

Huis, Tuin en Keuken
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

MerelR
19-09-2017 om 21:09
Welke boter of olie gebruiken jullie?
Ik gebruik altijd vloeibare bakboter, olijfolie of zonnebloemolie. Nu hoorde ik onlangs dat zonnebloemolie ongezond is, en ook dat men steeds meer in kokosolie bakt. Op internet heb ik al het een en ander gelezen, maar ik ben nu benieuwd waar iedereen zoals in bakt.

Sinilind
20-09-2017 om 22:09
Hangt er van af
Olijfolie of roomboter. Ik gebruik er niet veel van maar wel van goede kwaliteit. Ik vind het lekkerder smaken,
Sini

Jackie
20-09-2017 om 23:09
Hier
Zonnebloemolie of roomboter. Soms olijfolie, bij Italiaans bijvoorbeeld.

bieb63
21-09-2017 om 19:09
Noor
Ga eens op zoek naar info (en probeer) rijstolie. Ik vind het i.i.g. wbt bereiding (neutrale smaak / hoog rookpunt) ideaal.

Yvan
23-09-2017 om 09:09
@ Noor, #24
Roomboter noemen jullie dat zeker? Dat wit spul gemaakt van melk/room?

Yvan
23-09-2017 om 09:09
@ Noor, #26
Rundervet is wat de naam al suggereert: afgesmolten vet van runderen. Het is, naast aardappelen, de basis voor bereidingen als frieten.
In NL is het product allicht onbekend. In B heet het "Ossewit/Blanc de boeuf".
Belgische frietenkenners beschouwen bakken in plantaardige olie als ongewenste nieuwlichterij.

Yvan
23-09-2017 om 09:09
@ 40er, #25
"Voor oosterse bereidingen dan?
Of Europese?
Of bakken?"
"Europese/bakken": boter, olijfolie en wat de receptuur vraagt.
Europa is iets groter, zoals u weet en er is een erg grote spreiding in smaken, voorkeuren en culinaire tradities binnen dat gebied.
Oosterse bereidingen: wat de receptuur vraagt. Voor zover ik dat kan beoordelen is die keuken hier wat minder populair. Dat heeft allicht te maken met het feit dat wij niet die koloniale traditie hebben die jullie hebben.

Kaaskopje
03-10-2017 om 16:10
Yvan
Sinds de jaren, wat zal het zijn?, '60 zijn in Nederland Chinezen komen wonen, zonder koloniaal lijntje naar het verleden. Ik weet nog dat er Chinezen in de straat pinda's ventten en wij heel incorrect grapjes maakten over hun uitspraak. De tijd brak aan dat je naar de Chinees ging voor nasi of bami. Het was niet ongewoon dat men met een eigen pan naar de afhaaltoonbank van het restaurant ging voor een x-aantal porties nasi. Dus los van Indonesië zouden we via de Chinezen ook contact hebben gekregen met 'een' Oosterse keuken. Sindsdien is dat alleen maar verder uitgebreid. De Indiase keuken bijvoorbeeld.
Wat betreft Belgisch koloniale tradities, maakte België in het verleden wel deel uit van de Lage Landen, oftewel het Koninkrijk der Nederlanden en speelden Belgen een grote rol in 'onze' kolonies. Dat men in België minder met de Oosterse keuken heeft, heeft ongetwijfeld wel te maken met dat in de vorige eeuw tgv van het 'slotstuk' van ons tot 1830 toch gezamenlijke koloniale verleden veel mensen uit Indonesië in Nederland zijn komen wonen (veelal niet bepaald voor de gezelligheid) en hun eetgewoontes hebben meegenomen.
Zijn er wel Afrikaanse invloeden in de Belgische keuken terug te vinden?
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.