

Gezondheid
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

dani
12-10-2012 om 17:10
Wat is het probleem als kind te licht is
Onze zoon (9) is klein voor zijn leeftijd en slank, erg slank, en begint nu zelfs onder de BMI richtlijn te duiken ( < 13.5 is te mager las ik net).
Ik vraag me af, wat is eigenlijk het probleem met te dunne kinderen? Waarom is dat niet gezond? (En wat kan ik er aan doen? Hij doet wel zijn best maar heeft nooit zoveel trek, eet heel langzaam en lust niet heel veel. Eet bijvoorbeeld liever yoghurt of waterijs dan een calorierijk toetje?!)

albana
16-10-2012 om 12:10
Noten
Jongste kán niet tegen noten. Krijgt ze buikkrampen van en daarna poept ze stukjes noot.
Dus dat gaat 'm niet worden om vet te mesten (het komt er toch allemaal weer uit onverteerd).
Ik denk dat het 'hongermoment' juist wél leuk moet blijven. Als je aan komt zetten met allerlei dingen die wel gezond zijn en de goede vetten bevatten, maar daar hebben ze nu net geen zin in....Dat de lust tot 'op dat moment eten' ze al snel vergaat.
Het mag best gezond zijn....dat is 'm niet, maar prioriteit is 'eten' en laat het vooral ook leuk blijven anders is het snel gedaan.
Fruitdranken vers gemixt deden het hier ook goed.
En ik denk dat deze dame al misselijkheidsneigingen heeft als ze alleen maar denkt aan pannekoeken bij het ontbijt Dat is niet 'haar ding' zeg maar.
Dus dan maar liever kaas en worst en popcorn 's middags met een versfruitmixdrankje erbij.
groeten albana

ishtar
16-10-2012 om 13:10
elke dag chips en patat (met veeel saus) zou er hier best in gaan. Ondanks dat ik er één (redelijke eter) ruim in het ondergewicht-deel heb, en 2 (slechte eters) aan de onderste rand van gezond gewicht, zou ik daar toch niet blij van worden. Er zit een groot gebied tussen 'slechte vetten' en 'Gezonde Hap'
*gezegend met kind dat liever tomaatjes eet dan koek*

Elisa Gemani
16-10-2012 om 14:10
Eten
Ach welja. Wij eten al redelijk gezond maar als zoon 's overdag tussendoor of 's avonds trek krijgt, ga ik niet al te moeilijk doen over "gezond". Hij is nu fan van custardcakejes, melkbroodjes en sultana appel. En als toetje lust hij nu graag Oetker kloppudding die ik maak met volle melk. Of een bepaald merk rijstdessert en dan flink wat slagroom uit spuitbus erop.
Het zijn allemaal fases. Straks zijn ze 15 of 16, eten ze de oren van je hoofd en schieten ze opeens boven je hoofd uit. Eten moet wel ongedwongen zijn en blijven. Ik heb zoon ook nog nooit gedwongen om zijn bord leeg te eten of zijn bord helemaal volgeschept. En ook wij houden ons niet aan drie eetmomenten per dag; je eet wat als je honger/trek hebt.

Tink
16-10-2012 om 14:10
Bibi, over lätta
Lätta is een stuk zouter dan andere soorten boter of halvarine (210 mg natrium per 100 gram). Ook iets om rekening mee te houden denk ik...
http://www.calorielijst.nl/product/?calorie=10618
Hier ter vergelijk de hele productlijst oliën, vetten en jus: http://www.calorielijst.nl/?prodgr=9
In de meest rechtse kolom staat natrium, je kunt dus direct vergelijken.

bibi63
16-10-2012 om 15:10
Tinus
Wat bedoel je met 'wat zijn slechte vetten'? Volgens mij is dat dierlijk vet o.a. ivm transvetten. Vetten die het slechte cholesterol verhogen. Ik ben er absoluut tegen om kinderen (zeker) te magere, vet te onthouden, maar kies voor het bereiden van producten dan wel voor de vloeibare varianten of olies. Slechte vetten zitten al in genoeg dingen, die ongetwijfeld ook naar binnen gaan (koekjes bijv). Overigens worden chips tegenwoordig vaak in zonnebloemolie gebakken en ook friet in vloeibaar vet of olie (en dat kan je sowieso thuis ook doen). Dus wat dat betreft kun je ook thuis regelmatig aan de friet met een te mager kind. Ik zou het niet zo zoeken in volle melk, slagroom, vette kaas, worst enzo. Maar goed, dat is mijn idee. Die dingen kun je best eten, maar m.i. niet als extra om aan te dikken, kies dan voor de andere mogelijkheden.
Gr. Bibi

bibi63
16-10-2012 om 15:10
Albana
Zie mijn reactie aan Tinus. Friet kun je bakken in olie, dan is het goed vet. Chips heb je ook gebakken in olijfolie enz. Dus die kant kun je ook op denken.
Gr. Bibi

