

Off-topic discussies
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Jip
05-07-2014 om 11:07
Zonder drankje op een terras
We hebben hier thuis een discussie en graag willen we de mening van anderen weten.
Als je met zijn tweeën op een terras zit, is het dan voldoende dat één persoon iets besteld en de ander dus niks. Of is het een soort van niet geschreven wet dat je beiden minimaal een drankje moet bestellen. Wat vinden jullie?

Astrid
26-08-2014 om 10:08
Barvaux
Werd er op het terras niet bediend dan? Als je iets meteen opeet, krijg je meestal een zakje of servetje zodat je het buiten (maar meestal niet op een stoel) kunt opeten? Anders dan bij een snackbar waar dat weer wel kan. In geval van bediening nam je te goedkoop een plaatje in denk ik. Als iedereen een bordje mee krijgt vanuit de winkel dan is dat wel apart, bordjes horen meestal bij een stukje bediening.

Barvaux
26-08-2014 om 11:08
Astrid
Je kon in ieder geval kiezen tussen buiten zitten en binnen je broodje vragen. Het is toch vreemd dat als je naar binnen gaat en daar een broodje vraagt (het was dus gewoon een bakker met ook zoetwaar) en een prijslijst ziet er een andere prijs op het terras zou zijn? Ik weet niet of je ook buiten bediend kon worden hoor maar dan nog: stel dat ik had gezegd dat ik het op het terras wilde opeten: dan kunnen ze toch niet opeens een hogere prijs vragen als ik net op het bordje heb gelezen dat dat pizzabroodje 3,50 kost?

wil40
26-08-2014 om 12:08
wat een gezemel
"Wilt u het meenemen of hier opeten?". Daar zit geen woord Spaans bij, denk ik dan. Het antwoord is meenemen. Dan neem je het mee en plof je op een muurtje, vensterbank, stoeprand, bankje. Niet op het terras.

Ginny Twijfelvuur
26-08-2014 om 12:08
Wat een gedoe....
Ik denk dat ze baalde omdat ze Barvaux haar broodje nu helemaal voor niets had ingepakt. Barvaux kreeg nu en een zakje van de zaak en een plekje van de zaak. En dat is blijkbaar bij sommige eetgelegenheden erg veel gevraagd.

wil40
26-08-2014 om 13:08
En je mag op het terras natuurlijk niet met je handjes eten, dat hoort met gereedscap. Niet kluiven tussen een servetje en niet effe gauwgauw. Inpakken en meenemen, wegwezen dus. Haha, ik heb een gezellige lunchpauze intussen.

bibi63
26-08-2014 om 14:08
LiesK
Apart verhaal. Sinds wanneer móet je wijn ofwel alcohol drinken? Nog nooit meegemaakt. Ook niet in luxe restaurants. Overigens snap ik dat een restaurant veel verdiend aan een fles wijn, maar het is me nog nooit opgedrongen, of zelf naar doorgevraagd. Mijn man drinkt bier of fris. Ik soms wijn, maar dan altijd een glaasje huiswijn, nooit een duren fles.
Bibi

LiesK.
26-08-2014 om 14:08
bibi
Die ober vond het vreemd dat er geen wijn, bier, desnoods frisdrank werd besteld. Dat restaurant was trouwens eens maar nooit weer, de kwaliteit was prima maar de manier van verkopen stond mij noet echt aan. Ook bij het kiezen van gerechten probeerde de ober alsnog iets duurders te slijten. Ik koos een klein voorafje van vis en dan had de ober nog een suggestie van de weekspecialiteiten met ongeveer dezelfde ingrediënten maar wel 4 euro duurder.

Barvaux
26-08-2014 om 15:08
nou nou wil
Gezemel?
Mag een mens zich niet bedenken? We kwamen buiten en nergens was een muurtje of stoepje of wat dan ook en toen zagen we dat er nog een terrasdeeltje was (hadden we eerder niet opgemerkt) waar nog ruimte is.
Maar goed, het is blijkbaar gezemel... overigens denk ik dat het duurder voor ze was geweest als we wel opeten hadden gezegd want dan hadden ze twee borden en bestek moeten afruimen en schoonmaken.

Barvaux
26-08-2014 om 15:08
Lies
Het ging dus niet om het verplicht nuttigen van alcohol maar om alleen water! Ik heb nog nooit meegemaakt dat alcohol verplicht zou zijn, ik drink geen alcohol en daarin ben ik niet de enige en er zijn ook mensen die moeten rijden.

