

Huis, Tuin en Keuken
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Yvan
30-01-2018 om 23:01
Moet dat nu echt? [verpakte groente]
Moeten ze nu echt in ons gezicht spuwen?
https://www.hln.be/de-krant/albert-heijn-verpakt-zelfs-wortelen-afzonderlijk~a1f1a692

bieb63
02-02-2018 om 14:02
Yvan
Het feit dat het ding iets langer verkoopbaar blijft.
Win/win dus. En goed tegen het weggooien.
En ik maak uit je verdere bericht op: De producenten zijn de goederikken en de supers de slechterikken. Zoiets? Volgens mij wil de producent net zo hard z'n waar verkopen, via de tussenhandel, als de super. Niet vreemd m.i.

Yvan
02-02-2018 om 17:02
"Bakkers die niet meer zelf bakken
bakken toch in de zaak af om die heerlijke geur te kunnen verspreiden.".
Dat noemen ze hier "oplichters".

Yvan
02-02-2018 om 17:02
Vergeef me
maar, als dat soort fraude het nieuwe "normaal" in zakendoen is, dan is er iets grondig mis met dat zakendoen en protestanten zijn daar meester in.
Vandaar dat we zo'n uitgesproken liefde-haatverhouding met jullie hebben.

Kaaskopje
02-02-2018 om 20:02
Bieb
Op je vraag of dat heel erg is: nee, totaal niet. Ik vind het juist een erg interessant fenomeen. Winkelinrichting, geurtjes, muziek, lichtval... dat lijkt me leuk werk.

Kaaskopje
02-02-2018 om 20:02
Yvan
Mensen verleiden om producten te kopen, is geen fraude. Fraude: "Daarbij worden zaken anders voorgesteld dan ze zijn." Je kunt veel zeggen, maar een wit bord blijft een wit bord, ook al heeft de winkeleigenaar alle trukendozen opengetrokken om van een stapel witte borden een verkoopsucces te maken. Hetzelfde geldt voor brood. Wat een winkelier wél bereikt, is dat mensen meer kopen dan ze eigenlijk van plan waren. Dus kom je een supermarkt binnen en je ruikt direct warme broodjes, is de kans groter dat je ongeplande aankopen gaat doen. Aankopen die gewoon zijn wat ze zijn, dus niet anders voorgesteld.

Yvan
02-02-2018 om 20:02
Een wit bord
waarvan de witte-bordenbakker voorhoudt dat hij het zelf gebakken heeft, terwijl dat niet zo is, blijft wat het is: een kras staaltje oplichting. Punt.

bieb63
02-02-2018 om 22:02
Oh? Yvan
IK had her niet over of de bakker zijn broid wel of niet zelf gebakken heeft. Ik had het erover, dat de sympatieke, zelfbakkende buurtbakker er ook alles aan zal doen om zn brood verkocht te krijgen. Of niet soms? Al is het maar door een boed op de straat met een poster van een heerlijk uitzieind gebakje.

Kaaskopje
02-02-2018 om 23:02
Yvan
De bakker zegt niet dat hij zijn brood zelf bakt. Hij laat het ruiken alsof dat zo is. Dat is een verschil. Het was overigens maar een voorbeeld. Ik heb het idee dat supermarkten vaker brood ruikbaar afbakken, dan bakkerswinkels. Bij mij thuis ruikt het ook vaak naar versgebakken brood, gratis en voor niets 😃.

bieb63
03-02-2018 om 14:02
Yvan
"Hoe moeilijk kan het zijn? "Heeeeeel, moeilijk als jij alleen maar roeptoetert en niet op argumenten in gaat. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar roeptoeteren alleen helpt niet.
Je hebt een hekel aan het grootwinkelbedrijf, dat mag, maar leg dan eens uit hoe JIJ het zou willen zien. Én met argumenten dat het realistisch én haalbaar is. Ben benieuwd.
Als jij alleen maar neerkalkt dat het bijv de AH een worst zal zijn als de komkommer ná de kassa al bedorven is, dan ben ik benieuwd hoe jij denkt hoe de klánten dat dan vinden. En wat die dan gaan doen. En wat de AH daar dan aan heeft.

