Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Besteklade

Besteklade

12-02-2017 om 12:02

Gedoe met kokende man....


bieb63

bieb63

21-02-2017 om 16:02

Precies Dorry

Zo doe ik het ook. Weet niets van de bonen-snel-truuk van Ria van Eindhoven (wie is dat?), maar heb dit al heel lang geleden zelf bedacht ;-)
Snel klaar i.i.d.

En ja, diepvries sperziebonen worden slap.

Stickertje

Stickertje

21-02-2017 om 16:02

heeft wel een nadeel.

Als je boontje na boontje doet met een niet al te scherp mes dan merk je of er vezelige draden aan zitten en die haal je er dan ook af. Supermarkt bonen zijn meestal draadvrij maar bij boontjes uit eigen tuin kom ik nog wel eens draadjes tegen. Ik krijg nog wel eens boontjes van iemand met een grote groentetuin.

Ria je weet wel

Ria van Eindhoven was zo'n tv-kok en die werd geassisteerd door Manon Thomas (waar is die gebleven). Heel veel dingen van geleerd en ik was nog heel jong toen ik het keek.

Even eerder zeggen

Ten eerste snij ik de sperziebonen per 5 stuks. Zo gaat dat sneller maar voorkom ik ook dat ik een sperzieboon mis. Met 20 stuks tegelijk, lijkt mij dit goed mogelijk of je moet wel heel veel van de kant snijden.

Ten tweede, te kleine aardappels worden bij mij snel prut. Ik begin liever bij tijds met aardappels en snij de andere groente tijdens het koken van de aardappels.

Maar ik merk ook dat even communiceren een hoop leed bespaart. Zo was ik gisteren wat laat en moest ik nog eten kopen in de winkel. Groot was de blijdschap dat mijn man mij voor was, de shwoarma en broodjes etc waren al gekocht. Terwijl manlief nog wat werk moest afmaken, ging ik aan de slag. Ik vrieg waarom hij gesneden sla gekocht had, wel omdat hij ook een gemengde salade erbij wilde met paprika en ui. Prima. Toen alles klaar was om aan tafel te gaan, vroeg manlief waarom er geen gekookt ei in de salade zat, grrrr.

Soms scheelt het als iets eerder gezegd wordt. Het gekookte ei zat de hele tijd in zijn hoofd, alleen niet in de mijne.
Als bestekla lekkere gehaktballen wil, kan ze dat beter even zeggen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

21-02-2017 om 17:02

Sperziebonen

Breken jullie die niet met de hand doormidden? Zo kom je erachter of er harde draden aan zitten. Meer dan drie bonen in een keer breken is echt niet zo makkelijk.
Superefficient is leuk, maar qua tijd peanuts op een hele dag Ik ruim ook vaak de vaatwasser uit als ik aan het koken ben. Dat is makkelijker als je aardappels 20 minuten koken.

Stickertje

Stickertje

21-02-2017 om 17:02

vaatwasser uitruimen en koken tegelijk?

Dat is voor mij een peuleschil maar voor man een niet te doen actie. Die wordt al nerveus van koffie maken en taart delen. Iedere gast ongeveer tegelijkertijd een kop koffie geven met een taartje erbij. Afgelopen zondag was hij weer lekker in de weer af en toe. Oma koffie en pas veel later taart.
Hij moet kijken hoe de macaroni kookt en kan dan niet de vaatwasser uitruimen. Dan raakt hij echt de kluts kwijt.

bieb63

bieb63

21-02-2017 om 19:02

aan de andere kant....

...er zijn natuurlijk ook basis vaardigheden, do and don'ts, weetjes enz, die voor veel van ons wrs vanzelfsprekend zijn, maar voor iemand die niet vaak kookt, minder vanzelfsprekend. Ook daar kunnen dingen goed fout gaan. Kwestie van interesse natuurlijk en kwestie van even opzoeken of navragen, maar als je denkt dat het goed is wat je doet, of geen benul hebt dat het nogal wat consequenties kan hebben als je 'maar wat doet', dan vraag je niks en zoek je niks op.
Mijn dochter (inmiddels 18) helpt niet vaak mee met koken (heeft ze geen tijd voor c.q. zin in), maar ik heb haar in de loop van de tijd wel eens wat verteld én een schriftje voor haar gemaakt met de do and don'ts m.b.t. basisvaardighed. Natuurlijk kan ze (of een andere onervaren koker) ook een (eenvoudig) recept raadplegen. Maar ook daar wordt vaak van uitgegaan dat e.e.a. vanzelfsprekend is. En dat blijkt in de praktijk niet altijd waar.
Dingen die ik bijv. in het schriftje heb vermeld (dochter is er overigens erg blij mee voor als ze binnenkort op zichzelf gaat wonen):
- een uitje fruiten betekent niet hard bakken op hoog vuur, maar zachtjes smoren.
- hoeveelheden water in de pan als je aardappels gaat koken of groente (vuistregel: half onder water). Kooktijd vanaf het moment dat het water kookt en dan laag zetten. Bij dergelijke producten koken: deksel op de pan. Bij pasta wél ruim water. Snufje (is mespunt) zout toevoegen, niet om het zout te maken, maar om de smaak op te halen.
- Wanneer is olie op temp om je spullen er in te bakken, net als wanneer bakboter op temp is.
- Geperste knoflook (ook al staat dat vaak in het recept) niet direct met de uien meebakken. Dan kan het verbranden én het verliest smaak. Later toevoegen dus.
- Blik/pot doperwten e.d. niet laten koken, maar langzaam opwarmen. Net als bliksoep. En regelmatig roeren. Er rekening mee houden dat diepvries doperwten welliswaar maar een min of 5 tot 7 hoeven te koken, maar dat het best even duurt voordat het aan de kook is, want uit de diepvries.

