

Gezondheid
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

bieb63
25-05-2015 om 15:05
waar worden we nu dik van? Zag gister een interessante documentaire
Afgelopen zondagavond 24 mei, NPO 2 19:15 Focus: wat is ongezonder vet of suiker?
Voor wie het niet gezien heeft, ik vond het een interessante documentaire. In het kort: De vraag was, waar worden we nu daadwerkelijk dik van c.q. wat is ongezonder. Twee jonge artsen kregen beiden een dieet voor een maand waarbij de 1 hoofdzakelijk koolhydraten en veel suiker(s) at en nauwelijks of geen vet en de ander voornamelijk veel vet (al dan niet enkel- of meervoudig) en nauwelijks of geen koolhydraten en suiker(s). Verder ook geen noemenswaardige lichaamsbeweging. Ze hebben daarna een aantal testen gedaan. Vervolgens is er ook een test met ratten gedaan.
De conclusies of misschien beter gezegd, de resultaten: (overigens beiden voelden zich niet echt fit na deze maand)
Bij een geheugen test bleek degene die vooral suikers/koolhydraten had gegeten het enorm veel beter te doen dan degene met de vetten. Ook bij de fietstest bleek dat degene die kort daarvoor suikers had gegeten (de ander vet) het veel beter te doen.
Opvallend was dat degene met de suikers geen verhoogd suiker gehalte had in het bloed (ofwel aanmaak insuline), maar degene van de vetten was prediabeet geworden. Beiden waren niet noemenswaardig aangekomen, maar waren wél veel spiermassa kwijt (en dat is dus niet gunstig).
Wat hieruit bleek was dat bij veel suikerinname het lijf zich gaat aanpassen, maar bij veel vet inname de lever gaat vervetten én er meer insuline wordt aangemaakt.
Hoe dan ook, beide dieten zijn niet echt goed voor je.
Maar het interessante kwam nog bij de test met de ratten. Bij het dieet dat hoofdzakelijk bestond uit vetten en daarna uit het dieet dat hoofdzakelijk bestond uit suikers, bleken de ratten niet aan te komen, en een 'normale' hoeveelheid van het eten te eten (aantal calorien). Dus een 'gezond' verzadigingsgevoel.
Toen gingen ze suikers en vetten mengen in een ongeveer 50/50 verhouding(cheesecake). Toen gebeurde er iets anders: de ratten werden dik en aten meer calorien, raakten minder snel verzadigd en aten dus te veel.
De conclusie die werd genomen (ook nog met andere testen) dat men de combi vet/suiker (in ongeveer 50/50 verhouding) het allerlekkerst vindt (slagroom, cheescake, koek met vet enz). Dat we daar veel meer van gaan eten dan van alleen vet of alleen zoet. Dat onze hersens dat zeer aangenaam vinden en dat dat dus de trigger is. Blijkt ook een combi te zijn die in natuurlijk vorm niet voorkomt (zoet is niet vet, vet is alleen vet en niet zoet. Denk bijv. aan een avocado: vet, maar niet zoet, of een noot: vet maar niet zoet, of een vrucht, zoet maar niet vet).
Hoe dan ook, ik vond het wel interessant.

guera
26-05-2015 om 15:05
ad hombre
Ok sorry misschien geval iets teveel van dat soort dingen gehoord van kankerpatienten die ook maar proberen zo lang mogelijk in leven te blijven. Anyway kanker en overgewicht indirect suiker, dan toch zeker wel

skik
26-05-2015 om 18:05
Ad Hombre
Binnenkort is er chloorkip verkrijgbaar, misschien is dat wat?;0)
skik

AnneJ
26-05-2015 om 18:05
Gezond oud worden
http://www.ahealthylife.nl/hoe-word-je-100-12-tips-van-arts-william-cortvriendt/
Met een voorwoord van Kris Verburgh van de vorige bestseller over voeding.
Ik las een artikel hierover, weet niet meer in welk blad dat bij de dokter lag, met bijvoorbeeld uitleg over al die conserveermiddelen en toegevoegde stoffen die ons lichaam niet herkent omdat het nog steeds reageert alsof het om een natuurlijke omgeving gaat. En de een heeft daar meer aanleg voor dan de ander.
Water komt zo in de natuur voor en ons lichaam herkent dat en weet dan ook wanneer we er genoeg van binnen hebben of wanneer we dat nodig hebben. Maar in de natuur komt geen sloot cola voor en dat herkennen we dan ook niet of denken dat het water is.:-)
Verse producten hebben meer smaak dan bewerkte producten en daarom wordt thuis en in restaurants veel extra zout toegevoegd. Aan producten waar ook al zout aan toegevoegd is vanwege de conservering. Ik ben even het woord vergeten maar er is zelfs kookjargon voor het toevoegen van zout om gerechten sterk aan smaak te verbeteren.

