

Huis, Tuin en Keuken
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Triva
18-02-2016 om 13:02
Aardappelschilbak
Ik denk dat ik een jaar of 15 geleden een aardappelschilbak gekocht heb bij de Blokker. Zo'n curverding met onderin ruimte voor een zak aardappels van 3 kilo en bovenop een plat curverding die je op schoot kan houden voor het schillen. Helaas is dat ding een beetje gaan smelten toen die te dicht bij het vuur stond van het fornuis
In het kader van het V&D/Hema/Blokkerdraadje en de veranderingen die ze doorvoeren: niet meer te koop.
Hoe schillen jullie eigenlijk?

Lilian1
20-02-2016 om 13:02
ik gebruik de bak erna
om al t groen/plastic/karton etc van de maaltijd in te stoppen. Als t eten dan in de pannen zit, pak ik de bak en loop mn rondje langs al mn containers om de boel te scheiden.
Laatst had ik een flinke lasagne in de maak en toen miste ik mn bak, heb ik m toch maar op de aanrecht gezet om alles erin te kiepen. ;)

Tonny
20-02-2016 om 19:02
Wij hadden die lelijke bruin-beige
En die hebben we toen we verhuisden bij dochter laten staan. Denk dat-ie nu is weggegooid.
Aardappels staan in een mand in de schuur, schikken doe ik boven het groen-afvalbakje in de keuken , een paar aardappels is zo gebeurd.
Nederland eet veel minder aardappels dan 20 jaar geleden. Ik interviewde onlangs een jubilerende groenteboer, die vertelde dat ook, toen hij begon, kochten mensen grif aardappels in zakken van 20 kilo. Nu twee.

Triva
20-02-2016 om 20:02
Hebbes
Man heeft er vandaag één gescoord bij de andere Blokkerwinkel in ons durp. De verkoopster had ons exemplaar net in het schap gezet, een mooie zilverkleurige inderdaad, hele vooruitgang tov die donkerbruine.
Noet: ik had het inderdaad over de ongeschilde aardappels, waar laat je die als je op een bordje schilt?
Tonny: ja de verkoop zal zeker minder zijn maar je schilt per maaltijd toch niet minder? Wij doen dus geen drie keer met een zak van 4 kilo.

Noet
20-02-2016 om 22:02
Ah zo,
Nou op dat bordje, hier ook zo af en toe voor de stamppot wat aardappels die 5 grote stapel je prima op een bord.
Net als bij Vesper hier zo rond de kilo aardappels per maand en dan vooral in de herfst/winter.

Kaaskopje
21-02-2016 om 00:02
In krant
Ik leg een krant op mijn schoot, pan binnen handbereik en schillen maar. Na afloop vouw ik de krant met de schillen op en dan gaat het in de gft container.
Elke keer als ik zo'n aardappelbak zie staan, denk ik 'zal ik?', maar dan bedenk ik dat het weer een ding is wat ik ergens kwijt moet en loop dan maar weer door:-).

skik
21-02-2016 om 09:02
Kaaskopje
Waar bewaar je je aardappels nu dan? Daar gebruik ik nou die bak voor. Als je ze in de zak laat en er zit een beetje vocht in kunnen de aardappels enorm gaan stinken, rotten zelfs. In de rand van de bak zitten openingen waardoor er vocht uit kan en lucht in. Maar goed, wij hebben altijd kilo's aardappels in huis dus de bak is altijd goed gevuld.
skik

Triva
21-02-2016 om 09:02
Kaaskopje
En wat doe je dan met de krant? In de papierbak ofzo? Maar inderdaad, je bewaart de aardappelen (en uien) dus ook in die bak dus je neemt niet meer plek in.

Kaaskopje
22-02-2016 om 01:02
Triva
Ik beken... die krant gaat mee de gft bak in.
Wij hebben nooit veel aardappels tegelijk in huis. Tegenwoordig koopt man ook wel eens geschilde. Een zakje aardappels leggen we meestal op de voorraadbak van het hondenvoer.