Belgje
05-02-2018 om 16:02
Veel vaker belazerd in België, Yvan
Ik ben een Nederlandse in België. Ik heb ruim 30 jaar in Nederland gewoond en nu bijna 15 jaar in België. Ik ben bij Belgische winkels en door Belgische "vakmannen" al véél vaker belazerd dan in Nederland. Dus hou maar op te gillen, het gras is in België echt niet groener wat dit betreft. Mijn buurt-Delhaize bakt trouwens ook zelf brood af en verkoopt ook verpakte komkommers.

Yvan
05-02-2018 om 20:02
@Bieb63
Als de AH mij de gebruikelijke "consultancy fee" betaalt (toch al snel een € 2000/dag) zal ik daarover nadenken.
In afwachting kan u er misschien eens over nadenken, waarom de AH er zoveel centen voor over heeft om u te belazeren. Hint: als je het maar subtiel genoeg doet, voelt niemand zich belazerd.
@Belgje: dat valt niet te ontkennen en het is ook mijn ervaring. Maar ook als ik in NL koop word ik af en toe belazerd. Gillen doe ik niet. Blijkbaar hebt u erg gevoelige trommelvliezen.

bieb63
05-02-2018 om 22:02
Yvan
Het is niet een vrasg die AH je stelt, het is en vraag die IK jou stel......nav jouw geroeptoeter zonder inhoudelijk in te gaan op reacties.

bieb63
06-02-2018 om 21:02
Dit Yvan
"Je hebt een hekel aan het grootwinkelbedrijf, dat mag, maar leg dan eens uit hoe JIJ het zou willen zien. Én met argumenten dat het realistisch én haalbaar is. Ben benieuwd.
Als jij alleen maar neerkalkt dat het bijv de AH een worst zal zijn als de komkommer ná de kassa al bedorven is, dan ben ik benieuwd hoe jij denkt hoe de klánten dat dan vinden. En wat die dan gaan doen. En wat de AH daar dan aan heeft."

Yvan
10-02-2018 om 12:02
Omdat ik vandaag toch niks beters te doen heb,
heb ik maar wat "degelijk verpakte" groente en fruit gekocht: iets uit de Aldi, de AH Delhaize, de Smatch en de Lidl.
Ik wil gewoon eens een paar dingen nagaan:
- Verpakkingsspecialisten raken niet uitgepraat over de topklasse en het technologisch vernuft van hun inpakfolies. Sommige van die folies zouden uit niet minder dan 7 lagen bestaan, alle met hun specifieke eigenschappen en functie en uiteraard aangepast aan de spullen die ze moeten bevatten. Hoe dik die plastiek is (bescherming van de inhoud...) en uit hoeveel lagen hij wel bestaat is eenvoudig vast te stellen. Ik ben benieuwd...
- Die plastiek zal toch wel biodegradeerbaar zijn zeker? Ook dat is eenvoudig na te gaan
- Die plastiek zorgt voor een betere bewaring, toch?
Dat is nog maar de vraag: je kan ook argumenteren dat (vrijwel) luchtdicht afgesloten groente omgeven wordt door een dunne waterfilm. Als de groente in het koelvak/de groentenbak in de koelkast ligt, zijn dat de ideale leefomstandigheden (donker, vochtig, koel) voor tal van schimmels, gisten en een specifieke groep van bacteriën, de psychrofielen, die goed gedijen in het temperatuurtraject van de doorsnee koelkast. Ik ben dan ook erg benieuwd naar hoeveel organismen ik ga vinden op de binnenkant van die verpakkingen
Een mens moet iets doen om zich te amuseren, toch?

bieb63
10-02-2018 om 15:02
Yvan
Ben benieuwd. Heb je er apparatuur voor...?
By the way: er zijn vele groente en fruitsoorten die juist níet gedijen in een koelkast, dan gaan ze snel rotten en/of verliezen smaak. Dat geldt bijv. voor komkommers, tomaten, paprika, aubergine

Yvan
10-02-2018 om 16:02
Ik heb daar de apparatuur voor, ja.
Niet voor doorgedreven onderzoek natuurlijk, maar wel voor een relevante steekproef.
Ja, van die komkommers, tomaten, paprika's, aubergine's... En toch liggen die meestal in het koelvak...

bieb63
10-02-2018 om 18:02
Yvan
Bij de meeste supers liggen die echt niet in het koelvak. Niet in NL iig

Mariska
10-02-2018 om 20:02
Voor de steekproef:
hier liggen tomaten, komkommers, paprika's en aubergines niet in het koelvak.

