Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

GS

GS

08-04-2016 om 12:04

hoe wordt je zelfgemaakte ijs smeuig?

Ik ben dol op ijs en heb een (eenvoudige) ijsmachine thuis om zelf (room)ijs te maken. Maar mijn zelfgemaakte ijs wordt altijd brokkelig, ook al gebruik ik echt vette producten: slagroom en volle melk.
Is het mogelijk om zelf echt smeuig ijs te maken?


GS

GS

22-04-2016 om 22:04

mmm!

Wat een verschil zeg! Na een eerste mislukte poging vorige week (ei ging in de schift), dit keer wel gelukt om een net ei-melk-room mengsel te krijgen. Gelijk al uit de ijsmachine merkte ik dat het een veel zachtere substantie was dan anders en vanavond uit de vriezer was het wel hard, maar het werd niet brokkerig en werd na een beetje smelten gewoon weer smeuïg ijs. Heerlijk! Iedereen dus heel erg bedankt voor de tips en adviezen. Voor de eerste keer heb ik het even gelaten bij gewoon vanille ijs. Volgende keer eens wat anders.

Nog een paar vragen voor de kenners:
Hoe lang moet je eigenlijk het eigeel/suiker mengsel mixen? En hoe lang moet de 'vla' (eigeel met room en melk) nog opwarmen?

GS

GS

22-04-2016 om 22:04

oh ja

de vraag was ook HOE ik het gedaan had:
- melk (volle) met room (ongeslagen) koken met vanillestokje (ik heb 300 ml gedaan van elk)
- ondertussen eigeel met suiker mixen (5 eigelen en 170 gram suiker)
- de gekookte melk/room bij eigeelmengsel roeren, daarna het geheel langzaam opwarmen. Niet boven 80 graden laten uitkomen want dan stolt het eigeel (ook gehad dus!) tot tsja 'een zeker moment' (weet ik dus ook niet precies een beetje op gevoel gedaan, maar hopelijk heeft iemand raad tot hoelang dat moet)
- ik heb er een eetlepel johannisbroodpitmeel bij gedaan. Kijk wel uit voor klontjes!
- geheel laten afkoelen en een nachtje in koelkast
- volgende dag in ijsmachine laten draaien

Half a twin

Half a twin

23-04-2016 om 14:04

Mooi dat het gelukt is

En dat het lekker was.
Hoe lang dat ei moet is heel moeilijk aan te geven. Tot het begint te binden. Dat de sporen van roeren even zichtbaar blijven. Afhankelijk van de hoeveelheid stoom onder je pan, gestart met een koelkast koud ei of een ei op kamertemperatuur, echt een kwestie van gevoel.
Als je er van het vuur af gelatine in laat oplossen en tijdens het afkoelen blijft roeren heb je volgens mij minder kans op klontjes dan bij johannisbroodpitmeel.

Perfecte au bain marie

Mijn gevoel heeft me een paar keer in de steek gelaten bij het aubainmariejen. Toen ik dit apparaatje voor net geen twee tientjes zag heb ik het meteen besteld. Een paar keer chocola verknallen en je zit al aan dat bedrag. En ik heb toch een kelder waarin ik alles kwijt kan.

https://www.kookwinkel.nl/webshop/55185-oldenhofchocoladesmelter1kgrvs.asp

Heel handig, naast chocolade smelten krijg je ook je eigeelbasis perfect op temperatuur met dit apparaatje. Ook fijn dat je er niet bij kunt blijven, een paar keer roeren is genoeg. Van de week heb ik er nog een lemon curd in bereid.

Half a twin

Half a twin

12-05-2016 om 08:05

Roomijs gemaakt zonder ijsmachine en heerlijk glad

Van de week ging ik citroensiroop maken om snel een kan ijsthee te kunnen maken met die warme dagen tenminste dat was ik van plan. Toen mijn suiker op het gas stond te smelten in een eetlepel water ging de telefoon. Eindelijk het telefoontje waar ik al 3 dagen op wachtte. Afzuigkap uit, telefoon opgenomen met de andere hand het gas uitgedraaid en naar de kamer gelopen. De buren hoefden niet mee te luisteren.
Na 5 minuten kwam ik terug bij mijn pannetje en de suiker was heel licht bruin en waar de pannendrager onder de pan zat zaten 4 donkerbruine strepen in de suiker. Ik had dus caramel! Ofmiets dat daarop begon te lijken. Opgelost in melk, een pakje houdbare slagroom erbij, de massa gebonden met 2 hele eieren en een blaadje gelatine, laten afkoelen en toen ingevroren terwijl ik elk half uur flink roerde. Toen het roeren moeilijk werd heb ik er wat grof gemalen zeezout doorgeroerd om een experimentele versie van gezouten caramel te maken.
Het was geweldig lekker, niet brokkelig en na twee dagen nog goed te eten. Zelf de kinderen waren er verzot op. Het was iets meer dan een halve liter dus het is op, 6 bolletjes zijn zo weg met die warme dagen. Op verzoek van de bijna jarige moet ik dus weer nieuwe maken.

Kinne

Kinne

12-05-2016 om 10:05

Half a twin

Wil jij alsjeblieft de hoeveelheden geven. Het lijkt mij heerlijk om te maken.

