Echtscheiding en erna Echtscheiding en erna

Echtscheiding en erna

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Omgangsregeling ingewikkeld


moederziel

moederziel

21-01-2019 om 12:01 Topicstarter

gemeenschappelijk

Het huis is beider eigendom. Misschien kies ik het woord niet goed. Is het dan gezamenlijk eigendom? Ons gezamenlijk huis? Dat klinkt ook nog wel erg knus, toch

En nogmaals: man heeft enige tijd in de woning 'op zichzelf' gewoond. Dat had een blijvende oplossing kunnen zijn als hij niet met één been al in een ander gezin had gestaan. Er zit een grens aan de emotionele elasticiteit van ex-vrouw en eerste leg kinderen. Ik voelde niet zoveel voor een commune met truus aan de keukentafel.

Het onberekenbare

Mij lijkt dat je eerder moet leren leven met het onberekenbare, in plaats van denken dat je dat nu met afspraken allemaal kunt dichttimmeren.

Tsjor

saar

saar

21-01-2019 om 12:01

Onberekenbaar

Ik kan me vergissen natuurlijk (want niet alleen je ex blijft blijkbaar vaag, jij ook) maar ik heb eerder het idee dat jullie hele systeem onberekenbaar is ipv dat dat vooral bij hem ligt.
Hij kan het ook moeilijk goed doen volgens mij. Toen gaf je toch duidelijk aan dat zijn huur voor jullie nekslag was, nu is zijn 'bezuiniging' op woonkosten weer het probleem.
Hoe dan ook zitten jullie nog vreselijk in elkaar verweven en dat lijkt me echt niet helpend.
Hoe meer jij op zijn huid zit (en voor mij spat dat van scherm af, al zit het 'm in subtiele details) hoe meer aandrang er bij hem wellicht is een dikke auto te kopen enz. Jullie reageren op elkaar.

vlinder72

vlinder72

21-01-2019 om 13:01

jullie woning

Als eerste is het van belang om je te realiseren dat de bank jullie woning met verlies wil laten verkopen omdat ze daar nu geen enkel belang bij hebben. Jullie betalen nu toch netjes jullie maandtermijn dus waarom zouden ze woning laten verkopen?

Die toestemming zal er toch een keer moeten komen. Deze situatie kan niet goed blijven gaan. Jij kan met jouw inkomen de hypotheek niet betalen. Ex betaalt nu nog wel maar als hij het op zijn heupen krijgt of als de 2 jaar renteaftrek komt te vervallen dan is dat nog maar afwachten.

Als eerst is het belangrijk om te weten waar de enorme restschuld vandaan komt.
1. de woning is gefinancierd door middel van een bedrijfsfinanciering - zo hoog mogelijke hypotheek is dan van belang
2. woning is gefinancierd op basis van de waarde van een woning na verbouwing. De verbouwing is niet doorgegaan en daardoor is de hypotheek nu te hoog ten opzichte van de waarde van woning
3. de woning is destijds te rooskleurig door de makelaar getaxeerd waardoor een hogere hypotheek mogelijk was
4. waarde van de woning is gedaald doordat het in een gebied als het aardbevingsgebied van Groningen staat
5. woning is op de top van de markt gekocht en maximaal gefinancierd. Volledig aflossingsvrij. Er is nooit afgelost.

1 en 2 lijken mij onwaarschijnlijk aangezien je het hebt over een bank en bij 2 zou er dan geld in een bouwdepot moeten zitten en dat kan afgelost worden op de hypotheek.

Bij 3 heb je echt een probleem

Vier denk ik ook niet maar dat kan natuurlijk

Meest waarschijnlijke is vijf. Als dat inderdaad zo is dan zal je nu als eerste heel duidelijk moeten maken bij de bank dat jullie uit elkaar zijn. Dat de hypotheek nu nog betaald wordt maar dat de betalingen elk moment (gedeeltelijk) stopgezet gaan worden. Ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid is niet mogelijk aangezien jouw inkomen niet voldoende is en je ex ook niet in staat is om de helft van de onderwaarde op de hypotheek af te lossen. Andersom ook niet. Ex kan het wellicht wel betalen maar jij kan de onderwaarde niet aan hem betalen.