Jaina
26-08-2014 om 16:08
Vreemd
Water is een uistekend alternatief voor wijn bij het eten. Fris en sap hebben vaak een overheersende smaak en veel mensen vinden dat niet lekker bij het eten.
Hier in Frankrijk is het in kleinere bistrots heel normaal om gewoon kraanwater te bestellen en geen ander drinken. Zeker tijdens de lunch. Je kan ook om mineraal water vragen uiteraard en daar betaal je dan wel voor maar kraanwater is gewoon gratis. In elk geval heb ik nooit meegemaakt dat het problemen oplevert.
In de VS krijg je vaak ongevraagd gratis (ijs)water bij het eten en wordt er ook niet moeilijk gedaan als je niks anders bestelt (dat zal allicht in de duurdere restaurants anders zijn)
Beetje klantvriendelijkheid zou in het geval van LiesK en van Barvaux wel prettig zijn. Zelfs al is het niet de bedoeling dat je het broodje opeet op het terrasje is het bijzonder onklantvriendelijk om daar wat van te zeggen. En ook niet erg slim want dan gaat Barvaux de volgende keer wel ergens anders heen.

Barvaux
26-08-2014 om 16:08
haha jaina
In dit geval weet ik al dat ik nooit meer terugga want het was 15 km fietsen en we waren daar met een doel
Ik was gewoon verbaasd eigenlijk, ook door haar: "U zei net tegen mij dat u het mee wilde nemen?", ik had er nooit aan gedacht dat het zulke grote gevolgen zou hebben en schrok erg van haar reactie, net of ik betrapt werd terwijl ik winkeldiefstal pleegde. Erg aardig vond ik daarom de reactie van Wil ook niet.

wil40
26-08-2014 om 21:08
Allerlei bochten.
We kwamen buiten en zagen niets om even te gaan zitten, je was verbaasd door haar reactie, buiten eten zou duurder zijn door bord en bestek. Er komen allerlei redenen waarom je besloot met een papieren zak een pizzabroodje op een terras te gaan zitten eten. Ik vind het inderdaad gezemel, misschien omdat ik het zelf niet zou verzinnen. Nogmaals, op een terras eet ik van een bord, met mes en vork, niet uit een papieren zak. En nu ben ik er wel klaar mee, vriendelijk of niet.

gonniegans
26-08-2014 om 22:08
Barvaux
Zeker weten dat er geen andere prijzen werden gehanteerd? Bij de Delifrance (voorbeeld) doen ze dat nl wel, dan krijg je ook wel een bordje met garnituur erbij maar ze rekenen andere prijzen dan voor 'afhaalbroodjes'. Overigens zie je het in zuid Europa veel vaker: een croissantje aan de bar is een stuk goedkoper dan op het terras.

blub
27-08-2014 om 09:08
clienten
Ik ga ook weleens met clienten en het is nooit in me opgekomen om dan niets te bestellen. Meestal betaal ik dat ook wel zelf maar dat is natuurlijk onnodig. Maar goed, wij gaan niet zo heel vaak, kan personeelstechnisch niet. Hoewel veel clienten ook op ons aangewezen zijn om eruit te kunnen.

wil40
27-08-2014 om 12:08
kosten terras
Inderdaad, helemaal niet raar dat de kosten voor een broodje op een terras hoger liggen dan afhaal. Tenslotte betaald de uitbater enorme kosten voor iedere vierkante meter terras, zijn luifel en zelfs voor het reclamebord. Allemaal kosten die jaarlijks aan de gemeente worden betaald, staan los van de huur/hypotheek.

