

Huis, Tuin en Keuken
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Tigress
20-08-2013 om 18:08
Gebruyken ende aldoende
Ik ben van bouwjaar 1961 (geboren jan 1962) en opgegroeid en opgevoed met een behoorlijke dosis 50er jaren.
Zo vouw ik onderbroeken met t kruis naar binnen. En soep koken (dat deed men toen veelvuldig) met de vermaning dat niet te doen tijden je menstruatie. Daar werd de soep zuur van!
Ook werd ik na een ontboezeming aan m'n moeder gewezen op "De Huwelijkse Plichten" en dat alles met een hoofdletter. Natuurlijk weet ik inmiddels beter qua soep en lap ik mijn laars aan De Huwelijkse Plichten. Maar t vouwen van ondergoed op die manier is gebleven
Ik bijvoorbeeld strijk niets en mijn koken is ook veranderd. Ik kook anders, d.w.z..(vooral korter dan mijn moeder (behalve draadjesvlees) Want vroegah had men meer tijd voor het huishouden omdat de vrouw toch vooral huisvrouw was.
Mijn vraag: Wat hebben jullie overgenomen vanuit het ouderlijk huis en waartegen heb je jezelf verzet of doe je geheel anders.

Temet
26-08-2013 om 10:08
Tigress
Dat is volgens mij een vrij wijd verbreide gewoonte in Nederland. In mijn familie was het niet anders, en dat hadden mijn beide ouders van hun huis uit meegekregen: brood op zaterdag.
Volgens mij doen ze het nog steeds zo. Inderdaad inmiddels ook met een warm hapje erbij. Ik heb die broodgewoonte al rap laten vallen: zaterdag is nou net een dag dat ik wel tijd heb om fatsoenlijk te koken, dit itt door de week.
Groeten,
Temet

Tijgeroog
26-08-2013 om 10:08
Brood op zaterdag
Bij mijn ouders ook, en ik heb dat om dezelfde reden als temet ook hier geschrapt. Ik geef dan liever een broodmaaltijd op een avond dat het ivm sporten etc toch allemaal al lastig is.

Algebra
26-08-2013 om 12:08
Wijverbreid?
Nog nooit van gehoord! Bij ons thuis moest er "echt" gekookt worden, iedere dag vers. Bij 1 dag niet koken kan ik me dan ook niets voorstellen. Het lijkt me wel makkelijk, een keer alleen maar brood, dat dan weer wel ;-)
Misschien moet ik er eens aan beginnen- maar het zal hier wel op protest stuiten.
Algebra

Bellefleur
26-08-2013 om 13:08
Groente
Mijn moeder (80 en stuiterend gezond) heeft een groente-obsessie. Een dag geen groente is een dag niet geleefd. Dus, op de zeldzame dagen dat er sprake was van pannenkoeken, aten we eerst warm, en als toetje kregen we dan pannenkoeken. Beláchelijk vond ik dat.
Tegenwoordig bak ik regelmatig pannenkoeken, en tegelijkertijd kook ik een warm prakje voor mezelf. Want een dag zonder groente vind ik niet leefbaar
Overigens moest bij het afwassen het bestek altijd eerst. Want dan is het water nog goed heet, en doodt vast veel bacterieën. En bestek gaat in je mond!

Kaaskopje
26-08-2013 om 13:08
Brood op zaterdag
Wij doen dat ook. Brood met een stukje vlees. Geen gewoon brood maar bolletjes, of stokbrood, of pitabroodjes, etc.. En dan hangt het een beetje van de buitentemperatuur af of we er soep bij doen. In de zomer eten we geen soep. Ook omdat het lastiger goed te houden is buiten de koelkast. In de winter kun je het best twee/drie dagen buiten de koelkast bewaren als je het maar weer goed verhit voor het eten. Ikzelf vind het op die manier maar een dag nog lekker. Dus zaterdag gemaakt, vind ik het zondag ook nog wel lekker, maar dan houdt het op:-)
Tegenwoordig eten we op zaterdag steeds vaker bijna gewoon 'warm'. Dan maken we een iets luxere sla dan gebruikelijk, vlees erbij (gyros bijvoorbeeld) en dan óf aardappelbolletjes óf speciaal brood erbij, zoals focaccia. Als mijn man het maakt, serveert hij het als een soort plateservice.
Bij mijn ouders thuis is het lang de gewoonte geweest om zondagavond soep met pap na te eten. Dat had nog te maken met het goedgereformeerde gebruik om op zondag zo min mogelijk te werken. En dan de vla in het soepbord dus:-)) Op een gegeven moment werden ze dat zat en is mijn moeder ook op zondag 'normaal' eten gaan koken.