Tinus_p
16-10-2012 om 16:10
Bibi
Bibi:
"Wat bedoel je met \'wat zijn slechte vetten\'? Volgens mij is dat dierlijk vet o.a. ivm transvetten. Vetten die het slechte cholesterol verhogen."
Nouja, dat is dus precies het punt. Wat je hier zo stellig roept, is eigenlijk helemaal niet zo zeker.
Sterker nog, of vloeibare varianten altijd beter zijn, is dubieus. Frituren in vloeibaar vet heeft ook nadelen (olie oxideert sneller, wordt sneller ranzig).
Of het effect van plantaardig of dierlijk vet op cholesterol verschillend is, is ook dubieus. Cholesterol wordt namelijk niet gemaakt van vet (voor de fijnproevers/miereneukers onder ons: Cholesterol wordt gemaakt van acetyl-CoA, en dat kan van zowel koolhydraten als vet worden gemaakt).
Wat overblijft, is een soort omgekeerd Atkis-effect. Als je gelooft dat juist koolhydraten dikmakend zijn (vanwege een effect op de insulinegehaltes in je bloed), is het logisch om dunne kinderen veel zoetigheid te geven.

Guinevere
16-10-2012 om 16:10
Marsen
Moet je horen, er is m.i. niets tegen iets lekkers op zijn tijd. Maar ik zou er voor waken om een kind een eetpatroon aan te leren dat niet erg gezond is, mager of niet. "Ach, eet jij nog maar een Mars, je bent toch dun.", en dat dan met regelmaat. Er zijn heus wel betere alternatieven, waar wel nuttige voedingsstoffen in zitten. Kaas en worst bevatten tenminste nog eiwitten.

Mark van Abcoud
16-10-2012 om 17:10
"slechte en gezonde vetten"
"Wat bedoel je met \'wat zijn slechte vetten\'? Volgens mij is dat dierlijk vet o.a. ivm transvetten."
Bibi, waarom zo stellig iets neerzetten als je niet weet waar je 't over hebt?
Het onderscheid gezonde vetten en slechte vetten is een nogal gezocht onderscheid. Dierlijke vetten zijn niet slecht voor je, sommige, zoals visolie zijn juist aantoonbaar zeer goed voor je. De enige vetten die echt aantoonbaar slecht zijn, zijn de zogenaamde transvetten. Met afstand de grootste bron van transvetten zijn de gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige olieen, de zogenaamde geharde olieen. Frituurvet, margarine etc. dus juist plantaardig vet. Een zeer klein deel van de transvetten die een gemiddeld persoon binenkrijgt komen uit dierlijke bronnen, deze zijn chemisch overigens anders dan de plantaardige transvetten en waarschijnlijk minder of on-schadelijk.
Niks mis dus met melk of slagroom, kijk juist uit voor snacks, koekjes etc.

rodebeuk
16-10-2012 om 18:10
Bibi lepelt de voedingscentrum-voorlichting op
..en dan nogal radicaal en ongenuanceerd.
Het wordt allemaal heel stellig gebracht, maar juist die stelligheid is zo verraderlijk. Zoals anderen hier ook al naar voren gebrachte hebben.
Zodra je voedingsmiddelen gaat verketteren moet je je nog een keer goed bedenken. Ligt het wel zo simpel?
Variatie is nog steeds het beste en minst omstreden voedingsadvies. En onbewerkt, of niet onnodig bewerkt, nou, dan kom je bij magere kinderen algauw op volvette zuivel uit.

