Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Helena

Helena

21-08-2016 om 18:08

Eis van vrienden


bieb63

bieb63

24-08-2016 om 15:08

natuurlijk Sally

Maar het gaat er om dat als je vegetariërs te eten krijgt (overigens ging de topic over bio en dat is nog veel lastiger als álles bio moet zijn), de niet-vegetariër vast wel iets weet te verzinnen voor een gerecht zonder vlees, maar zich normaliter niet zal realiseren dat in veel producten die je gebruikt (zoals ook groentebouillon) dierlijk spul in kan zitten. Dus ongemerkt gaat er misschien toch het e.e.a. in het eten wat de vegetariër niet wil. En bouillon gebruiken veel mensen niet alleen voor soep, maar bijv. ook vaak om een gerecht net iets meer pit te geven (strooibouillon bijv.).

Nee hoor Bieb

Runderbouillonblokjes bevatten gelatine omdat dat in de botten van het vlees waar de bouillon van getrokken wordt aanwezig is. Bij groentebouillon is dat niet het geval, alle groentebouillonblokjes zijn vegetarisch, of het nou AH huismerk, Maggi of Knorr is, die zijn allemaal zonder gelatine.

skik

bieb63

bieb63

24-08-2016 om 17:08

kan skik

Misschien is dat (inmiddels) zo. Maar zou jij een vegetariër niet gewoon een lekker puddinkje aanbieden? Zou jij, als niet-vegetariër er maar een seconde over nadenken dat daar gelatine in zit? Ik niet, ik zou denken: geen vlees, punt. Of witte bonen in tomatensaus, daar zit ook een dierlijk aftreksel in.
Mij zou het worst wezen hoor, maar wat ik bedoel: als mensen echt vegetarisch willen eten, dan zullen de meeste gastvrouwen/mannen volledig in de mist gaan, zonder daar erg in te hebben. Er zitten in zóveel producten iets dierlijks waar wij, i.i.g. als niet-vegetariër, totaal geen weet van hebben

Je vrienden

Vaak is dat allang een keer voorbij gekomen als je vrienden hebt in die richting en ook dat het in zo'n geval niet steekt als het niet helemaal precies lukt. Niet iedereen is een fundamentalist.
Ik weet nog dat als je per ongeluk op de Joodse afdeling in het ziekenhuis een dieetfout of serviesfout maakte in de scheiding van vlees en melk werd het ook vergeven, tenzij men orthodoxer was, maar die zorgden zelfs in het ziekenhuis voor eigen voedsel.
Echte voedselfundamentalisten zijn er vast ook maar ik ben ze nog niet tegengekomen. Wel mensen die het ook leuk vinden als jij je er zelf ook in verdiept en eens wat wil proberen.

Bieb

"kan skik. Misschien is dat (inmiddels) zo" Het kan niet alleen, het is gewoon zo. Altijd al. Ik denk dat je in de war bent met runderbouillon.

Van witte bonen in tomatensaus waag ik ook te betwijfelen of er dierlijke producten zijn gebruikt bij de bereiding als er op zoveel vegetarische websites zoveel recepten staan met witte bonen in tomatensaus uit blik. Maar ik heb geen blik in de voorraadkast staan om te checken.

Ik denk dat als ik een vegetariër een pudding serveer waar gelatine in zit, die gast al nattigheid voelt en vriendelijk bedankt onder hem mom van vol zitten. Maar goed, wat probeer je nu eigenlijk te zeggen, dat vegetarisch koken lastig is en vol valkuilen zit? Valt reuze mee hoor.

skik

mijk

mijk

24-08-2016 om 18:08

ik maak graag gado gado voor vegetarische gasten e

En over de trassi in de satesaus overleg ik dan even. Biologisch dynamisch valt voor mij toch in de categorie: Heb je ook een schoteltje melk voor onze kabouter!

Yta Chalne

Yta Chalne

24-08-2016 om 19:08

grinnik

Melk voor de kabouter, hoe heerlijk antroposofisch :-)

Meeste groentebouillons zin tegenwoordig wel vegetarisch. Maar toch is niet iedereen blij met alle ingelredienten van bijvoorbeeld Knorr bouillon blokjes. Daar zit msg in als smaakversterker. In sommige kringen doen daar over vreemde verhalen de rondte en wil men dat niet eten.

bieb63

bieb63

24-08-2016 om 20:08

Nou, kijk dan eens hier

De bewuste vegetariër zal dat weten (neem ik aan), maar wij niet-vegetariërs weten dat niet:

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3717315/2014/08/13/Lijst-met-producten-met-verborgen-dieren-volgens-Foodwatch.dhtml

Tja Bieb

Als je gewend bent aan uitsluitend Hollandse pot en je krijgt ineens een vegetarische vraag dan sta je wel even met je handen in het haar.
Als je jezelf daar toch al in hebt verdiept vanwege eigen dieetwensen, de noodzaak van etiketten lezen bijvoorbeeld en artikelen, en dan ook nog eens in verschillende kringen op school en werk en bij familie, en vrienden, andere zaken tegenkomt, dan kun je daar op een gegeven moment echt wel een soort soep van koken.

