Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Evelien

Evelien

07-02-2014 om 13:02

Welk eten mee op wintersport?


Katniss

Katniss

15-02-2014 om 23:02

Ah kijk

Daar hebben we het verschil. Skik: 'Je skiet van 9 tot 5.'
Ik ben met mijn ex en zijn familie een paar keer op wintersport geweest. Best aardig hoor, maar wel een beetje irritant dat die mensen steeds om 08.45 al in de rij wilden staan voor de skilift. Op vakantie hoor je dan nog in bed te liggen Verder wilde ik graag tussen de middag een (ruim) uurtje op een terras lunchen, en tussendoor ook regelmatig even koffie. Dat is hem niet geworden. Latere jaren ging ik dus alleen 's morgens mee skiën, zodat ik me 's middags bezig kon houden met vakantie houden, boodschapjes en koken. En wie kookt hoeft niet af te wassen, dus daar had ik een groot voordeel aan.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-02-2014 om 00:02

Tja, dat zou ik ook niet doen

Ik zou niet van 9 tot 5 skiën. Ik zou helemaal niet skiën, maar dat is een ander onderwerp:-) Hoe leuk ik het misschien ook zou vinden om wel te skiën, geloof ik toch dat ik na twee dagen zou willen uitroepen dat ik weleens wat anders zou willen zien dan die ene berg. Als je met de auto bij die ene berg bent gekomen, kun je vast ook wel even verder glibberen naar een stadje in de buurt of zo. Maar misschien zie ik het allemaal te rooskleurig. Ik vind het alleen zo "hollands" om je eten van huis mee te nemen. Dan doe ik toch liever ingewikkeld op de vakantiebestemming.

Tihama

Tihama

16-02-2014 om 15:02

Nee hoor

De reden waarom ik die tips geef, is omdat ik het Evelien gun om inderdaad een vakantie van skien en relaxen te hebben.

Uit haar opmerkingen blijkt dat ze geen ervaring heeft met Franse skidorpen ('schijnt'). Nu heb ik die ervaring wel en ik deel die graag met haar. Ik vind het in het algemeen zonde als mensen alleen maar kale adviezen geven en niet een slag dieper doordenken.

Onze skidag ziet er trouwens zo uit:
8 uur: ontbijt met koffie, eitje en stokbrood
9 uur: eerste lift naar boven
17 uur: laatste liften naar boven
18 uur: terug bij het appartement, douchen en eten koken/bestellen
19 uur: eten en daarna koffie, lezen, filmpje kijken etc.
22 uur: we dommelen in slaap;-)

Het shoppen en verkennen van lieflijke dorpjes doe ik wel in zomervakanties.
Ik ben normaal gesproken voorstander van uitslapen, maar voor het skien ben je nu eenmaal gebonden aan daglicht. Dus voor 1 keer pas ik mijn ritme aan.

Katniss

Katniss

16-02-2014 om 15:02

Genoeg te doen

Zeker nooit in Courchevel geweest? Daar is ook genoeg te doen voor niet-skiërs hoor ;-)

Annet

Annet

16-02-2014 om 16:02

Bikkels zijn jullie Tihama

Wij beginnen een uur later en stoppen ongeveer 15.30-16.00 uur. Na 16.00 zijn de liften erg rustig, we zijn zeker niet de enigen met een rustiger schema.
Elke dag skiën doen we wel. Het zo'n unieke bezigheid waar wij enorm van genieten. Dagjes op stap doen we wel in andere weken.

Zelf koken doen we meestal niet. Als we wel een appartement hebben, maken we een eenvoudige maaltijd. We lunchen dan wel met warm eten op de berg. Boodschappen doen we op de heenweg (tassen op schoot) en 1x tussendoor bij een supermarkt.

Tijgeroog

Tijgeroog

16-02-2014 om 17:02

Hele dagen

Laatst schreef iemand hier op het forum dat een week skiën per jaar toch al te kort was, en daar ben ik het helemaal mee eens. Dus ook wij, notoire uitslapers, zitten om acht uur aan het ontbijt en proberen voor negen uur in de lift te zitten. Dan kunnen we nog een uurtje skiën voor de skiles van de kinderen begint. Tussendoor wat drinken als we echt niet meer verder kunnen, wel redelijk stevig lunchen en na de skiles doorskieen tot een uur of vijf, omdat de liften dan sluiten. De kinderen skiën graag zo lang mee, ook de jongste van zes.
Meestal zaten wij in hotels, maar afgelopen twee jaar in een appartement. Vorig jaar in een landal park, en daar was bijna niets in het parkwinkeltje te krijgen, en ook in het Zwitserse dorp was alleen maar een piepklein winkeltje, dus weinig keus. Maar met een stevige lunch en allemaal vermoeide mensen vonden we voor de meeste dagen een broodmaaltijd als avondeten prima, konden daarna de kinderen snel naar bed.
Dit jaar waren we met een grotere groep, waaronder twee mensen die niet skieden maar graag boodschappen deden en kookten. En een grote supermarkt in het dorp, dus alles was weer heel anders dan vorig jaar.

