Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Suze

Suze

12-05-2014 om 15:05

Schrap houdbaarheidsdatum van eten

http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/05/09/schrap-houdbaarheidsdatum-van-pasta-rijst-en-koffie.html

Goede zaak. Er wordt teveel eten weggegooid! Jammer dat wetgeving nodig is.


bibi63

bibi63

14-05-2014 om 10:05

Wat is een belachelijke betutteling Maike

Die snap ik even niet... Dat er geen houdbaarheidsdatum meer op pasta en dat soort zaken mag staan? Heeft toch niets met betutteling te maken, juist met het feit dat mensen minder onnodig weggooien. Dat lijkt mij geen verkeerd uitgangspunt. Als nu blijkt dat de data totaal niets betekenen in de zin dat het product niet meer goed is, dan kan het er beter af. Ga ik het dan eerder kopen? Nee, dat heeft er toch niets mee te maken? De afkomst of ingredienten van een product is heel iets anders.
Bibi

Dalarna

Dalarna

14-05-2014 om 13:05

fifo

Ik ben natuurlijk prima op de hoogte van fifo maar als je, zoals ik een maand of twee in de keuken van een restaurant hebt gewerkt waar, als je drie dagen niet was geweest, meteen sla tegen kwam van 2 dg over de datum omdat je collega's gewoon maar ergens de sla vandaan halen biedt dat weinig vertrouwen in een huishouden. Ik ben namelijk niet de enige die producten in de kast zet en ze er uit haalt en ik heb ook niet van elk product een rijtje staan zoals in de supermarkt. Soms komt de rijst dus op plaats X en soms op Y en geen idee welke eerder mijn kast in is gekomen.

Natuurlijk is overal een oplossing voor maar ik vind het toch gewoon prettig als ik een datum kan lezen, dat is natuurlijk ook de vereiste van het fifosysteem.

ellen

ellen

14-05-2014 om 13:05

productiedatum

Wanneer er een productiedatumverpakkingsdatum vermeld wordt, kun je aan de hand hiervan bepalen welk product het oudst is en dus het eerst gebruikt moet worden

bibi63

bibi63

14-05-2014 om 13:05

Dat is een goeie Ellen

Een productiedatum. Dan heb je in ieder geval nog enig idee hoe oud iets is en wat het eerst op moet.
Bibi

Monique D*

Monique D*

14-05-2014 om 15:05

Vraagje over houdbaar beleg na opening verpakking

Ik vraag mij het volgende af:

hoe lang kan boterhambeleg (vleeswaren, kaas, etc.) na openen van de verpakking bewaard blijven? Ik weet dat je dan niet altijd naar de houdbaarheidsdatum moet kijken..

In dat geval vertrouw ik op mijn neus en de kleur van het beleg.

bibi63

bibi63

14-05-2014 om 16:05

monique

Wbt vleeswaren: dat heeft altijd al een vrij korte houdbaarheid (als je ze vers van het mes koopt), dus die hou ik gewoon aan. Als je het verpakt koopt is het iets anders denk ik, langere houdbaarheid zolang niet geopend. Als het wel geopend is houd ik een beetje de houdbaarheid van 'vers van het mes' aan, dus een dag of 3. En dan uiteraard neus en ogen gebruiken. Kaas vind ik wat minder problematisch. Zolang het er goed uitziet (niet verdroogd, geen schimmel), dan is het wel goed.
Maar hoe dan ook, dat vind ik ook altijd wel lastig met geopende (vacuum) verpakkingen/potten/blikken zoals ook sauzen, augurken, enz enz. Wel weet ik dat ingemaakt met vet/zout/suiker de boel langer goed houdt (denk aan de vroegere ingemaakt zoute snijbonen). Maar blijft lastig. Ik gebruik ogen en neus, maar na verloop van tijd kieper ik het toch weg.
Dat vind ik overigens ook wel jammer dat zoveel dingen in hoeveelheden zijn die je niet in 1x gebruikt. Zonde.
Bibi

Kaaskopje

Kaaskopje

14-05-2014 om 20:05

Dalarna

Het leuke van rijst en pasta is nu juist dat het er helemaal niet toe doet of je de rijst in maart of augustus hebt gekocht. Je kunt gewoon blind een pak uit de kast pakken.

amk

amk

14-05-2014 om 20:05

monique

na openen een dag of 3 mits gekoeld bewaard en dan is gekoeld 4-8 graden. Dat is een stuk kouder als vele huishoudkoelkasten staan.

