

Ouders en School
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

tsjor
25-01-2020 om 09:01
Advies onderwijspact
Samenwerkende onderwijsorganisaties hebben het advies uitgebracht, dat een definitieve beslissing over het niveau van het voortgezet onderwijs pas in het derde leerjaar van het voortgezet onderwijs wordt genomen.
Kritiek van onderwijskrachten is, dat daarmee de mislukte experimenten met de middenschool etc. terugkomen en er geen enkele garantie is dat het nu wel zou gaan lukken.
Reden is dat in Nederland kinderen veel te vroeg worden geselecteerd, de selectie begint al in groep 7 (wat wordt het voorlopige advies?) en dat kinderen daardoor niet de kans krijgen te laten zien wat ze zelf kunnen en willen.
Wat vinden ouders?
Ik heb zelf indertijd op een school gezeten die een brugperiode had van 2 1/2 jaar. Wel alleen HAVO/VWO. Ik kwam binnen met een cito voor MAVO en een toelatingsexamen en haalde in 6 jaar mijn VWO-diploma. Dus ik ben er wel voorstander van, dat het definitieve besluit uitgesteld wordt tot het derde jaar. het is mij goed bevallen, alhoewel ik indertijd nauwelijks bezig was met de vraag of dit cijfer nu op HAVO of VWO-niveau was. Het zou kunnen zijn dat die pre-occupatie nu iets anders ligt.
Maar als ik een overtuigde leerkracht hoor vertellen dat hij voor een les dus alles op 3 niveaus voorbereidt (VMBO-HAVO-VWO), in gedachte houdend hoe een goede lesplanning er volgens de regelen der kunst uit moet zien, dan denk ik dat veel leerkrachten dit niet gaan trekken. Als je 6 lesuren per dag hebt, maal 3 voorbereidingen, dan houd je geen slaap meer over.
Je zou dit kunnen ondervangen door de basisschool af te sluiten met een voorlopig advies en het aan de middelbare scholen over te laten hoe zij daarmee omgaan: alle leerlingen bij elkaar in een klas, of klassen waarbij toch een zekere differentiatie plaats vindt. Het klassennummer (1B) is dan de enige indicatie over het gemiddelde niveau van les geven. Na het tweede jaar kan dan een definitief advies volgen. Of basispakketten met keuemogelijkheden (latijn/grieks of techniek bijvoorbeeld)
De zelfstandige gymnasia zullen wel gaan protesteren, maar het zou toch mooi zijn als ook die opgaan in het voortgezet onderwijs.
Als kinderen 14/15 zijn hebben ze meer mogelijkheden gehad om te laten zien waar hun interesses, kwaliteiten en inzet ligt.
Ik ben voorstander: basisschool afsluiten met een voorlopig advies, na 2 jaar voortgezet onderwijs een definitief advies.
Tsjor

M Lavell
28-01-2020 om 09:01
Het zijn net mensen
Geachte dames, vaders en moeders van hoogbegaafde kinderen met het idee tekort gedaan te worden:
Uw kinderen krijgen niet wat hen bij de les zou houden omdat juffen en meesters dat zielig vinden voor de rest van de klas. Geen moeilijke boeken, vreemde talen, of spreekbeurten met moeilijke woorden in de klas. Het behoeden voor de confrontatie met kennis staat centraal, niet het delen van kennis.
De systematiek van het Nederlandse onderwijs sorteert bovendien van onderen af, de domsten worden het eerste afgevoerd, daarna de zieken en de lastigen.
De lobby die meende dat de slimsten ook afgevoerd dienen te worden (naar eigen speciaal onderwijs) is op de wenken bedient: HB onderwijs wordt nu nog minder dan voorheen tot het normale curriculum gerekend (die moeten maar naar een Leonardo oid) en inderdaad Zonnebloempje, thuiszitters zijn onevenredig vaak (maar niet in de meerderheid) hoogbegaafd.
Beware what you wish for.
Het zou voor _iedereen_ fijner zijn als die angstige mentaliteit tav kennis in het onderwijs verdwijnt. Als het om kennis delen gaat draaien. Dan kan iedereen gewoon bij elkaar in de klas zitten, sommigen wellicht wat meer uren dan anderen.
Dan hoeft er niemand afgevoerd te worden.
Overigens, dat zal geen garantie zijn voor geluk of een voorspoedige ontwikkeling van het hoogbegaafde kind richting hoogleraarschap, raketwetenschap of hersenchirurgie.
Sommigen gaan liever gamen. Of worden liever stratenmaker.
Dat mag. Het zijn mensen.
Eruit halen wat erin zit vind ik een gruwelijk mantra. Het doet namelijk alsof vast te stellen is wat er in zit en wat er dus uit zou kunnen komen. Dat is natuurlijk helemaal niet waar.

