Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Evelien

Evelien

07-02-2014 om 13:02

Welk eten mee op wintersport?


Dalarna

Dalarna

08-03-2014 om 13:03

Kaaskopje

Je moet het denk ik bij veel mensen gewoon als een sport zien die ze in Nederland alleen maar in een hal kunnen uitoefenen. Als mijn broer daar heen gaat gaat hij om te skiën. Hij wil dus ook zo veel mogelijk skiën omdat hij dat maar 1x per jaar kan. Hij kan ook in de zomer op vakantie gaan en dat doet hij ook en dan ziet hij meer van een land. Dat wat van het land zien is voor hem gewoon geen prioriteit op dat moment en eigenlijk gewoon totaal niet van belang. Natuurlijk zijn er ook wintersporters die dat anders doen, je kunt er genoeg van lezen in dit draadje, mensen die niet de hele dag willen skiën, die ook lekker willen eten, naar dat dorpje en die winkel willen maar soms zit je gewoon echt een beetje vast op een berg en kost het in de winter gewoon heel veel tijd om iets van de omgeving te zien rondom die berg. Ik ben geen wintersporter en als ik ooit eens in de winter per ongeluk daar kom zou ik ook andere dingen doen gewoon omdat ik anders ben dan mijn broer maar ik kan mij heel goed voorstellen hoe dat voor hem is.

Ik denk dat hij in de zomer ook het liefst de omgeving gaat verkennen op zijn mountainbike maar dan houdt hij rekening met zijn vrouw die gewoon helemaal niet sportief is. Met wintersport gaat hij ook met vrienden, vroeger ging mijn schoonzus wel mee maar daar kiezen ze ook niet meer voor. Als zij mee zou gaan zou het veel duurder worden en zou zij dus die boodschapjes doen en gaan koken en wandelen maar dat schept een ander probleem: zij heeft geen rijbewijs dus ver komt zij niet en dat was denk ik ook een reden dat zij niet meer mee gaat.

Tihama

Tihama

08-03-2014 om 19:03

Skiblessures

Als je het omrekent per gesport uur dan heb je een lagere kans op een blessure bij het skieen dan bij een andere sport

Maar ja, het zit allemaal samengepropt in 1 week, daardoor komen al die blessures in ongeveer 2 weken aan het licht. En dan lijkt het veel erger.

Nu heb ik helemaal niets met paardrijden. Dus ik vind de risico's die bij paardrijden horen (dat is écht veel) allemaal veel te veel.
Daarentegen vind ik de risico's van motorrijden en skieen (dat doe ik allebei zelf wel) veel acceptabeler.

Alles is in the eye of the beholder,

Het grappige is trouwens dat ik deze week dus fietstaxi ben voor mijn dochter, Naar school, naar theater, naar ortho etc. Alleen maandag heb ik op die manier al 20 km gefietst met 60 kg op de bagagedrager. Dat leverde me trouwens pijn in de knieen op, die ik niet had bij het skieen. Misschien heb ik nu wel een fietsblessure;-)

Kaaskopje

Kaaskopje

08-03-2014 om 21:03

Dalarna

Daar zit ook wel iets in:-) Ik ga gewoon te weinig op vakantie in het buitenland vrees ik. Die sporadische keer dát het er van komt moet ik meteen alles eruit halen:-)

Annet

Annet

08-03-2014 om 21:03

Goede beschrijving Dalarna

Een week op wintersport betekent een week sporten. Dat is je doel.
Gelukkig voelt het wel als vakantie.
Voor mij is het de enige soort vakantie waar je direct de eerste dag helemaal leeg in je hoofd bent. Nou ja, direct als je op de berg staat. Alle anderen dingen in je hoofd verdwijnen.
Als ik op zomervakantie ga, dan kost het meerdere dagen voordat ik helemaal los ben van werk, familie, etc. Gelukkig duurt die vakantie langer en kan ik veel interessante dingen bekijken.

Dalarna

Dat snap ik Dalarna en begrijp ik ook heel goed (heb zelf ook veel geskied). Maar het ging om het begin van dit draadje, dat mensen wordt geadviseerd om lekker te genieten van opgepimpte diepvriesprak van thuis, allerlei gerechten aangevuld met rookworst of ingeblikt vlees (smac enzo brrr..).

Dan denk ik, sjees je gaat op vakantie, gun jezelf iets lekkers en vooral: geniet!! Maar ik vrees dat deze mensen (sorry, mag geen dit soort mensen meer zeggen) thuis ook eten 'als het maar makkelijk is' ervaart. En daar ben ik waarschijnlijk een te grote lekkerbek voor om dat te kunnen begrijpen. Het is gewoon niet mijn manier van vakantie vieren, maar gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde.

En dan heb ik het zeker niet over uitgebreid kokkerellen en culinaire hoogstandjes, maar je kan toch wel iets beters verzinnen dan hetgeen genoemd werd in het begin van dit draadje...