Dalarna

Dalarna

14-05-2014 om 20:05

Kaaskopje

Ja, dat begrijp ik allemaal wel maar, zoals ik al zei, hoe weet ik dat een pak niet jarenlang steeds toch achterin de kast belandde? Een productiedatum is daarvoor de oplossing maar dat is dan toch stiekem gewoon een houdbaarheidsdatum? Ik denk dat mensen het dan nog eerder weggooien (oei een jaar na de productiedatum....)

Kaaskopje

Kaaskopje

14-05-2014 om 23:05

Ik gaf al aan dat je

zelf ook op de pakken kunt schrijven wanneer je een pak gekocht hebt. In de winkel krijgt een pak de kans niet om echt oud te worden. Als je thuis bang bent om met overjarig spul te maken te krijgen, dan koop je niet naar behoefte. Ik doe ook wel eens niet handig. Dan vergeet ik dat ik al een pak rijst in de kast heb en koop er nog een. En het kan ook wel eens gebeuren dat we door omstandigheden meerdere aangebroken doosjes hebben. Nou ja, die gooi je een keer bij elkaar en dan is dat ook weer klaar. Ik weet niet wat jij voor kasten hebt, maar bij ons krijgt rijst, of pasta, of koffie niet de kans om járen op de achtergrond te verstoffen. Andere dingen wel, zoals een 'wereldgerecht' of een pot met kikkererwten (dat leek me ooit een geweldige aankoop:-)) Die komen maar niet aan bod en ik gooi ze maar niet weg. Daar vraag ik me wel eens van af hoe lang je dat nog kunt gebruiken. Volgens mij ook héél lang na de tht datum.

Dalarna

Dalarna

15-05-2014 om 09:05

kringetje

We draaien rond in een kringetje. Hoe weet jij nou hoe lang die pot kikkererwten er nu stond? Dat weet je dus niet. Ik pleit dus niet voor afschaffing van de THT datum maar als dat wel moet dus zeker behoud van een productiedatum en meer uitleg op de verpakking.

bibi63

bibi63

15-05-2014 om 21:05

ander punt (beetje o.t.)

Als ik bij de super vlees(waren) koop dan staat er een uiterste gebruik datum op (mits ongeopend, dat dan wel weer). Daar houd ik me dan ook maar aan, zeker bij vlees e.d. Maar als ik vlees(waar) bij de slager koop, dan heb ik geen verpakking, dus ook geen datum. Én ik weet natuurlijk ook niet hoelang dat vlees daar al ligt. Ik vraag me trouwens ook af of bij de snackbar de niet gebruikte kroketten e.d. 's nachts weer de diepvries ingaan, ook al zijn ze al eerder ingevroren.
Hoe zien jullie dat?
Bibi

bibi63

bibi63

15-05-2014 om 21:05

ander punt (beetje o.t.)

Als ik bij de super vlees(waren) koop dan staat er een uiterste gebruik datum op (mits ongeopend, dat dan wel weer). Daar houd ik me dan ook maar aan, zeker bij vlees e.d. Maar als ik vlees(waar) bij de slager koop, dan heb ik geen verpakking, dus ook geen datum. Én ik weet natuurlijk ook niet hoelang dat vlees daar al ligt. Ik vraag me trouwens ook af of bij de snackbar de niet gebruikte kroketten e.d. 's nachts weer de diepvries ingaan, ook al zijn ze al eerder ingevroren.
Hoe zien jullie dat?
Bibi

Kaaskopje

Kaaskopje

15-05-2014 om 21:05

Productiedatum

Als de productiedatum 1 januari 2014 was en de tht kwaliteit nog tot 2016 gegarandeerd wordt, heb je dik kans dat mensen bij het weglaten van de tht datum maar mét de productiedatum het product éérder weggooien, omdat een jaar ook al lang lijkt om eetwaar te bewaren. Deels uit gebrek aan kennis en deels een kwestie van 'tussen de oren'.

Dalarna

Dalarna

16-05-2014 om 08:05

Kaaskopje

Daarom wil ik dus uitleg OP de verpakking. Lijkt me sowieso gewoon beter. Er zijn niet zoveel producten die in aanmerking komen voor het totaal weglaten van de houdbaarheidsdatum en ik denk dat er meer producten worden weggegooid met zo'n datum die op melk zit etc, de TGT datum. Meer uitleg en erbij hoe je kunt weten of een product nog goed is lijkt mij veel zinvoller.

Bibi: ik heb dus nu wat ervaring in een keuken opgedaan en wat ik zag word ik niet vrolijk van. Ik geloof ook dat ik meteen met veel minder plezier ergens iets kant en klaars te eten koop en dat ik nog liever zelf even de keuken induik of de supermarkt.

