Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Extreem goedkoop koken


Astrid

Astrid

07-10-2015 om 10:10

"zeker als je een grote hoeveelheid koopt voor meerdere keren."

Precies, én invriezen.
Toen ik moest bezuinigen heb ik geinvesteerd in een vriezer. Ik kook extra en vries in, koop aanbiedingen en vries in. Ik roerbak veel goedkope groentes door elkaar, kook ook eens een dagje zonder vlees, doe veel met restjes (geschikt voor een wraptaart). En vooral doe ik ook wel eens makkelijk en goedkoop: omelet met groenterestjes op brood bv.

Vriezer?

Ik vraag me af of zo'n vriezer nou echt bespaart. De aanschaf van dat ding en het electriciteitsverbruik van dat apparaat én de kosten van het nogmaals opwarmen van het gerecht dat je ingevroren hebt kost toch ook aardig wat.

skik

Sinbads vrouw

Sinbads vrouw

07-10-2015 om 11:10

Besparen vriezer?

De besparing van een vriezer is natuurlijk relatief. Heb je een hele grote vriezer voor 2 broden en een pakje hondenvoer dan is dat duur.
Heb je een vriezer met 4 laden die je mans kunt, dan kan het heel wat schelen

Zo ga ik regelmatig naar de turkse slager om vlees te halen. Daar haal ik dan ruwweg 4 tot 5 kilo vlees in 1 keer.
Mooie kipfilets, uitgebeende kippedijen, kalfsvlees (waaronder kalfsbiefstuk), kipshoarma (zalig). Gemiddeld zit ik dan op 7 euro per kilo.

Na verwerking kan ik gemiddeld 3x eten van 1 kilo vlees met 4 personen. Dat komt neer op (afgerond naar boven, rekeninghoudend met kruiden/ei/etc) op €2,50 per maaltijd voor 4 personen. Oftwel €0,62 per persoon!

Zo goed en goedkoop kan ik het niet halen bij de supermarkt hier in de stad.

Het grote voordeel van een vriezer en in het groot inkopen is ook het feit dat je in staat bent om "noodvoer" in de vriezer te stoppen. Want of ik nu 1 of 2 of 3 liter pasta saus maak, dat maakt in de kook tijd niets uit. Maar stop ik vervolgens 2 liter pastasaus in porties in de vriezer, dan scheelt me dat tijd en energie op de momenten dat ik vermoeid thuis kom en ik snel eten op tafel wil hebben.

Astrid

Astrid

07-10-2015 om 12:10

zoals boven

gezegd door Sinbads vrouw eigenlijk.

Ontdooien doe ik in de koelkast, opwarmen meestal 3 minuten in de magnetron.
Mijn oven moet ik toch gebruiken, beter vol dan voor 1 dingetje, dus gelijk 2 a 3 ovenschalen er in en de rest invriezen.
Hoeveel de vriezer precies aan electriciteit kost weet ik niet, maar wel dat hij propvol zit en ik er dus "alles" uithaal en niet een vriezer laat draaien voor 2 broden. Ik weet wel dat ik met gas/electriciteit ver onder het gemiddelde zit. Electriciteit is uiteraard ook afhankelijk van andere factoren, maar wat ik wil zeggen is dat ik ondanks mijn vriezer nog steeds ver onder dat gemiddelde zit.
In mijn koelkast ook dezelfde lades maar dan 3, dus ik kan echt bergen voedsel kwijt. Heerlijk als je uit je werk komt en niet eerst een half uur de keuken in moet, dat is me ook wat waard.
Verder gooi ik minder voedsel weg doordat ik bruikbare restjes invries.

Fransien

Fransien

07-10-2015 om 12:10

pasta met saus

pasta is niet erg duur, tenminste niet de goedkoopste soort, die kook ik altijd met een bouillonblokje in het water.
voor de saus neem ik passata, gezeefde tomaten, pakje van 500 gr voor 39 ct bij de lokale super, uien, prei, courgette, of een andere redelijk groene groente die op dat moment in de aanbieding is, met zout en peper en italiaanse of franse keukenkruiden op smaak brengen.
je kunt er geruld gehakt in doen, maar je kunt ook kaas raspen

Fransien

Fransien

07-10-2015 om 13:10

pompoenrisotto

erg makkelijk, als je tenminste niet de officiele risottorijst gebruikt, met surinaamse rijst smaakt het ook prima
men neme 1 grote (2 kleine) uien, een flinke pompoen, flink wat rijst en een bouillonblokje, paddestoelen maken het extra lekker
uien en kleingesneden pompoen aanfruiten, rijst erbij en ook even laten aanfruiten, bouillon erbij en gaar laten sudderen. In plaats van parmezaanse kaas werkt gewone ook prima, met iets extra zout als je daarvan houdt. Champignons of andere paddestoelen in een aparte pan bakken en er dan door scheppen.
Rundvlees is er erg lekker bij, gestoofd als je hebt, maar de rundervinken uit de aanbieding doen het ook erg goed.

