Echtscheiding en erna Echtscheiding en erna

Echtscheiding en erna

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Bart

Bart

29-08-2019 om 18:08

Alimentatie


Lanza

Lanza

14-09-2019 om 11:09

Waarom noem

je de zorg voor kinderen 'pamperen'? Denk je echt dat je een kind van een bepaalde leeftijd aan zijn lot kan overlaten? Hoe zie je dat voor je?

Flavia

Flavia

14-09-2019 om 12:09

Pamperen? Vader

Wat valt onder pamperen volgens jou?

Zorgen dat je 13 jarige kan eten om 20 uur 's avond na de training?
Overhoren van huiswerk zoals de school vraagt?
Helpen bij de fysio oefeningen om blessures te genezen/voorkomen?

"Vader" van 3

"Vader" van 3

14-09-2019 om 14:09

Pamperen

Jullie verlangen van mij pt te gaan werken om mijn ex te ontlasten. De normale dingen zoals geschetst door Flavia kunnen makkelijk gecombineerd worden met een pt baan, wanneer de kinderen nog meer zorg nodig hebben wordt het pamperen. Er zijn genoeg moeders en een enkele vader die ft combineren met alleenstaand ouderschap.

Dit topic is begonnen met een ergernis over deze verdeling, het systeem zou zodanig aangepast moeten worden worden dat bij 50/50 zorg de kindkosten verdeeld worden rekening houdend met de verdiencapaciteit. Het systeem is belachelijk ouderwets en nog gebaseerd dat de kinderen bij moeder/minst werkende blijven na een scheiding.

En de kinderen?

Wat moeten je kinderen daar nou van denken vader van 3?
Je gedraagt je alsof je van hen gescheiden bent.
Alsof je nu niet meer voor ze wil zorgen (dat moet zij maar doen) alsof je nu niet meer voor ze wil betalen (dat moet zij maar doen), kortom alsof het háár kinderen zijn en niet die van jou.

Je begrijpt kennelijk niet dat je de ONGEDEELDE verantwoordelijkheid hebt voor je kinderen. Het zijn jouw kinderen. Jij bent hun enige vader.
"Ieder de helft" (of wat de verdeling ook mag zijn) betekent niet dat je niet verantwoordelijk bent in de tijd dat je ze niet ziet.

"Jullie verlangen van mij pt te gaan werken om mijn ex te ontlasten."
Nee, dat is om jezelf de kans te geven dat zij meer gaat verdienen.
Want dat vindt jij belangrijk.
Want jij wil eigenlijk niet betalen voor je kinderen.

" Er zijn genoeg moeders en een enkele vader die ft combineren met alleenstaand ouderschap."
Dus dat is wat je je kinderen toewenst.
Het minimale.
Dus vooral niet dat wat je te geven hebt, maar juist zo min mogelijk daarvan.

Leuk om te weten.
Ach, je kinderen zullen dat ook al wel weten.

Lanza

Lanza

14-09-2019 om 16:09

Maar als

jullie beiden ft zouden werken, wie zou dan alle taken oppakken die je ex nu op zich neemt? En zou je daar echt zin in hebben? Als je eens heel eerlijk bent, profiteer je dan juist niet gigantisch omdat je ex nog steeds het merendeel van de zorg op zich neemt? En dan heb ik het over de eerste, tweede en niet te vergeten de derde shift (zoek maar eens op).

Phryne Fisher

Phryne Fisher

14-09-2019 om 16:09

Hmmm

De discussie moet ook niet de kant opgaan dat het zielig of erg is om ft te werken als je kinderen hebt. Ik lijd er niet heel erg onder, en de kinderen ook niet. De zorgverdeling had wat mij betreft wel 50/50 mogen zijn, maar je kunt niet alles hebben.

"Vader" van 3

"Vader" van 3

14-09-2019 om 17:09

M Lavell en Lanza

Dit is mijn draadje niet en daarom reageer ik niet op jullie reacties.

Ik heb wat tegengeluid gegeven met eigen voorbeelden, ik heb geen moeite alimentatie te betalen maar door het tegengeluid hebben jullie een verkeerd beeld gekregen.

