Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

mimi

mimi

08-03-2013 om 14:03

Te dik kind en de ouders doen niks?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Ouders kunnen al heel vroeg de fout ingaan

http://www.nu.nl/gezondheid/3374889/vroeg-vaste-voeding-leidt-overgewicht.html

Vroeg vast voedsel krijgen van je ouders, gevolg een eetlustregulatie-probleem en je krijgt het de rest van je leven nagedragen dat je maar een slappeling bent omdat je teveel eet...

Oh mark!

"In principe kun je best een menu bedenken waarbij elke dag een zak chips eet dat niet ongezond is."

Doe dat eens? We nemen als basis een gewone zak chips van 200 gram. Da's 1100 calorieën. Dan heb je al mooi zo'n beetje de helft van je dagelijkse energiebehoefte binnen. Je vetbehoefte is met de 90 gram die in die zak chips zit daarmee al helemaal voorzien (uitgaande van het advies van het voedingscentrum, voor wat het waard is). De rest van de dag alleen maar wat groenten, fruit en iets van een vetloze eiwitbron? Geen melk meer, geen boter op brood, zeker geen worst of kaas, want daar is geen ruimte meer voor. Nou, ben benieuwd hoor!

skik

dc

dc

21-03-2013 om 00:03

Grote plaatje

Veel mensen in dit soort discussies maken zich zo druk over dat het ongezond is, en dat dat de staat en de belastingbetaler zoveel geld kost in de vorm van gezondheidszorg.

Maar is het niet zo dat als mensen op hun 50e het loodje leggen, ze uiteindelijk veel minder geld kosten dan mensen die gezond tot hun 90e doorgaan?

Kaaskopje

Kaaskopje

21-03-2013 om 01:03

Wikke

Het valt me op dat je nogal uitwijdt over Becel:-)Als ik de hartstichting en aansluitend boter uit een flesje noem, hoeft dat niet te betekenen dat die van Becel moet zijn. Vloeibaar is beter dan vast, zoveel begrijp ik er tenminste van. En inderdaad... roomboter is op zich helemaal niet zo ongezond. Ik eet zo goed als niet meer boter/margarine/halvarine bij de lunch of het ontbijt.
Verkeerde cholesterol kan ervoor zorgen dat de aderen/slagaderen dichtslibben en dat blijkt een zwak punt van zowel mijn man als mijzelf te zijn, gezien onze ervaringen van vorig jaar. Ik longembolieën en man een herseninfarct. Met dat gegeven ging ik toch anders naar onze voeding kijken en bakken we voortaan uitsluitend in een vloeibaar bakproduct. Dat is voor sommige dingen vloeibare bak- en braad'boter' en voor andere olijfolie. Met Pasen, zal traditiegetrouw roomboter op tafel staan. Mijn man heeft automatisch cholesterol verlagende medicijnen gekregen. Niet eens omdat het te hoog was, maar omdat dat bij de standaardbehandeling hoort. Ik hoefde die medicijnen niet, hoewel ik bijna op de grens zat waarop ze het wel voorschrijven. En gezien het resultaat van het laatste bloedonderzoek, heb ik het ook zonder medicijnen prima aangepakt.
Wat betreft die volksstammen is het interessant om te lezen over de "Blue Zones".

Kaaskopje

Kaaskopje

21-03-2013 om 01:03

Wikke 2

Ik heb vroeger nooit zo diep nagedacht over transvetten. Op zich denk ik dat we het niet eens zo beroerd deden. Ik was voor een deel al overgeschakeld op olijfolie bijvoorbeeld. Maar omdat ik probeer af te vallen, heb ik veel weggelaten wat gemiddeld genomen normaal is om te eten en blijkbaar helpt dat. Alleen bij de warme maaltijd doe ik niet ingewikkeld. Ik eet gewoon mee.
Je zou toch zeggen dat als bekend is dat vaste bak- en braadproducten ongezonder zijn dan vloeibare, de vaste uit de handel gehaald moeten worden. De voedselindustrie is onderhevig aan wisselende inzichten, waardoor ik niet weet of ik ze heel erg moet aanrekenen soms op het foute spoor te zitten.