Moni

Moni

07-10-2015 om 14:10

shaksuka

http://www.volkskrant.nl/koken-en-eten/shaksuka-met-komijn-en-rode-peper~a4151632/

Ik heb vorige week dit recept geprobeerd. Lekker gekruid. Ik heb andere groenten gebruikt (allemaal restjes) en een blik tomatenstukjes in plaats van verse tomaten.
Kan natuurlijk ook zonder worstjes. Is het gelijk vegetarisch.

Wij hebben er turks brood bij gegeten en een sausje van yoghurt met munt (uit de tuin).

Moni

Moni

07-10-2015 om 18:10

Nog wat recepten

Komen uit een artikel in de Volkskrant over goedkoop eten. De link werkt alleen voor abonnees.

Hierbij de recepten:

Thaise pompoensoep met pinda's (voor 4)
Ingrediënten

Zilvervliesrijst kocht ik voor 97 cent per kg en pompoen voor 1,25 per stuk. Kosten: € 5,50, € 1,38 p.p.

100 g zilvervliesrijst
1 kleine oranje pompoen (ca. 850 g-1 kg)
2 eetl. (zonnebloem)olie
3-4 tenen knoflook, fijngehakt
2 uien, gesnipperd
2 eetl. rode currypasta (eventueel 1 rood pepertje, zonder zaadjes, gehakt)
500 ml groentenbouillon (blokje)
40 g gemberwortel, geschild, geraspt (55-60 g ongeschild)
250 g aardappels, geschild, in flinke blokjes
100 g (kastanje)champignons, in plakjes
400 ml kokosmelk
ca. 2 eetl. Japanse sojasaus
2 eetl. (Thaise) vissaus
90 g (zoute) pinda’s, grof gehakt
blaadjes van 1 bosje koriander, gehakt

Kook de zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing. Snijd lelijke plekken van de pompoenschil weg en halveer de pompoen. Schraap de zaden en slierten eruit en snijd het vruchtvlees in flinke blokjes. Verhit de olie in een ruime braadpan. Bak knoflook en uien ca. 10 minuten op zacht vuur, roer regelmatig. Voeg de currypasta (en rode peper) toe en bak een halve minuut mee. Voeg daarna de bouillon, gember, pompoen- en aardappelblokjes toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur 15 minuten stoven. Voeg champignons, kokosmelk, vis- en sojasaus toe en laat nog ca. 5 minuten pruttelen tot de groenten zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Je eet het zo: schep in warme soepkommen 2 à 3 eetlepels gekookte rijst, afhankelijk van de grootte. Schep de soep erin. Geef de pinda's en korianderblaadjes in schaaltjes erbij, om er zelf over te strooien. Als je ongezouten pinda's gebruikt, kan er een extra lepeltje sojasaus door.

Fusili met tomatensaus, vis en wintergroenten (voor 4)
Ingrediënten

Kosten: € 4,25= € 1,06 p.p.
320 g (volkoren) fusili
400 g broccoli, in kleine roosjes
ca. 200 g winterwortel, in kwart plakjes
250 g spitskool, fijngesneden
2 eetl. olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gepeld, fijngehakt
1 blik tomaten (400 g)
1/2 eetl. Italiaanse kruiden (gedroogd)
50 g groene olijven, gehakt
2 blikjes haring in tomatensaus à 190 g
50-60 g geraspte jong belegen kaas

Dit recept is lekkerder als je MSC-tonijn ipv haring gebruikt en een extra blikje tomatenpuree. De goedkoopste tomatenpuree was overigens ook de lekkerste.