De situatie van ts klopt gewoon niet, het is oneerlijk naar hem maar zeker ook naar de kinderen.

Hij moet KA betalen terwijl hij 50% zorgt en zijn ex pt werkt. De KA is voor zijn kinderen om ervoor te zorgen dat zij dezelfde levensstandaard houden als voor de scheiding, ik betwijfel ten zeerste dat ex niet een deel gebruikt om de vaste lasten te betalen. Wie gaat datzelfde deel van zijn vaste lasten betalen? Argumenten dat het goed is voor de kinderen dat zij vaker thuis is gaan niet op want in dat geval moet het verboden worden dat ze 50% bij hun ft werkende vader zijn, überhaupt moet het dan verboden worden kinderen bij een (alleenstaande) ft werkende ouder te laten verblijven. De argumenten dat hij ook kan kiezen voor een pt baan gaan ook niet op, hij is wettelijk verplicht zich aan de onderhoudsplicht te houden. Het systeem rondom de alimentatie berekening is nog gebaseerd op de tijd dat vaders alleen kostwinner waren en bij grote gratie om het weekend de kinderen bij zich mochten hebben. Ouders kunnen samen afspraken maken maar wanneer 1 niet zelfverzorgend wil zijn wordt deze door het systeem gesteund. Zoals iemand al aangaf is het huwelijk een overeenkomst die goed is voor de staat. Ondanks geblaat van de staat over het belang van de kinderen is hun grootste belang zo min mogelijk kosten te hebben, als de kinderen voorop stonden zou ts de KA bijv zelf mogen houden zodat de kinderen het op zijn minst op 1 plek goed hadden ipv nu op 2 plekken net boven bijstand te zitten ervan uitgaande dat ts en zijn ex modaal (kunnen) verdienen.

Gedeeld geluk

:”De discussie moet ook niet de kant opgaan dat het zielig of erg is om ft te werken als je kinderen hebt.”
Nee, dat is ook niet zo.

En het is ook niet waar dat kinderen in ongeluk en voor galg en rad opgroeien als ze het financieel met het minimum moeten doen.

Het is wel gek als ze door (een van de) ouders expres meer wordt onthouden en zeker als dat gebeurt al wijzend naar die andere ouder “ja maar dan moet zij eerst....”

Het gaat om gedeeld geluk
Dat moet je bereid zijn aan je kinderen te gunnen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

14-09-2019 om 17:09

Klopt

Jongste heeft een vriendinnetje waarvan moeder aan de bedelstaf zit. Moeder woont afwisselend antikraak of bij familie, schoolreisjes zitten er niet in. Vader betaalt geen alimentatie maar zorgt wel 50% en neemt de kinderen mee op vakanties. Ik vermoed zomaar dat hij de schoolreis best wel zou kunnen betalen, maar dat doet hij dus niet.

Lanza

Lanza

14-09-2019 om 18:09

Maar wie

moet er dan betalen? De belastingbetaler, omdat vader het verdomt? Dat zou toch gek zijn? Kinderen zijn nog altijd je eigen verantwoordelijkheid. Je kan niet alles afschuiven op een ander.

"Vader" van 3

"Vader" van 3

14-09-2019 om 19:09

Vader EN moeder samen?

Dit is precies waar ts zijn probleem zit.

Of vind jij het logisch dat vader ondanks 50% zorg ook nog de meeste uren werkt en daarom het meeste kan betalen?

Lanza

Lanza

14-09-2019 om 19:09

Dat is toch precies wat er gebeurd?

Ze betalen allebei naar draagkracht, zodat op beide plekken een gelijkwaardige situatie ontstaat waarin de kinderen kunnen opgroeien. Het gaat allemaal om de kinderen en als vader zou je dit alleen maar moeten toejuichen ipv meer voor jezelf te willen. Je hebt een verantwoordelijkheid als vader, dat wist je toen je eraan begon. Het zou je sieren als je deze verantwoordelijkheid gewoon neemt als een volwassene.

"Vader" van 3

"Vader" van 3

14-09-2019 om 21:09

Toejuichen?

Toejuichen dat moeder haar verantwoordelijkheid niet neemt??

