Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /var/www/oudersnl/system/core/class_system.php on line 259
ouderwetse goedkope gerechten | Pagina 2 | CJG forum door Ouders.nl
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Nimbo

Nimbo

26-10-2015 om 23:10

ouderwetse goedkope gerechten

Wie heeft er ideeen voor gemakkelijke, goedkope ouderwetse gerechten?

Ik noem als eerste : capucijners met uitgebakken spek en uien met augurk en zoetzure uien. Met komkommersalade.


Katniss

Katniss

29-10-2015 om 14:10

Bruiend meel

Dat klinkt echt niet lekker. Sowieso kan ik al geen boter eten omdat ik daar echt naar van wordt (overtreffende trap van niet lusten), maar rauw meel is toch heel ongezond? Of wordt het al gaar door dat kokende water?

Rijst met krentenhond

Bij opa en oma kreeg ik vroeger wel eens gekookte rijst met een klontje boter en wat basterdsuiker en kaneel eroverheen gestrooid. Rijst met krentenhond noemde mijn oma dat altijd. Namnamnammmmm :-)

Puck

Puck

29-10-2015 om 17:10

Katniss

Waarom zou rauw meel ongezond zijn. T lijkt me totaal niet lekker, maar ongezond? Zou t niet weten?

Thursday Next

Thursday Next

29-10-2015 om 18:10

meelkost..

het vult in ieder geval wel goed

Wij aten vroeger trouwens geregeld stamppot witte bonen en snijbonen, dat noemden we ook stopverf.

40er

40er

29-10-2015 om 19:10

T@sje

Rijst gekookt in melk. En dan ook nog rozijnen of tutti frutti erbij! Heerlijk. Je hebt me op een idee gebracht!

Marieke70

Marieke70

29-10-2015 om 20:10

thursday

Stamppot witte bonen en snijbonen heette bij ons blote billetjes in het gras.

Thursday Next

Thursday Next

29-10-2015 om 22:10

ach ja

natuurlijk. De stopverf was de stamppot bruine bonen!

Beschuitpap

Pap maken van 100 ml melk en 1 beschuit en dan zoeten met suiker en kaneel. Heerlijk. Net zoiets als Brinta, maar dan een luxe uitvoering!

Editie in allerhande

Ouderwetse recepten met witte bonen zoals;
Blote billen in hoog gras ( uit Twente): stampot aardappel gemengd met witte boontjes en snijboontje en als extra een braadworst.
Of
Leids verzet: hutspot met als extra wat minder aardappel maar op smaak met weer die witte bonen.

Iets anders Englisch Breakfast als avondeten:
Gebakken spekreepjes, roerbak ei, opgewarmde halve tomaten met wat peper, wat gebakken championnen en aangevuld met witte bonen in tomatensaus.

Ha Marieke,

Net je post gekruist.-;)

Nimbo

Nimbo

30-10-2015 om 10:10

mijn moeder maakte

Rijstebrij; een dikke soort rijstpap (dat krijg ik dus niet voor elkaar) en maakte dan tuttifrutti en chocoladesaus..... Dat aten we met een klontje boter en suiker erover. Geweldig lekker vond ik dat!

Rijstebrij

@ Nimbo, Lassie verkoopt een type rijst voor het maken van rijstebrij.

En als de rundvlees in de aanbieding is,

Maak ik graag voor twee dagen een pan hachee

40er

Of met bruine suiker erdoor, héérlijk!

ooww

jan in de zak/ klont dat is het enige gerecht waar ik echt letterlijk van over mijn nek ben gegaan. volgens mijn moeder een lekkernij toen zij klein was, voor mij een gruwel. Daarna kregen wij gelukkig pannenkoeken als zij weer jan in de zak wilden eten!

rijst met ragout

maakte mijn moeder altijd vroeger, van 2 kippenpoten en soms champignons erdoor. Niet gezond maar wel heerlijk Zoon heeft t nog erg graag.

Yaron

Yaron

02-11-2015 om 23:11

Potstro

Mijn man is dol op potstro, griesmeel met karnemelk gekookt met daarbij gebakken spekjes en stroop. Mijn grootouders aten dat ook regelmatig, volgens mij is het een Fries recept.

Marie

Marie

02-11-2015 om 23:11

Potstro

Recept Potstro (zelf nog nooit gegeten overigens):
http://www.lekker-frysk.nl/potstro.htm

Kaaskopje

Kaaskopje

03-11-2015 om 16:11

Broodpap en meer

Mijn moeder maakte vroeger broodpap in de versie die ik hier boven las. Gekookte melk en daarmee witbrood overgieten en klaar. Ik doe dat zelf anders. Ik doe klein-gebrokkelde boterhammen in de gekookte melk en roer erin tot het gebonden is. De melk hoort niet meer dun te zijn. Heerlijk met suiker en kaneel.

Ik heb net 'roomrijst' gemaakt. Je kunt deze rijst ook in de supermarkt kopen in kleine bakjes of een halve liter. Roomrijst is een naam die van mijn moeder komt (of van haar lerares, dat weet ik niet:-))

Nog een manier om oud brood te gebruiken: broodsoldaatjes op de spinazie. Gekookte aardappelen, bladspinazie (zonder papje dus), daar leg je een aantal repen in boter gebakken brood op (dat zijn de soldaatjes en een gekookt eitje erbij. Meestal kregen wij er dan ook nog een gehaktbal bij. Dat hoeft niet, maar dan moet je wel jus van een eerdere dag of uit een zakje gebruiken.

Groente als bloemkool en spinazie wat over was, werd niet weggegooid, maar daar werd soep van gekookt. Op mijn werk staat dat ook af en toe op het menu.

Wat ik ook erg lekker vind: koopraapjes met een bloempapje. (Klontje boter smelten, twee lepels bloem erin roeren en dan melk erbij tot het een goed sausje is. Peper en zout naar smaak erbij en een beetje suiker (tja... ouderwets tenslotte). Op het bord kun je er nog nootmuskaat over strooien.

Wat ook lekker is: puree maken en daar mosterd en geraspte kaas door roeren. Daar koolraapjes opleggen die gesmoord zijn in plaats van gekookt en daar vissticks bij.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.