Tihama

Tihama

16-02-2014 om 19:02

Getimed

Normaal gesproken hou ik niet bij hoe lang ik over koken doe, maar voor vandaag was een speciale reden;-)

Het heeft me precies 1 uur gekost. Inclusief snijden van 1,5 kg champignons, 1,5 kg paprika, tomaat etc. Effectief kostte het maken van de pastasaus me nu dus 7,5 minuut per maaltijd.

Er staan nu gevulde chineesbakjes klaar om ingevroren te worden. Dat levert 8 maaltijden op. Drie daarvan tijdens de wintersport en de anderen zijn handig voor de weken erna. Funghi, carbonara en bolognese. Driemaal pasta, driemaal anders;-))

Och jee

Ik geloof niet dat ik zo vakantie zou kunnen vieren. Ik lees hier tips over eten koken met rookworsten, rijstsaus (wat dat dan mag zijn), aardappelpuree uit pakjes, ravioli uit blik en ingevroren eten uit Nederland. Gruwel. Ieder zijn ding en ik weet dat ik een echte lekkerbek ben, lekker eten hoort bij vakantie vind ik. Dat kijk je de hele dag naar uit, zeg maar. Maar jeetje, een echt lekkere maaltijd maken kost iets meer moeite en iets mee geld. Lunch op de piste met iets lekkers vanuit de streek en maak thuis iets makkelijks en smaakvols. 's Avonds iets lichter eten is ook beter voor je.

Maar goed, wellicht wil ik ook niet weten hoe deze mensen doordeweeks in Nederland eten.

En nu ben ik vast een ontzettende snob, maar ik schrik hier gewoon van. Brrrr...

Jaina

Jaina

17-02-2014 om 02:02

wintersport

Dit zal wel typisch iets voor de wintersport zijn. Je kan in Nederland tenslotte niet skiën dus de ware wintersporter zal elke seconde uit de dag willen halen en geen tijd willen verdoen met onnozelheden als boodschappen of koken. Het lijkt mij ook niks om een week lang blikvoer en rookworst te eten op vakantie (bij wijze van spreken) maar ik ben dan ook geen wintersporter. Als dat wel mijn passie was dan zou ongetwijfeld de hele vakantie daar in het teken van staan en zou ik ook geen zin hebben om daar boodschappen te doen waarschijnlijk omdat ik dan een paar uur minder op de piste zou kunnen staan.

Mijn vriendin die elk jaar met haar gezin naar de wintersport gaat gaan elk jaar naar de club med daar want daar zit alles al bij in wat eten en drinken betreft en dat is volgens haar wel goede kwaliteit (en zij is zeer kieskeurig dus het zal wel kloppen) maar daar hangt ongetwijfeld een bijbehorend prijskaartje aan.

Dalarna

Dalarna

17-02-2014 om 08:02

Precies

Je kunt dit niet vergelijken en ik weet zeker, Gonniegans, dat die mensen buiten de wintersport gewoon koken, zonder pakjes waarschijnlijk

Mijn broer die is ook alleen maar bezig in de sneeuw, zijn vrouw houdt er niet van, is wel eens meegeweest maar zij kookt dan, doet andere dingen, wandelt wat en doet boodschappen. Als zijn vrouw niet mee is en ze gaan met vrienden of vrouwen die wel graag de hele dag skiën dan wordt er zo simpel mogelijk gekookt. Je moet het dan gewoon een beetje vergelijken met een survivalkamp waar je toch ook niet uitgebreid gaat koken, dat is te gek voor woorden.

Het zijn gewoon twee verschillende manieren van vakantie vieren en er zijn mensen die gewoon wel tijd hebben om uitgebreid te koken maar die hoeven dus niet de hele dag op die latten te hangen.

Annet

Annet

17-02-2014 om 10:02

hier ook op vakantie geen pakjes en eten uit blik

Niet lekker genoeg..... zelfs niet na een dag skiën.
Zelf ingevroren eten kan heel lekker zijn, zoals goede pastasaus of stoofvlees. Zolang je er maar geen pasta vooraf doorheen gooit ;-)

Evelien

Evelien

17-02-2014 om 22:02

Precies, koken kost ski-tijd

Dat is inderdaad de belangrijkste reden.