Dalarna

Dalarna

09-03-2014 om 10:03

gonnie

Een draadje evolueert ook hé? Ik reageerde nu op Kaaskopje die vindt dat je wat van het land moet zien als je daar komt maar ja dat gaat gewoon niet voor iedereen op. Ik vind water maar saai, kan me niets voorstellen bij zeezeilen maar ik ga dan niet tegen zo'n zeiler zeggen dat hij maar in de rivieren moet blijven omdat mij dat leuker lijkt. Zo bedoelde ik mijn reactie.

Ik heb niets met smac maar ik kan wel genieten van een hapje nasi uit de diepvries als lunch dus ik zou niet weten waarom ik daar niet van kan genieten als ik na een dag skiën gewoon moe ben, wil douchen en eten! Maar goed die eetdiscussie hadden we al gehad dacht ik zo.

Annie

Annie

17-01-2016 om 19:01

Ik schop dit draadje even omhoog...

Het is tenslotte bijna weer wintersporttijd. Jammer om te zien dat er een clash ontstaat waarin wintersporters zich denken te moeten gaan bemoeien over waar en wanneer je welke boodschappen doet tijdens de wintersport.

Wij nemen ook bijna altijd alles uit NL mee. Voor het gemak en geen gezeur. Bovendien eten we graag gezond en boven op de berg is dat toch wel lastig. Zoon en ik eten lactosevrij. Ooit zaten we in een autovrij dorpje, supermarkt was maar 850 meter lopen. Dat is geen pretje met al dat geglibber. En het enige wat ik daar aan groente kon vinden waren verschrompelde courgettes en aardbeien (vreemde combi).

Ontbijtspullen voor de eerste dag nemen we mee, dan is het net zo makkelijk om alles maar mee te nemen. Kinderen kiezen allemaal 1 soort zoet beleg (normaal zijn we daar niet zo van), geitenkaas en jus d'orange/thee. Broodjes worden bij het appartement gebracht. Vleeswaren nemen we bevroren mee. Samen met vlees gaat dat in een aluminiumtas mee. Dat blijft goed bevroren totdat we over zijn.

Iedereen kiest een gerecht. Meestal ziet ons lijstje er zo uit:
wraps, mais, kidneybeans, tomaat, 1-2 paprika's - salsa - zakje kruiden - gehakt/kipfilet
pasta, bolognesesaus (kk), gehakt, ui, 2 paprika's, champies
tagliatelle, gerookte zalm, kookroom/boursin, courgette, cherrytomaatjes
rijst - curry madras kruiden - kipfilet - blik kikkererwten - 2 blik tomatenstukjes - 2 winterwortels - blik kokosmelk - naanbrood
erwtensoep (thuisgemaakt, halfbevroren meenemen)
(gerecht 1 en 2 eten we soms 2 x, soms gaan we 's avonds nog een keer uit eten, etc).
Als ik tijd heb maak ik de dag van te voren een lasagne met homemade tomatensaus - spinazie - mozzarella. Ik heb een metalen bakvorm met deksel. Ideaal.)

De houdbare boodschappen passen royaal in een boodschappentas. De diepvriesspullen in een kleine aluminiumtas. Daarnaast nemen we nog 1 boodschappentas mee met groente, fruit en snaaierij (nootjes, olijfjes, pringles, m-m's. Fris, paar biertjes en een flesje wijn proppen we her en der tussen. Omdat we dat normaal niet doen, hoort dat er wel bij. In de auto voor onderweg heb ik in een kleine boodschappentas (jute AH) veel broodjes, fruit, tomaatjes, broodjes etc. voor onderweg. Hier blijft vaak ook nog wel wat van over.

Voor de rest nemen we weinig mee. Een grote tas met wintersportkleding (broeken, thermoondergoed, sokken, trui) en een boodschappentas met ondergoed, pyjama en een joggingbroek en extra t-shirts pp. Kleine boodschappentas met spelletjes.

Even los vsn het geld......

Wij skiën meestal in Zwitserland , en wonen dan een week bovenop een berg. Zonder auto, en met 2 restaurantjes een intersport en een mini supermarktje als enige gelegenheden om geld te verbrassen. Als we aankomen wordt alle bagage voor een paar franken met de sneeuwscooter bij het huis gebracht, en alles wat we later bij de supermarkt scoren moet eerst mee de stoeltjeslift in en dan skiënd naar het huis. Goede reden om alles wat maar enigszins houdbaar is van te voren mee te slepen en bij het huisje te laten droppen. Even los van het feit dat bijna 6 Zwitserse franken voor een zak paprika chips best prijzig is ( euro en dan 10 % eraf..) net als 10 franken voor een pondje gehakt. Maar dat even los van de logistieke voordelen van meeslepen....

Ingrid

Tijgeroog

Tijgeroog

17-01-2016 om 21:01

Ingrid

Dat klinkt wel als een mooi plekje. Durf je te verklappen waar het is?