Kaaskopje
26-08-2013 om 13:08
Bellefleur
Laatst kwam mijn 'schoonzoon' eten. Hij vindt brood eten als warme maaltijd geen eten, dus piekerdepieker wat doen we dan op zaterdagavond. Grappig genoeg bleken pannenkoeken wel tot warme maaltijd gerekend te worden (dat geldt voor ons ook). Ik heb toen kale pannenkoeken gebakken en er schaaltjes vulling bijgezet. Een prutje van paprika, courgette en ui, komkommerblokjes, iets gesmoorde tomaat, kortgebakken ontbijtspek, appelblokjes, nou ja vul zelf maar aan. Zo heb je toch je groente en kun je gewoon meedoen. Mijn man vond het zo lekker dat het nu vaste prik moet worden als we pannenkoeken eten:-)

Tijgeroog
26-08-2013 om 14:08
Kaaskopje
Crème fraiche met fruitsalade is ook erg lekker op een pannenkoek

Genista
26-08-2013 om 17:08
Mover
Helemaal duidelijk hoor, hier net zo. Zo moi als een cadeautje, zo'n opgevouwen handdoek Ook met theedoeken en vaatdoeken gaat het zo. Theedoeken vouw ik dan wel weer eerst dubbel en nog eens dubbel, maar die lange strook daarna dan in drieën. Geen idee waarom. Oh toch, want mijn moeder en beppe deden het ook zo...

Temet
26-08-2013 om 21:08
Genista
Het kan nog mooier: lange strook aan weerszijden stukje opvouwen, tot bijna de helft (dus het linker kwart en het rechter kwart naar binnen vouwen, maar net niet tegen elkaar aan). Dan de boel nogmaals dubbelklappen. Er zijn nu geen randjes meer te zien.
Groeten,
Temet

Genista
26-08-2013 om 23:08
Temet
Daar ga ik eens op puzzelen en oefenen. Ik dacht dat ik nu al minimaal zat, qua zichtbare randjes. Maar immer bereid tot leren.

Tink
27-08-2013 om 00:08
Veel herkenbaars
Mover ik snap je precies, want zo doe ik het ook :)
Ik vouw de theedoeken dan weer eerst in drieën en dan dubbel. En dan ook weer met die ronde vouw naar voren in het kastje. Past ook nog eens precies op die manier :), ze zijn dan langer dan ze breed zijn. En (nu wordt het eng, ik weet het) ik kijk daarbij ook nog eens naar het 'plaatje' op de theedoek. Meestal hebben ze 2 versierde randen, die moeten dus boven en onder, anders vouw je die helemaal weg.
Mijn man vouwt ook wel eens de was en die heeft de trucjes al aardig door . Alleen dat van die plaatjes op de theedoeken, tja. Dat vindt ie onzin. Ik heb de neiging om ze opnieuw te doen dan :)
En man legt dus inderdaad zijn t-shirts omgekeerd in de kast. Niet allemaal met het kraagje naar de ene kant en de ronde vouw naar voren, maar ongeveer om en om. Kan ik ook helemaal niet tegen :)
Dat van die gebreide truien begrijp ik op zich wel Genista, maar ik snapte niet dat iemand daar zin in had . Heb je eindelijk dat verdraaide breiwerk af, haal je het uit... hahaha. Naja. Uit het oogpunt van bezuinigen was het natuurlijk nog niet zo gek. En kledingstukken van stof werden ook wel eens vermaakt tot wat anders.
Ha, dat brood eten op zaterdagavond deden wij ook, met altijd een gebakken ei. Overigens werd er wel gekookt op zaterdag: we aten dan tussen de middag warm. En op zondag aten we maar 2x. Wel rond een uur of 3 een kopje soep, maar nooit echt lunch. En dan 's avonds 'sjiek' eten, dwz met de dekschalen op tafel ipv de pannen. Veel meer afwas dus, je was de klos als je toevallig op zondag de beurt had.
En nóg veel vroeger aten we dagelijks soep vooraf. Dan de aardappels-groente-vlees in hetzelfde bord, en vervolgens ook nog de (zelfgekookte) pudding. Brrr :)
Ohja, bouwjaar '67.