De restschuld zal je een beetje handig ook de verantwoordelijkheid moeten maken van de bank. Zij hebben deze hypotheek verstrekt terwijl ze hadden moeten inzien dat de hypotheek te hoog is ten opzichte van de waarde van de woning. Ook hebben ze jullie nooit gewaarschuwd dat er afgelost moest worden (ik neem nu maar even aan dat jullie de afgelopen jaren nooit iets gehoord hebben over risico's).

Aangezien de bank ook gedeeltelijk verantwoordelijk is voor deze situatie. (Overfinanciering op de woning. Geen waarschuwingen aan jullie adres) verwachten jullie dat ook de bank met een oplossing komt. Er moet in elk geval sprake zijn van schadebeperking. De woning nu verkopen levert een lagere restschuld op dan x aantal maanden geleden. Markt is nu goed. De woning moet verkocht worden. Jullie kunnen immers allebei de hypotheek niet op jullie naam krijgen. Ik zou een voorstel doen om de restschuld door drieën te delen. Een deel voor jou, een deel voor je ex en een deel voor de bank. De helft of meer voor de bank kan ook maar daar zullen ze nooit gelijk mee akkoord gaan. Het kan ook zijn jullie dan wel moeten aantonen dat jullie geen van beiden de hypotheek op jullie naam kunnen krijgen. Als je ex de hypotheek wel kan dragen dan kan het zo zijn dat de bank van hem verwacht dat hij dat ook gaat doen. Maar dat is dan weer van latere zorg. Je moet eerst de bank ervan bewust maken dat er een probleem gaat ontstaan en dat jij een oplossing verwacht.

Wat je niet moet doen is nu al iets zeggen over mogelijk schuldsanering. Bij schuldsanering zetten banken hun hakken in het zand. Ze wachten dan liever tot je eerst drie jaar in de schuldsanering hebt gezeten om daarna alsnog de woning te verkopen. De restschuld valt er dan mooi buiten.

Mocht de woning destijds verstrekt zijn op basis van een te rooskleurige taxatie dan kan je bovenstaande wel vergeten. Dan kan je alleen nog het domme, onwetende vrouwtje spelen en hopen dat de bank medelijden met je heeft. Of vol in de aanval gaan bij de taxateur van destijds maar ja, je was er zelf bij en jullie hebben toen de woning op deze manier gekocht en gefinancierd (ik hoop dat dat dit niet het geval is).

moederziel

moederziel

21-01-2019 om 13:01 Topicstarter

Saar

Je hebt het echt verkeerd, ik heb nauwelijks contact met mijn ex-partner. We hebben eens per maand per email contact over de financiën en dat beperkt zich tot enkele berichten. Eea gaat in vriendelijke beleefdheid.
Het lijkt misschien een nuance-verschil, maar mijn behoefte aan een duidelijk uitgangspunt wordt ingegeven door mijn wens om mijn eigen leven verder vorm te kunnen geven. Daar heb ik hem nog steeds voor nodig.

En die huur, het ligt allemaal net iets anders maar dat zijn te veel details allemaal: ja, toen we nog formeel getrouwd waren was dat de bottleneck, ook omdat ik nog geen toeslagen kreeg. Maar na de formele echtscheiding had het gekund. Mede doordat hij rond dat moment weer werk vond.
Maar pfffff.... ik kan niet alle details hier gaan omschrijven, het is allemaal ingewikkeld genoeg, dus ik kan alleen maar zeggen: je kunt me vertrouwen op wat ik hier schrijf. Ik heb geen dubbele agenda en heb er ook geen plezier in om mijn ex-man zwart te maken.

moederziel

moederziel

21-01-2019 om 13:01 Topicstarter

Vlinder72

Dankjewel voor je complete analyse. Je schrijft het heel helder op, dat maakt het heel overzichtelijk.

Ons huizenprobleem is inderdaad een combinatie van 3 en 5, met daarbij de opmerking dat het de hypotheekbank zelf was die de taxatie liet uitvoeren. En dus ook akkoord ging met de financiering.