bibi63
16-10-2012 om 21:10
Je hebt gelijk mark
Ik had inderdaad moeten zeggen gehard vet, dat geldt ook voor plantaardig. En visolie is juist goed natuurlijk (das ook heel dierlijk.....;) Iets te snel gereageerd. Maar ik was toch echt in de veronderstelling dat, los van transvetten, dierlijk vet ala room enzo niet goed is voor je, maar (olijf)olien juist wel.
Gr. Bibi

bibi63
16-10-2012 om 21:10
Berber (ivm reactie tink)
Had ik geen idee van. Heb het lijstje even bekeken en vindt de verschillen wel heel apart (heel veel 0 mg en sommigen een behoorlijk aantal waar je het niet direct verwacht). Weet overigens niet hoeveel natrium je in mg per dag zou mogen hebben, dus ik weet niet of het heel relevant is. Maar goed, zo is er inderdaad altijd wat ;)
Gr. Bibi

amk
16-10-2012 om 23:10
Bibi
600 mg per dag is voldoende, dit komt overeen met 1,5g zout.
Gemiddeld eten we 9 gram zout per dag = 3600 mg natrium, geadviseerd wordt te beperken tot 6 gram zout = 2400 mg, nog steeds 3x meer dan nodig.
http://www.medicinfo.nl/%7B5b664f1b-8c39-468d-9555-d1210e1f98eb%7D

rodebeuk
17-10-2012 om 08:10
Altijd wat
Dat valt weg als je minder stellig bent. Zo handig! Olijfolie is ook verregaand gepromoot door de EU in een tijd dat de olijfolieplas moest worden opgegeten en het Voedingscentrum is daarin meegegaan.
Als je je wat meer in altijd wat, de herkomst van voedingsadviezen en de "algemene kennis" over voeding wilt verdiepen, haal dan een keer een boek van Michael Pollan uit de bieb. Erg lezenswaardig!
Je zult er dan achterkomen dat verschillende traditionele dieten heel goede resultaten laten zien, terwijl ze bij de een de hele dag alles met olijfolie bedruipen terwijl de ander alleen maar dierlijke vetten eet. Het verschil zit hem in andere dingen.
Daarom hamer ik liever op bewerkt vs. onbewerkt. Transvetten krijg je niet binnen als je zelf kookt en bakt vanuit basisproducten.

bibi63
17-10-2012 om 12:10
Natrium in latta
is volgens het lijstje 200 mg per 100 gram. Nou eet je niet zo snel 100 gram boter per dag denk ik, dus het lijkt me dan ook niet zo'n heel erg punt.
Gr. Bibi

bibi63
17-10-2012 om 12:10
Berber
Nee hoor Berber, er zit dus zout in, maar als je kijkt naar de hoeveelheid (per 100 gr), is dat maar een heel klein beetje. Je proeft het niet, maar het zal ongetwijfeld de smaak naar boven halen (net zoals het snufje zout in het pannenkoekenbeslag....).
Gr. Bibi

bibi63
17-10-2012 om 13:10
Tja rodebeuk
Maar dat is ook weer 'een persoon' die denkt/vindt het wiel te hebben uitgevonden. Zo hebben we ook een Dr. Katan. Wie moeten we volgen?
Polan geeft o.a. aan om te gaan eten zoals de Fransen, Grieken, Japanners. Maar dat wisten we toch al? De Japanners door de vis, de Fransen, Grieken o.a. de olijfolie. En verder vooral veel groenten. Ook dat wisten we al. Dr. Katan ziet dan weer niets in fruit (te veel suikers versus nuttige voedingsstoffen/vita's en mineralen). Koolhydraten wordt ook door veel personen gezien als boosdoenders. Ook dat wisten we. Beter eten uit je moestuintje. Ja dat snappen we ook, onbespoten enz. Dat spersieboontjes uit de eigen tuin gezonder zijn dan uit een potje (ook al zouden de meeste vita's er nog inzitten), begrijpen we allemaal.
Voor mij niets veel nieuws onder de zon.
Gr. Bibi

Tirza G.
17-10-2012 om 18:10
Katan
Heeft nauwelijks een boodschap en een missie. Die heeft voorál de buitengewoon onsaaie boodschap dat er heel veel *niet* bekend is op voedingsgebied omdat er vrijwel geen langlopende, onafhankelijke onderzoeken zijn. En dat het eigenlijk vooral neerkomt op niet te veel, niet te vaak en niet te vet. That's it. Saaaaaaaaaai.
Tirza

rodebeuk
17-10-2012 om 18:10
Leuk dat je hem kent
hij wordt trouwens gespeld met 2 "l"-en.
En nee, kennelijk heb je niet gelezen wat hij schrijft. Je pikt iedere keer weer losse "goede" voedingsmiddelen eruit, terwijl hij daar juist tegenin gaat. Er is geen goed en slecht. Zou lekker makkelijk zijn. Het gaat juist om de combinaties.