Kook de fusili beetgaar in water met een snuf zout en giet af. Kook de winterwortel i minuut in een bodem water met zout, voeg de broccoliroosjes toe en kook in nog 3 minuten (afhankelijk van de grootte) beetgaar. Spoel de groenten direct koud in een vergiet onder de kraan. Verhit de olijfolie in een wok of braadpan. Bak ui en knoflook ca. 5 minuten op laag vuur. Voeg de spitskool toe en roerbak nog ca. 5 minuten tot de kool is geslonken. Prak de tomaten uit blik in stukken met een vork. Schenk ze bij de groenten in de pan en roer de Italiaanse kruiden, olijven, wortelplakjes en broccoliroosjes erdoor. Laat nog ca. 4 minuten zachtjes sudderen. Verdeel de haring met een vork in stukken en doe ze (met de saus) bij de groenten in de pan. Schep de fusili erdoor en warm even door. Maak op smaak af met zout en peper. Schep in warme borden en bestrooi met de kaas.

Spitskoolschotel met kerrie (voor 2)
Ingrediënten

Kosten: € 2,61 = € 1,30 p.p.
800 g aardappels, geschild
280 g winterwortel (= 235 g schoongemaakt), in plakjes
5 eetl. olijfolie
2 uien, gesnipperd
1 flinke teen knoflook, fijngehakt
1 eetl. Surinaamse kerriepoeder (massala)
130 g (biologisch) rundergehakt
ca. 135 g gare linzen (= 40 g rauw)
300 g spitskool, in kleine reepjes
1 eetl. rozijnen nootmuskaat
ca. 2 eetl. paneermeel

Dit is een favoriet recept geworden. Het gehakt kocht ik in de aanbieding voor de helft van de prijs, de helft gebruik ik hier, de rest had ik ingevroren.

Kook de aardappels gaar in een bodem water met een snuf zout. Kook de wortelplakjes in ca. 5 minuten net gaar in een bodem water met een snuf zout. Giet ze af. Verhit 2 eetl. olie in een wok en fruit de ui en knoflook ca. 5 minuten op laag vuur, bestrooi met wat zout. Voeg de kerrie toe, bak ¿ minuut mee, en voeg daarna het gehakt en de linzen toe. Roerbak nog 2- 3 minuten tot het gehakt nergens meer rood is. Voeg nog 2 eetl. olie toe en daarna de spitskool en rozijnen. Roerbak ca. 3 minuten tot de kool is geslonken. Breng het kerriegehakt-linzen-koolmengsel pittig op smaak met zout en peper. Giet de gare aardappels af, bewaar het kookvocht. Stamp de aardappels tot puree met zoveel kookvocht als nodig is om het smeuïg te maken.

Breng de puree op smaak met nootmuskaat en wat zout. Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een ruime ovenschaal in. Schep het spitskoolmengsel erin en strijk glad. Verdeel vervolgens de wortelplakjes erover en dek gelijkmatig af met de aardappelpuree.. Bestrooi met paneermeel en druppel er nog wat olijfolie over. Zet ca. 25 (als de schotel nog warm is) tot ca. 35 minuten (als de schotel al is afgekoeld) in de oven tot de puree een mooi korstje heeft: zet zo nodig nog even de grill aan.

Nep-Boston baked beans met pompoen en spitskoolsalade (voor 2)
Ingrediënten

Kosten: € 1,52 + € 0,48= € 2,-= € 1,- p.p.

100 g zilvervliesrijst
2 uien, in ringen
1 eetl. olijfolie
1 blik bruine bonen (netto 800 g, uitlekgewicht 530 g.)
350 g schoongemaakte pompoen, in kleine blokjes
3 eetl. keukenstroop
2 eetl. gembersiroop
2 eetl. mosterd
peper, zout

Salade:
3 eetl. olijfolie
½ theel. mosterd
1 eetl. witte wijnazijn
235 g spitskool, kleingesneden

Die heerlijke Hollandse keukenstroop in zo'n oranje pot kost maar ca. 85 cent per 500 g.

Kook de zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de uiringen ca. 5 minuten op laag vuur in 1 eetl. olijfolie. Spoel de bonen in een vergiet onder de kraan af en laat ze uitlekken. Meng ze met de pompoenblokjes, stroop, gembersiroop, mosterd, peper en zout. Vet een lage, ruime ovenschaal in. Schep het bonenmengsel erin en verdeel de uiringen met aanhangende olie erover. Bak ca. 30 min. tot de pompoen zacht is, schep halverwege even goed om. Maak intussen de salade: klop een dressing van de olijfolie, mosterd, azijn, zout en peper. Schep luchtig door de spitskool. Eet de Boston beans met zilvervliesrijst en spitskoolsalade.