Astrid
22-02-2016 om 13:02
Kenfan
wat een uitvinding zeg dat apparaat! Lijkt op het filmpje wel wat groot en mijn keuken is niet zo heel groot. Kun je er ook andere dingen mee doen?
Ik had een aardappelbak in het wit, ooit gekregen van een oudtante bij mijn huwelijk. Doet nog steeds dienst bij ex-man. Nu ik alleen woon heb ik hooguit 2 aardappeltjes, dus het niet echt meer nodig, maar hij gaat dus al heel lang mee (1989)!

SilSil
22-02-2016 om 15:02
Kenfan
Ik heb die aardappelschiller maar zoals op dat filmpje komen ze er bij mij echt niet uit. Ik heb nog een hoop werk om alle lelijke plekjes weg te schillen en dan neemt die bak nog een hoop plaats in de vaatwasser in. Al met al reden genoeg om hem naar de kelder te verbannen.

Hanne.
22-02-2016 om 16:02
Ik bewaar de aardappels gewoon in de plastic zak. In het gootsteenkastje dus lekker warm en vochtig maar zelden een rotte aardappel er bij.
Als ik ga schillen pak ik de zak, aardappel er uit, schillen op een (inderdaad uit de vaatwasser gepakt vies) bordje/schaaltje/pannetje geschilde aardappel in de pan en dan de volgende pakken. Werkt zowel voor 200gr als voor 2000 gr aardappels.
Als het meer wordt (100+ personen) wordt het bordje vervangen door een afwasteil

Kaaskopje
25-02-2016 om 14:02
Kenfan
Jouw keukenvriend doet mij aan die van mijn moeder denken:-). Wij hadden een aardappelschrapmachine. Ik zie er nu ook een van Princess in moderne uitvoering. Het was een bak met ruwe steenachtige binnenkant. Het deksel ging met stevige klemmen dicht en aan de voorkant zat een tuut waar de pulp van de schil uitspetterde. Het ding maakte een enorme herrie. Ik bedenk me nu pas dat dat apparaat niet ons nieuwe huis aanwezig was, dus misschien vond mijn moeder het een goed moment om die lawaaipapegaai de deur uit te doen:-).

Dorien
27-02-2016 om 08:02
Schillen?
Hoeft niet, heb ik geleerd van mijn schoonzoon. Gewoon de aardappels wassen, uitlopertjes eraf, en koken. Heel, half of in schijfjes voor b.v. een ovenschotel. Smaakt prima.
Ik herinner me van vroeger dat onze groentenboer zo,n schrapapparaat had in een grotere uitvoering, stond in de winkel en leek op een soort centrifuge. Moest ik van mijn moeder een kilo geschrapte aardappels of wortels ofzo halen, altijd leuk om te zien hoe dat werd afgewogen, in het machien werd gekiept en er dan geschrapt uitkwam.

skik
27-02-2016 om 10:02
Kampioen schillen
Ik vind in de schil gekookte aardappels veel lekkerder dan gewoon gekookte, maar de overige gezinsleden helaas niet. Ook bij geroosterde aardappelparten uit de oven willen zij graag schilloos. En in stamppot stamp je de schillen toch niet mee denk ik, dus dan moet je toch schillen. Wij eten vrij regelmatig aardappels en vaak ook een behoorlijke hoeveelheid als we alle zes mee eten, ik denk dat ik op het kampioenschap aardappelschillen (punten voor snelheid en accuratesse) best hoge ogen zou gooien.
skik

Kaaskopje
27-02-2016 om 13:02
Dorien
Ja precies, de schrapper had iets weg van een centrifuge . Ik zou het met mijn pijnlijke pols best fijn vinden om nog zoiets te hebben. Maar dan moet er ook meteen een extra stuk keuken bij om alle apparaten, die ik leuk en handig vind in op te ruimen, een dunschiller neemt minder ruimte in. :-)

marinade
27-02-2016 om 18:02
Stamppot met schil
Ik heb een tijdje Hello Fresh gedaan, en daar werd de stamppot gemaakt met, jawel, ongeschilde aardappels. Natuurlijk niet van die knollen met een dikke schil, maar er zijn zat aardappelsoorten te krijgen met een dun schilletje. Sindsdien dus stamppot met ongeschilde piepers. Wel even de groene plekken wegsnijden en uitlopertjes. Smaakt prima, ook geen klagende huisgenoten. En ook geen buikpijn.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.