Moni
26-05-2015 om 20:05
Koolhydraten en suiker worden hier door elkaar gebruikt
In aardappelen, pasta en rijst zitten koolhydraten. Dat betekent niet dat ze zoet smaken.
Suikers zijn ook koolhydraten. Die zitten beperkt in groenten en fruit, in sommige meer dan de andere. Aardbeien bevatten heel weinig koolhydraten, wortel best veel.
Op basis van bovenstaand verhaal zou het gaan om de combinatie van zoet en vet. Dan zijn pasta en groenten geen probleem.

bieb63
26-05-2015 om 21:05
klopt moni
Het ging hier vooral om de 50/50 combi van suiker en vet dat blijkbaar de trigger is om er teveel van te eten (en ook heel lekker te vinden).
Ze deden ook nog een test met het uitdelen van donuts (in Londen en in NY waar die dingen erg bekend zijn en veel gegeten worden). Er waren drie soorten: met enkel een glazuurlaagje, met een glazuurlaagje plus daarop nog extra suiker, en een variant met room van binnen. Bijna iedereen, letterlijk bijna iedereen nam die variant met enkel een glazuurlaagje. Dan zou je denken: 'mooi', dat is de minst calorierijke (nou ja, uiteraard nog heel calorierijk). Maar waar het om ging was dat dát juist de donut was die ongeveer 50/50 suiker en vet had. Zo'n donut is behoorlijk vet, ook zoet, maar niet mierzoet. Dat glazuurlaagje geeft het net dat extra zoet voor die 50/50 beleving. Dat extra suikerlaagje vond men dan blijkbaar weer te zoet en die room te vet. Ik vond het wel frappant (overigens zou ik zelf ook voor die variant kiezen, als ik uit die 3 moest kiezen).

Angela67
26-05-2015 om 22:05
als die 50% suiker . .
nu eens 50% aspartaam oid is. Zou het dan ook zo werken?
gr Angela

AnneJ
26-05-2015 om 23:05
Hoe aspartaam ons beduvelt
http://www.scientias.nl/column-hoe-aspartaam-ons-beduvelt/
http://energiekevrouwenacademie.nl/aspartaam-hoe-light-producten-je-zwaar-ziek-en-dik-maken/
"Ons lichaam raakt ontregelt door chemische zoetstoffen. Uit onderzoeken met ratten is gebleken dat ze veel méér calorieën aten als ze kleine hoeveelheden zoetstoffen kregen dan de controlegroep die natuurlijke suikers kregen. Bij één onderzoek bleken ze al na een maand maar liefst 25% zwaarder te zijn dan aan het begin. Men kan het niet precies verklaren maar het schijnt dat doordat we ons lichaam foppen met zoetstoffen, het lichaam niet goed meer kan inschatten hoeveel voedsel er nodig is.
Ons honger- en verzadigingsgevoel wordt dus verstoord. Het lichaam denkt dat het energie krijgt (zoetigheid betekent namelijk energie) maar dat krijgt het niet. Het lichaam gaat dan vervolgens op zoek naar energie, ofwel we worden op pad gestuurd om te gaan eten. Dit is de oorzaak van de vaak grote behoefte aan suikers en koolhydraten na het eten van light-producten. Herken je dit?"

bieb63
26-05-2015 om 23:05
Angela
Ik denk dat het effect ongeveer hetzelde is (mits je de zoetstof niet onaangenaam vindt smaken). Wnt calorisn is het natuurlijk wel beduidend minder. En of je er NOG meer van gaat eten, vraag ik me af. Het ver zit er dan nog steeds in (iets waar je op een gegevenmoment toch echt wel vol van raakt). Maar het zou interessantt zijn om de combi 50/50 vet en zoetstof op dezelfde wojze te onderzoeken.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.