Annet
17-10-2012 om 21:10
Nog wat tips voor dani
Mijn kinderen zaten ook altijd onder of op de bmi-grens van te licht. Voor de oudste was dat geen probleem, nooit ziek, nooit afvallen, gewoon doorgroeien.
De jongste was wel geregeld ziek, viel dan ook af en het duurde altijd een tijd voordat zijn gewicht weer bijgekomen was.
Hij had bij het avondeten weinig zin om te eten. We zijn toen begonnen om 30-45 minuten ervoor een voorafje te geven. Het maakte niet uit wat het was (tomaatjes, blokjes kaas, wat nootjes). Het gevolg was dat hij veel vrolijker aan tafel ging en er niet minder om at.
In de avond kreeg hij vaak nog noten, paar plakjes vleeswaren, popcorn, e.d. (niet allemaal tegelijk natuurlijk).
Bij ontbijt en lunch zijn we begonnen met halve boterhammen, omdat een hele boterham extra te veel was.
En voor het tempo bij het avondeten zou ik zorgen voor eten dat makkelijk eet (niets te snijden, veel met een lepel) zodat het eten sneller naar binnen gaat. Dan heeft hij meer gegeten totdat hij zich verzadigd voelt. En zeker niet drinken voor of tijdens het eten (vult de maag met niets).
Overigens is jongste nu 10 jaar, nauwelijks meer ziek, wordt veel steviger en zit nu op een gezonder bmi. (niet dankzij het eten hoor, wel dankzij geen klachten meer van de astma, hij krijgt nu de kans om echt te groeien)

bibi63
17-10-2012 om 21:10
Nee hoor rodebeuk
Ik heb meer van hem gelezen en snap echt wel waar het over gaat: echt / onbewerkt eten is de hoofdboodschap. Lijkt mij heel logisch, maar eten uit een moestuin waar geen gif in de grond zit en een visje uit de rivier vangen, die niet is vergiftigd door allelei chemische troep in het water, is wel een utopie. En dat wij ons overvoeren met zetmeelgerelateerde producten snap ik ook. Ik snap echt wel de boodschap. T'is trouwens wel heel erg gericht op de Amerikaanse eetcultuur.
Bibi