Deze moeder heeft dankzij de 50/50 zorg de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat de kinderen het financieel beter hebben maar kiest ervoor de kinderen op beide adressen het met weinig te laten doen.

Ik lees nergens dat vader het geld voor zichzelf wil houden, ik lees dat hij de kinderen beter gunt.

Moeder gaat een berg toeslagen krijgen om van rond te komen waar jij, ik en alle ft werkenden aan mee betalen. Met deze toeslagen en waarschijnlijk een deel van de KA gaat zij haar vaste kosten en de hobbies die ze op haar vrije dagen uit kan oefenen betalen.

Het is maar goed dat je deze "moeder" niet irl tegenover mij zit te verdedigen.

Ts zou financieel waarschijnlijk beter af zijn

Lanza

Lanza

15-09-2019 om 08:09

Dat hoeft toch helemaal niet?

Ik werk nu 4 dagen, maar als ik er 3 ga werken verdien ik nog steeds ruim voldoende om niet afhankelijk te worden van allerlei toeslagen. Ik kan dan mijn eigen vaste lasten en hobby's gewoon nog uit eigen zak betalen.

Die paar honderd euro zou ik gewoon opsparen denk ik, voor rijbewijs/studie. Het zou mij niet verbazen als deze moeder dit ook doet.

Het maximale

' Er zijn genoeg moeders en een enkele vader die ft combineren met alleenstaand ouderschap." Dus dat is wat je je kinderen toewenst. Het minimale.'
Nee, dat is dus het maximale: ft werken levert namelijk inkomsten op, waarmee je een woning, gas, water, licht, voedsel, verzekeringen, kleding en ontspanning kunt betalen.
ft werken is slechts een deel van de tijd: 's avonds, in het weekend en in de vakanties ben je weer beschikbaar voor direkte zorg. Bovendien, net als wat Lanza zegt: ook als je werkt denk je voortdurend aan je kinderen en ben je altijd beschikbaar, mocht het nodig zijn.
Een tweede voordeel is, dat je niet behoeftes aan ondersteuning zodanig gaat oplossen dat opgroeiende kinderen afhankelijk worden van je en jij, zelfs als ze de basisschool verlaten altijd of zeker een groot deel van de tijd thuis moet zitten voor ze.

pt werken is half half zorgen: te weinig om van te leven en teveel aandacht om zelfstandig te kunnen worden.

Niet werken is helemaal niet zorgen: je kunt dan wel de boel gaan schoonmaken, maar je hebt geen financiële middelen om te zorgen dat er een boel is. Je kinderen hebben geen huis, er is geen verwarming,ze hebben geen eten, geen kleren, alleen jouw voortdurende aandacht. Mocht iemand daar gelukkig van worden.....

Tsjor

Beperkt wereldbeeld

'Als je eens heel eerlijk bent, profiteer je dan juist niet gigantisch omdat je ex nog steeds het merendeel van de zorg op zich neemt?'
Lanza, ik vind je wereldbeeld nogal beperkt, iets uit de begintijd van de tweede feministische golf.
Als iemand niet werkt, maar de hele dag thuis blijft, dan heeft iemand een flexibel inkomen: met een rijke man heb je een groot huis, een ruim budget, prachtige vakanties en rijd je in een grote auto. Met een arme man is alles wat magerder. Maar het is allemaal wel voor de helft van jou, zonder dat je er iets voor betaalt.
Je betaalt niets voor de woning, je betaalt niets voor het shoppen, niet voor je reisjes en per saldo blijkt ook nog dat de helft van alles van jou is. Zonder dat je er ook maar ooit een cent hebt betaald.
Je krijgt zelfs nog een deel van het inkomen van de ander (oh nee, dat is voor de kinderen, maar toevallig mag jij ook in het huis wonen waar de kinderen wonen en ga je mee op reis van de kinderen voor de kinderen, schraap je de laatste restjes uit de pan waarin het eten voor je kinderen zat etc.) en dat over een lange tijd.
Als je werkt en je wordt ontslagen krijg je niet zolang doorbetaald. Ook niet als je kinderen hebt en voor die kinderen wil/moet zorgen.

