

Huis, Tuin en Keuken
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Mariska S.
01-09-2008 om 23:09
Laat thuis: wat eten we? (tips gezocht)
Van een onregelmatige job (voornamelijk late diensten) ben ik deze week overgestapt op een kantoortijden-baan. Rond negen uur beginnen, half zes klaar. Reistijd erbij, en ik ben om half zeven thuis. Dan moet er nog gegeten worden. Eer ik aardappels heb geschild, groenten heb gekookt enzovoort, eten we pas als de kinderen al haast naar bed moeten! Ze (3 en 1 jaar) gaan rond half acht, kwart voor acht naar boven.
Ik zoek dus handige tips voor het eten, om e.e.a. wat soepeler te laten lopen. Ik heb voor morgen het vlees in de koelkast gelegd (dan is het morgen ontdooid) en de aardappels geschild in een bakje in de koelkast gezet (moeten ze dan juist NIET in het water i.v.m. de vitaminen?). Verder heb ik als ideeën:
* Bij macaroni e.d. GROTE portie maken en de rest invriezen.
* Een brood-avondmaaltijd inlassen.
* Onderweg iets halen (duur en soms ongezond?).
Maar misschien hebben jullie nog meer tips. Ik zorg alleen voor de kinderen dus heb geen partner die vooraf al iets aan het eten kan doen. Eerder beginnen met werken zou soms wel kunnen, maar liever niet. Dan kom ik ook met de opvang in de problemen...
Groetjes, Mariska

Tinus_p
03-09-2008 om 09:09
Mieke stamppot
Mieke:
"Vind je het ook niet lekker of is het echt dat je een hekel aan het schillen hebt ?"
Ik stamppot best lekker, maar t koken wvind ik teveel werk voor mij alleen, terwijl mijn kinderen er niet van houden.

Puck2
03-09-2008 om 10:09
Ach gossie tinus
Wil je hier ook een keer een portie mee-eten? Maar stamppot is uitermate makkelijk in te vriezen. Dus als je heel rustgevend een keer 2 kilo aardappels schilt en een flinke pan stamppot maakt dan vries je het gewoon in porties in. En dan lekker opbakken met knapperige korstjes mmmmmm.

Sancy
03-09-2008 om 11:09
Tinus
Kom je ook bij mij eten dan? Ik maak een heerlijke zuurkoolschotel maar ben de enige die het lust (terwijl het echt erg smakelijk is hoor!). Maar je krijgt geen portie mee, zolas Mieke je aanbiedt. Nee, als je komt, dan eet je maar lekker aan tafel mee :)

M Lavell
03-09-2008 om 11:09
Warme stamppot
Mieke, stamppot uit de vriezer vind ik werkelijk de hoogste vorm van jakkes. Opgewarmde stamppot van gisteren op een boterham is voor mij de hoogste vorm van jummie.
Ik kom aan hooguit 1 keer in de maand voor stamppot. Overigens kan dat ook best hartje zomer zijn. Andijviestamppot is hier de favoriet. Hoewel we het niet als echte stamppot maken. De purree, de (zeer fijn) gesneden andijvie en de uitgebakken spekjes (en natuurlijk de mosterddressing) serveren we apart (wie wil kan er ook nog kaas over raspen). Op het bord mengen, prakken zelfs.
Ook een snel gerecht trouwens: Kook de kruimige aardappels vooraf. Op de haastdag de aardappels eerst weer opwarmen (liefst stomen) anders wordt de purree lijmig. Was en sij ondertussen de andijvie fijn en bak de spekjes uit. Stamp de aardappels tot purree (beetje melk en boter of wat vet van de spekjes en zout, peper en nootmuskaat). Purree in een schaal, andijvie los in het midden. Giet de spekjes af en vang het vet op. Doe de spekjes in een apart schaaltje. Zet de spekjespan weer op een zacht vuur en maak met een beetje water (of azijn) de smaakjes uit de pan los. Doe dat vocht bij het spekvet en voeg er mosterd en creme freche aan toe en zet op tafel. Eventueel kaas met de rasp ook op tafel en smullen maar.
Wie geen aardappels wil schillen: Neem stevige aardappel, was ze en snij ze over de lengte door. Kleine aardappels 1 keer, grote 2 keer. Kook ze in boullion met een takje thijm of rozemarijn. Daar eet je je vingers en zeker de schil bij op. Manlief vindt de schil niet lekker en haalt die er op zijn bord alsnog vanaf. Dat is een kleine moeite met gekookte aardappels.
Groet,
Miriam Lavell