LiesK.
27-08-2014 om 12:08
vol terras of niet
In deze crisistijd zou het de uitbater van een terras sieren als hij niet zo moeilijk deed. Een vol terras trekt meer klanten aan dan een leeg terras. Deze mevrouw waar Barveaux mee te maken had had ook kunnen zeggen: Eet lekker je broodje op maar maak plaats als er meer klanten komen.
Ik ga ieder jaar in twee schoolvakanties met mijn vriendin en haar kinderen een dagje uit. Museum, stadswandeling, ijsje bij de McD. We hebben wel voor allemaal een picknick in de tas, omdat twee van de meegaande kinderen een glutenvrij dieet volgen. Ik vind het dan niet me Er r dan normaal dat de kinderen met normale voeding ook niet in de horeca iets te eten krijgen. Bij sommige musea mag je alleen in het restaurant gedeelte eten maar geen zelf meegebrachte boterhammen. Bij goed weer doen we de picknick ook wel buiten maar er zijn musea in Nederland die daar zelfs niet aan meewerken (dat je even buiten mag eten en dan op hetzelfde kaartje weer terug naar binnen). We hebben het al een keer gepresteerd om bij de kassa te besluiten toch niet naar binnen te gaan. 2 volwassene en 5 kinderen die rechtsomkeert maakten, jammer voor het museum maar we gingen niet 2 keer een kaartje kopen. Gelukkig waren we in een stad waar meer musea waren dus 3 deuren verder wel succes.

wil40
27-08-2014 om 15:08
Het gaat om een horecagelegenheid.
Volgens mij ging de discussie om een horecagelegenheid met terras, de rekeningen worden uit de omzet betaald van de consumpties. Ik mis de link met een museum, die het moet hebben van de entree. In een museum, winkel, bus, bibliotheek enz. mag je niet eten of drinken. Wat glutenvrij eten er mee te maken heeft begrijp ik ook niet. Een suikerpatient moet op gezette tijden eten maar met een ander dieet kan je gewoon eerder of later eten toch? Mijn zoon lust geen priklimonade, daarom drinkt hij zijn soms meegebrachte drinken op een moment dat dit kan. Hij is geen baby die gaat huilen van honger en dorst. Maar goed, we verschillen van mening, ook niet erg.

LiesK.
27-08-2014 om 17:08
Ooit het rijksmuseum Amsterdam proberen te doen voor of na de lunch? In diverse musea heb je dan horeca (uitbesteed aan een cateringbedrijf) waar je gebruik van moet maken en eigen eten meenemen is niet toegestaan. Even naar buiten om te eten kan ook niet overal. In de tijd waarin wij nu leven levert dat dus voor niemand iets positiefs op. Niet voor de catering, niet voor het museum en niet voor onze groep.
Rijksmuseum was trouwens niet het museum met de strenge regels.

Barvaux
27-08-2014 om 17:08
Wil, dan nog eens
Ik heb juist helemaal niet gezegd dat de prijzen verschilden! Ik kom binnen, zie broodjes liggen met prijsjes erbij, ik maak een keuze, ze vraagt of het warm moet, ik zeg ja en vervolgens vraagt ze of ik het wil meenemen of buiten wil opeten.
Maar fijn hoor, dat ik jouw lunchpauze zo vrolijk heb gemaakt! Ik zal voortaan altijd aan je denken als ik ergens een broodje bestel.

wil40
27-08-2014 om 23:08
Barvaux...
Gonniegans stelt je een vraag over de prijs van de broodjes binnen afhaal/buiten op terras. Daar reageer ik op. Je slaat reacties van anderen over.

wil40
27-08-2014 om 23:08
lieske
Geen dieet, geen vaste onbijt/lunch/diner tijden tijdens een dag uit. Ik red me ook met een brunch en/of high tea en diner ' s avonds laat. Ook een patatje gaat er na afloop van de schilderijen wel in. Dus ik hoef niet naar buiten voor een boterham op een vastgelegde lunchtijd. Ik pas de eettijden dus aan aan de situatie, no problem. Voor suikerpatienten en baby's is dit anders. Ik begrijp niet helemaal wat je bedoeld met de tijd waarin wij nu leven. Bedoel je de crisis? Het ging toch over een glutenvrije boterham, die de horeca niet kon bieden? Dat was toch het probleem?
Dat je niet zomaar tussendoor naar buiten kan om te eten met je vriendin en kinderen? Of spelen de kosten van de horeca ook mee?
Ik zou het persoonlijk gewoon vragen in het museum.We zijn met 6 personen, 2 kinderen volgen een speciaal dieet. Is het goed als we hier gaan zitten en alleen zij hun meegebrachte broodje opeten? Van een goede restauranthouder zou je zelfs 2 bordjes, bestek en servetjes krijgen, extra. Nog 4 mensen over die wel eten bestellen en voor 6 pers. iets te drinken. Dan help je de horeca uit de crisis:-)

