht voor school. "Het gezin heeft twee personal assistants voor de kinderen. Er is permanent een nanny aanwezig die klaarstaat om je te overhoren. Dat is bij de meeste gezinnen wel anders. Het maakt het voor de prinsessen makkelijker om goede cijfers te halen."
De ouders hebben ook een hogere opleiding genoten.
En ik ben ook heel nieuwsgierig of Maxima Spaans heeft gesproken met haar kinderen, wat haar moedertaal is. Natuurlijk laten ze zich er niet over uit, maar aangezien ze meer toegang hebben tot academische kennis, door opleiding en door de mensen die ze kennen, verwacht ik dat ze niet het gangbare vooroordeel hebben, dat zeer hardnekkig is, dat ze wel Nederlands moeten spreken met hun kinderen, ook al beheersen ze het nog niet zo goed en rijk als de eigen moedertaal.

AnneJ
14-06-2019 om 13:06
Nieuwkomers
Sinds vorig jaar is er een samenwerking tussen het consultatiebureau en de bibliotheek, nog meer aan de voorkant kun je het bijna niet hebben. Men kan een welkomspakket krijgen of de bibliotheekmedewerker gaat het gesprek aan met ouders in de wachtkamer met kleine kinderen en babies.
Helaas zal er in het babypakket alleen Nederlands materiaal zitten, zodat er toch weer een hoop ouders op het verkeerde been dreigen te worden gezet.
Ik vertel ouders over het rijke aanbod aan buitenlandse boekjes, zonodig te bestellen, en prentenboekjes die je gewoon met je kind in je eigen taal kunt bespreken.
Overigens hoeven de medewerkers van de bieb niet te melden bij Veilig Thuis, dat heb ik wel even nagevraagd.:-)

Dees
14-06-2019 om 15:06
AnneJ
Iets zegt mij dat de kinderen vloeiend Spaans, Duits en Nederlands spreken.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.