Linda
03-09-2008 om 11:09
Voordeel van stampot
dat kun je nou juist zo handig 's avonds al klaarzetten. Volgende dag vuur eronder en met half uurtje eten op tafel. (en in dat halfuurtje leg ik de kleren voor de volgende dag klaar, verschoon de kattenbak etcetc)

Puck2
03-09-2008 om 11:09
Stamppotpuree
OVerigens is er van Maggi speciale stamppotpuree uit een pakje. Niet zo lekker als zelfgemaakte stamppot maar Tinus is dan wel mooi van het aardappel schillen af.

Puck2
03-09-2008 om 11:09
Een half uur!
Nou Linda, in een half uur kan ik ook een normale versmaaltijd op tafel krijgen, vind een half uurtje nu niet echt kort, daarin kook ik ook de aardappelen (in wat kleiner stukken snijden, zijn ze in 10 minuten gaar) en de groente en bak een stukje vlees.

liora
03-09-2008 om 11:09
Mag ik ook?
Hallo allen,
Ik ben ook dol op stamppot: vooral met boerenkool of andijvie, en dan ook nog hutspot. Alleen ik vind het zo'n gedoe om te maken en zoon vindt het niet lekker. Dus ik kom ook graag een pannetje halen!
Liora
p.s. wel zonder spekjes graag!

M Lavell
03-09-2008 om 12:09
Schapenspek
Liora:"wel zonder spekjes graag!"
Uitgebakken schapenvet wel? Is ook errug lekker!
Groet,
Miriam Lavell (mijn schaap verstaat geen Nederlands)

Genista
03-09-2008 om 12:09
Miriam!
Ruilen? Jij een bakkie langdurige hutspot van mij (dat kost me 6 uren om te maken, maar is heerrrrlijk) en ik dat schapenvet van jou?

M Lavell
03-09-2008 om 12:09
Hoe wil je het hebben?
Per mail of per post? ;-)
Zo doe ik dat: Snij uit een lamskroon waar de kap (het vet) nog op zit de karbonaadjes los. Marineer ze in olie met knoflook, kruiden en rode peper. Bak ze in pan of op de bbq (roze van binnen) of sla ze eerst plat en bak ze dan snel om en om. Snij voor het serveren de spekrand eraf.
Volgende dag: Snij de spekrandjes is blokjes en zet ze op een zacht vuur in een pan met dikke bodem. Beetje zout erover en geduld hebben, dan druipt het je tegemoet.
Nu jij, met je stamppot van zes uur. Ik ben benieuwd.
Groet,
Miriam Lavell

Genista
03-09-2008 om 12:09
En nu nog ergens een schaap vinden...
De "lange stamppot":
winterpeen en ui naar behoefte (bij ons 600 a 700 g peen en 250 g ui)
1 kg rundvlees
zout en peper
2 knoflookteentjes
100 g vet spek
1 spaanse peper (maar ik gebruik ook wel eens een schep sambal)
aardappels
Maak wortels schoon en snijd in grove stukken. Maak uien schoon en snijd in dikke plakken. Snijd het vlees in dobbelstenen. Leg alles in een grote pan en schep door elkaar. Voeg wat zout toe en zoveel water dat het vlees net onder staat. Voeg de gepelde knoflookteentjes, spek en spaanse peper toe en doe het deksel op de pan.
Laat de hutspot vier a vijf uur zachtjes stoven, het vlees is dan geheel gaar. Leg een half uur voor het eind van de kooktijd de geschilde aardappels in de pan en laat deze mee gaar worden. Stamp alles door elkaar en maak de hutspot op smaak met zout en peper. Een dikke eetlepel keukenstroop erdoor is ook erg lekker .