Tink
27-08-2013 om 00:08
Ohja
Hadden jullie moeders ook zo'n soort schema voor wat je wanneer at? Als wij nasi aten was dat bv steevast op zaterdag. Macaroni met ham en kaas was ook een zaterdaggerecht. En aardappels, sperzieboontjes of worteltjes met iets van vis of ei was dan weer specifiek 'vrijdag'. (Katholieke achtergrond he, op vrijdag geen vlees.) Zondag, dat met die dekschalen, was dan weer een dag voor bloemkool met witte saus, aardappels en saucijsjes.
Het enige wat wij op een vaste dag eten is friet met sla, op zaterdag meestal.

Bellefleur
27-08-2013 om 08:08
Kaaskopje,
Dat zou hier niet werken. Mijn kinderen vinden mijn groenteobsessie beláchelijk Bij mij thuis houden ze niet van bonen. En dus, op de pannenkoekendagen maak ik een bonenprutje voor mezelf. Met extra veel pepers. Hmm!

Merel
27-08-2013 om 09:08
Groente obsessie
Grappig hoe we veranderen in de loop der jaren. Vroeger, als kind was ik dol op snoep, hoe zoeter hoe beter. Mijn moeder lustte dat niet en in mijn ogen was dat toen heel raar. Typisch zo'n volwassene, wie lust er nou geen SNOEP.
Enfin nu ben ik dus hetzelfde als mijn moeder. Snoep en zoetigheid, bah, kan me niet voorstellen dat ik dat als kind heerlijk vond. Geef mij maar groente, dat moet bij iedere maaltijd (liefst meerdere soorten)

Tijgeroog
27-08-2013 om 09:08
Tink
Ja, die macaroni met ham en kaas op woensdag. En op zondag werd er wel altijd iets bijzonders gekookt, maar dat hoefde niet in mooie schalen op tafel. Die macaroni is later ook wel verschoven naar dagen dat er gesport werd.
Soep alleen met verjaardagen, met brood erbij, voor de visite die bleef eten. Ook geen zelfgemaakte vla. M'n moeder kookte wel graag, probeerde veel nieuwe dingen uit, maar het lukte niet altijd even goed. Zelf kook ik nu ook graag.
Bouwjaar 77

Maylise
27-08-2013 om 13:08
Eten vroeger
In mijn vroegste jeugd aten we 's middags warm en 's avonds brood met soep. In mijn beleving aten we elke dag soep. Ik weet niet of dat echt zo was maar wel heel vaal in elk geval. Mijn vader kwam ook thuis om te eten 's middags. Meestal aardappels/vlees/groenten en vrijdag inderdaad vis. Soms macaroni of rijst. Toe vla, yoghurt, pap of pudding.
Vlees was vaak gehaktbal of sucadelapjes.
Zaterdag geen brood maar juist uitgebreid. Dan aten we 's avonds en dan kookte mijn vader. Mijn vader vond koken erg leuk dus dan aten we vaak iets origineels of uitgebreid.
Zaterdag avond en zondag middag aten we in de woonkamer aan tafel en de rest van de week in de keuken.
Later werden de warme maaltijd en brood maaltijd omgewisseld. Ik weet niet precies meer wanneer. Ik zat toen al op de middelbare school geloof ik.
Mijn moeder deed bij het koken bijna overal suiker door. Worteltjes kookte ze helemaal gaar met boter en suiker. Suiker door de snijbonen. Suiker door de sla. Ik vond het enorm wennen toen ik eenmaal groenten zonder suiker ging eten.
Ik kook groenten veel korter dan bij mijn moeder en ook zonder suiker. Mijn kinderen waren toen ze klein waren overigens gek op oma's groente. Lekker zoet en zacht. Mijn moeder haar smaak is nu overigens ook wat anders. Ze houdt minder van zoete dingen dan vroeger.
Daarnaast kook ik veel vaker vegetarisch. Wij aten vroeger elke dag vlees of vis. Nu eten we misschien maar drie keer per week vlees. Mijn man kookt overigens veel vaker dan mijn vader vroeger. Maar net als mijn vader vind mijn man koken veel leuker dan mijn moeder of ik. Terwijl mijn moeder en ik van de 'eenvoudige doch voedzame maaltijd' zijn mijn vader en mijn man meer van het experimenteren en dingen uitproberen en uitgebreid koken.
Vrijdag eten we overigens nog steeds meestal vis. Dat gaat zo automatisch terwijl ik verder ook gewoon best vlees eet op vrijdag.