Ik kan bijna opgelucht stellen dat ik in de loop der tijd een stuk verder ben met de bank dan de stappen die je noemt. De samenwerking is prettig, zij zijn erg coulant. Meteen aan het begin van onze breuk heb ik de hypotheekbank betrokken, omdat dit verreweg de grootste schuldeiser is. Zij dringen niet aan op gedwongen verkoop, ook al was de situatie op momenten erg spannend en nijpend. Ze hebben ons de tijd gegeven om tot oplossingen te komen. Dat heeft geresulteerd in redelijke constante maandbetalingen, waarmee voor hun inderdaad de risico's op dit moment niet zo groot meer zijn. We betalen immers netjes iedere maand.

Ik kan niet bepaald met zekerheid zeggen wat mijn ex-partner gaat doen in al zijn wijsheid en toekomstdromen, maar tot nog toe betaalt hij zonder gedoe zijn deel. Netto valt dit ook mee, de financiering is gelukkig tegen hele lage rente en er is nog zoiets als vooraftrek.
Over een X tijd vervalt zijn vooraftrek, als de overbruggende scheidingsregeling van 2 jaar voorbij is. Dan liggen er een aantal nieuwe mogelijke scenario's:
1. ik ga het dan ontstane verschil in hypotheeklasten zelf bijbetalen en betaal zo verkapte partneralimentatie aan mijn ex. Dat is voor mij aftrekbaar en voor hem belast;
2. mijn ex blijft zijn deel van de rente en aflossing betalen, ook zonder vooraftrek (zijn deel van het eigenwoningforfait blijft aftrekbaar);

Verkopen met restschuld zorgt bovenop de andere bestaande schulden voor beiden voor een onmogelijke toekomstige uitgangspositie op de woningmarkt. Zowel voor koop als vrije sector huur (sociale huur is niet aan de orde) is een restschuld een showstopper. Dat willen we beiden tot het uiterste vermijden.
De woonlasten zijn voor mij niet buitensporig, het woongenot is onverminderd hoog en dat maakt de situatie rond het huis niet acuut noodlijdend. Er zijn urgentere schulden af te lossen. Deze situatie kunnen we in theorie nog jaren uitzingen. Het enige probleem voor ex is dat hij geen eigen woning kan kopen. Gelukkig heeft zijn truus een eigen woning. Of hij koopt iets met zijn bedrijf aan en financiert 'zichzelf'. Maar dat is allemaal niet mijn pakkie-an, gelukkig.
Een probleem voor mij is dat het onderhoud lastig is. Er is immers nauwelijks geld voor en dat verbetert de waarde van het (toch al enorm oude) huis niet. Ik probeer in de loop van dit jaar een spaarpotje aan te leggen voor het hoogst noodzakelijke.
Intussen wordt er overigens wel afgelost op het huis. Dit met behulp van een hele fijne regeling met de hypotheekbank.

moederziel

moederziel

21-01-2019 om 13:01 Topicstarter

Verheldering

Misschien helpt het om te weten dat het een nogal bijzonder huis betreft met grote historische waarde. Dat heeft zeker weten invloed gehad op de taxatie in de goede tijd, toen de markt op zijn toppen was. Dat was meer dan 15 jaar geleden. Nu de markt veel realistischer is, en er bijv, nauwelijks bijgeleend kan worden voor renovatie, is zo'n bijzonder pand veel minder courant. Ook de regels rond monumenteninvesteringen zijn veranderd. Dat drukt de waarde en dat verklaart meteen een heel groot deel van de waardeval van de woning, helaas. Met dank aan de veranderde regeltjes ;-)
Je kunt dus ook zonder dan je in Groningen woont een huis hebben dat 30% minder waard is dan eerder door beëdigde taxateurs is becijferd.

vlinder72

vlinder72

21-01-2019 om 13:01

Vooraftrek

"Netto valt dit ook mee, de financiering is gelukkig tegen hele lage rente en er is nog zoiets als vooraftrek."

En dat vervalt dus na 2 jaar. Wat gaat je ex dan doen?

Ik begrijp heel goed dat jij geen idee hebt wat je ex gaat doen. Maar je bent nu zo kwetsbaar.

Als je ex morgen stopt met betalen, ben jij degene die met de gebakken peren zit.

vlinder72

vlinder72

21-01-2019 om 14:01

Moederziel

Dat weet ik. Denk jij dat jouw bank zo behulpzaam is uit de goedheid van hun hart? Welnee, ze zien ook in dat als verkocht gaat worden zei net zo nat gaan als jij.