In ieder geval liggen de kroketten heel lang in de koelkast als ze niet snel genoeg op gaan, terwijl op de verpakking staat dat je ze eigenlijk direct uit de diepvries moet bereiden. Overigens was het een gelegenheid waar de kroketten niet zoveel verkocht werden, in een snackbar is die mogelijkheid er amper. Ik weet niet of jullie verhalen willen horen maar ik zal jullie plezier maar niet bederven

amk

amk

16-05-2014 om 09:05

Dalarna

waar wil je die uitleg hebben, veel verpakkingen zijn te klein om alles nu al op kwijt te kunnen wat er op moet. Dan komen er weer klachten dat het te klein is. Of dat er te veel verpakkingsmateriaal is.

Bibi, de voedselveiligheid is niet snel in het geding gezien de laatste productiestap. (Frituren)

Dalarna

Dalarna

16-05-2014 om 15:05

Geef eens wat voorbeelden van verpakkingen die te klein zouden zijn? Overigens wat moet er op staan?

TGT: na de TGT datum dient u het pak open te maken even te ruiken, te schudden en een beetje te proeven om te controleren of het nog eetbaar is. Moet er veel meer op staan dan? Dacht het niet. Past prima op zuivel en vleeswaar.

amk

amk

16-05-2014 om 16:05

Dalarna

Verplichte vermeldingen volgens EU 1169/2011;

De verplichte vermeldingen moeten gemakkelijk te begrijpen, goed zichtbaar, duidelijk leesbaar en onuitwisbaar zijn. De x-hoogte van de letters moet minstens 1,2 mm bedragen (met uitzondering van kleine verpakkingen of recipiënten,). Bij kleine verpakkingen is de letterhoogte 0.9 mm (x-hoogte)

De verplichte vermeldingen betreffen:

•de benaming;
•de lijst van ingrediënten;
•de ingrediënten die allergieën of intolerantie veroorzaken (aardnoten, melk, mosterd, vis, glutenbevattende granen enz.);
•de hoeveelheid van bepaalde ingrediënten of categorieën ingrediënten;
•de nettohoeveelheid levensmiddelen;
•de datum van minimale houdbaarheid of de uiterste consumptiedatum;
•de bijzonder bewaarvoorschriften en/of gebruiksvoorwaarden;
•de naam of de handelsnaam en het adres van de exploitant of de invoerder;
•het land van oorsprong of de plaats van herkomst voor bepaalde soorten vlees, melk of indien het weglaten daarvan de consument zou kunnen misleiden;
•een gebruiksaanwijzing, indien gebrek hieraan een juist gebruik van de levensmiddelen zou bemoeilijken;
•het effectieve alcoholvolumegehalte voor dranken met een alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2 %;
•een voedingswaardevermelding.
De verplichte vermeldingen aangaande de verkoopbenaming, de nettohoeveelheid en het effectieve alcoholvolumegehalte verschijnen in hetzelfde gezichtsveld.

De verplichte vermeldingen moeten aangebracht worden in een taal die de consument gemakkelijk kan begrijpen en indien nodig in meerdere talen.

Doe dat maar eens op een verpakking van een bifiworstje, een marsreep of een portieverpakking yoghurt of het label van een potje pesto.

+ Brunette +

+ Brunette +

16-05-2014 om 17:05

Duidelijker erop zetten.

Ten minste houdbaar tot" is een beetje ambtenarenaal, je leest over "ten minste" heen en alleen "houdbaar tot" blijft hangen. Waarom niet gewoon "Minstens houdbaar tot"? Wat is ertegen om behalve "Minstens...." een kadertje te maken met een tekst als "Na de MHT-datum kan de smaak achteruit gaan. In principe nog wel lange tijd voor consumptie geschikt."

Dalarna

Dalarna

16-05-2014 om 18:05

Precies Brunette

AMK, ik heb dit ook allemaal geleerd hoor maar vanaf nu zit ik elke verpakking te bekijken en bijna overal kan dat prima op. Dan maar het plaatje wat kleiner of een tip minder. Ik heb nog niets ontdekt waar het niet op zou passen. Verder zitten bifiworstjes toch met meer in een verpakking en zijn dat geen THT producten?