M Lavell
03-09-2008 om 13:09
Vervang die kilo rundvlees voor schaap (ga naar de lokale halal slager en neem de meest ondefinieerbare brokken), doe er vastkokers bij, een beetje kruiden (laurier, thijm, rozemarijn) meer vocht en stamp niet, dan heb je Irish Stew.
Schep op het bord met vocht en eet met brood.
Groet,
Miriam Lavell

albana
03-09-2008 om 14:09
Variant op de stamppot van miriam
hier kennen we ook een variant op de supersnelle stamppot van miriam. (die met de al gekookte aardappels)
tijd ongeveer 10 minuten:
bak 's avonds wat spekkies uit (kan ook schapespek zijn dus), doe dat in een (kook)pan en laat even stollen (ietsje maar) doe er de al gekookte aardappels bovenop. (die houd je over van vandaag of kook je kant en klaar) als je thuiskomt, de pan aan op hoog vuur. door de spekjes bakken de aardappels niet aan, deksel erop houden en af en toe even roeren, als het goed heet is er wat (magnetron opgewarmde)melk door en eventueel kruiden (naar smaak) en dan de andijvie er (rauw) in. en dan alleen nog roeren (met houten lepel, gaat het beste).
andijvie kan je gesneden kopen, maar ik snijd het altijd zelf en kan ondertussen ook zo nu en dan roeren.
bij de variant van miriam (met dat stomen) branden mij altijd de aardappels aan. dit gaat ook sneller omdat de boel niet aanbrand door het vet van de spekjes.
ook mogelijk trouwens met zuurkool. volgens mij is stamppot juist iets wat supersnel klaar is (kan zijn).
groeten albana

Mamasan
03-09-2008 om 19:09
Snel
Maccaroni koken, gehakt rullen, groente erbij, zakje saus. Kost een kwartiertje. Nasi is net zo snel, natuurlijk wel met een zakje nasikruiden. De kant en klare ovenschotels van AH zijn ook best goed te eten, met sla erbij. Gebakken aardappels (de aardappels een dag van tevoren koken en in de koelkast bewaren), met groenten uit de diepvries en 'snel' vlees erbij. Ik sta op werkdagen zelden langer dan 20 minuten in de keuken. Gekookte aardappels komen hier zelden op tafel want dan ben je inderdaad al snel een half uur bezig.

Guinevere
03-09-2008 om 21:09
Over aardappels schillen
Zeg welke site was dat ook alweer waar ze lieten zien hoe je aardappels van de schil kon ontdoen zonder ze te schillen? Eerst koken, dan in ijswater dompelen en dan zjoepzjoep, met je handen de schil eraf toch? Het was dezelfde site waarin je kon leren snel te parkeren en snel een banaan te pellen.

M Lavell
03-09-2008 om 23:09
Nog sneller ;-)
Mamasan:"Maccaroni koken, gehakt rullen, groente erbij, zakje saus."
Ik ben na de groente al klaar (ui, paprika, knof, tomaat). Scheelt weer een paar minuten gepruts met een zakje ;-)
Mamasan:"Ik sta op werkdagen zelden langer dan 20 minuten in de keuken."
Ik sta sowieso zelden 20 minuten in de keuken. Wat moet je daar toch allemaal doen al die tijd? "Snelle maaltijd" is er eentje in vijf tot tien minuten en wel van start tot finish. Het ontdooien of zelfs maar opwarmen van kant en klaar duurt meestal langer. Dat komt omdat het zo veel is ineens. Hoewel, zelfs een kroket wil wel zes tot acht minuten in het vet. Moet je dat vet wel eerst opwarmen. In die tussentijd zit je al lang en breed te kanen van je broodje zuurkool en zelfs van je andijviestamppot (met voorgekookte aardappel).
Groet,
Miriam Lavell