Hanne.
28-01-2020 om 12:01
Arda: Schoolse vaardigheden
"Kinderen die veel langzamer zijn hebben meer begeleiding nodig om die schoolse vaardigheden meester te worden. Logisch dat de juf/meester daar meer boven op zit."
Wat versta jij onder schoolse vaardigheden? Alleen de kenniselementen (niveau taal/rekenen) of meer?
Voor mij geldt daar bv ook onder leren/doen van huiswerk en dat inplannen, leren dat je hulp moet inschakelen als je iets niet snapt (of dat je iets 3x moet proberen als het niet meteen lukt).
Dit zijn typisch vaardigheden die een snel lerend kind helemaal niet per se makkelijker leert dan een langzamer lerend kind. In tegenstelling zou ik zeggen. Waar een langzamer kind dit vanzelf ervaart ómdat dingen niet meteen lukken heeft een sneller kind maar heel beperkt mogelijkheid om daar in de basisschoolperiode mee te oefenen.

Arda
28-01-2020 om 13:01
Dees
Het maximale er uithalen gebeurd ook niet bij laag presterende kinderen. Dat kan gewoon niet want de omgeving is daar niet geschikt voor. Dan heb je echt 1 op 1 onderwijs nodig en een maximaal budget om het aanbod geheel op het kind aan te passen. De meeste kinderen in de laagste regionen van het voortgezet onderwijs zouden ook best een stap hoger kunnen maar doordat het aanbod niet geheel passend is en er ook gewoon soms andere zaken spelen in het leven lukt dat ook niet.
Bij de zeer laag presterende kinderen is er vaak wel meer winst te behalen voor hun toekomst als ze 1 stap hoger kunnen. Wie mbo4 kan doen heeft veel meer carrière kansen dan wie bij mbo2 blijft steken. Terwijl dat verschil tussen hbo en wo kleiner is. En als je toch al op wo niveau zit dan is die winst er niet meer te maken. Natuurlijk zou het fijn zijn als die kinderen ook geheel passend onderwijs krijgen maar door gebrek aan budget en mankracht zal dat vaak niet lukken.
Maar in elk geval is geheel passend onderwijs dat het maximale uit elk kind kan halen een illusie.Dat ga je nooit krijgen en bij kinderen die heel erg afwijken (naar boven of naar onder) wordt het vaak nog lastiger.

Arda
28-01-2020 om 13:01
Hanna
Basisonderwijs biedt de basis aan en dat is voor mij leren lezen, schrijven en rekenen. En zelfs dat lukt niet altijd helaas (zie de statistieken dat het leesniveau achteruit gaat). Verder gaat er op de basisschool veel tijd verloren aan allerlei projecten die leuk en gezellig zijn maar waarvan de leerwaarde twijfelachtig is voor iedereen (voorleesontbijt, sinterklaas cadeautjes knutselen, koningsspelen, een herfsttafel in elkaar zetten). Schoolse vaardigheden zou mooi zijn maar naar mijn idee komen die weinig aan bod en sowieso zijn de kinderen vaak nog echt te jong om goed te leren plannen en overzicht te krijgen. Huiswerk is er vaak niet of maar symbolisch (gelukkig want dat heeft op de basisschool weinig zin). Schoolse vaardigheden leer je door te oefenen maar voor verreweg de meeste leerlingen zal het pas op de middelbare school zijn dat er echt een beroep op wordt gedaan.
Overigens vind ik natuurlijk wel dat de school moet proberen om zoveel mogelijk te differentiëren. Scholen zijn daar nu ook meer mee bezig. Hier op school werken de leerlingen in de meeste lessen op verschillende niveaus en sommige projecten doen ze weer allemaal samen. Bij de projecten die ze samen doen houdt de leerkracht vaak rekening met het niveau van de kinderen door bepaalde kinderen meer eenvoudige taken te geven en andere kinderen juist wat extras te laten doen. Door samen te werken leren de kinderen ook veel van elkaar.

