

Gezondheid
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

hump
08-10-2008 om 12:10
Granen en lactose vrij eten....hoe?
Ik heb vandaag te horen gekregen dat er erg veel schimmels en bacterieen in mijn lijf zitten en daarom moet ik nu 3 weken een dieet volgen om te kijken hoe mijn lichaam daarop reageert.
Zo mag ik geen granen meer en ook geen lactose. Ook geen fruit en suiker.
Ik heb het gevoel dat er maar erg weinig overblijft van wat ik wel mag.
Wie kan mij tips geven om dit dieet zo goed mogelijk te volgen? Wat mag ik nog wel en zijn er internetsites waar ik bijv. recepten kan vinden? Vooral tussendoortjes is mij niet duidelijk. Wat kan ik bijv. mee nemen naar mijn werk als tussendoortje?
Ik wil graag dit dieet zo goed mogelijk volgen, maar ik vind het ook wel heel moeilijk hoor om er mee te starten.
Graag tips!!! Bedankt.

peach
08-10-2008 om 17:10
Regulier
Ik ben het met iedereen eens: de diagnose klinkt als onzin. Maar de klachten die je hebt zouden best het gevolg kunnen zijn van een overgevoeligheid voor gluten (of alleen tarwe) of lactose. Hebben de reguliere artsen dat al eens gecheckt?

Meena
09-10-2008 om 10:10
En nu wat praktische tips
Veel van jouw klachten herken ik. Ik vind de diagnose van de biofeedbackdame ook ongeloofwaardig en het dieet te rigoreus, maar je wilde praktische tips.
Tegen hypoglykemie kun je suiker en alle snelle koolhydraten overboord gooien. Ook natuurlijke suikers beperken (geen banaan, druiven, rozijnen). Zoetstof ook maar met mate! Heel regelmatig eten: elke 2 uur en nooit overslaan. Bij fruit/vruchtensap altijd wat trage koolhydraten eten. Alle granen alleen nog maar volkoren (brood, rijst, pasta etc). Eet wat meer en vaker eiwitten dan je eerder deed. Dat alles geeft al een wereld van verschil. Ik heb ook wel eens gelezen dat chroomtabletten bij sommige mensen goed helpen.
Lactose is gemakkelijk te vermijden: vervang melkproducten door sojaproducten of zuivel waar de lactose uit gehaald is. Nog makkelijker is lactasepilletjes halen bij de apotheek, vrij verkrijgbaar. Een half uurtje voor de consumptie van zuivel innemen, en geen intolerantieklachten meer. Maar eerlijk gezegd lijken de verschijnselen van lactose-intolerantie en de ziekte van Crohn erg op elkaar, het lijkt me veel zinvoller dat jouw ziekte goed aangepakt wordt.
Candida: vraag de huisarts om een kuur Lamisil ofzo. Niet dooremmeren met vage diëten, gewoon grondig afmaken die schimmel. Heel veel alternatieve genezers schuiven vage klachten op candida. Wees je daarvan bewust!

Mamarijke
10-10-2008 om 11:10
Dieetvoorbeelden
Wij hebben hier ook een dieet. Het is lactose- en suikervrij.
Qua worst heb je al gelijk een groot probleem. In bijna alle worstsoorten zit suiker. Ik weet dat de leverworst van de C1000 (party-leverworst) wel goed is.
Bij brood verschilt het per bakker, dus niet per supermarkt. De lidl afbakstokbroodjes zijn zonder lactose en suiker, de goedkope elders echter niet!
Aan tussendoortjes: noten, soyacrackers, koeken van de biologische winkel (die hebben heel veel zonder lactose en suiker).
Als het echter ook allemaal zonder gluten moet, weet ik het niet zo goed.
Suiker kan candida versterken, dus niet zo gek om het te laten staan.
Ik las dat je het 3 weken wil proberen, dat overleef je heus wel hoor, sommigen zijn hier wel heel negatief over. (al zou ik het pers. niet doen naar een natuurgenezer)