Tsjor

Gelukkig

'Je hebt een verantwoordelijkheid als vader, dat wist je toen je eraan begon. Het zou je sieren als je deze verantwoordelijkheid gewoon neemt als een volwassene.'
Gelukkig hoeven vrouwen dat niet. Hun verantwoordelijkheid is geheel gedekt door hun biologische constellatie, dat zij nu eenmaal degenen zijn die het kind dragen en op de wereld zetten. Hoe het daarna verder moet met die kinderen is hun verantwoordelijkheid niet. Waar het eten vandaan moet komen? Geen idee. Daar moet allemaal voor gezorgd worden. Door vader. Voor moeder en kind moet worden gezorgd. Met het krijgen van een kind kun je van moeder niet meer verlangen dan wat je van een kind verlangt, behalve dan dat ze wel zelf eten kan koken en kan schoonmaken. En daar moet je al heel veel bewondering en respect voor hebben, want het is toch wel knap van een vrouw, dat ze dat allemaal kan en doet.
Oh ja, en helpen met huiswerk maken. Goed dat ze zelf onderwijs heeft gehad. Dat vonden mijn ooms al toen ik naar de universiteit ging: goed, want dan kun je de kinderen later goed helpen. Dus enige vorm van onderwijs geven is toch wel handig.

Tsjor

Waarom doe je dat dan niet?

'Ik werk nu 4 dagen, maar als ik er 3 ga werken verdien ik nog steeds ruim voldoende om niet afhankelijk te worden van allerlei toeslagen. Ik kan dan mijn eigen vaste lasten en hobby's gewoon nog uit eigen zak betalen.Die paar honderd euro zou ik gewoon opsparen denk ik, voor rijbewijs/studie. Het zou mij niet verbazen als deze moeder dit ook doet.'
Bij dat laatste denk ik: mij wel. Als je van en huishouden twee huishoudens maakt heb je daarna vaak niet zoveel geld over om te sparen.
Maar ik vraag me af waarom je dan niet 3 dagen gaat werken? Wie moet nu de kosten van de kinderopvang (2x4 dagen werken kosten minstens 2 of 3 dagen kinderopvang) betalen? De belastingbetaler?

Tsjor

Lanza

Lanza

15-09-2019 om 11:09

Maar dat geldt

toch evengoed voor de vader die er nooit is. Die heeft kinderen, maar zorgt er vrijwel niet voor. Wat dat betreft zijn beide partners in een traditioneel huwelijk even afhankelijk van elkaar.

Lanza

Lanza

15-09-2019 om 11:09

Omdat

ik het zelf op deze manier mooi in balans vind. Tijd genoeg om mijn werk uit te voeren en tijd genoeg met de kinderen. Mijn man denkt er ook zo over, die zou ook niet verder terug willen in uren.

Wij betalen de kosten voor de opvang overigens grotendeels zelf, omdat we weinig terug krijgen, vanwege ons hoge inkomen. Wij leveren de staatskas velen malen meer op met onze 64 uren per week werken en de belasting die we betalen, dan het weinige geld dat we aan toeslagen terugkrijgen.

Lanza

'toch evengoed voor de vader die er nooit is. Die heeft kinderen, maar zorgt er vrijwel niet voor. ' Je hebt zelf net betoogd, dat je 24/7 ouder bent, ook al werk je 4 dagen per week. Denk je dat dat typisch een kwaliteit van vrouwen is of zou dat ook een kwaliteit van mannen kunnen zijn? Mogelijk aangevuld met niet alleen de zorg voor kinderen, maar ook voor de vrouw: werken om te zorgen voor vrouw en kinderen. Dat hoor ik dan bij vrouwen weer niet zoveel: wel zorgen voor kinderen, maar niet dat zij werken om te zorgen voor man en kinderen.
Of het wordt gevat in termen als: dankzij haar heb jij carriere kunnen maken (=alleen doen wat je zelf wil, voor jezelf,= egoïstisch en na de scheiding zelfs narcistisch).

Tsjor

Dat gun je toch iedereen

'Omdat ik het zelf op deze manier mooi in balans vind."(beide partners werken 4 dagen per week).
Dat gun je toch iedereen? Ook vader van 3 en ts en hun ex-partners.
Waarom ga je dan zo tekeer tegen iemand die 5 dagen werkt (en dus niet zorgt voor de kinderen etc.)? Zit alle zorg en je morele superioriteit dan in die ene dag dat je thuis bent?