Haringsalade met bietjes (voor 5)
Ingrediënten

Kosten: € 5,30= € 1,06 p.p.
1 kg vastkokende aardappels, geschild
450 g zure haring, uitgelekt
500 g gekookte rode bietjes, in kleine blokjes
2 uien, gesnipperd
2 Elstar- appels, in kleine blokjes
60 g augurk, fijngehakt
8 eetl. zonnebloemolie
3 eetl. (appel)azijn
2 theel. mosterd
(eventueel 1/5 bosje bieslook, gehakt)

Vis is duur, maar deze lekkere salade is best te betalen. Haring is verreweg de goedkoopste vis.

Kook minstens 2 uur van tevoren de aardappels in ca. 25 minuten nèt gaar en laat ze uitdampen en afkoelen in een vergiet. Laat ze helemaal koud worden in de koelkast. Snijd de koude aardappels in blokjes. Snijd de haring in reepjes. Klop een dressing van de olie, azijn, mosterd en zout en peper. Meng aardappel- en bietenblokjes, uitsnippers, appelblokjes, augurk en haring door elkaar en schep er voorzichtig de dressing door. Zet minstens 1 uur in de koelkast. Schep de salade nogmaals door, proef en maak af met zout en peper naar smaak. Schep in een schaal en bestrooi met bieslook. Geef er geroosterd volkorenbrood bij.

Pannenkoeken (10 grote)
Ingrediënten

Kosten: € 1,81= ca. € 0,18 per stuk, incl. suiker/stroop
220 g volkorenmeel
245 g bloem
2 (biologische) eieren
1 l halfvolle melk (houdbaar)
1 theel. bakpoeder
snuf zout
keukenstroop, (bruine) suiker
zonnebloemolie

Ik gebruikte biologische eieren, 23 cent per stuk. Als je de pannenkoeken in bak-en-braadspul bakt, worden ze niet bruin. Zonnebloemolie geeft het mooiste resultaat.

Klop alle ingrediënten behalve stroop, suiker en olie met een garde door elkaar tot een glad beslag. Verhit telkens een klein scheutje olie in een flinke koekenpan en bak hierin de pannenkoeken. Houd de pannenkoeken warm op een bord op een pan met een bodempje zachtjes kokend water. Eet de pannenkoeken met keukenstroop of (bruine) suiker.

Italiaanse knolselderijpuree met gehaktballetjes in tomatensaus (voor 3 personen)
Ingrediënten

Kosten: € 2,43 = € 0,81 p.p.
750 g geschilde aardappels
1 groentebouillonblokje
800 g schoongemaakte en geschilde knolselderij, in blokjes (van 1 knolselderij van ca. 1 kg)
3 eetl. bak- en braadspul (of olijfolie) + 1 eetl. olijfolie
2 theel. gedroogde oregano of Italiaanse kruiden
120 g (biologisch) rundergehakt
1 (biologisch) ei
55 g paneermeel (zelfgemaakt van oud brood)
1 eetl. vlees- of gehaktkruiden met zout
1 ui, heel fijn gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
1 blikje tomatenpuree
1 eetl. gembersiroop
1 theel. gedroogde tijm
2 volle theel. aardappelmeel

Bak-en-braadspul mag dan goed voor je vitamine D zijn, olijfolie is wel veel lekkerder in dit recept. Ik vond een compromis.

Kook de aardappels 10 minuten in een bodem water met het bouillonblokje. Voeg dan de knolselderijblokjes toe en kook nog ca. 15 min. tot aardappels en knolselderij goed gaar zijn. Giet af (bewaar het kookvocht voor soep), voeg 1 eetl. bak-en-braadspul (of olijfolie) en 2 theel. oregano toe en stamp tot puree. Maak zonodig op smaak af met zout en peper (door de bouillon heeft de puree al veel pit).

Maak terwijl de aardappels koken de gehaktballetjes en saus: meng het gehakt met ei, paneermeel en vleeskruiden en kneed het heel goed door tot het een homogene massa is. Vorm tot een bal en laat 10 minuten opstijven in de koelkast. Verhit intussen de olijfolie in een braadpan en bak ui en knoflook ca. 5 minuten op laag vuur. Voeg de tomatenpuree, gembersiroop, tijm en 250 ml water toe en breng al roerend zachtjes aan de kook. Laat 1-2 minuten zachtjes koken. Roer het aardappelmeel los met 1-2 eetl. water en voeg al roerend toe aan de tomatensaus. Blijf roeren tot het een lichtgebonden saus is. Breng op smaak met zout en peper en draai het vuur uit.