En zo zijn er nog talloze (in principe basis bereidingen) die toch nét even fout kunnen gaan.

Pirata

Pirata

21-02-2017 om 20:02

die boontjes

Die boontjes tik ik met een bosje in mijn hand op de plank. Dan liggen ze gelijk en dan HAK.
Hoewel het allemaal verloren moeite is, die kinderbarbaartjes hier hebben net zo lief diepvries of echte Hak.

bieb63

bieb63

21-02-2017 om 21:02

idem Pirata

In 2 of 3 keer 'hak' als je ze even aangestampt hebt.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-02-2017 om 09:02

Phryne

Wij eten de sperziebonen ongebroken, tenzij we een zakje diepvries hebben voor een eenpansgerecht. Die draadjes ontdek je ook als je ze met de hand dopt.

De vaatwasser doe ik meestal ergens op de dag. Ik blijf meestal wel in de keuken als ik kook. Man gaat vaak weer uitgebreid op de bank zitten. Ik vind dat geen prettig idee. Ik ben er liever bij. Straks heb ik niet door dat het overkookt, of te hard gaat o.i.d.. Dus ik ruim ondertussen wel het aanrecht weer op, doe afwas in de machine, luister wat er bij omroep Max besproken wordt, dat soort zaken. :-)

Kaaskopje

Kaaskopje

22-02-2017 om 09:02

Haha foutje

Als je ze per stuk dopt wilde ik zeggen, per 20 doe je ook met de hand.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-02-2017 om 10:02

Hello Fresh

Wij hebben een paar keer een paar weken de Hello Fresh boxen laten komen. De eerste keer de standaard-box en de tweede keer de familie-box. Normaal werkt man graag met recepten, maar de standaardbox-recepten vond hij verwarrend. Waarschijnlijk doordat zijn hersens de informatie niet optimaal kunnen verwerken. De familiebox-recepten gingen beter. Op de een of andere manier schijnt Hello Fresh te denken dat je als familiemens eenvoudigere uitleg nodig hebt. Maar goed, na de aanbiedingsweken werd het te duur en de recepten waren nog steeds niet volledig 'relaxt' voor man, dus we zijn ermee gestopt.

Truffel

Truffel

22-02-2017 om 11:02

Kaaskopje

De kans dat een gezin een standaardbox koopt is klein. Bij de familiefoto's heb je kans dat er kinderen meekoken. Dat is ook te lezen op de site. Ze houden dus rekening met het niveau.

Citaat:

We geven tips hoe kinderen (van 4 t/m 12 jaar) een handje kunnen helpen in de keuken! Wel zo gezellig. Ook laten we kinderen spelenderwijs kennis maken met allerlei groente en de herkomst hiervan. Daarnaast geven we tips hoe je gerechten kunt finetunen aan de hand van jouw gezinsleden. Zo kan het zijn dat jij zelf wel van gember houdt, maar dat de kleine kinderen aan tafel het minder kunnen waarderen. Volg hierbij onze tips én je eigen intuïtie. Ieder kind en ieder gezin is natuurlijk anders.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-02-2017 om 11:02

Truffel

Ah, die informatie heb ik gemist blijkbaar . Op zich denk ik dat er ook wel gezinnen zijn die de standaardbox waarderen. Maar niet met mini-gezinsleden misschien.

Man kan erg in de war raken van teveel handelingen in een zin. Dus als in zo'n zin staat dat je dit moet doen en ondertussen ook even dat, dan kan het mis gaan.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

22-02-2017 om 13:02

wat dop jij nou Kaaskopje?

Doppen doe je toch alleen als er erwtjes in de pan moeten komen? (Dat heb ik niet meer beleefd sinds mijn jeugd; dan dopten we ook weleens peultjes uit de moestuin die net wat te dik waren geworden)

Bedoel je met doppen de puntjes van de sperziebonen afhalen? Dat doe ik ook heel zen een voor een, met een aardappelschilmesje. Meteen checkend of er geen draden zijn. Idem met snijbonen.

Veel tegelijk met zo'n scherp mes; vast heel effectief. Ik doe al jaren mijn huishouden zonder zo'n scherp mes. Ik weet niet wat ik mis.

Truffel

Truffel

22-02-2017 om 13:02

Diepvries doppen

Ik neem de Franse diepvriesboontjes. Gewoon gelijk in de pan/wok, hoef je niets te doppen.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-02-2017 om 09:02

Wilgenkatje

Ja,ik bedoel daar de puntjes mee. Niet goed, ik weet het. Ik doe het ook een voor een en dan is het vaak mijn solo-wedstrijd om er zoveel mogelijk in een keer in de pan te gooien.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-02-2017 om 09:02

Truffel

Ja dat is wel makkelijk. Maar ik vind wel dat je het proeft.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.