Wat je ook iedereen gunt is het bedrag dat je verdient. Kinderopvang kost ruim 8 euro per uur, je moet 10 uren per dag betalen, dat is dus 80 euro per dag, maar 3 is 240 euro per week, maal 4 is 960 euro per maand. Als je dat zelf kunt betalen, dan denk ik dat je financiële sitautie niet echt vergelijkbaar is met de situatie van veel andere mensen.
Maar dan nog: 1 dag minder werken is 1 dag minder kinderopvang en dus ook minder kosten voor de belastingbetaler. Het kan zijn dat je inderdaad meer belasting betaalt voor die ene dag werken en dan is dat een goede reden om meer te werken. Niet alleen voor jou, ook voor de vrouw van TS en vader van 3.

Tsjor

Lanza

Lanza

15-09-2019 om 11:09

Ik zeg het nog maar een keer

niks staat ts in de weg om een dag minder te gaan werken. Hij is gewoon een vrij man en kan dat prima doen.

Ik zou dat in zijn positie wel doen, omdat hij nu zoveel meer zorg draagt voor zijn kinderen, daar moet ook tijd en energie voor zijn. Hij kan niet blijven doen wat hij altijd deed, want hij besteed nu veel meer van zijn tijd aan zijn kinderen en zijn eigen huishouden.

Als je een vrouw thuis hebt zitten die dit allemaal opknapt, dan is ft werken een eitje, maar dat heeft hij nu niet meer. Hij zal dus moeten meebewegen met de nieuwe situatie die is ontstaan. Dat betekent ook voor hem minder inkomen, maar dat geldt voor zijn ex evengoed en voor de meeste gescheiden ouders.

Lanza

Lanza

15-09-2019 om 12:09

Wat zit jij nog

vast in ouderwetse patronen, Tsjor. Kom je uit een heel traditionele familie? Ik werk wel degelijk voor het onderhoud van mijn man en kinderen en mijn man doet dat voor mij en zijn kinderen. We vinden het ook een fijn idee dat we wel iets kunnen hebben. Stel mijn man wil een carrièreswitch maken, dan is daar ruimte voor. Toch wel een fijn idee.

Lanza

Je hebt in elk geval lastig van je korte-termijn-geheugen. Ik kom uit een nest met een fulltime werkende moeder, weet je nog?
Ik heb je ook al gemeld dat jij moreel gezien exceptioneel bent en boven alle partijen uit stijgt.
Ik zie alleen bij andere mensen, van iets minder allooi (en rijkdom) dan jij, dat mannen vooral werken voor vrouw en kinderen en vrouwen niet zeggen dat ze werken voor man en kinderen.
Om dat een beetje te illustreren verwijs ik je naar een reclamefilmpje, waarbij je moet bedenken dat die filmpjes een beroep doen op wat aanwezig is in de common sense: een heel kort beeld moet onmiddellijk herkenning an de situatie oproepen en de daarbij ervaren emoties.
De situatie in het filmpje is als volgt: vrouw zit naast de bestuurder van de auto helemaal blij en gelukkig in een foldertje te kijken. Het foldertje gaat over 'tweelingen'.Man kijkt wat bezorgd naar het foldertje, kijkt bezorgd achterom en ziet daar zijn kind zitten en krijgt bezorgde denkrimpels.
De common sense zal dit vertalen met: vrouw is in verwachting van een tweeling en helemaal blij, ze droomt lekker weg; man ziet haar wegdromen, zal haar daarin neit storen, maar kijkt wel om zich heen, bedenkt dat de auto te klein is voor drie kinderen achterin en denkt na over hoe dat dan verder moet. De oplossing wordt dan een grotere auto, waarvan hij al bedenkt hoe die betaald moet worden. ondertussen is zij nog gelukzalig aan het dromen.
Je kunt ook om je heen kijken en luisteren naar andere mensen als je hen vraagt naar hun motieven, waarom zij werken.

Tsjor

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.