Draai 21- 22 kleine balletjes van het gehakt. Verhit 2 eetl. bak-en-braad in een koekenpan en bak de gehaktballetjes in ca. 6 minuten rondom bruin en gaar. Doe ze, eventueel met het bakvet, bij de tomatensaus en verwarm weer zachtjes. Geef de balletjes met saus bij de kruidige knolselderijpuree.

Geef er witlofsalade bij, kosten: € 1,04= € 0,35 p.p.

6 eetl. olijfolie
halve theel. mosterd
2 eetl. witte wijnazijn
500 g witlof, in reepjes

Klop een dressing van de olijfolie, mosterd, azijn, zout en peper. Schep luchtig door de witlof.

Crunchy pasta met ui, tijm en kaas (voor 4)
Ingrediënten

Kosten: € 1,90 = € 0,48 p.p.
2 oude volkorenboterhammen
7 eetl. olijfolie
320 g fusili of andere korte pasta
600 g uien, gepeld, in dunne halve ringen gesneden
4 tenen knoflook, gepeld, fijngehakt
1 eetl. gedroogde tijm
1 theel. suiker
100-120 g geraspte (belegen) kaas
(½ bosje fijngesneden bieslook of gehakte bladpeterselie)

Uien zijn ook groente! Zonder bieslook of peterselie kan ook, maar ziet er wat bleek uit.

Verkruimel de boterhammen met de hand of in de keukenmachine, maak de kruimels niet te fijn. Meng er 2 eetlepels olijfolie en een snufje zout door. Roerbak de broodkruimels in een koekenpan op matig vuur tot ze krokant zijn. Laat ze uitgespreid op een bord afkoelen en bewaar ze eventueel in een goed afsluitbaar bakje.

Kook de pasta beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing. Verhit 5 eetl. olijfolie in een wok. Bak de uiringen met de knoflook, tijm, suiker en een snuf zout ca. 20 minuten op laag vuur bruin en zacht, schep regelmatig om. Giet de pasta af, bewaar het kookvocht. Schep het ui-knoflookmengsel, de kruiden en dan de kaas door de pasta, voeg zo nodig nog wat kookwater toe om het smeuïg te maken. Maal er ruim peper over en maak op smaak af met zout. Schep de pasta in warme borden en strooi er aan tafel de krokante broodkruimels over.

Eet met kool-wortelsalade, kosten: € 0,82= € 0,20 p.p.

3 eetl. (olijf)olie
2 eetl. (appel)azijn
1 theel. (Dijon)mosterd
300 g witte kool, grof geraspt of in flinterreepjes
200 g winterwortel, grof geraspt

Klop een dressing van de olie, azijn, mosterd en zout en peper naar smaak. Meng met de kool en wortel.

Preipasteitjes met gember (voor 4 pasteitjes)
Ingrediënten

Kosten: € 1,81 = € 0,45 p.p.
2 eetl. vloeibaar bak-en-braadspul of (olijf)olie
650 g schoongemaakte en gewassen prei, in ringen
35 g geschilde gemberwortel, fijngehakt
2 eetl. zoute (Japanse) sojasaus
8 plakjes bladerdeeg, ontdooid
ca. 2 eetl. bloem voor uitrollen
2 eieren

Verhit het bak-en-braadproduct/de olie in een grote wok. Voeg de prei in delen toe, steeds een volgend deel als de prei in de pan iets is geslonken. Roer de gember en sojasaus erdoor en roerbak de prei ca. 6 minuten op hoog vuur tot het vocht (grotendeels) is verdampt. Schep de prei in een grote lage schaal en laat afkoelen. Bestrooi het schone en droge aanrecht met bloem. Rol de plakjes bladerdeeg in beide richtingen iets groter uit. Klop de eieren los met een snuf zout en flink peper. Meng ca. driekwart van het geklopte ei goed door de afgekoelde prei. Verdeel het preimengsel over het midden van 4 plakjes bladerdeeg. Bestrijk de randen van het deeg met een kwastje met water, leg de andere vier bladerdeegplakjes op de plakjes met prei en druk de randen met je vingers aan. Je kunt de pasteitjes eventueel rond bijsnijden en het overtollige deeg als garnering van de bovenkant gebruiken.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de pasteitjes op het bakpapier. Klop een eetlepel water door het achtergehouden ei en bestrijk de bovenkanten van de pasteitjes hiermee. Bak ze in het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin.