LiesK.
28-08-2014 om 07:08
Wil je reageert erg vanuit een volwassen perspectief. Jij red je wel als je ergens niet mag eten (ik ook). Kinderen in de basisachoolleeftijd roepen om 12.00 uur dat ze "honger" hebben.
Volgens jou volwassen idee ga ik dan dus met de kinderen naar de horeca van een museum en bestel iets voor de personen zonder dieet en de kinderen met dieet eten hun eigen brood op.
Er ooit wel eens bij stil gestaan hoe die kinderen dat vinden? Altijd het buitenbeentje zijn,
Je broertje en vriendinnetjes krijgen luxe broodjes of zelfs patat en jij zit aan dezelfde kleffe hap als thuis?
Met deze tijd bedoelde ik inderdaad de crisistijd. In mijn verhaal stoot de een de ander brood uit de mond door de rigide houding. "De cateraar" wil niet toestaan dat mensen hun zelf meegebrachte lunch eten, de klant kiest ervoor om dan maar niet naar het museum te gaan.

wil40
28-08-2014 om 09:08
LiesK
Naar mijn idee blijf jij nu erg hangen in het aanpassingsgehalte van een kind met een dieet. Zo blijven we nog heen en weer berichten en zien we beide het horecaprobleem uit een ander gezichtspunt. Ik denk in oplossingen. Mijn zoon roept om 1200 uur niet dat hij honger heeft. Dat heb ik al voorzien door hem iets te eten te geven voor ik naar binnen ga. Ga ik met meerdere eten dan krijgt hij geen kleffe hap. Ook met verjaardagen, schoolreisjes, bij de overblijf, kerstdiners, paasontbijt, traktaties is mijn glutenkind een uitzondering. Aan mij om smakelijke alternatieven te bedenken. Waarschijnlijk denk je nu: je hebt geen idee wat een glutenvrijdieet inhoud, dat is heel lastig. Dat klopt, zijn moeder weet dat uitstekend neem ik aan en zorgt voor een topdag uit naar het museum. Niks geen opvallende uitzondering. Als hij met mij mee gaat krijg ik de dieetvoorschriften en regel een prima hap voor iedereen. Hoe lastig dan ook. Eventueel bel ik van te voren naar het restaurant voor overleg, niet bij de entree waar het kind bij is.Een glutenvrije pannekoek is prima haalbaar toch?

Astrid
28-08-2014 om 09:08
LiesK
Zoals kinderen op basisschoolleeftijd honger krijgen, hebben ze toch ook niet echt de leeftijd om uren en uren in een museum rond te lopen? Als je nu bv eerst buiten waar het mag zou lunchen en dan om 12 uur het museum in?
Dan is het ook niet nodig om nog eens op hetzelfde kaartje naar binnen te mogen, iets dat ik overigens alleen nog maar in discotheken ben tegengekomen...dan kreeg je een stempel op je hand.
Ik zit me af te vragen, je schrijft dat je een picknick meeneemt omdat het voor de kinderen met het glutenvrij dieet anders niet leuk is dat zij hun eigen eten moeten eten en een ander meer keuze heeft.
Is het niet mogelijk om eens van te voren in de buurt van een museum te informeren naar een restaurant dat glutenvrij serveert en daar dan met zn allen te gaan eten? Het punt is namelijk ook een beetje dat je de schuld bij de ander legt, terwijl het probleem (met respect) bij jullie zit. (jonge kinderen en glutenvrij moeten eten) Dat heb ik eerder gehoord en daarom dacht ik dat het misschien handiger is als je de controle in eigen handen neemt en zo allemaal evenveel plezier aan een dag weg beleefd.

LiesK.
28-08-2014 om 09:08
laat maar
Wil ik geloof dat je geen idee hebt wat glutenvrij inhoud. Een glutenvrije pannenkoek in een restaurant waar dat niet standaard op de kaart staat, het idee alleen al bezorgt mij een hikkende lachbui.
Zelfs een glutenvrije kop thee is in een horeca gelegenheid al moeilijk. Een kopje gepakt met de hand waarmee net de tosti van de vorige klant op een schoteltje is gelegd maakt het kopje al niet meer absoluut glutenvrij.
Mijn glutenvrije kind is een uitzondering en het is aan mij om daar oplossingen in te bedenken inderdaad en in de thuissituatie gaat dat goed. Zomaar gebruik maken van horeca gaat, zelfs met vooraf telefonisch overleg, nog te vaak fout om het risico te nemen.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.