Jessicah
10-10-2008 om 18:10
Klokken, klepels en de weg naar de hel...
Het vervelende met alternatieve genezers is dat ze altijd wel iets zeggen wat op een bron van waarheid berust, maar nooit weten waar de klepel hangt en er zich niet voor interesseren ook.
Ja, je kunt DNA ook uit haren verkrijgen. Dat DNA zit echter in celkernen en die zijn bij haren alleen nog aanwezig in et haarzakje of vlak erbij. In het gedeelte van de haar dus, wat in je hoofdhuid zit en niet in he gedeelte wat zichaar is. Met een band om je hoofd bij de resonantie-mevrouw kom je niet eens in de buurt ervan.
Candida is een oppotumistische ziekteverwekker. We dragen hem allemaal bij ons en bij 80% van de ontlastingmonsters kan candida worden aangetoond. Dat is normaal en geen probleem. De groei ervan wordt beperkt door voornamelijk een gezonde darmflora met o.a. lactobacillen die doorhun groei en het darmklimaat wat ze veroorzaken de groei van candida afremmen. Schimmels maken een heel klein maar normaal deel uit van de ingewanden flora. Als de normale darmflora beschadigd is door wijd spectrum antibiotica, immuundeficiëntie, chemoterapie of slechte voeding.
Mensen met Crohn hebben een verlaagde afweer voor Candida. Aan de ene kant blijken bepaalde verdedigingscellen minder goed op candidacellen te reageren en aan de andere kant zijn ze kwestbaarder doordat ze door absorberingsproblemen geen oede voedingsstatus hebben. Een éénzijdig dieet zal deze risicofactoren verergeren ipv verbeteren.
Het idee dat suiker eten gerelateerd is aan candida is een harnekkige mythe, in de wereld gebracht door alternatievelingen, die kennelijk geen benul hebben van hoe menselijke ingewanden werken. Het is zeer onwaarschijnlijk dat een suiker en fruit-vrij dieet iets kan doen tegen candida, die zich in de dikke darm bevindt, aangezien suikers zoals sucrose en fructose al in de dunne darm geabsorbeerd worden en helemaal nooit in de dikke darm terecht komen(1). Ook moet er verschil worden gemaakt tussen vaginale candida-infectie veroorzaakt doordat de candida, die zich normaal op de huid en/of in de ingewanden bevindt daar terecht is gekomen en een candida-infectie in de ingewanden waar hij alleen kans krijgt als er door andere oorzaken daar al iets grondig mis is. De hoeveelheid glucose die beschikbaar is in vaginale omgeving hangt niet af van het dieet, maar van de hormoonwerking van de patiënt. Ze hebben de verandering van glucose in de vaginale afscheiding van vrouwen met en zonder frequente candida-infecties gemeten na een glucose-tolerantie-test en het maakte geen barst uit.(2)
Een ander experiment die aan 28 gezonde volwassenen een dieet met veel suiker voorschreef gaf ook al geen verschil te zien in gevoeligheid voor candida. (3) Dat je door suiker aan je dieet toe te voegen of weg te laten candida kan krijgen of bestrijden is een fabel. Het anti-candida dieet bleek dan ook helemaal geen effect te hebben toen ze ipv een immaginaire algehele candida-infectie een werkelijke uit de hand gelopen candida-infectie moest bestrijden.(4)
Wat het dieet wel doet door zijn onevenwichtheid is voedingstekorten oplopen. Nou is voor de meeste gezonde mensen 3 weken een vreemd dieet geen erg grote aanslag op de gezondheid. Hump is echter niet gezond, ze heeft de ziekte van Crohn, waarddor ze zo wie zo risico loopt om niet alle voedingsstoffen goed op te nemen. Ze heeft al een probleem met vitamine B12, wat door Chrohn kan komen door ontstekingen van het gedeelte van de darm waar deze wordt opgenomen of door een auto.-immuunziekte waardoor de maag niet genoeg intrinsic factor aanmaakt. Ook de genoemde operatie aan de maag kan ervoor gezorgd hebben dat dit mechanisme van vitamine B-assorbtie niet goed meer werkt. Het enige wat er dan opzit is levenslang vitamine-B injecties. Een candida-dieet gaat hier niet helpen.
Hump noemde ook een vitamine B6-deficientie. Is dat met een reguliere laboratoriumtest aangetoond of komt dit ook uit de bioresonantie-hoek? Dit is namelijk een stuk zeldzamer. Het komt voor als aangeboren afwijking of bij ernstige malabsorbtie of voedingstekorten.
Als je dankzij je ziekte al in een zo precaire situatie zit om je benodigde voedingsstoffen op te nemen is het zeer onverstandig op een zwaar eliminatiedieet gaan. Zorgen dat je geen tekorten meer hebt kan alvast een hoop klachten verbeteren.
Crohn is een lastige chronische aandoeninging met een zeer grillig verloop die onregelmatige perioden van verslechtering en verbetering kent. Als Hump nu van alles gaat uitproberen zal er vroeg of laat een één of andere alternatieve terapie samenvallen met een verbetering van de klachten en ten onrechte worden aangemerkt als de oorzaak van deze verbetering. In dit geval helpt het echter van de regen in de drup, omdat het dieet stomweg te eenzijdig is. Mensen met crohn hebben een hoog risico op kwalitatieve ondervoeding door hun verminderde opnamecapaciteiten van de darmen. Portugese onderzoekers hebben echter vastgesteld dat de voornaamste oorzaak van de slechte voedingsstatus van crohnpaziënten samenhing met het uitsluiten in hun dieet van granen (29%), melk (28%), groenten (18%) en fruit (11%) in de hoop zo klachten te kunnen voorkomen.(5). Ook andere studies(6) komen tot dezelfde conclusie, dat dankzij dit soort eliminatiedieten er een tekort aan micronutriënten ontstaat bij patiënten met crohn, die daardoor op lange duur allerlei vermijtbare klachten kunnen krijgen waar ze toch al een verhoogd risico op hebben zoals anemie, osteoporose en een hoop vage klachten.
Boven dit alles komt nog dat diarree bij Crohn zeer zeker niet veroorzaakt wordt door verkeerde voeding, maar door de ontsteking in de darm. Hierdoor kan de darm bloed en slijm verliezen. Daarnaast zorgt de ontsteking ervoor dat de dikke darm niet voldoende vocht uit de voeding kan opnemen. Een dunne, waterige ontlasting met wat bloed of slijm is het gevolg. Klachten zoals buikkrampen, misselijkheid en weinig eetlust steken dan vaak de kop op. Doordat diarree niet ontstaat door verkeerd eten, heeft het ook weinig zin om het voedingspatroon aan te passen.(7) Het is vrij absurt om te denken vanwege een resonantieband die het daar niet aanwezige dna-van je haren 'opmeet' dat de diarree niet door crohn, maar door Candida veroorzaakt zou zijn en daarvoor een voor Hump schadelijk en niet werkend (zelfs niet tegen echte candida) dieet te gaan volgen.
Juist voor een beter verloop van de ziekte is een goede voedinsstatus erg belangrijk.(8) Ik raad Hump aan om de adviseringen voor voeding van de belgische crohn en colitis vereniging te lezen, waar je vast meer aan hebt dan de resonantie-mevrouw. Minder hoop en gouden bergen en meer praktisch en bewezen werkend advies. http://www.ccv-vzw.be/Eetbrief2.htm
Groetjes jessica
(1)http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/118845047/PDFSTART
(2)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17138777
(3)http://www.ajcn.org/cgi/content/full/69/6/1170
(4)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3951526
(5)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17680845
(6)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16534419
(7)http://www.crohn-colitis.nl/p_voeding_informatie?wid=87&func=viewSubmission&sid=86&pageId=1
(8)http://www.nice-info.be/html/PROF/prof_setNN.htm?http://www.nice-info.be/html/PROF/NUTRINEWSONLINE/NN0401inflamIN.htm?CFID=25316242&CFTOKEN=46038990