Eet met spitskoolsalade, kosten: € 0,42= € 0,11 p.p.

250 g spitskool, in dunne reepjes
2 eetl. olijfolie
1 eetl. witte wijnazijn
halve theel. mosterd

Klop olie, azijn en mosterd tot een dressing en meng door de spitskool.

Emine

Emine

07-10-2015 om 19:10 Topicstarter

wat een heerlijke dingen

zijn er voorbij gekomen. Lief ook dat jullie zoveel moeite gedaan hebben om het op te typen.

Pasta nr zoveel

Wij aten vroeger thuis hele kale pasta:
Gewoon macaroni, pondje macaronivlees van de slager (blokjes ham en boterhamworst, en ketchup er overheen.
Was het heel krapjes, dan i.p.v. vlees van de slager een blikje smack van Unox erdoor.
Kosten: Geen idee, maar kan niet veel geweest zijn.
Heb je nog een paar centen over, dan kun je er een zakje pastagroenten doordoen.

Moni

Moni

07-10-2015 om 20:10

Ik ben lui hoor

ik knip en plak.......

over pasta

Ik weet natuurlijk niet hoe krap mensen zitten, maar ik zou hier toch willen pleiten voor het aanschaffen van niet de allergoedkoopste soort pasta. De kartonkleurige elleboogjesmacaroni van zachte tarwe vind ik persoonlijk toch wel tamelijk akelig, en zo duur is pasta van harde tarwe nu ook weer niet (zeker de spaghetti niet).

Nu heb ik laatst, toen het spul in de bonus was, een keer pasta van De Cecco (of zoiets, die blauwe pakken) gekocht, zo'n echt Italiaans merk, en inderdaad, je proeft verschil met de pasta van harde tarwe van het huismerk van Appie. Maar dat prijsverschil is dan naar mijn smaak toch weer groter dan het smaakverschil, dus het blijft hier Appie. Maar wel harde tarwe, dus.

Spaar dan weer geld uit door geen zilvervliesrijst te eten maar witte rijst :-)
(sorry, ik vind zilvervliesrijst een gruwel; ik eet wel volkorenbrood voor vezels en vitamines).

O Emine, nog twee besparingstips. Als je het nog niet geprobeerd hebt: rijst wordt echt perfect met de hooikistmethode: anderhalf kopje water per kopje rijst, aan de kook brengen, twee minuten laten doorkoken, en dan in bed zetten onder het dekbed. Na twintig minuten is de rijst perfect en hij koekt nooit meer aan. Bij pasta is de truc (van Johannes van Dam, dus culinair goedgekeurd): gewone pasta twee minuten koken (gevulde pasta 3 minuten), daarna het deksel op de pan, gas uit, en net zolang laten staan (op het fornuis, niet in bed) als de oorspronkelijke kooktijd was. Dus die pasta duurt zo twee minuten langer, maar je gebruikt minder gas.

En die hooikistmethode is ook een bekende voor stoofgerechten en gedroogde geweekte peulvruchten.

groeten,

Temet

bieb63

bieb63

07-10-2015 om 22:10

misschien heel simpel gedacht...

.... maar als je heel goedkoop wilt eten, dan kun je een aantal dingen doen, waarmee je echt wel uit de voeten kan. Koop een voorraad basis (lang houdbare) producten zo goedkoop mogelijk (Aldi, eigen merk enz.), zoals rijst, pasta, gedroogde kruiden, bloem, bouillonblokjes, zout, peper, diepvriesgroenten, blik/pot groente, tomatenpuree e.d. enz enz (en als het even kan als ze in de reclame zijn). Dan heb je dat alvast in huis en kan je er altijd naar grijpen. Je hoeft ook niet alles in 1x te kopen, koop het gespreid en/of als het in de reclame is. En dan koop je om een maaltijd te maken seizoensgroente, groente die in de aanbieding is en evt. iets vleesachtigs wat op dat moment in de aanbieding is.
Daar moet je dan toch heel goedkoop maaltijden mee kunnen maken denk ik.

bieb

Je hebt helemaal gelijk. Het enige vervelende is dat mensen die echt structureel heel krap zitten vaak geen buffertje hebben om iets flink in te slaan als het in de reclame is. Dat is wel zuur, dan maak je dus per saldo meer kosten omdat het goedkoop moet, daar komt het op neer (net zoals arme mensen vaak meer geld kwijt zijn aan bijv schoenen omdat ze niet in een keer een paar dure degelijke kunnen kopen en meermalen goedkope schoenen moeten kopen omdat die sneller slijten. Het is niet eerlijk).