Wikke

Wikke

21-03-2013 om 01:03

Bakken in olie

Hoi Kaaskopje,

Een goede olie om in te bakken en frituren is rijstolie (rice bran oil, zeer geprezen, gewoon in de supermarkt te koop). Bakken en frituren (bijv. zelfgemaakte patat van zelfgesneden aardappels) in rijstolie schijnt heel gezond te zijn. En het bakt ook goed.

Interessant die Blue Zones. Moeilijk meetbare factoren zoals sociale verbanden en dagelijkse veelvuldige matige beweging blijken zeer belangrijk te zijn!

Wikke

Wikke

21-03-2013 om 01:03

Grote belangen

"Je zou toch zeggen dat als bekend is dat vaste bak- en braadproducten ongezonder zijn dan vloeibare, de vaste uit de handel gehaald moeten worden. De voedselindustrie is onderhevig aan wisselende inzichten, waardoor ik niet weet of ik ze heel erg moet aanrekenen soms op het foute spoor te zitten."

Kaaskopje, dan ga je toch wel erg uit van het goede in de mens en in de maatschappij... (Er zijn toch een hoop ongezonde dingen te koop?) Lees dit artikel eens:

http://www.hartpatienten.nl/forum/174-lichaam-en-gezondheid/85-voeding/856-het-geboycotte-artikel-van-melchior-meijer-over-margarine-en-linolzuur

Of dat boek van Michael Pollan dat ik noemde.

Er zijn hele grote belangen in het spel. En dan hoeft het echt niet persoonlijke kwade wil te zijn, maar afweging van allerlei belangen. En ook "wishful science": zo graag iets goeds willen ontdekken, dat tegenstrijdige zaken niet gezien of onderzocht worden. Veel onderzoek wordt betaald door de voedingsindustrie.

Ik volgde laatst een cursus over "geld zoeken voor goede doelen". Daar werd de deal van de Hartstichting met Becel als een economisch zeer slimme deal genoemd (Hartstichting krijgt betaald voor plaatsing van het logo op Becel). Het gaat om veel geld en grote belangen.

liora

liora

21-03-2013 om 14:03

Hoi DC,

Dat is wel zo maar voor een kind is het misschien nog wel erger om dik te zijn dan voor een volwassene. Kinderen zijn echt keihard tegen elkaar en daarnaast is het een leeftijd waarop er nog zoveel wordt buiten gespeeld en gesport, en als je dan niet mee kunt komen is dat heel erg.
Dikke kinderen voelen zich ook vaker eenzaam. Ik vind dat toch wel heel erg zielig.

Liora

Kaaskopje

Kaaskopje

21-03-2013 om 16:03

Wikke

Haha, ja dat ben ik... vah het goede van de mens uitgaan:-)
Ik ben niet zo naïef als lijkt misschien hoor. Ik weet dat er heel wat gaande is in de voedselindustrie. Maar de wetenschap moet zichzelf ook keer op keer corrigeren door verschillende inzichten. Die 'doortrapte' voedselindustrie en die zichzelf steeds corrigerende wetenschappers maken het dus wel ingewikkeld.
Wat de Hartstichting betreft hebben ze zichzelf inderdaad aan Becel verbonden, maar in de algemene informatie over wat een verstandige leefstijl is wordt dat niet prominent naar voren geschoven. Alles wat vloeibaar is is beter dan margarine uit een pakje. Ook roomboter is beter dan margarine uit een pakje. En aangezien het aanbod van vloeibaar verder rijkt dan Becel, kun je gewoon je eigen keuzes maken.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-03-2013 om 16:03

O ja rijstolie

Ik ga dat zeker proberen:-)

dc

dc

21-03-2013 om 17:03

Liora kip of ei

Ik weet nog dat we een paar "dikke" kinderen in onze klas hadden op de basisschool. Ze deden gewoon mee met de rest, en ik kan me niet herinneren dat ze ooit gepest of buitengesloten zijn geweest.

Is het niet zo dat alle druk op het dun zijn het nu juist zo'n issue maakt?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.