Li

Li

27-08-2016 om 00:08

kopje organische koffie

Als het zo ingewikkeld moest, zou ik die mensen liever op een kopje organische koffie trakteren dan ze te eten hebben. Het gaat om de gezelligheid en niet om het eten, toch?

bieb63

bieb63

27-08-2016 om 13:08

dat snap ik niet helemaal AnneJ

Hoezo alleen Hollandse Pot? In mijn beleving kan je ook heel goed niet-Hollandse Pot vegetarisch eten. Voor mij als niet-vegetarier (maar wel flexetarier), betekent dat gewoon een paar dagen in de week koken zonder vlees (of vis). Op zich prima te doen en prima maaltijden al dan wel of niet Hollandse Pot. En verder ben ik me behoorlijk bewust van ingrediënten, ben ook meestal niet zo van de pakjes en zakjes. Maar als voorbeeld onderstaand rijtje. Daar ben ik me dus NIET van bewust en dat is ook niet zo heel gek. Een vegetarier wellicht wel. Maar IK, die een vegetarier een maaltijd voorschotel, ben me er toch echt niet van bewust dat in, bijv. Carbonell Olijfolie een beetje visolie zit..... Of denk je dat een niet-vegetarier die een maaltijd maakt voor een vegetarier de ingrediënten van olijfolie gaat bestuderen? Nee, dat denk ik niet.

Remia Bakken & Braden (Olijf, Bewust)
Bevat rundvleesextract

Remia Satésaus Hot
Bevat visaroma (staat wel geëtiketteerd, maar is onverwachts)

Carbonell Olijfolie Traditioneel
Bevat 1,5 procent visolie (staat wel geëtiketteerd, maar is onverwachts)

Unox Romige Tomaat Soep
Bevat vleesextract, dat na navraag van rund afkomstig bleek te zijn.

Overigens gaat de topic over gasten die bio eten. Dat is op zich duidelijker: staat overal op. Maar hóe ver ga je dan? Dat je al je kruiden e.d. die je door een gerecht doet ook bio zijn?

Li

Li

27-08-2016 om 17:08

geld

Ik denk dat het er ook om gaat dat je door je gast op kosten gejaagd wordt. Net alsof hij zegt: ik ga wel met je mee naar het Hilton hotel, maar niet naar de McDonalds.

Verder ben ik ontzettend makkelijk. Voor een vegetariër of zelfs een veganist draai ik mijn hand niet om, die kunnen hier vanavond nog mee eten. Zo moeilijk is dat namelijk niet, met een potje bonen en wat couscous ben je al een heel eind. Het is zelfs goedkoper dan vlees. Maar biologisch is juist duurder en het is niet netjes je gastheer/vrouw op kosten te jagen als voorwaarde voor je komst.

En inderdaad, hoever ga je? Biologische olie en een aparte pan waar nooit vlees in komt? Of willen ze juist wel vlees, maar dan biologisch? Nog een stap verder en ze schrijven ook het menu voor.

eens met Taruh

Ik dacht aanvankelijk dat het om biologisch eten ging, maar ik begrijp nu dat biologisch-dynamisch iets anders is. Ik schat de kans zeer klein in dat ik vrienden heb die volgens de beginselen van Steiner leven. Maar mocht het wel zo zijn en zou ik desondanks toch aardig vinden, dan zou ik ook zeggen dat we liever bij hen komen eten.

bieb63

bieb63

28-08-2016 om 16:08

ja, dat is het Alkes

Geen enkel probleem om rekening te houden met voorkeuren/afkeuren wbt vrienden die bij ons komen eten. Lust je geen geitenkaas, prima, dan gebruik ik geen geitenkaas. Eet je geen vlees, prima, dan verzin ik iets anders. Maar er zijn wel grenzen natuurlijk. Mijn huishouden is niet volledig biologisch en/of vegetarisch ingericht. Dus ik kan daar dan ook niet volledig aan voldoen. Geen enkel probleem voor mij om voor vrienden biologisch vlees en groente te kopen, maar het zou voor mij te ver gaan om elk ingrediënt wat in de gerechten gaat volledig biologisch te hebben.

Ik had een licht orthorectische vriendin. Zij nam altijd haar eigen theezakjes mee, want gewone thee was zooo slecht. Op een gegeven moment stopte ze ook met haar kruidenthee en vroeg ze een glas gekookt water. Ik vroeg toen of ze er een hapje gebakken lucht bij wilde.

skik

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.