Wat dat betreft heb ik wel eens gedacht dat arme buurtbewoners de koppen bij elkaar zouden moeten steken en een inkoopcombinatie zouden moeten vormen om dingen in bulk in te slaan, maar ja, dat is weer een hoop georganiseer.

Groeten,

Temet

Vlekje

Vlekje

08-10-2015 om 10:10

Emine

Ik weet niet hoe groot jouw budget is voor de weekboodschappen en ik wil je ook absoluut niet voor het hoofd stoten. Maar zou je misschien in aanmerking kunnen komen voor de voedselbank?

Kaaskopje

Kaaskopje

08-10-2015 om 12:10

Rodekool

Ik weet niet of elke winkel het heeft, maar Jumbo heeft bij de groenteafdeling zakjes rodekool liggen, prijs onder de euro.

Uiensoep is echt heel simpel en goedkoop te maken. Uien fruiten, bouillonblokje(s) erbij en kruiden naar smaak.

Pannenkoeken zijn al genoemd. Dat is echt goedkoop. Eventueel pakje bacon erbij voor de hartige noot.

De Hema heeft in het laatste uur 'happy hour'. Alle verse producten gaan dan met korting weg.

Diepvriesgroenten zijn ook al eerder genoemd en terecht.

Vissticks, hamburgers, voor niet zoveel geld.

Aardappelpuree met een klodder mosterd en geraspte kaas, daarop of daarnaast gekookte groente als witlof of een koolsoort, daarbovenop of ernaast diepvriesvis (vissticks kan dus ook).

In plaats van allerlei groente los te kopen kán het voordeliger zijn om bijvoorbeeld een zak soepgroente te kopen voor in saus.

Preischotel: Prei, gerulde gehakt, gebakken aardappelschijfjes (gekochte of van 'eigen' aardappelen. Zelf kerriesaus maken door een roux maken van 4 eetlepels bloem, een flinke scheut vloeibare boter of een gesmolten klontje boter, water, zout en peper en kerrie naar smaak (ik gooi er echt veel in), eventueel een beetje gember. Ik doe er ook geraspte kaas bij, maar dat kun je weglaten. Oorspronkelijk deed ik alles in een ovenschaal, laagje om laagje en zette het nog even in de oven. Dat doe ik niet meer. Ik doe het wel in een schaal eventueel en zet het dan zo op tafel. Als je er kaas op doet is het wel lekker om dat even te gratineren in de oven. Gehakt heeft als voordeel dat je er zoveel van kunt gebruiken als je portemonnee toelaat.

Pan soep voor 2 dagen.

Ovenkroketten van Jumbo (geen exacte prijs maar onder de 2 euro voor 4. Weekendbolletjes. Soep erbij.

Omelet met champignons en ui, bolletjes erbij en soep.

Wij rekenen vanaf het moment dat het geld binnen is uit hoeveel we bij benadering per dag uit mogen geven.

Als je echt zo krap zit, heb je dan nog iets wat je kunt verkopen?

En wat aardappelen betreft:
http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=605

Fransien

Fransien

08-10-2015 om 13:10

hartige pannekoeken

pannekoeken bakken
prei, ui, nog wat andere groente naar keuze met al dan niet iets vlezigs rullen/wokken
pannekoeken vullen met het groente/vleesmengsel en in de oven zetten met een paar plakjes kaas erop
prima feestmaaltijd

Fransien

Fransien

08-10-2015 om 13:10

witte kool

rijst met witte kool is best lekker en erg goedkoop
de witte kool in reepjes snijden, even 2 min voorkoken, in de pan bakken met wat sambal, uitjes, zout, paprikapoeder en peper naar smaak.
je kunt er zoveel gehakt bij doen als je wil maar varkensvlees gaat ook prima

Emine

Emine

08-10-2015 om 15:10 Topicstarter

Mogelijkheden uitgeput

Hallo allemaal,

Bedankt voor de tips om het inkomen wat groter te maken, maar de mogelijkheden zijn wat dat betreft echt uitgeput.

Veel goede tips hier, maar veel van wat hier genoemd wordt, is op dit moment helaas te duur. Het dagbudget is vijf euro, inclusief brood en beleg.