Elisa Gemani
11-10-2008 om 14:10
Dieet
Tja. Los van het feit dat het ook mij niet lijkt kunnen dat zo'n "diagnose" uit DNA van je haar vastgesteld kan worden en iedereen (goede) schimmels en bacterien bij zich (hoort) te dragen en ik vind dat je beter af bent in het reguliere circuit voor een goede diagnose en behandeling van je klachten, het volgende: ik heb ooit hypoglycemie en candida gehad (vastgesteld door een regulier arts en mbv labaratoriumonderzoek). Ik kreeg toen ook het advies om "snelle" suikers en melkproducten te laten staan en veel volkoren producten te eten, zure melkproducten, probiotica en biologisch brood. Dus zo min mogelijk bewerkt voedsel. De eerste weken voelde ik me ontzettend beroerd en had ik het idee dat mijn lichaam aan het ontgiften was. Daarna voelde ik me echter super; zo fit heb ik me nooit meer gevoeld. Ik heb het een jaar volgehouden; eerst strikt, later weer meer "gewone" producten toegevoegd. Mijn hypoglycemie en candida waren verdwenen en zijn ook nooit meer teruggekomen ondanks dat ik nu weer "normaal" eet. Toch vermijd ik nog steeds zoveel mogelijk geraffineerde koolhydraten. Als ik eens een tijdlang veel suiker of bewerkt voedsel eet, merk ik dat wel. Echter ik vind dat zo'n drastisch dieet onder erg goede begeleiding gevolgd moet worden, dat je zeker ook voedingssupplementen daarnaast moet gebruiken en dat je het langer dan een paar maanden moet volhouden voor resultaat. En als het geen resultaat geeft, ook stoppen. Het risico op tekorten is groot, met ieder dieet. Ik zou echt eerst naar een regulier arts gaan om te laten vaststellen of je geen voedselintolerantie- of allergie hebt. Natuurlijk kan je zelf ook voorzichtig uitproberen of je je beter voelt als je bijv. eerst een tijdje alleen suikers vermijdt en/of probiotica (yakult, vifit etc.) toevoegt maar ik zou niets drastisch veranderen. Ik sta zelf gezond sceptisch tov alternatieve geneeswijzen, wijs niet alles meteen af maar slik zeker niet alles voor zoete koek. En eerst het reguliere circuit. Mi is het toch vaak zo dat vele "alterneuten" een eigen draai geven aan bepaalde feiten om zodoende geld te verdienen aan wanhopige mensen die van hun klachten af willen omdat ze het reguliere circuit niet in willen of daar hun heil niet kunnen vinden. Kortom, gebruik je gezonde verstand. En het helpt ook als je je eerst een beetje verdiept in de werking van een gezond lichaam en de processen die daarin plaatsvinden. Zo kan je ook makkelijker zelf wat fabels doorprikken die je voorgeschoteld worden door de alternatief genezers.
Overigens heb ik last van PDS: Prikkelbare Darm Syndroom. En het eten van vette dingen en het drinken van koolzuurhoudende dranken verergert mijn klachten aanzienlijk. Als je eenmaal weet waar jouw lichaam slecht op reageert, is het makkelijk; die producten moet je dus proberen te vermijden. Niet voor even, maar voor altijd in het geval van een chronische aandoening.