Maylise
27-08-2013 om 13:08
Ondergoed vouw ik nooit. Dat gaat in mandjes die weer in de kast komen te staan. Niet netjes gevouwen maar gewoon los er in. Lakens vouw ik met z'n tweeën en dat je naar elkaar toe loopt. En dan strak in de kast met de dichte kant naar buiten.

lennest
27-08-2013 om 21:08
Gewoontes
Ik kook heel anders dan mijn moeder, wij aten alleen soep, aardappelen, groenten, vlees en gekookte custard. Geen idee wat rijst, macaroni of wraps waren! Ik denk dat we nu twee keer per week aardappelen eten en dan vaak niet eens gekookt. Wij douchen vaker dan vroeger, dus meer was, veel minder gewoontes: op zaterdag bedden verschonen of op vrijdag vis eten, dat soort dingen. De was ophangen: alle sokken per paar, alle washandjes bij elkaar (die heb ik niets eens meer!), broeken naast elkaar etc. Geen was door elkaar heen, dat doe ik ook niet meer. Oh ja, de voorjaarsschoonmaak heb ik in m'n eigen huis nog nooit gedaan! O, wat had ik daar een hekel aan. Wij hadden een schrootjesplafond in de keuken en geen afzuigkap. Voor ik dat plafond schoon had! Alle kasten uitsoppen, gordijnen wassen, matrassen uit bed, afschuieren, bedden helemaal schoon poetsen, wat heb ik toch veel overbodig werk gedaan. Maar: het draadje van een kastje per dag was vroeger niet nodig, thuis was alles altijd opgeruimd en er waren veel minder spullen.

krin
28-08-2013 om 09:08
Gebruyken
Er zijn al wat herkenbare gewoonten langsgekomen. Zaterdag soepdag, bijvoorbeeld. Met een gebakken ei met spek, of iets anders simpel warms. Dat heb ik er bij huidige echtgenoot niet in gekregen, maar hij kookt op zaterdag dus hij mag het zeggen. Op zondag aten we iets luxer (meer vlees, en soms zelfs een winkeltoetje ipv yoghurt met Sinatran). Mijn moeder vouwt de handdoeken twee keer in drieën en met de naden naar binnen, en dat heb ik overgenomen, al was ze wel zo realistisch om erbij te zeggen dat het zo nou eenmaal het best in de kast paste. De afwasvolgorde die hierboven werd beschreven komt me ook bekend voor; de pannen als laatste, en die hoefden ook niet per se afgedroogd te worden.
Ik kookte overigens altijd bloemkool zoals mijn moeder dat deed: alleen de bladeren eraf en dan de hele stronk in de pan. Eventueel een sausje erbij en dat dan uitgieten over die bloemkoolberg. Dat heb ik af moeten leren, want man vond dat onzin. Of ik dat met broccoli soms ook deed? Nee, geen idee waarom niet, maar nee. Waarom met bloemkool dan wel? Eh, geen idee. (Minder werk, vermoed ik, was de motivatie van mijn moeder.) Hoe dan ook, ik ben ermee opgehouden en sta nu bloedig zo'n hele bloemkoolstronk in roosjes te verdelen.
Wat ik verder van thuis heb meegenomen is een pragmatische houding tov het huishouden - als er leukere en betere dingen te doen zijn, laat ik dat als eerste schieten. En ik maak nog steeds gerechten die mijn moeder vroeger maakte. Ik vind het leuk dat een van mijn lievelingsgerechten als kind nu ook weer tot de favorieten van zoon behoort.