Hortensia

Hortensia

08-10-2015 om 15:10

Emine

Lees dit eens om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt: http://www.voedselbankennederland.nl/nl/criteria-om-in-aanmerking-te-komen-voor-pakket.html

Mijn weekmenu zou dan zijn

Maandag: spagetti met tonijn (een blikje), parmezaanse kaas (de goedkoopste strooikaas) en een komkommer.

dinsdag: aardappeltjes, gekookt in de schil en gebakken met rozemarijn en cayennepeper, hamburgers (de goedkoopste) en rode kool (blik)

woensdag: pannenkoek met ontbijtspek en met appel

donderdag: bruine bonen met rijst. Wel verse selderij door de bruine bonen doen en een beetje spek.

vrijdag: zelfgemaakte pizza (met gist, schouderham / snijworst of salami en/of blikje tonijn of zalm) of quiche (ingrediënten al naar gelang er nog in de koelkast is, wel ontbijtspek erbij.

zaterdag: soep met prei, ham en kaas, bouillon en (schrik niet) griesmeel. Of een gordon ramseysoep met meiknol en spekjes

zondag: zelf patat maken (als je geen fritesvet meer hebt, dan de gebakken aardappeltjes nog een keer), met diepvrieserwtjes en dan toch een stukje vlees, al naar gelang de reclame.

reserve: rijst met kip en bleekselderij in een sausje van pindakaas, ketjap en mosterd (verhouding 3:2:1). Weinig kip. Kooknat van bleekselderij gebruiken om sausje te verdunnen. Eventueel ve-tsin toevoegen.

Nog een reserve: aardappelschotel met witlof, gerold in schouderham, bechamelsausje over de aardappelen en een beetje kaas over de witlof, even in de oven. Eventueel witlof vervangen door bleekselderij als je daar nog wat van over hebt. en dan blokjes ham (uit zo'n blik).

Tsjor

bieb63

bieb63

08-10-2015 om 19:10

emine wbt de broodmaaltijden

Dagbudget van 5 euro totaal incl. brood is natuurlijk erg karig. Maar toch zou dat moeten kunnen.
Koop het goedkoopste brood (liefst wel volkoren natuurlijk..) bij de Aldi ofzo. En uiteraard een deel in de vriezer (niets hoeft er weggegooid te worden). Beleg kan dan natuurlijk geen vleeswaren/kaas zijn op dit moment (veel te duur al je het omrekent naar een belegde boterham), dus goedkope pindakaas, jam, goedkope sandwitchspread, dat soort zaken (daar smeer je in verhouding hoeveelheid/prijs veeeel meel boterhammen mee, dan met een ons (zelfs goedkope) vleeswaar). Over de warme maaltijd is al het nodige gezegd.

Moni

Moni

08-10-2015 om 20:10

Emine bedoelt volgens mij niet 5 euro per persoon per dag

maar 5 euro per dag voor het hele gezin.
Dat betekent over het algemeen nauwelijks vlees. De budget dagmenu's passen daar ook niet in. Er is ongeveer 2,50 - 3 euro per dag voor de avondmaaltijd.

Yona

Yona

08-10-2015 om 20:10

aardappelen

Wij moeten, met ons gezin van 6 personen, momenteel ook rondkomen van een laag bedrag. Voor het avondeten kopen wij 10 kilo aardappelen op de markt voor 5 euro, daar kunnen we ongeveer 8 keer mee, voor ons is dat twee weken. Een maaltijd met bijvoorbeeld rode kool en knakworst kost 2,13. Af en toe maken we gehaktballen met jus kosten 3 euro, maar met de jus doen we dan 3 keer. Boerenkoolstamppot met worst 2,92, de boerenkool snijden we zelf. Voorgesneden groenten zijn veel duurder en de smaak van zelfgesneden vind ik veel lekkerder.
Verder brood van de Lidl voor 0,79, er gaan hier 10 broden per week door en voorheen kochten we brood bij de bakker voor bijna 2 euro, scheelt ons per maand al zo'n 35 euro. Als beleg vlokken, hagelslag, goedkope chocopasta en af en toe een plakje ham.
We krijgen van familie ook af en toe wel wat toegeschoven wat erg prettig is en voor ons zijn dat vaak de extraatjes. Zoals een zak appelen, bananen of een zak chips voor de kinderen. We drinken veel water, soms limonade of thee en als koekje een rijstwafel of een goedkoop biscuitje.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.