bieb63
28-01-2020 om 13:01
Eruit halen wat erin zit
Dat vind ik idd ook een gruwel.
Een kind (mens) is nl. meer dan z'n cognitieve iq. Veel meer. En nee, dat krijg je niet allemaal op school. Daar is school ook niet voor bedoeld. School, en dan bedoel ik de basisschool, is bedoeld om kinderen algemene kennis (m.nl. in de zin van lezen, rekenen en schrijven) te leren. En natuurlijk is het fijn dat kinderen die dat moeilijker vinden extra begeleiding krijgen en kinderen die het makkelijker vinden wat meer/extra mogen doen. Maar that's it.... op de basisschool.
Om kinderen verder uit te dagen, ruimte te geven om dingen te ontdekken, ontwikkelen, uit te vinden, interesses te ontwikkelen enz enz, of dat nou hoogdravende kennis is, een hobby of creativiteit, daar heb je nou thuis voor......

Enna M.
28-01-2020 om 15:01
extra begeleiding voor...
sterke leerlingen is er al op erg veel basisscholen in de vorm van plusgroepen of externe plusklassen. Dat die vaak niet toereikend is (ik heb zelf ook een -waarschijnlijk- hb kind) is jammer, maar zoals gezegd is kun je als ouder ook nog een hoop doen.
De begeleiding voor zwakke leerlingen is ook niet toereikend....
Waarschijnlijk krijgt de middengroep momenteel de minste aandacht. Of de leerlingen die het minst de aandacht opeisen.
Verder:
"Eruit halen wat erin zit vind ik een gruwelijk mantra. Het doet namelijk alsof vast te stellen is wat er in zit en wat er dus uit zou kunnen komen. Dat is natuurlijk helemaal niet waar."
Eens, en volgens mij is dat nu net waar de westerse samenleving en het klimaat sterk onder lijden. Mensen die ergens in het leven pech hebben gehad hebben het er waarschijnlijk zelf naar gemaakt. En het heeft geleid tot ongebreideld consumeren naar m.i.

Triva
28-01-2020 om 16:01
Dees
Veel ouders van kinderen met problemen aan de onderkant van het gemiddelde zoeken hulp buitenschools, waarom doen ouders van kinderen aan de bovenkant dat niet?

Sydney
28-01-2020 om 18:01
Triva
Omdat die ouders worden weggezet als tijgerouders of rupsjes-nooit-genoeg

Dees
28-01-2020 om 19:01
Precies
Precies je moest eens weten wat ik over mij heen kreeg toen ik mijn kind (op eigen verzoek) inschreef voor een cursus in een niet westerse taal. "Hij moet wel veel van je hé" zeiden ze dan, nou nee hij wil graag leren.

bieb63
28-01-2020 om 20:01
Iik denk
Of je nou een heel intelligent leergierig kind hebt, of een kind dat moeilijk leert, of een kind dat andersoortige problemen heeft, het altijd vervelend is om hulp of extra's te moeten zoeken. Nog los van het commentaar of vragen van anderen.
De vraagt vraag blijft of al dat aanbod binnen school gezocht moet worden, of, belangrijker, kan gezocht worden.

braam
28-01-2020 om 21:01
gossie
Mensen doen iets niet omdat ze dan worden gezien als tijgermoeder en dat is wel zo ontzettend verschrikkelijk naar dat de maatschappij dat beslist moet zien te voorkomen door kinderen die net wat sneller dan gemiddeld leren op alle mogelijke manieren te ondersteunen op school met passend werk? Want anders is dat zo sneu voor die arme ouders?
Als ouder krijg je altijd gezeur van andere mensen. Ga je met je vmbo-kind extra oefenen dan is het commentaar net zo goed niet van de lucht. Dat het zo stom is, al die ouders die maar vinden dat hun kind per se havo moet doen, alsof met je handen werken niet heel nuttig is, en wist je dat er ontzettend veel werk is voor mbo-ers, en daar is helemaal niets mis mee.