Wilgenkatje
10-02-2018 om 23:02
Al die artikelen die njet in het koelvak mogen
...vind ik in het dagelijks leven best lastig. In deze gemiddelde supermarkt is het geen 20 graden, bij mij thuis vaak wel. Daarin houden genoemde paprika's, komkommers etcetera het niet lang vol. Logisch dus dat ze in de koelkast belanden. Vroeger thuis lagen zulke producten in de kelder, net als alle fruitsoorten. Maar ja, kelders ontbreken in de meeste hedendaagse woningen.

Yvan
11-02-2018 om 15:02
Ja, een goede kelder, met een constante (!)
temperatuur van zo rond de 10 - 12° en een RH van 60 à 70% is een kostbaar bezit.
Voor de meeste groente- en fruitsoorten zijn dat de ideale bewaaromstandigheden, al is er voor langdurige bewaring soms wat extra nodig.
Wie al wat ouder is en "bij de boeren gekweekt" is, kent dat wel: wortelen, knolselder, ... mooi los van elkaar in kistjes en bedekt met droog zand, de appelen en peren los van elkaar, mooi geschikt op houten rekken. Van die dingen.
Voor vlees is dat dan weer te warm, daarvoor mag het bij voorkeur niet warmer zijn dan 4° en voor vis ligt de ideale bewaartemperatuur net op of een ietsiepietsie boven het vriespunt.
Een koelkast is altijd een compromis. Al in de ontwerpfase probeert men ervoor te zorgen dat een compartiment (de groentenbak, dus) wat minder koud is dan de rest, maar in de praktijk valt dat nogal tegen. Vaak is het ontwerp een niet al te geslaagd compromis tussen kwaliteit en kostprijs.
Koelkasten perfect per compartiment regelbaar tot op een tiende van een graad bestaan, maar dan gaat het over andere aanschafprijzen, al snel enkele duizenden €'s.
Voedsel is overigens te goedkoop geworden om nog te investeren in een bewaarkelder. Helaas.
We hebben er bovendien blijkbaar ook geen zin meer in om continu te ploeteren in een moestuin of om dagen in de weer te zijn met confituur maken, wecken, inzouten en pekelen, roken en inkuilen, drogen en op azijn zetten. Ook helaas of beter zo. Als iedereen een lapje grond zou willen...
Waarom zou je je, tenzij uit pure liefhebberij (en zo zijn er ook nog wel), nog bezighouden met al die dingen, als je geconserveerd voedsel kan kopen dat vaak goedkoper en even lekker is als wat je zelf maakt?
De rekening is snel genoeg gemaakt: voor de prijs van een liter appelsap uit de supermarkt kan ik het niet maken, als ik appels moet kopen. Het kan niet eens als ik appels van eigen teelt heb: tapwater en energie zijn fors duurder geworden, net als (hier toch) de belasting op grondbezit. Mijn boomgaard (ik had destijds een hoogstamboomgaard van enkele honderden m² ) moest bemest en onderhouden worden. Voor het snoeien van de bomen, om de 4 - 5 jaar, moest ik zo een specialist boomsnoeier/Tarzan inhuren. Spectaculair om hem bezig te zien, maar niet goedkoop.
Moestuiniers argumenteren dan vaak dat wat zij uit de grond sleuren wèl "onvergelijkbaar beter" is dan wat in de winkel ligt. Dat valt soms nogal tegen, zoals ik uit eigen ervaring weet.
Voor vb. het wecken van vlees geldt overigens net hetzelfde.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.