Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Anders

Anders

23-11-2015 om 14:11

Financieel krap en 20 personen kerstdiner

Wij moeten (mag) voor 25 personen een kerstdiner organiseren. Inclusief borrel, drankjes etc. Financieel staan we er net wat minder gunstig voor en ik heb geen zin om de spaarrekening er voor aan te spreken. Iemand ideeën voor een feestelijk budgetmenu? Ik wil me er niet te makkelijk vanaf maken.


Temet

Dat wordt bij mij dan 200 graden en 5 minuutjes langer:-)

Crime

Het blijft een crime; wie lust wat, op tijd bestellen, twee standen oven en aantal kookplaten. De kunst is weglaten en planning zodat je tijdens de visite niet de hele tijd in de keuken staat.
Als ik te veel variatie bied, blijft vaak best veel over. Dat is verloren tijd; die had ook besteed kunnen worden aan het deelnamen aan de gesprekken.

Flanagan

Overweging 3 bij de voorbereidingen is dan ook: lusten wij de restjes de volgende dag(en) ook nog...

groeten,

Temet

planning voor grote groepen

Het gaat allemaal om planning. Slim is als je grote groepen mensen te eten krijgt, een koud voorgerecht te doen wat je klaar kunt zetten op een tafel buiten. Je hebt buiten een grote koelkast met kerst! Wel afdekken ivm dieren hahaha. Dan soep die je op kunt warmen, die maak je van te voren en laat je die nacht al buiten staan. Verwacht je veel dieren met honger buiten, dan even met een theedoek de deksel op de pan knopen door de oren van de pan heen. Leg ik t een beetje uit?

Stoofgerechten zijn heel handig, ook van te voren te maken. Hazepeper, boeuf bourgignon, kip-champignon ragout. Kan ook buiten overnachten. Een grote salade is heel handig en snel te maken, voeg de dressing er pas aan tafel aan toe. Ik maak de dressing vaak in een oud uitgewassen glazenpotje van de jam of de mayo. Deksel erop en alle ingredienten schudden zich zo tot een heerlijke dressing. Kun je ook n dag van te voren maken.

Aardappelgratin in een grote schaal kan in de oven een 3 kwartier voor je aan tafel wil. Rijst is ook heel makkelijk, en wat dacht je van lekker friet of aardappelkroketjes? Daar schakel je vlak voor het diner even iemand voor in; schort aangeven en niemand is bang voor vlekken en zal je zo uit de brand willen helpen.
Groenten en vooral groene groente wel schoonmaken en in pannen doen, maar vlak voor serveren koken, afgieten en in opdienschalen doen.

Bord voor bord opmaken klinkt leuk, maar wie heeft er een warhoudstraat in zijn keuken? Gewoon alles in mooie schalen en op tafel zetten. Dan zit er niemand verlegen te dralen met iets op t bord wat ie niet lust.

Dessert ook van te voren maken; er zijn vele lekkere mouses en puddings voorbij gekomen. Ik maakte vorig jaar een leuk aangeklede tafel met allerlei desserts, lepels erbij en jij als gastvrouw hoeft niet eerst een uur bordjes op te maken met van alles wat.

Kaasplankje maak ik de middag van te voren klaar en zet ik weg in de kelder of de badkamer (net iets frisser dan de keuken of woonkamer). Ik maak alle verpakkingen los van de kaasjes en strooi er druiven, walnoten e.d. overheen. Kletsenbrood erbij, mesjes er alvast insteken, afdekken met huishoudfolie en klaar. Je zou zelfs een dienbald met kleine glaasjes en port en dessertwijn erbij kunnen zetten.