Leuk...

Grappig om te lezen hoe anderen het eten regelen op de wintersport. Wijzelf lunchen elke dag op de piste en eten dan 's avonds iets makkelijks. Soep, broodje hamburger, pannenkoeken en zo meer. En meestal gourmetten we ook een keertje. Boodschappen gaan deels mee, maar we gaan ook af en toe naar de supermarkt. Is vaak wel een klein winkeltje met een mager aanbod want we overnachten meestal in kleine dorpjes.

Dat we makkelijk doen met eten is met name omdat we echt geen zin hebben om na een hele dag skieën nog uitgebreid te gaan kokkerelen (ja wij zijn ook van die skiërs die de eerste lift naar boven pakken en de laatste lift ook nog). Die ene week per jaar ongezond eten overleven we best, de rest van het jaar letten we beter op de vitamientjes.

Ik blijf even meelezen of er nog makkelijke en lekkere gerechten voorbijkomen....

Lokatie

Het hangt ook een beetje af van het land. Oostenrijk is een stuk goedkoper maar in Zwitserland zijn de prijzen voor de boodschappen in een lokale supermarkt niet mals. (Op dag 2 altijd even groot inslaan bij de mikros.)

Ik neem wat zakjes pastamix mee van huis of van die zakjes oosterse keuken en broodbeleg; in totaal een boodschappentas vol. Ik neem niet te veel mee want de auto zit al vol met al die skispullen.

De meeste dagen eten we in het appartement, lekker makkelijk in je joggingbroek en geen hoge rekening voor de drankjes.

Oja,

Tips.? Aantal verschillende pakken wereldgerechten, (incl rijst en kruiden).

Hanne.

Hanne.

18-01-2016 om 10:01

3 volle tassen

3 volle tassen (big shoppers) met boodschappen gaan er hier wekelijks doorheen. Tel daar 3 kinderen, 2 volwassenen en alle bagage bij op en het is al snel duidelijk dat (bijna) alles mee nemen geen optie voor ons is (of we moeten een kind thuis laten).

Ik neem meestal zo min mogelijk mee. Max voor 1 dag en dat vind ik eigenlijk al te veel. Zal wel brood + beleg en iets van soep worden.

Vind het ook zo moeilijk inschatten. Heb wel eens spullen voor pannenkoeken meegenomen om tot de conclusie te komen dat er alleen 1 mini koekenpan was. Dan duurt pannenkoeken bakken heel lang! idem voor pasta en dan alleen een pan formaat eierpannetje hebben. Dan wordt het eten in 5 etappes. Kan, maar niet ideaal, dan regel ik liever iets anders.

Annie

Annie

20-01-2016 om 10:01

Hanne

Ik weet niet hoe groot jullie gezin is (hier 5). Wij nemen 1 set extra kleding pp mee plus ondergoed. Daarnaast skibroeken, thermoondergoed sokken, helmen, schoenen. Indien nodig gaat er een paar schoenen bovenin dakkoffer (weet niet of jullie die hebben).

En hier gaan er ook veel boodschappen doorheen. Maar... broodjes worden gebracht, we lunchen op de berg en we eten minder fruit dan thuis. Dus dan gaat het om ontbijtspullen, wat boodschappen en een ovenschaal. Dat past makkelijk in twee boodschappentassen (meestal 1 grote, 2 kleine waarvan 1 kleine voorin staat). En met wat geprop kan ik die wel kwijt. In dakkoffer gaat soms een tas met chocomelk, fris, etc.

Pannenkoeken in de bergen, ik begin er niet meer aan. Pan te klein, fornuis te klein, gaat te langzaam, etc.

verhuiswagen

verhuiswagen

20-01-2016 om 11:01

voor t eerst

We gaan voor t eerst met ons samengesteld gezin op ski vakantie. Vijf tieners en 2 volwassenen. Dit draadje is reuze handig! Ik dacht ook aan pannekoeken, maar inderdaad je weet niet wat voor pannen het zijn en hoe t fornuis is. Ik heb al wat blikken soep ingeslagen, alhoewel ik nooit soep uit blik eet. Maar t is handig voor een snelle warme hap zonder veel gedoe. Ik wel eens eerder geskied, en daarvan weet ik dat je daarna zo moe bent dat je niet veel zin meer hebt in koken. Lastige bij ons is dat er eentje met een melkallergie is, lactose intollerantie en een vegetarier. Nou verzin dan maar eens wat makkelijks. Ik kook thuis vaak meerdere gerechten, maar heb dan ook een heel fijn groot fornuis met meerdere ovens. En heb er thuis ook tijd voor. Eieren, dat gaat er in allerlei vormen altijd wel in. Voor de rest denk ik nog na. Elke dag op de berg wat eten lijkt me wel erg begrotelijk. Alhoewel we naar zuid-duitsland gaan, rustig niet bekend of populair ski gebied.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.