

Algemeen Ouderschap
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Vedoke
18-01-2015 om 22:01
Restjes middageten, wie krijgt voorrang om ze 's avonds op te eten ?
Soms is er van het middageten wat over. Soms net niet genoeg voor een 'volle maag' voor het avondeten voor 1 persoon. Soms voor 1,2 a 2 personen. Ik heb twee kinderen. Vroeger thuis was het de gewoonte dat (ik en mijn broer) eerst mochten nemen, was dan het restje op, dan was het op en aten ma en pa een boterham. Nu bij ons thuis wil mijn man het restje vaak opeten. Hij vindt dat hij dat voorrecht heeft. Gevolg : zoon vindt papa een klein beetje egoïstisch (want zoon verheugt zich vaak ook op het restje). voorbeelden van de restjes : nog enkele stukjes stoofvlees met veel saus/aardappelen waar gebakken patatjes van gemaakt worden of koude aardappelsla,...
Heb het er met manlief al over gehad, kwam ruzie van, ouders hebben voorrang vindt hij. Dus zit zoon boterham te eten terwijl pa geniet van het restje. Moet ik dan echt koken met de bedoeling genoeg rest over te houden ? (wat best moeilijk is want ene dag wordt haast het dubbel aantal aardappelen gegeten dan de andere dag)
Dus mijn vraag : wie krijgt het restje als het maar zo weinig is ?

Angela67
19-01-2015 om 13:01
flanagan
jij noemt het ot, maar ik vind het best voedselverspilling dus in die zin wel passen in een draadje. Je hoeft het toch niet zelf op te eten?
gr Angela

Half a twin
19-01-2015 om 13:01
Ik neem hier het recht op voorrang om de restjes van het avondeten op te eten bij de lunch de volgende dag, ik lunch op de meeste dagen van de week thuis. Het gaat dan om 1 aardappel en een goede eetlepel bietjes waar ik met een klein blikje vis een slaatje van maak voor bij de korsten van het brood. Of ik maak die korsten lekker met h wee t laatste stukje worst dat nog overbleef na stamppot boerenkool met worst.
Dat is namelijk mijn klus, man en kinderen smeren hun brood voor mee naar school/werk en de eerste sneetjes van het brood blijven altijd liggen voor mij. Voor het wegwerken van al die korsten verdien ik een bonus, de kliekjes dus.
Niets zo lekker als het laatste stukje lasagne van gisteren bij mijn brood vandaag.

Flanagan
19-01-2015 om 13:01
Angela67 (ot)
En voordat het uit zijn verband wordt getrokken; ik heb het over restjes en dit gebeurt maximaal een paar keer per jaar dus niet dagelijks en bij elke discussie.
Gezellig samenzijn is wel de smaakmaker van het eten.

Mijntje
19-01-2015 om 13:01
die mag het zeggen
Nee, vader heeft geen voorrang. Die wordt te dik van teveel eten (heeft hij al een buikje?), zoon zit ws nog in een groeispurt. Als er gezeur blijft zou ik vooraan zelf lekker de restjes opmaken? Wie kookt er trouwens? Die mag het zeggen
Of idd: minder koken, en langer opsparen, zodat je het allemaal bij elkaar kan doen en met z'n allen kan delen.

Flanagan
19-01-2015 om 13:01
Angela67, voedselverspilling
Normaal bewaar ik restjes verdeeld in kleine schaaltjes in de koelkast als tussendoortje. Restjes zoals pizza of spaghetti etc. voor na een lange schooldag. Van een paar restjes en pannenkoeken maak ik een kliekjesdag. Van oud brood bak ik nog wentelteefjes en yoghurt van 1 dag over tijd eten we ook op. Wanneer het zich voordoet dat etensresten worden weggegooid nadat men boos van tafel loopt, kan een ander voedselverspilling noemen, ik weet dat dit zo weinig gebeurd dat ik daar geen moeite mee heb.

medusa
19-01-2015 om 13:01
hier
Wij hebben regelmatig restjes. We overleggen altijd: wil iemand morgenmiddag (na school/sport) dit restje opeten? Dan gaat het de koelkast in. Anders de vriezer.
Het klinkt eerlijk gezegd een beetje triest wat je beschrijft. Blijkbaar heeft het hele gezin bij de broodmaaltijd zin aan iets warms (kan ik mij zeker voorstellen bij een broodmaaltijd 's avonds) en alleen paps krijgt zijn zin. Voor de liefhebbers hebben wij hier altijd wel iets wat warm bij het brood gemaakt kan worden. Eitje bakken, tosti maken, bakje noodles, kopje soep of desnoods restjes uit de vriezer.
Is het voor jou een optie om gewoon wat vaker iets 'extra's' te serveren bij de broodmaaltijd?