Op wintersport wil ik veel skiën, en de rijd die over is besteden aan zwemmen, sauna, spelletjes en veel lezen, niet aan "gezellig" in een megadure supermarkt naar eten zoeken en veel tijd met koken kwijt zijn.

Dat kan dan thuis wel.

Overigens ben ik sowieso geen superkokkie, maar eet thuis, inderdaad meestal verse groente en eten, niet uit potten of pakjes.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-02-2014 om 01:02

Aan mijn dochter gevraagd

Mijn dochter heeft geskiet, dus ervaringsdeskundige:-) Zij vond het ontzettend leuk, maar ze kon zich niet voorstellen dat ze echt tot het einde van de dag op de piste zou willen blijven. Er is meer dan skiën. Zij zei: als je naar zo'n ski-oord toegaat kun je onderweg toch ook wat inslaan bij een Franse supermarkt? Halverwege de week desnoods nog een keer. Zij deelde mijn mening dat het ook gewoon grappig is om in een supermarkt in een ander land te winkelen.

Als het, los van of je de hele dag wilt skiën of niet, zo'n bezwaar is om met de auto tussendoor boodschappen te doen vanwege eventuele gladheid, dan vraag ik me af hoe je er gekomen bent en weer weg denkt te gaan.

Dalarna

Dalarna

18-02-2014 om 08:02

Kaaskopje

Het kost gewoon veel tijd en wellicht moet je je auto eerst sneeuwvrij maken of uitgraven en nogmaals: veel mensen gaan gewoon skieën en willen gewoon geen tijd vrijmaken om gezellig te gaan shoppen. Iedereen is anders toch en als je geluk hebt dat er in jouw groep of gezin iemand als jouw dochter zit dan lukt het wel maar blijkbaar zijn de mensen die in dit draadje posten gewoon allemaal fervente skiërs die elke minuut mee willen maken.

Algemeen nog een keer: vinden jullie het ook raar dat mensen die van survivallen en bergwandelingen met overnachtingen houden ook een blikje meenemen wat op een butagasvlammetje wordt verwarmd? Nee natuurlijk niet want dan is het normaal dat je geen vier gangen maaltijd meeneemt, vers fruit en nog wat delicatessen uit de omgeving. Nou zo moet je het zien, sommige mensen gaan voor het skiën en snowboarden, liggen 's avonds op tijd er in om inderdaad van het daglicht gebruik te maken en de eerste lift te nemen. Ik ben er nog nooit geweest maar ik ken genoeg mensen die zich tijdens zo'n weekje (of mijn vriendin zelfs een weekendje) zich echt geen half uur of meer bezig houden met boodschappen doen of koken als dat niet hoeft. Ze zijn gewoon moe aan het eind van de dag, willen wel wat eten (en inderdaad ze lunchen ook wel eens wat uitgebreider en nemen brood 's avonds) en gaan vroeg naar bed.

Dit is wel een bepaald soort mensen Dalarna. Ik ging vroeger met mijn vader en zusje skien (mijn moeder hield er niet van en ging niet mee) en wij gingen aan het eind van de middag ergens gezellig wat drinken, dan terug naar het pension (douchen etc) en vervolgens in het dorp uit eten. Waarschijnlijk omdat mijn vader thuis ook nooit kookte, maar dat terzijde.

Ik snap dat niet iedereen dat kan betalen of leuk vindt, maar je kan op weg naar de wintersport 1 keer verse spullen kopen en dan halverwege de week. Je moet tenslotte ook brood en melk kopen. Het lang houdbare spul (pasta, rijst) neem je van huis mee. Maar ik denk dat het soort mens dat op deze manier vakantie kan vieren dit ook zo op de camping doet. Je wilt niet weten hoeveel mensen op de camping smult van een blikje ravioli of goulash met knakworst...

Tijgeroog

Tijgeroog

18-02-2014 om 12:02

Bonnie

Ik wil je laatste opmerking graag tegenspreken. :-)
Als wij alleen met ons gezin in een appartement zitten eten we regelmatig brood 's avonds, en anders wat makkelijks. Er was in ons dorp vorig jaar ook bijna niets te krijgen, de lokale supermarkt was een stuk kleiner dan de klas van m'n dochter... Zie ergens hierboven, daar heb ik al eens omschreven hoe dat bij ons gaat. En we skiën door tot de liften dicht gaan, en daarna wil ik douchen, wat liggen, lezen en verder niets. Veel te moe. Geen behoefte om ergens iets te gaan drinken, dat kan in het appartement ook.