albana
04-09-2008 om 08:09
Durf het bijna niet te zeggen........
met een goed bekend staand chinees restaurant achter onze wijk. deze chinees besloot dat het zó goed ging met z'n bedrijf dat hij z'n porties wel kon halveren. hier is iedereen gék op chinees, dus wordt er veel gegeten. graag ook alle 'soorten' (sate, babi pangang etc.) er bij. als we het écht druk hadden lasten wij altijd graag een dagje afhaalchinees in.maar met die halve porties die hij had ingevoerd moesten we steeds méér halen (én opgroeiende kinderen dat gaat niet samen) en oudste dochter ook steeds een vollere portomonee meenemen. dat werd me te gek. te duur. daar konden we ook 3 dagen van eten! schijnbaar hadden meer mensen in onze opgeving 'last' van de halve porties van meneer chinees. op een buurtfeest hoorde ik voor het eerst over de kant en klaar bami/nassi van de aldi. en later nog 's op m'n werk en mijn vader had het er ook al over.....
normaal houd ik hélemaal niet van kant en klaar, dus ik maakte het allang weer gewoon zelf. maar voor 'snelle hap' is het geen oplossing. dus hebben we het een keer geprobeerd. ik haalde én de nassi én de bami, bij beiden iets anders erbij, losse kroepoek en een zak grof gesneden soepgroenten. groente even roerbakken, voor iedereen een eitje roerbakken en verdelen over de 2 (opgewarmde) bakken kant en klaar eten en de gewone aanvullingen (potjes conimex) op tafel en eten maar.
en écht, écht deze kant en klaar maaltijden zijn écht lekker. vast niet gezond, maar oke voor 1 keertje moet dat kunnen toch? wij hebben dus sindsdien voor 'nood' altijd 2 bakken kant en klaar chinees in de koelkast in de garage staan. als het écht laat wordt en we hebben het erg druk dan komen die dus op tafel. tot tevredenheid van iedereen. oke zo lekker als van onze buurman-chinees zijn ze niet, maar zeker lekkerder dan wat ik zelf maak. en ik ben over het algemeen toch best een goede kok. dus ik zou zeggen: "proberen maar!"
groeten albana

M Lavell
04-09-2008 om 10:09
Oppiepen
Je hebt gelijk hoor, albana, Chinees laten zich goed oppiepen. Het is bij uitstek fast food eigenlijk (roerbakken, stomen). Zo doet het restaurant het ook (de gare rijst, mie of bami even warm stomen of dompelen). Rijst en pasta (bami) zijn daarom bij uitstek haastgerechten. Bovendien combineert het prima met 'snel vlees' als hamblokjes, spekjes of ei. Beetje groente erbij roerbakken of rauwe groente klein snijden en klaar ben je.
Die bakken kant en klaar zijn niet uitgesproken vies. Ik vind ze wel duur en juist omdat ik er altijd verse groente bij wil, leveren ze geen tijdwinst ten opzichte van je eigen voorgekookte rijst oppiepen en afmaken. Maar als ik vergeten ben pasta of rijst voor te koken, dan zijn ze een prima alternatief. Overigens zijn de er naast liggende bakken verse pasta (ook maar twee minuten oppiepen) ook een goed alternatief. Nog duurder, maar juist extra lekker.
Groet,
Miriam Lavell

Puck2
04-09-2008 om 11:09
Linda
Wat mijn punt was? Dat jij in mijn beleving deed overkomen dat een half uurtje heel kort is om te koken. Dat vind ik juist lang, in die tijd kook ik een complete aardappelen-groente-vleesmaaltijd. Even een prak stamppot opbakken is in 10 minuten klaar, evenals een macaronigerecht maken.

Guinevere
04-09-2008 om 12:09
Ja, dat is de site pelle
Ja, mooi zo, dat was 'm! Trouwens, als je bij thuiskomt snél parkeert en snél je shirt uittrekt, levert dat ook weer tijdwinst op voor het koken. Alle beetjes helpen! Kan nog iemand me leren hoe je snél kinderen uit de opvang ophaalt? Daar verlies ik altijd de meeste tijd aan het einde van de middag. Ik moet echt minimaal een half uur rekenen voor 2 kinderen op 2 lokaties, in die tijd zou ik tapa's kunnen klaarmaken of iets anders heerlijks....

Linda
04-09-2008 om 13:09
Nee, nee puck2 (dat rijmt)
Dan heb je vast niet het hele draadje woord-voor-woord gelezen
Eerder zei ik al, dat ik nooit veel langer dan 20 minuten doe over koken

albana
04-09-2008 om 13:09
Oppiepen
die pasta (naast de chinees dus)heb ik nog nooit geprobeerd eerlijk gezegd. w.s. omdat ik lasagne b.v. wél razensnel zelf kan maken of al in het voren maken+opwarmen. in ieder geval sneller dan chinees. en zeker als het van alle soorten chinees is, zoals hier de voorkeur aan gegeven wordt. alleen 1 soort álla. maar 2 soorten+minstens 2 sauzen wordt me te gek. duur eigenlijk ook niet (tenminste niet die van de aldi).
groeten albana
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.