Wikke

Wikke

16-05-2014 om 19:05

kleine lettertjes, grote logo's

Alle belangrijke informatie op voedingsmiddelen staat in zeer kleine lettertjes, veel te klein. De datum vaak ook nog eens wazig gestempeld op een onvindbare plaats. Maar er is wel veel ruimte voor logo's, plaatjes en reclameteksten. Omgekeerde wereld. Wat mij betreft worden de ingrediënten, gebruiksaanwijizing en datum zo groot afgedrukt dat iedereen die zonder leesbril makkelijk kan lezen. En dan is er vast nog wel een klein hoekje over voor het logo ;-)
Echt schandelijk vind ik het hoor, hoe we genept worden.
Ingrediënten staan ook vaak op de onderkant, waardoor het hele gerecht een rommeltje wordt als je dat bekijkt (bij kant-en-klaar maaltijden bijv.). Hoezo is er op de voorkant geen plaats?! Laat me niet lachen.
Ik zie het bijv, bij mijn moeder, die al wat ouder is en dan verkeerde dingen koopt omdat ze het niet goed ziet. Ik zie dit ook bij anderen. Ze worden gewoon genept.
Zelf zie ik het ook niet zo goed trouwens. Het kost veel tijd en moeite om te zien wat je koopt.
Wat mij betreft komt hier wetgeving over. Een minimumgrootte van de letters van 12-punts of zo.
Heeft meteen als voordeel dat mensen niet meer op een oneigenlijke manier verleid worden door mooie plaatjes en valse kreten.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-05-2014 om 01:05

Wikke

Toch snap ik niet helemaal hoe het kan dat je moeder door slecht zicht verkeerde spullen koopt.

Als er een kippig is ben ik het wel en hoewel het mij ook regelmatig moeite kost gebruiksaanwijzingen en ingrediënten te lezen op een verpakking, of de tgt datum, neem ik nooit het verkeerde mee omat ik niet kan lezen wat er in zit. Een enkele keer neem ik iets verkeerds mee omdat ik niet opgelet heb. Wat er in een verpakking zit is toch wel te lezen?

Wat betreft de info op een prominentere plaats op de verpakking, denk ik niet dat een volgeschreven bovenkant van een salade een vooruitgang voor mij zou zijn. Ik wil graag kunnen bekijken wat er in zo'n salade zit en wil dus graag dat dat goed door de bovenkant te zien is. Als daar allemaal letters staan wordt dat lastig.

Wikke

Wikke

17-05-2014 om 01:05

Kaaskopje: 'verkeerd'

Kaaskopje, het gaat er maar om wat je onder 'verkeerd' verstaat en hoe belangrijk je specifieke ingrediënten vindt. Ik weet nu even geen concreet voorbeeld te bedenken wat betreft mijn moeder, maar er zijn een hoop misleidende leuzen en afbeeldingen waardoor iets 'beter' lijkt dan het is. Dan zit er bijv. margarine in de koekjes, als je de kleine letters leest. Of de chocolade is bijgemengd met inferieure vetten. Dat zijn zaken die ik belangrijk vind en die voor mij reden zijn om iets niet te kopen. Toetjes is ook een goed voorbeeld. Wat ze daar niet allemaal door doen... Waarom moet er bijv. plantaardige vetten in slagroom zitten?!

Vaak kan ik uit de ingrediëntenlijst opmaken of iets lekker zal smaken.

Sowieso hoef ik een hoop niet meer als ik de ingrediëntenlijst heb bekeken. Daar word ik vaak niet vrolijk van. Maar het is wel fijn: ingrediëntenlijst bekijken en hop! minder ongezonde dingen kopen en minder geld uitgeven... Vandaar dat die ingrediënten er natuurlijk zo miniscuul opstaan.

En jouw voorbeeld van de salade is onzin. Er zit wel degelijk een groot etiket op de voorkant, maar dan met een plaatje, grote foto's van bepaalde ingrediënten, kreten in grote letters, etc. heel misleidend. Op de achterkant zie je dan in kleine lettertjes hoe weinig van een bepaald ingrediënt er in zit waarmee groot geadverteerd wordt. Bijv. het is "met olijfolie" maar er blijkt vooral veel andere, nondescripte olie in te zitten.

bibi63

bibi63

17-05-2014 om 13:05

Wikke

Misleidende teksten vind ik ook vervelend. Bijv. 'bereid met olijfolie' als aanprijzing. En dan blijkt bij de ingredienten, dat dat maar een minimale hoeveelheid is van de andere olien/vetten die er in zitten. Daar ben ik het met jou eens.
Maar als ik een pak hagelslag koop, wat 'aangeprezen' wordt op het grote etiket of op de voorkant van de doos als 'hagelslag', hoeft daar voor mij niet in koeieletters bij te staan dat er x,x,x,x,x en x in zit. Het is hagelslag en dan weet je dat er van alles en nog wat in zit. Wil je het precies weten, dan is een vermelding op de achterkant meer dan voldoende.
Bibi

amk

amk

17-05-2014 om 17:05

bereid met olijf olie en er zit dan ook olijfolie in, al is het maar een beetje, is geen misleiding volgens de regelgeving.

Het is pas misleiding als je zegt dat je olijfolie gebruikt maar je doet het niet.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.