En toen je die melk enzo erbij deed heb je het toen weer verwarmd?

Ben van mij zelf geen keuken prinses maar vind het wel leuk om iets nieuws te proberen.

Wat leuk dat iets wat mislukt leek zo goed kan uitpakken.

Half a twin

Half a twin

12-05-2016 om 11:05

Hoeveelheden weet ik op dit moment niet

Ik heb van de week maar wat gedaan, vond het zo zonde om ongeveer 200g tot caramel geworden suiker zomaar weg te gooien. Ik moet het vandaag of morgen opnieuw maken voor de jarige dit weekend. Dan ga ik wel even meten en wegen en als het dan net zo lekker wordt zet ik hier het recept neer.
Caramel stolt als je er melk bij doet dus dat moet je verwarmen om weer op te lossen. Je hoort/leest later van mij.

Half a twin

Half a twin

15-05-2016 om 22:05

mislukt

Smaak was goed, maar korrelig/brokkelig mondgevoel. Ik had hoeveelheden opgezocht in een kookboek. Half melk half room. Dat is teveel melk, dat bevat veel water. Wel aardig dus we eten het gewwon op. Volgende keer weer naar eigen inzicht en danveel minder melk. Kijken of het dan net zo lekker is als het experiment.

Half a twin

Half a twin

02-06-2016 om 16:06

experiment nu wel weer geslaagd

Mijn gezouten karamelijs200 g suiker200 ml melk2 blaadjes gelatine
400 ml slagroom
2 eieren
2 g grof zeezout

Indien mogelijk de vriezer instellen op een temperatuur beneden de min 20 hoe kouder hoe beter.
Van de helft van de suiker karamel maken, pas op dat het niet te donker wordt. Dan even van het vuur halen en de rest van de suiker toevoegen, goed doorroeren. Dan de koude mdiepvriezern de pan weer op het vuur zetten om de karamel op te lossen.
Week de blaadjes gelatine in koud water.
Als de karamel goed is opgelost de slagroom toevoegen en het geheel goed warm laten worden.
De eieren in een kommetje losroeren en met een beetje van de karamelroom alvast voorverwarmen. Dan de eieren bij de room roeren en bij voorkeur au bain marie doorwarmen tot de eieren binden. Dan van het vuur af de gelatine oplossen en de ijsmassa onder af en toe roeren snel laten afkoelen. (De pan in een bak koud water zetten werkt goed) Als de massa goed koud is in een platte diepvriesbak doen en in de vriezer plaatsen. Na een uur het bevroren ijs van de wand losmaken en het ijs goed doorroeren. Daarna na ongeveer 30 minuten weer dooorroeren. Als de massa er goed als ijs uitziet de 2 g grof gemalen zeezout erdoorheen roeren. Serveren met slagroom. Eet smakelijk!

Half a twin

Half a twin

02-06-2016 om 16:06

oeps iets mis gegaan

Zijn de ingrediënten helemaal duidelijk zo? Paar enters gemist geloof ik.

Kinne

Kinne

03-06-2016 om 14:06

Een vraag

Met de koude mdiepvriezen bedoel je dat je de melk met invriezen en dan aan de karamel toevoegen?

En je hebt het op een gegeven moment over ijsmassa maar die pan komt net van het vuur. Of mis ik iets?

Sorry voor de vragen. Krijg wel zin om het te gaan maken als toetje voor feestje binnenkort.

Half a twin

Half a twin

03-06-2016 om 16:06

Weet zelf niet hoe ik het bedoeld heb.

Zat op de tablet te typen, grote pc had een storing. Op tablet gaat het vaker niet goed dan wel.

Van het vuur af de koude melk toevoegen. Dat mdiepvriezen hoeft er helemaal niet te staan.
Ijsmasse daarmee bedoel ik de inhoud van de pan die ijs gast worden. Zo staat dat in het antieke recept in het kookboek waar mijn inspiratie voor ijs meestal vandaan komt. Gezouten karamel kenden ze toen nog niet. Het kookboek is een erfenis van mijn oma, gekregen ter gelegenheid van haar 12,5 jarig huwelijk. Als ze nog leefde zou ze volgende week 75 jaar getrouwd zijn geweest. Echt een antiek boek dus.

Kinne

Kinne

03-06-2016 om 23:06

Bedankt.

Ik ga binnenkort een poging wagen.

Half a twin

Half a twin

26-06-2016 om 10:06

3 roomijspogingen verder

In recepten staat vaak, en dat heb ik hier ook getypt, dat je bain marie pan in de stoom moet hamgen voor het beste resultaat. Proefondervindelijk vastgesteld dat je dan niet het beste resultast haalt als er ei bij betrokken is.
Twee weken terug vanilleroomijs gemaakt voor een feestje dus dat moest goed zijn. En toen had ik dus die brokkeltjes eis erin.
Ik google geraadpleegd. Ei gaat al stollen bij 70 graden dus als de pan die in de stoom hangt van dun materiaal is (bij een echte bain marie set is dat zo) gaat het veel te hard.
Vrijdag weer roomijs gemaakt en nu de pan in net water gehangen dat net van de kook af was.
Helemaal glad en niet in de schift! Super!
Deel het nog even met jullie, fanatieke ijsmakers.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.