Een extra oven is zoooo fijn he. Maar denk aan voldoende ampere en reservestoppen. Langleve mijn Aga......(ik weet het, ik hou nu op)

Happy Christmas (luistert nu heerlijke oude kerstliedjes en mijn eten is klaar en blijft lekker warm tot we zo aan tafel gaan)

Moni

Moni

27-11-2015 om 20:11

Liever een buffet dan borden opmaken

Wij zetten bij een grote groep een buffet op, met warmhouders voor zover beschikbaar en te leen.
Dat werkt veel makkelijker dan pannen/schalen op tafel. Met veel mensen zijn die niet te bereiken en kosten ze veel plek op tafel.
Warmhouders zijn populair als ik de Blokker-folder zie.Vraag vooral rond wie iets mee kan nemen.

Annie

Annie

28-11-2015 om 19:11

Dank dank

Ik ben er nog niet uit. Maar denk inderdaad aan:
een makkelijke amuse in een glaasje (toevallig heb ik 20 identieke glaasjes), iets met wat zalm en eeen paar garnaaltjes oid of carpaccio, beetje rucola, beetje sla. Voor kinderen een feestelijk prikkertje.
ik heb geen soepborden, maar misschien kan een licht, bouillonachtig soepje in een wijnglas (ooit gezien in restaurant)
rollade en groot stuk zalm uit de oven??? bijgerechten aardappeltjes uit de oven, zelfgemaakte appelmoes. bijpassende feestelijke groente vind ik lastig. Kom niet verder dan sperzieboontjes.
dessert vind ik ook lastig. Ik vind zo'n opgemaakt bord altijd heel erg mooi. Buffetstijl vind ik altijd zo'n rotzooi worden. Maar misschien een feestelijke charlotte oid.
Kaasplankje hoef ik hier niet te doen. Bij ons mag meer dan de helft geen kaas, bij de andere familie houdt men niet van kaasjes...

Mij lijkt een groot, 'landelijk of boeren' buffet met wintercomfortfood ook wel leuk: broden met zelfgemaakte kruidenboter, stevige soep, stoofpot of kalkoen (maar dat vind niemand hier echt lekker), grote schalen met spruitjes, aardappelgratin, zelfgemaakte appelmoes en een grote schaal met apple crumble en een bolletje ijs. Maar dat denk ik wel vaker en ik doe het uiteindelijk nooit.

Try-out

Vandaag hadden we hier een try-out voor de kerst. Ideaal voor de planning. We eten dan altijd kalkoen.

Als groenten hadden we prei, amerikaanse squash en koude cranberriesaus; een kleurrijke combinatie.
De oranje squash wordt gemaakt van een pompoen; snij in stukken, verwijder de pitten en kook de stukken zacht in water. Afgieten en op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

In een try-out kan je wat groeten uit proberen. En of de keuze voor een bepaalde soep aanslaat.

Praktisch vraagje

Hoe wil je voor 25 man aardappeltje s (aardappelrozetjes?) in de oven bereiden? Gistereen hadden we voor 4 man een zak roztjes op de plaat. Ik vraag mij af of je oven geschikt is om hoe voor zo'n grote groep dit klaar te kunnen maken.
Nu vind ik die bakjes aardappel in rozemarijn en met zeezout in de oven ook een succes, ook omdat de aardappel lang warm blijft.
Verder pak ik een vis in de aluminium folie of een braadzak, dan droogt het minder uit en heb je ook niet zo'n vislucht in de oven.

Ps de butternut squashpuree is een prima vervanger van de aardappelpuree want het is net een zoete aardappel.

Annie

Annie

29-11-2015 om 10:11

Flanagan

Ik heb twee ovens en ik verwacht niet dat men zich ongans eet in aardappelkroketjes. Vind dat meer iets voor kinderen.

Twee ovens

Geweldig, één voor bakken en één voor warm houden van gerechten.

Je kan ook op de Griekse tour; meloen met rauwe ham vooraf,
Stoofpot stifado te samen met ovenschotel moussaka, lamskotelletjes of suflaki en Griekse salade.
Dan kan je alles op de een dag ervoor bereiden en hoef je alleen op te warmen. ( op de salade na).
De Griekse wijnen zijn ook lekker.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.