Sydney
29-01-2020 om 07:01
Nee bieb en Braam
'De vraagt vraag blijft of al dat aanbod binnen school gezocht moet worden, of, belangrijker, kan gezocht worden.'
Jullie verdraaien de boel. Dat aanbod hoeft juist niet van school te komen. Dat regelen ouders zelf wel, buiten school om. In dit draadje werd de vraag gesteld waarom ouders van slimme kinderen niet OOK van school eisen dat school dat regelt. Daar gaven Dees en ik antwoord op. En jullie reactie bevestigt precies wat wij zeggen: ouders van slimme kinderen zijn huilebalken als ze zelfs maar durven te suggereren dat school ook iets voor slimme kinderen zou moeten doen.
Het enige wat ik verwacht van school, is dat ze zelf les geven. En niet mijn slimme kinderen inzetten als klassenhulpjes omdat die al door de stof heen zijn. De rest regel ik zelf wel. Mede dankzij ouders als jullie.

Ad Hombre
29-01-2020 om 09:01
Sydney
"En niet mijn slimme kinderen inzetten als klassenhulpjes omdat die al door de stof heen zijn."
Dat lijkt me anders zeer leerzaam.

Ad Hombre
29-01-2020 om 09:01
Enna
"Eens, en volgens mij is dat nu net waar de westerse samenleving en het klimaat sterk onder lijden. Mensen die ergens in het leven pech hebben gehad hebben het er waarschijnlijk zelf naar gemaakt. En het heeft geleid tot ongebreideld consumeren naar m.i."
Natuurlijk, flikker alles maar even op een hoop. Als die westerse samenleving zo dom is zal het je waarschijnlijk weinig moeite kosten om goeie alternatieven aan te wijzen.

braam
29-01-2020 om 23:01
verdraaien
Sydney: Jullie verdraaien de boel. Dat aanbod hoeft juist niet van school te komen. Dat regelen ouders zelf wel, buiten school om. In dit draadje werd de vraag gesteld waarom ouders van slimme kinderen niet OOK van school eisen dat school dat regelt. Daar gaven Dees en ik antwoord op.
Nee, de vraag was:
"Veel ouders van kinderen met problemen aan de onderkant van het gemiddelde zoeken hulp buitenschools, waarom doen ouders van kinderen aan de bovenkant dat niet?"
En jouw antwoord daarop was dat je dat niet doet omdat je dan als tijgerouder wordt weggezet. Heb je de vraag verkeerd gelezen? Ik heb echt niet het idee dat ik de boel verdraai.
Ik snap ook de sneer niet naar "mede dankzij ouders als jullie". Ik denk dat het vrij normaal is dat je zelf dingen regelt die school niet aanbiedt. Ik heb dat ook gedaan, maar het was tot nu toe nog niet bij me opgekomen om dat andere ouders op de schuld te geven.
Maar misschien zou je toch naar een andere basisschool moeten kijken. Als je een basisschool hebt waar zelfs de suggestie dat er iets voor kiinderen die wat makkelijker leren gedaan zou kunnen worden al zorgt voor zoveel narigheid, dan heb je wel een uitzondering denk ik. Hier in de buurt hebben vrijwel alle scholen wel iets van een plusprogramma voor kinderen die extra snel zijn.
Ik weet niet of het wel zo normaal is dat er zoveel gedaan wordt voor kinderen die minder snel leren. Bij mijn kind op school wel een plusprogramma, maar kinderen die slecht presteerden, dat was gewoon zo. De gedachte was dat wat er niet in zit er ook niet uit komt, dus als het er niet uit kwam dan zat het er niet in. Er moeten ook kinderen E scores (destijds) halen met cito tenslotte, en waarom zou dat niet jouw kind zijn. Als het kind beter kon, had het wel beter gescoord. En als je vraagt wat er aan gedaan wordt om je kind te leren rekenen, gewoon, de basis te beheersen, dan al ben je een pushende ouder die misschien maar moet accepteren dat het kind gewoon niet zo slim is.