Ik zeg niet voor niets dat je de restschuld (voor een groot deel) de schoenen van de bank moet schuiven. De restschuld is zeker niet geheel jullie schuld. Banken nemen meestal grote delen van restschulden voor hun eigen rekening. Liever niet natuurlijk dus proberen ze de schade nu zoveel mogelijk te beperken.

moederziel

moederziel

21-01-2019 om 14:01 Topicstarter

Das dan voor later

Vlinder, dat klopt helemaal. Ik doe wat ik kan om voor te sorteren. Ik ben alle paaltjes op dit moment zo aan het slaan dat ik in geval van nood zelf de totale lasten van het huis op me kan nemen. Met of zonder hulp van de hypotheekbank. De bank weet hoe fragiel alles is en ook zij kunnen weinig anders doen dan meedenken en hopen dat we alles erdoor slepen.
Ik kan ook weinig ander doen dan dat. En ik pak alles aan wat in mijn macht ligt: ik ben al fulltime gaan werken, ik ben in onderhandeling voor een betere salarisschaal, ik probeer zoveel mogelijk schulden weg te hebben voordat de scheidingsregeling afloopt.
Het is tanden op elkaar.

Maar zelfs als de bank een deel van de restschuld op zich neemt, kan ik het me niet veroorloven om in mijn eentje in totaal meer dan een ton schuld te hebben. En dan dus ook geen dak meer boven het hoofd van mijn 4 kinderen en mij. Dus je begrijpt: ik zal heel erg hard moeten doorknokken om dat te voorkomen. En dan is een zakelijke en misschien verharde relatie met mijn ex niet direct mijn eerste zorg.

Fransien

Fransien

21-01-2019 om 15:01

misschien

Ik heb geen idee waar je woont, maar is het een optie om een student op kamers te nemen?
Mijn zusje is vrij jong uit huis gegaan voor haar studie en is toen bij een hospita op kamers gegaan, dat ging prima en was voor iedereen een goede oplossing. Voor de hospita (weduwe met krap pensioen) was dit een goede aanvulling op haar inkomen, voor mijn zusje was het prettig dat ze niet het hele huishouden zelf moest doen en dat ze met haar net 17 gewoon een thuis had. Voor mijn ouders was het een hele zorg minder.
Als je man destijds bij jou op kamers kon, is het misschien mogelijk om iemand anders dat ook te kunnen laten doen. Dan heb je die 400 euro per maand in ieder geval te pakken en kun je tegenslagen opvangen.

Doenja

Doenja

21-01-2019 om 16:01

denk in oplossingen

Ik denk dat Fransien een hele goede oplossing aandraagt. Of denk niet alleen aan studenten, maar ook aan bijv. de ruimte enkele dagen per week verhuren aan iemand die voor zijn/haar werk daar moet zijn en heel ergens anders woont. Een bevriende B&B eigenaar van me heeft zo het halve jaar zijn B&B vol zitten met dat soort types. Schrijf bedrijven aan met internationale medewerkers? Ik wilde dat destijds ook, maar mijn ex heeft daar toen een heleboel stampij over gemaakt, want ik zou de woning laten 'uitwonen' en ik zou geld verdienen op 'zijn' huis. Maar ik heb zo het idee dat jouw ex man blij is als de druk van de ketel is, of niet bezig is in iedergeval om het jou onmogelijk te maken. Destijds heb ik overigens wel twee uitwisselings studenten in huis gehad twee winters die voor de sport naar NL kwamen. Ik kreeg van de sportvereniging enkel een tegemoetkoming voor de extra boodschappen, maar dat zorgde wel voor een ruimer budget voor allemaal waardoor noodzakelijke dingen zoals nieuwe schoenen o.i.d. makkelijker waren.
Probeer het, je kunt altijd nog stoppen. Ga niet bij voorbaat denken dat het niet kan ivm de rust van de kinderen, of dat je de ruimte niet zo mooi/luxe vind als je zelf zou willen. Vaak zit je met je hoofd zo vast in een bepaalde levensstandaard dat je niet kunt voorstellen dat anderen jouw 'ruimte' echt geweldig vinden. Laat je wel informeren of je straks niet vast zit aan een huurder en andere juridische haken en ogen. Informeer op voorhand zeker nog niet de bank. Begin, en als het een paar weken goed gaat, dan pas aangeven dat je dit inoverweging neemt om zeker de hypotheeklasten te kunnen voldoen.
Mijn kinderen, die opgestookt door hun vader bijna wilde zeggen dat het nooit leuk kon zijn, hebben het als een enorme verrijking van hun leven gezien. Ze hebben nog steeds contact met de sporters (een jongen en een meisje, ze deelden een kamer van 7 1/2 m2, met een stapelbed en hadden geen relatie, maar wat waren ze blij met deze kans!). En koesteren warme herinneringen aand deze frisse wervelwind in een heel moeilijke periode. We gaan elk seizoen nog een keer kijken bij hun wedtrijden, want ze doen ondertussen op landelijk niveau mee in deze sport (haaksbergen need I say more?).
Moederziel, door alle ellende zie je ondertussen door de bomen het bos niet meer. Maar probeer het echt.....