Maar... Als ik op zomervakantie ben hang ik urenlang rond in de supermarkten en het liefst op de markten. Lokale producten uitproberen, creatief omgaan met de beperkingen (we hebben geen elektra bij de tent, dus alleen een koelbox met koelelementen) en lekker koken. Geen pakjes, geen zakjes, gewoon omdat we er de tijd voor hebben en het leuk vinden.

Oh, dalarna, als we inde zomer de berg op wandelen om daar te overnachten hebben we wel een voorkeur voor een berghut met fatsoenlijk eten. schnitzel, kaiserschmarrn en apfelstrudel smaakt volgens mij boven op de berg nog veel lekkerder. :-)

Prima

Prima hoor, iedereen is anders en viert vakantie op zijn eigen manier. Gelukkig maar!

Ik werd alleen erg ongelukkig van de hier voorgestelde 'menusuggesties', maar ik ben dan ook een goede horecaklant op vakantie ;-)

caton

caton

18-02-2014 om 16:02

gonniegans

helemaal met je eens. Maar ik heb makkelijk praten, want wij zitten in een luxe hotel met iedere avond een heerlijk diner. Ook erg lekker.

Tijgeroog

Tijgeroog

18-02-2014 om 18:02

Hotel

Wij gingen ook altijd naar een hotel, met luxe eten, maar de kinderen trekken het niet om na het skiën nog netjes in het hotel aan tafel te zitten. Toen ze kleiner waren hadden we een babyfoon bij hun bed terwijl wij in het hotel-restaurant zaten, maar nu ze wat later naar bed gaan lukt dat niet meer. Dus maar zo... En een appartement geeft wat meer leefruimte,dat is voor de kinderen ook wel heel fijn.
Wie weet, ik zie ons over een jaar of wat wel weer in een hotel zitten.

Evelien

Evelien

19-02-2014 om 21:02

Gonniegans

Je kan beter wat voorzichtig zijn met generaliseren over "dit soort mensen".

Wij kamperen nl. nooit, en als gezegd is koken op wintersport echt anders dan tijdens een andere vakantie.

Tihama

Tihama

19-02-2014 om 22:02

Grinnik

Wat ik pas echt grappig vind, is dat sommige mensen niet eens weten dat ook veel horecagelegenheden doodleuk gebruik maken van ingevroren voedsel. France's Plat du Jour: Frozen Meals
Rising Costs for Labor and Food Have Many Chefs Turning From Fresh Ingredients to Premade Dishes

tinyurl.com/mrrsnve

Ik durf er zelfs vrij zeker van te zijn dat je juist in de restaurants op de piste minder vers aantreft. Ik ben op menukaarten zelfs zeevis tegengekomen. Ik ben bereid om veel te geloven, maar niet dat die vis die ochtend via de vismarkt in Toulon aangeleverd is om die middag op het menu te staan op 3000 meter hoogte;-)

Natuurlijk

zijn er uitzonderingen en dat is toch prima? Nogmaals, iedereen doet het op zijn manier. Het is alleen niet mijn manier van vakantievieren. Ik vind het altijd leuk om lokale dingen te proberen, zeker op de piste.

Klopt Tihama, weet er alles van. Heb 6 jaar bij zo'n bedrijf gewerkt. Vrieshuizen vol spullen voor de horeca. Wist je dat in NL de slager/visboer/supermarkt ingevroren vlees of vis als 'vers' mag verkopen? Zijn geen regels voor. In andere landen wel.

Daar ging het mij niet om hoor, maar om het feit dat mensen hun ingevroren prakkie uit Holland meenemen naar Oostenrijk. Maar goed, prima hoor ieder z'n ding. Ach, er zijn ook velen die kilo's aardappelen meesjouwen naar Zuid Frankrijk. Snap ik ook niet ;-)

Dalarna

Dalarna

20-02-2014 om 08:02

Gonniegans

Ik ken niemand die het geld heeft voor een wintersportvakantie en in de zomer gaat kamperen met een blik goulash met knakworst maar jij blijkbaar wel?

Vreemd draadje dit!

Tijgeroog

Tijgeroog

20-02-2014 om 08:02

Dalarna

Hier: wel wintersport, in de zomer wel kamperen, dan soms ook knakworsten op tafel. Alleen geen goulash.

Ik zie het verband eigenlijk niet...?

reiziger

reiziger

20-02-2014 om 09:02

Dalarna

"k ken niemand die het geld heeft voor een wintersportvakantie en in de zomer gaat kamperen met een blik goulash met knakworst maar jij blijkbaar wel?"
Ik ben ook zo iemand hoor. Maar net als Tijgeroog vraag ik mij af wat het verband is. En je zegt dat je niemand kent die dit doet. Maar weet je dan van iedereen die je kent of ze a) genoeg geld hebben voor wintersport en b) of ze wel eens blikvoer eten?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.