Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Funda

Funda

26-11-2017 om 02:11

Help ! Een vriezer!


Dat is een goede methode

op voorwaarde dat u er ook voor zorgt dat het deel van het afkoeltraject tussen ca. 45°C en ca. 4 à 5°C zo snel mogelijk doorlopen wordt. Het is binnen dat deeltraject dat bacteriën zich explosief gaan vermenigvuldigen.
Er wordt wel vaker aangenomen dat sterk verhitte voedingswaar "kiemvrij" is, maar dat is dus niet het geval. Het klopt wel dat vrijwel alle vegetatieve bacteriën zullen gedood zijn, maar dat geldt NIET voor de sporen.
In de dagdagelijkse praktijk van het microbiologisch lab worden de voedingsbodems gesteriliseerd d.m.v. met oververhitte stoom verzadigde lucht. In overdruk, dus. Als norm geldt: 121°C gedurende minimaal 10 min.
Als gebruik gemaakt moet worden van droge hitte, geldt een minimum van 200°C gedurende tenminste 1 h.

rode krullenbol

rode krullenbol

03-12-2017 om 13:12

In dat geval ...

Wie nog over een ouderwetse hooikist beschikt, kan het eten daarin door laten garen. Dit is echter niet zonder risico. Het hooi kan dermate kan broeien, dat er brand uitbreekt. Om die reden heb ik een moderne versie gefabriceerd door een houten kist met deksel aan de binnenkant te bekleden met polystyreen plaat als eerste laag met daar bovenop het materiaal van een aluminium campingmatje.

Niet alle gerechten echter laten zich op deze manier verantwoord "in hun eigen sop gaar koken". Bonen bijvoorbeeld dienen echt te worden gekookt, omdat zij bij temperaturen onder 100 graden Celsius giftige stoffen kunnen produceren. Bij producten als rijst is daarvan geen sprake.

Je kunt ook een bed als hooikist gebruiken. Je legt dan flink wat dekens/dekbedden over de pan(nen). Zorg er daarbij wél voor, dat er geen vocht kan ontsnappen richting het beddengoed.

Rode krullenbol

rode krullenbol

rode krullenbol

03-12-2017 om 13:12

P.S.

#53 is een reactie op #51.

Een hooikist...

Heb ik ook nog gebruikt...
De meer moderne versie ervan was de "sudderpot" (zo werd dat hier toch genoemd): een elektrisch verwarmde, thermostatisch geregelde, buitenmantel, waarin een kookpot in hard glas ("Arcopal" etc.) paste. De buitenmantel zorgde ervoor, dat de inhoud van de kookpot op ca 70 - 75°C werd gehouden.
Ook in dat geval van belang om wat ik in #52 schreef ter harte te nemen.

Komt ze weer aan

Al dit voorgaande heb ik opgelost met een Aga. Ik kook, stoof, sudder als ik weg ben. In de 100 graden oven (een van de vier) is het bijna 100 graden en daar kan ook soep in. Ik ben nu ook aan het koken. Lekker op de bank!

rode krullenbol

rode krullenbol

03-12-2017 om 18:12

@Dorry1

Bedoel je dat je een oven uit kunt zetten en toch kunt gebruiken om het eten door te laten garen, als er maar een gietijzeren constructie in is verwerkt?

Aga...

De goedkoopste Aga kost al snel € 4 000... Niet echt spek voor de bek van degenen die zich hier afvragen wie het plakken van de fietsband moet betalen.
Maar Aga houdt natuurlijk alles wel op temperatuur. Te beginnen met het ego van die, die ermee uitpakken.

Marktplaats

Ik heb mijn Aga via marktplaats. Je hebt klein en grote modellen, en voor iedere portemonee is wel iets Yvan. Laatst stond er eentje voor 500 euro te koop, en bedenk dan wel dat ze generaties mee kunnen. De eerste Aga's uit de jaren 30 van de voirige eeuw, daarvan zijn er nog diversen in gebruik. De ego's van chefkoks wordt er ook mee opgepoetst, want ik begreep dat veel chefkoks er thuis mee koken.
Rode krullebol; een aga , de traditionele variant, staat altijd aan en elke oven heeft een vaste constante temperatuur. De zachte stralingswarmte zorgt ervoor dat gerechten niet uitdrogen en hun smaak veel beter behouden. En je kunt weg als je aan het koken bent. Ik gooi ingevroren maaltijden in de kookoven als ik weinig tijd heb en kan eten wanneer het me uitkomt. En nee t is vast niet voor iedereen, maar dat is voetbal of een coupe de soleil ook niet ow ja en ik verkoop ze niet.

rode krullenbol

rode krullenbol

03-12-2017 om 23:12

@Dorry1

Dank je wel voor je toelichting.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.