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

21-01-2019 om 17:01

Of wat ik laatst las

Verhuren als vergaderlocatie.

Je hebt een oud karakteristiek pand. Daar moet iets uit te halen zijn.

Doenja

Doenja

21-01-2019 om 18:01

Of je verhuurt het hele pand. Zijn er veel expats bij je in de omgeving? Die betalen soms graag veel geld voor een mooi, groot oud pand. En als je het ook nog ingericht verhuurt? Bekijk het eens, laat het berekenen. Soms kun je dan zoveel meer vragen dan je maandlasten nu dat je zelf een appartementje of vakantiewoning kunt huren en dan nog geld overhoudt. Maar dan moet de locatie echt goed zijn.
Ik heb die optie destijds ook serieus bekeken, maar mijn maandlasten waren nagenoeg gelijk aan dat wat ik aan huur zou kunnen vangen. En zo gewild expatterig was mijn locatie niet. Dus schoot ik er niks mee op. Of verhuur je huis twee weekenden per maand via airbnb. Ik zie zoveel volledig ingerichte duidelijke bewoonde huizen in de verhuur op air bnb staan. Kun je niet die weekenden bijv. bij je ouders logeren? Jij gaat gewoon n weekendje weg en je verdient er geld mee. Denk in mogelijkheden....

Ik ook

Ik ook

24-05-2019 om 08:05

Moederziel

Hoe gaat het met je? Verloopt eea ondertussen wat rustiger?

Zoals ik de situatie omtrent de woning begrijp, komt die op financieel vlak nooit meer goed door veranderende wet- en regelgeving. Is het een optie om in gesprek te gaan met de gemeente. Of ze helpen je/jullie nu of ooit in de schuldsanering.

Doenja

Doenja

24-05-2019 om 09:05

gemeente doet niks

Hier heb ik totaal geen hulp van de gemeente gehad, echt grote stad, staat in de top tien van grootste steden van NL. Ook als daardoor een bedrijf wat de speerpunten van de stad nastreefde zou verdwijnen. Ook niet.
Heb geen illusies. Zoek hulp elders, investeerders oid. Daar heb je nog het meeste kans.
Sorry moet t ff kort houden.

Apart

Ik moet eerlijk bekennen dat mijn gemeente mij voortreffelijk heeft geholpen waar nodig was. Mijn ex daarintegen, bij dezelfde gemeente, heeft totaal geen medewerking.

Ik denk dus dat het niet zozeer ligt aan de gemeente, maar meer aan het poppetje waarmee je te maken hebt. Daanaast ook je eigen doorzettingsvermorgen, en goed weten welke wegen je moet bewandelen.

Ik ook

Ik ook

25-05-2019 om 09:05

Gemeente

Aangezien het een monumentaal pand betreft en de spelregels zijn aangepast, zou ik aankloppen daar waar de de regels zijn aangepast. Ik hoop dat de gemeente belang heeft bij het behouden van het pand.

moederziel

moederziel

26-05-2019 om 00:05 Topicstarter

Ik ook

Het gaat goed hoor! Dankjewel voor het vragen.
Ik lees hier soms nog mee, maar niet zo vaak.

De situatie is nauwelijks veranderd. Binnenkort stopt de scheidingsregeling van de vooraftrek van ex-man. Mijn alternatieve plan ligt al klaar. Geen idee wat ex-man gaat doen, dus ik werk mijn eigen noodplan zo goed mogelijk uit.

Er is heel weinig contact. Dat zorgt voor rust.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.