Sydney
30-01-2020 om 07:01
Braam
Je hebt gelijk, ik had de vraag niet goed gelezen. Hulp zoeken buiten school deden we juist wel. Ook al leverde dat trouwens ook commentaar op. Maar minder dan wanneer we verdieping en verbreding op school vroegen.

Sydney
30-01-2020 om 07:01
'Dat lijkt me anders zeer leerzaam.'
Want elk slim kind wil later het onderwijs in?

bieb63
30-01-2020 om 08:01
Syndey
Het 'probleem' begint al doordat jij het 'klassenhulpjes' noemt (incl. de verkleining...). Je kunt het natuurlijk ook op een totaal andere manier benaderen.
Maar iig is het uitleggen van stof aan anderen, de manier van benaderen van degene aan wie je iets uitlegt, de verwoording, het evt. geduld enz, iets waar je heel veel van kunt leren. Niet alleen om 'later' leraar te willen worden.

Dendy Pearson
30-01-2020 om 10:01
Mijn zoon
Mijn zoon is zo’n slim kind ( hb getest, dus niet zelf verzonnen) en hij zit momenteel in de klas naast een meisje bij wie het veel minder vlot gaat. Best een bijzondere combi is het eigenlijk.
Hij helpt haar en de juffen juichen dat toe. Voor zoon is het idd leerzaam om op een passende manier onder woorden te moeten brengen wat in zijn hoofd zit. Het meisje krijgt op deze manier extra hulp en zal er best wat van opsteken.
Ik heb dit ‘leren’ helpen echt nooit als iets negatiefs gezien.

Enna M.
30-01-2020 om 11:01
klassenhulpje
Binnen de mogelijkheden die er zijn is er heel wat te leren van het helpen van klasgenoten. Inderdaad zoals Dendy bijvoorbeeld zegt het op een voor een ander begrijpelijke manier uitleggen hoe je het sommetje aanpakt. Jouw hb kind zal dan ervaren dat hij het probleem op verschillende manieren moet aanvliegen; leert zich te verplaatsen in een ander, krijgt meer compassie voor de ander, etc.

Enna M.
30-01-2020 om 11:01
en veel gebruikte werkvorm
uit onderzoek is gebleken dat leerlingen makkelijker dingen van elkaar overnemen dan van de leraar. Dus voor de zwakke leerling kan het ook nog extra gunstig zijn als een sterke leerling hem helpt.
Het principe dat leerlingen elkaar uitleggen wat ze zelf (zojuist) hebben geleerd wordt best veel gebruikt in het onderwijs als werkvorm. Je bereikt er ook mee dat je zelf meer boven de stof staat als je het aan een ander moet uitleggen.

AlisonH
30-01-2020 om 13:01
Uitleggen
Klopt. Maar altijd dezelfde kinderen die dingen die ze al lang beheersen uitleggen aan altijd dezelfden omdat er verder niks meer voor ze te doen is, is niet uitleggen als werkvorm. Dat is uitleggen uit gemakzucht. Er zijn veel dingen die je kunt aanbieden aan meer- en hoogbegaafde leerlingen en dit is er een van. Bovendien komen deze leerlingen vaak bij ons op school met volledig ontbrekende executieve vaardigheden. Dat leren ze hier niet van. Een hoogbegaafde leerling heeft net zo goed specifieke ondersteuning nodig om onderpresteren, schooluitval en psychische problemen te voorkomen. Maar omdat “mijn kind is hoogbegaafd” toch vaak wordt opgevat wordt als opschepperij is daar weinig oog voor.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.