

Huis, Tuin en Keuken
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Yvan
18-03-2018 om 20:03
Zijn er hier nog mensen ...?
Het is weekend, ik heb gewerkt, vrijdag 12h, zaterdag 12h, er was geen tijd om boodschappen te doen of deftige maaltijden te bereiden.
En ik wil wat plaats maken in mijn berghok.
Mijn maaltijd van vandaag:
"Vol-au-vent", bereid met kippenblokjes in bouillon, ingemaakt van eigen slacht in 2011.
Gefrituurde krielaardappeltjes van krielaardappeltjes van eigen teelt, ingemaakt in 2012, gebakken in mijn Nova-fretketel, > 35 jaar oud.
Met sjallot gestoofde sperziebonen van eigen teelt, ingemaakt in 2012.
Dessert: bolletje roomijs (gekocht) met een halve Doyennepeer, ingemaakt in witte wijn, 2002.
Zijn er hier nog mensen die zich bezighouden met dat soort ouderwetserigheid?

Kaaskopje
20-03-2018 om 20:03
Yvan
Zelf kweken van kruiden lijkt mij ook wel leuk, maar ik vraag me af (ja gewoon onwetendheid en onervarenheid) of ik het zo goed en dus smaakvol gedroogd krijg met mijn huis tuin en keuken voedseldrogertje, of 'aan de lucht', als hoe ik het uit de winkel haal. Ik zal er eens wat meer over gaan lezen.
Korianderzaad heeft inderdaad een sterke geur. Zou je het ook vies vinden als je koriander snel mengt met een theelepel kaneel, wat ook een overheersende geur heeft?

Tango
20-03-2018 om 21:03
Vlees
Yvan, ik eet vegetarisch, dus aan steaks geef ik geen geld uit. Nu eet de rest van het gezin wel vlees, maar dat gaat eigenlijk altijd op dus hoeft niet de vriezer in.
En verder heb ik alleen maar een klein vriesvakje boven de koelkast, vandaar dat ik bij voorkeur zo min mogelijk invries. Het ding is zo vol. Verder staan er vaak wat pakken diepvriesspinazie, boontjes en zakken aardappelproducten in. En het probleem is ook nog dat ik vaak vergeet wat er in ligt en dat het dan dus niet opgegeten wordt en er veel langer dan 3 maanden in ligt. Er liggen ook nog ijsjes van afgelopen zomer e.d. en hele oude vissticks. Vandaar dus mijn streven het toch binnen ongeveer 2 weken te eten. Niet omdat ik bang ben dat het anders niet meer goed is, maar omdat het anders vergeten wordt en alsnog weg kan na maanden.

Triva
21-03-2018 om 09:03
ben ik nu de enige die bij het lezen van dit topic
zich tekens afvraagt of de ts wil weten of hier alleen maar dieren meeschrijven? :)

Zeetakje
21-03-2018 om 09:03
Haha, Triva.
Als ik de titel lees, krijg ik steeds de neiging om te roepen: " Ja, hier! Ik ben er!

Paddington
21-03-2018 om 10:03
Ik ben ook van het ouderwetse
Ik maak in het weekend altijd een soep in een grote pan. Deze wordt in porties ingevroren en dan gaat er elke dag een bak mee voor lunch.
Pakjes gebruik ik nooit. Ze zijn wel in huis voor als iemand anders dan ik kookt. Ik maak veel kruidenmixen zelf en heb daarnaast ook verse kruiden staan. Ik heb geen moestuin, dus wecken levert voor mij niet veel op. Wel koop ik zoveel mogelijk de groente in het seizoen, tenminste als het ingevroren kan worden. Zo heb ik altijd behoorlijk wat groente kant en klaar gesneden in de vriezer liggen. Ik bezit behoorlijk wat vriezer ruimte zodat het ook prima kan.
Wij eten ongeveer de helft van onze maaltijden vegetarisch. Het vlees dat wij eten komt van mooie diervriendelijker initiatieven via internet.

Kirsten
21-03-2018 om 10:03
ot: titel
'Nee, alleen maar bots', denk ik bij het lezen van de titel van dit topic.

rode krullenbol
21-03-2018 om 10:03
Nog een mogelijkheid (OT)
Wie zijn gedachten de vrije loop laat, zou ook kunnen denken aan de denkbeeldige tegenhanger van mensen: onmensen. Zo bezien zou je de titel van de openingspost kunnen opvatten als een indirecte oproep tot medemenselijkheid.

Tango
21-03-2018 om 13:03
Ja, ik ook
Nog steeds denk ik als ik de titel zie dat hij geschreven is midden in de nacht met de vraag of er nog iemand aanwezig is.

Kirsten
21-03-2018 om 15:03
Tijdstip
Als je het forum via 'recente inhoud' benadert, zie je het tijdstip pas als je een topic aanklikt. En dus pas nadat je je hebt afgevraagd of het midden in de nacht is geschreven.

Yvan
21-03-2018 om 15:03
Die vriesvakjes in koelkasten zijn ook niet bedoeld
om dingen in te vriezen. Die dienen enkel om ingevroren waar even te bewaren. Een week, enkele weken.
Qua uiteindelijk resultaat is de inwendige temperatuur van de diepvriezer van belang, maar vooral het invriestraject: de tijd die de diepvriezer nodig heeft om de inhoud een eind onder de 0° te brengen. Als dat niet snel genoeg gaat, worden er in de waar grote ijskristallen gevormd, die de cellen perforeren. Bij ontdooien vloeit de celinhoud weg, de waar ligt in een vochtbad en droogt bij bereiding verder uit. Een flink deel van de smaakcomponenten zitten in de waterige fractie en zijn dus verloren, een malse biefstuk wordt een taaie, smakeloze schoenzool.
Voor wie echt veel invriest is een tweedehands diepvriezer, zoals die gebruikt worden in laboratoria en bloedbanken een aanrader. Die vriezen een volledige inhoud in binnen enkele uren en ze halen moeiteloos -80°. Nadeel: ook tweedehands niet goedkoop, lomp, zwaar, groot en ze vreten energie.
Met wat geluk tweedehands wel te vinden voor een € 1 000, nieuw vanaf een € 6 000 - 7 000.
Soms wel zo goed als gratis te vinden als "oud ijzer". De mijne is er zo eentje.

Niki73
21-03-2018 om 15:03
Mijn vriezer gaat in superfrost tot -30 en dat vind ik al indrukwekkend! Maar bedankt voor de uitleg, snel invriezen heeft dus grote voordelen.

Yvan
21-03-2018 om 16:03
Kirsten
hou het onder ons: soms ben ik erg traag van begrip... Ik dacht dat u het had over de legendarische NL groep, "Bots", die van:
https://www.youtube.com/watch?v=le6uFnLwqYU&gl=BE
Zeetakje
21-03-2018 om 16:03
Ja, Bots (volledig ot)
Jeugdsentiment. Gingen we op vakantie naar de Loosdrechtse plassen. Roeide ik daar met een nichtje, heel hard dit liedje zingend, alle plassen rond in een rubberbootje.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.