Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Zeetakje

Zeetakje

04-05-2018 om 11:05

Stoofperen wecken


@ #19

Eens je wat peren in flessen hebt kan je ermee aan de slag. Succes is bij dat soort dingen nooit gegarandeerd.
Ik probeer al dik een jaar een aanvaardbare, natuurlijke zuurdesem te krijgen, maar ook dat is (nog) niet gelukt hier. Soms wil de natuur gewoon niet mee .
Een vriendin van me woont in het Pajottenland, de Geuze-, Lambiek-, Kriekstreek- dus. Zij moet maar een homp deeg een nacht buiten op de vensterbank laten liggen en twee dagen later bakt ze het lekkerste zuurdesembrood dat je je kan voorstellen. Stekejaloers ben ik!
Dat terzijde.

Tine Winkel

Tine Winkel

05-05-2018 om 22:05

#Yvan 11

Maar jij weckt dus wel echt, dus als de peren in de afgesloten potten zijn, kook jij de gevulde/gesloten potten nog een poos. Ik vraag me dus af of dat echt nodig is, want dat doe je met jam ook niet, toch? Zelf zou ik dus kiezen voor (kokendheet) afvullen van de stoofperen in schone potten, afsluiten en klaar. Die stoofperen hebben natuurlijk uren opgestaan dus als dat in schone potten gaat, dan hoef je het geheel daarna niet meer te wecken.

40er

40er

06-05-2018 om 07:05

Yvan

Je zou van het starterdeeg van die vriendin ook je eigen starter kunnen maken. Als zij het ververst gaat er een deel weg, dat zou jij kunnen gebruiken voor je eigen starter.

Beetje antwoorden hier en daar

@ #7, Kaori

"en ja, in de koude oven zetten en dan mee op laten warmen is precies hetzelfde effect.. ".
Dat is dus niet waar.
Het heeft te maken met "penetratievermogen" en dus "afdodend vermogen" van warmte, in samenhang met relatieve luchtvochtigheid.
Het hele verhaal is nogal ingewikkeld, het is uitgebreid onderzocht in de microbiologie (geen ander onderwerp in dat vakgebied is beter bestudeerd...) en het komt hierop neer: vegetatieve micro-organismen èn hun sporen, worden met zekerheid vernietigd binnen de 10 minuten bij121°C in een atmosfeer met een relatieve luchtvochtigheid van 100%.
Om diezelfde vegetatieve micro-organismen èn hun sporen te vernietigen is in een "droge atmosfeer" , zoals een gewone oven, een temperatuur vereist van 200°C, gedurende tenminste een uur. Da's de reden waarom microbiologische labs een peperdure autoclaaf hebben en geen relatief goedkope oven...

@40er, #29.
Ja, makkelijk genoeg, maar in deze is voor mij de reis belangrijker dan de bestemming.

@Zeetakje, #1
Als u goedkoop weckpotten wil hebben: ik heb er nog wel een stuk of 40-50 denk ik, van die ouderwetse, inhoud ca. 1l, met beugelsluiting. Als u die wil, mag u ze hebben, anders gaan ze toch naar de glasbak of het containerpark. Ik wil ze zelfs afwassen en afleveren, ergens in Zeeland. Alles beter dan ze te "herbestemmen" als hak-bokaal vind ik. Eens zoeken of ik daar een foto van heb...
Ik heb ook nog honderden "originele" Weck-bokalen in allerlei maten, een deel niet gebruikt, maar van die wil ik toch een stukje van mijn aankoopprijs recupereren. Geen probleem, want die zijn al zo goed als weg, naar de buren.

Zeetakje

Zeetakje

07-05-2018 om 09:05

Yvan

Wat een genereus aanbod. Dank je wel daarvoor. Helaas moet ik om in Zeeland te komen een paar honderd kilometer het land doorkruizen en weer terug. Ook geen vakantieplannen die kant op.

Praat ik voor mijn beurt als ik vraag of je iemand anders op dit forum er blij mee kunt maken? De glasbak of het containerpark is wel erg zonde.

Mochten ze daar toch naartoe dreigen te gaan, laat het dan nog even weten. Dan ga ik in mijn vriendenkring rondvragen of er Zeelandgangers zijn deze zomer.

Zeetakje

Zeetakje

02-09-2018 om 12:09

Geoogst

De oogst zit er op. We hebben vrienden en familie voorzien, er al wat mee gebakken en gekookt en we hebben nu nog ruim 10 kilo stoofperen en ruim 10 kilo Elstars liggen die ik wil inmaken.

Dinsdag ga ik aan de slag. Potten heb ik inmiddels genoeg, dus dat gaat helemaal goed komen.

Iemand nog lekkere stoofpeer- of appel(moes)recepten voor de inmaak? Vooral kindvriendelijk, een beetje zoet is welkom. Met het recept van Kenfan uit #13 ga ik ook zeker een paar potten vullen.

Hoe ik t doe

Ik gebruik voor stoofpeertjes graag de speciale rode suiker. Ooit gekregen en ik gebruik daar n beetje van en vul de rest aan met gewone suiker. Dat oplossen in warm water of wat je aan de kook brengt. Een citroenschilletje erbij en een vanillestokje ( t liefst waar je t merg al uit hebt geschraapt, ik bewaar die in een oud jampotje) dan kaneel en wat nootmuskaat of Aspen Mulling spices. Maar let op, dat laatste zit al suiker bij dus je suikerhoeveelheid aanpassen. Dat is zoooo lekker! Dat kruidenvochtmengsel dus op de peren in je weckpot.

Zeetakje

Zeetakje

03-09-2018 om 19:09

Mmm...lekker

Dank je wel, Dorry. Mijn dochter houdt niet van de smaak als ik ze stoof met rode wijn, dus dit is een fijn recept.

Helaas zieken op mijn werk, dus de keukenplanning is opgeschoven naar vrijdagmiddag en zaterdag, maar dan ga ik anderhalve dag stoven, koken en bakken met appels en stoofperen. Zin in.

mijn recept

Ik stoof peren altijd met bessensap, aangelengd met water tot het juiste niveau. Kaneelstokje erin, een paar kruidnagels, en als ik het heb een sinaasappelschilletje. En een flinke schep suiker.
Een scheutje rode port erin kan geen kwaad

Groeten,

Temet

Zeetakje

Zeetakje

05-09-2018 om 10:09

Temet

Doe je er dan nog veel suiker bij? Ik ben niet zo goed met de verhoudingen denk ik. Als ik ze met bessensap maak, worden ze standaard heel zuur, terwijl ik er best veel suiker bij doe. En gebruik je dan zo'n heel flesje bessensap, of zal ik meer water en minder bessensap moeten gebruiken?

OND

OND

05-09-2018 om 20:09

Kruidnagel en kaneel zuinig doseren

Als het teveel is wordt de inmaak al snel oneetbaar.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.