albana
18-10-2012 om 13:10
Op z'n tijd
Het 'op z'n tijd' eten van een marsje ofzo kan best zegt bibi, maar je moet oppassen met je kind leren van een ongezond voedingspatroon.
Dat getuigd al van weinig ervaring met zeer slechte eters die ook nog flink op ondergewicht zitten.
Jongste had gewoon eigenlijk bijna nooit 'zin' in eten. Honger had ze al helemaal nooit. Dat 'op z'n tijd' is dus een zinloos begrip in haar geval, want dat is dus nooit. Nooit, helemaal nooit.
Ze at/eet alleen omdat ze bij ons aan tafel moet en dan dus 'geacht' wordt te eten en tja daar zit je daar en dan speel je 80% van de tijd een beetje met je eten en zo nu en dan een hapje (wel klein, inimienie) voor de 'sier' dat is haar 'maaltijd'. En in de pauze op school eet ze misschien een stukje van haar koek omdat iedereen dat doet en de rest geef je aan je tafelgenootje.
Laat je haar gaan en d'r eigen gang dan eet ze nooit. Niet gewoonweg niet. Misschien heeft ze dan eindelijk een keer van zichzelf 'trek' en knabbelt dan een half crackertje weg en dat was het dan weer voor vandaag. Het is ook niet dat ze er moe futloos of wat dan wat van wordt, welnee, ze drinkt dan een bekertje melk en klaar zijn we weer voor de komende uren. En het is niet dat ze te weinig beweegt...ik denk dat ze eerder teveel beweegt dan te weinig. Uren trampolinespringen is doodnormaal en kost haar amper energie.
Dat crackertje en bekertje melk en verder water vooral is voor haar genoeg qua hongerstilling. Voor de hele dag. Maar laat je dat gaan dan zit ze binnen 3 dagen op nog 2 kilo minder. En in geval van ondergewicht zit je dan toch wel op een risicogebied.
Dan ben je 'blij' dat ze een marsje wil (was hier nooit, te groot, te vol ervan). En dan is het niet op z'n tijd, want elk moment pak je. Want die momenten zijn maar zeer sporadisch.
Ik kan je 1 voorbeeld noemen dat verbeeld wel ong. hoe zij kan leven. Ging op kamp 1 week en kwam ondervoed thuis. Op kamp 'moest' je eten wat de pot schaft. En anders niets onder het mom van 'ze krijgen vanzelf honger'. Dat honger krijgen gebeurde niet, dus at ze de hele week alleen wat snoep dat ze nog van onderweg had en wat eten dat haar zakgeld (erg weinig) bedroeg. Ze heeft wel zo nu en dan een schaaltje yochurt (w.s. magere) en een beschuitje gegeten en ook wel melk gedronken (ook w.s. halfvolle) als dat net bij het eten werd uitgedeeld. Het brood (wit) lustte ze ook al niet dus sloeg ze alles maar over. Geweldig was het kamp en dat meende ze nog serieus ook! Ze had van dat niet eten totaal geen enkele 'last' lekker makkelijk vond ze dat eigenlijk wel.
Ik herken het 'makkelijke eten' ook...als iets makkelijk naar binnen glijd (soep, spagetti etc.) eten ze vaak nét iets meer.
Ondertussen is het met jongste helemaal goed gekomen. In de groeistoot kreeg ze opeens toch zin in eten :)
Zo raar,dat was iets geheel nieuws voor haar.
En echt, echt waar zelfs als baby moest ik haar voor elke voeding wakker maken of ophalen(kraaiend in bed). Erom huilen deed ze nooit.
groeten albana

bibi63
18-10-2012 om 15:10
Huh albana?
Ik heb het helemaal niet over Mars (of af en toe) gehad. Hoe kom je daarbij?
Gr. Bibi

bibi63
18-10-2012 om 15:10
Albana
Uit bovenstaande posting van jou blijkt dat jij wel een heel bijzonder kind hebt wbt eten. Dus ja, dan is er weinig keus... In dat geval begrijp ik dat je ALLES probeert, maakt niet uit wat. Logisch.
Bibi

albana
20-10-2012 om 10:10
O sorry
Iemand zei dat (geen zin in alles teruglezen...). Ik dacht 'op z'n tijd?' wauw die snapt er niks van.
Nee ik geloof niet dat mijn kind bijzonder is. Er zijn een heleboel kinderen zo. Eten speelt gewoon geen issue in hun leven. Allerlei andere dingen zijn véél belangrijker, ze hebben amper hongergevoel....Of trek in iets uit zichzelf.
Gezellig maken helpt daarin (leuk samen chocolademelk maken, slagroom kloppen en dan aan tafel opdrinken of samen allerlei fruit schillen en mixen tot een leuk drankje). Dat opdrinken hoort bij het gezellige maken. Is voor hun geen doel op zich. En van de sporadische hongermomenten enorm gebruik maken ook. Als je dat enige moment voorbij laat gaan (omdat je over een uurtje gaat eten b.v.) gaat het over en komt niet weer terug.
Ondertussen (puber) is het allemaal anders. Nu heeft ze wel met regelmaat honger. En ook wel zin in iets. Gelukkig maar. Dat is écht stukken gemakkelijker.
Wij spraken ooit elke avond door wát ze nu gegeten had vandaag....dat was soms echt erg weinig. En zelfs dat wat ze at was meestal zo mager en onvet als maar kan. Haar eigen voorkeur ging uit naar dingen als crackers, beschuiten, fruit, enorm aangelengde ranja. Van nature houd ze gewoon niet van vette of erg zoete dingen. Wij moesten praten als brugman om zo'n lekkere cracker te beleggen met wat dan ook. En waren dan al blij als ze er een dun laagje chocoladepasta op wilde of een plakje kaas. Zo'n kind moet je juist leren dat die supergezonde magere voedingsstijl niet genoeg is voor haar. Daar is het leerdoel dus net andersom dan bij andere kinderen, die uitzichzelf eten. Stukje taart op feestje? "Nee dank u, ik heb al een blokje kaas gehad...".
groeten albana