Tigress
28-08-2013 om 21:08
Koocken ende koockles
Mijn moeder haatte het als ze bij het koken op haar vingers werd gekeken. Wij zijn wat uit uit de keuken weggebonjourd, al dan niet mey zachte hand. Máár toen ik getrouwd en uit huis was werd van mij wel een maaltijd verwacht. Mijn moeder had mij dan nog wel een kookboek gegeven. Maar och wat zagen de boontjes nog heldergroen, terwijl mijn moedersboontjes zo'n olijfgroene tint hadden op het bord. En nieuwbakken hubbie vond zijn moeders bonen er ook beter uit zien. Ja, kennelijk had het nieuwe koken in dat kookboek al zijn intrede gedaan.
Mijn moeder opbellen wilde ik niet. Dus bij ieder volgend kookexperiment keek ik als een malloot zowat om de minuut of de inhoud van de pan al iets wegkreeg van wat ik vroeger op mijn bord vond. Het is allemaal goed gekomen, hoor mijn (ex)man en kinderen leven nog steeds.

Tigress
28-08-2013 om 21:08
Aenvulling op koocken
Het nieuwe koken heeft het bij mij trouwens niet gehaald. Althans niet voor de hollandse pot. Ik moet en ik zal ook olijfgroene prinsesseboontjes en snijbonen op het bord. Ik vind 'al dente' alleen maar leuk en passend voor pasta. Vitaminen eruitgekookt? Misschien, maar dat vang ik wel op met andere uitgekiende voeding.
Sorry trouwens voor de foutjes in mijn eerdere berichtje. Ik typte zowat in het donker... (Blind typen kán ik niet)

Temet
28-08-2013 om 21:08
Tigress
Ik heb weleens begrepen dat sperziebonen echt goed gaar gekookt moeten worden, anders zitten er stoffen in die maagklachten (kunnen) geven. Dus je moeder had gewoon gelijk.
Onlangs volgde ik een cursus Turks koken. De meeste deelnemers waren kaaskoppen van middelbare leeftijd of ouder, maar dat gold niet voor iedereen. Een van de cursisten was een jonge vrouw van Iraanse afkomst. We hebben haar vermaakt met gruwelverhalen over het eten in Nederland in de jaren 50-70. Doodgekookte groente met maizenapapje met nootmuskaat, enzo. Macaroni met ham en kaas (of, als toetje, met suiker en kaneel. En een klont margarine) "ja, en dat was dan niet van die fatsoenlijke macaroni, van harde tarwe, maar van die elleboogjes die dan tot snot kookten". Zijzelf was pas veel later naar Nederland gekomen, en wist van dit soort gruwelijke geschiedenis niets af
Groeten,
Temet

Tigress
28-08-2013 om 21:08
Hahaha
O, grutten! Ik maak nog steeds een maizenapapje voor over de bloemkool. Al wil ik dat wel afwisselen met kerrie-of een kaassaus. En ook maak ik nog immer de andijvie of de lof aan met alweer dat vermaledijde maizena, al gebruik ik daar het kookvocht voor en niet zoals mijn moeder met melk (zij goot het kooknat weg) Ja en de nootmuskaat erover. Ik laat ook de klont margarine weg. Grijns... die heb ik vervangen door halvarine.
Hahaha! Heerlijk, ik kook gruwelijk!

Vic
28-08-2013 om 22:08
Brrrr
Ik kan me de tot snot gekookte andijvie van mijn moeder nog voor de geest halen, compleet met het beschuitkruim dat ze erdoor heen gooide En dan vlees erbij dat ondergedompeld in de jus was gebraden. Ik kook echt 100% anders dan mijn moeder. Hoewel, laatst heb ik een keer oudhollands gegeten, gekookte snijbonen (in stukjes, want ik heb geen molentje - bestaan die nog?), met gekookte aardappels en jus en een slavink. Jongste (een groentehater!) heeft enorm zitten smullen, leuk was dat.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.