Angela67
19-01-2015 om 14:01
aha nu snap ik 'm
ik begrijp dus dat het om een niet-leeggeten bord gaat als iemand boos van tafel stampt! ik kon het al niet rijmen met het restje saus en het stukkie vlees dat in de pan op het fornuis stond gedurende een ruzie tijdens de maaltijd .
Nee, inderdaad, als het op een bord heeft gelegen en vermengd is (geraakt) met elkaar e.d. dan is weggooien iets wat hier ook voorkomt.
gr Angela

Jesse_1
19-01-2015 om 15:01
Geen voorrang
Hier geen voorrang voor de een of de ander. Ik kan me weinig voorstellen bij een restje dat zó klein is dat het niet gedeeld kan worden, dan had het bij de warme maaltijd nog wel opgegeten kunnen worden toch?
Het zal in de opvoeding van je man gezeten hebben, dus ik zou hem niet zomaar kinderachtig noemen. Ik vind het persoonlijk ook flauwekul om per definitie het restje aan de kinderen te gunnen. Gewoon wie er veel zin in heeft, die krijgt het, zijn er meer gegadigden; dan delen.

Astrid
20-01-2015 om 12:01
het verbaast
Het verbaast me ook een klein beetje dat er om een overgebleven hap van gisteren (die middag)nog zo verlangend gedaan kan worden. Geef ze dan gewoon nog een warme maaltijd. Een "strijd" om een hapje of een hapje moeten verdelen...
Ik ben misschien het tegenovergestelde, maar iets van gisteren eet ik met moeite op. En etensresten/overblijfselen 5 dagen in de koelkast bewaren tot kliekjesdag? Echt gewoon 5 dagen? Ik kan het me bijna, nee, ik wil het me bijna niet voorstellen.
Ik kook daarom meestal gewoon voldoende, behalve bv als je eens visite krijgt, maar dan gaat het erna de vriezer in en niet de koelkast en dan gaat het zeker niet om 2 lepeltjes van iets, maar een minimaal een volwassen portie.
Mijn ooit-echtgenoot had de bijzondere gewoonte op elk bord iets te laten liggen. 3 partjes gebakken aardappel, 5 erwtjes of 1 van die 2. Ik denk dat hij het chique vond staan. Dat ga ik toch niet in een bakje bewaren en aan een ander geven? Hij heeft er al aangezeten met zn vork die in hand en mond is geweest. Nouja in elk geval ben ik dus niet zo van de kliekjes en bewaren in de koelkast die misschien ook nog eens niet op de juiste temp. staat. Ik kan het niet helpen, het zal een afwijking zijn.

medusa
20-01-2015 om 12:01
5 dagen
"En etensresten/overblijfselen 5 dagen in de koelkast bewaren tot kliekjesdag?"
Maar werd er dan geschreven dat dat bewaren in de koelkast gebeurt? Ik mag toch hopen van niet. (maar misschien heb ik daar overheen gelezen).
Ik heb altijd geleerd dat je bereid eten 48 eten in de koelkast kunt bewaren. En dag langer kan soms, maar dan moet je het wel 'inspecteren'.

Meisje Klein
20-01-2015 om 13:01
Astrid
Ik las dat ook met verbazing hoor Astrid. Niet alleen het koelkast verhaal, maar het feit dat je er nog trek in kan hebben.
Ik ben geen kliekjesmens. Gelukkig weet ik dat van mezelf en gooi ik restjes die in vroeger nog in de vriezer stopte nu weg. Heb veel te vaak ingevroren kliekjes alsnog weggegooid.
Terug naar TO: doe je gezin een plezier een geef ze 's avonds een warme maaltijd. Kennelijk is er behoefte aan.

Astrid
20-01-2015 om 17:01
Kaaskopje
Ik neem aan dat dat porties zijn waar tenminste 1 persoon een hele maaltijd aan heeft en geen hapjes als een aardappel en een bietschijfje (even ter illustratie).
Ik zie in gedachten bij de verhalen allemaal afgedekte schaaltjes met zoiets staan en dan eens in de week de meest vreemde combi's eten waarna je met 3 happen klaar bent. Is vast mijn afwijking, zoals ik al aangaf, maar dat zou ik zelf nooit doen.
Ik heb bv wel een paar porties rijst, een paar porties saus in de vriezer, een stuk rookworst, allerlei verse ingevroren groentes, wraps/roti's, vlees enz.
Maar dat is dan wel een hele maaltijd, geen hapje. En uit de vers ingevroren producten pak ik gewoon wat ik nodig heb.
Kook ik rijst of maak ik stamppot, bak ik pannenkoeken, dan maak ik de dubbele hoeveelheid en gaat het de vriezer in. Niet de koelkast. Ik "zit" denk ik meer met het verschil tussen bewaren in de koelkast en het invriezen en met het hapjes moeten verdelen ipv porties kunnen geven.
Daarnaast heb ik denk ik nooit kinderen/man gehad die zo ongelofelijk aan een hapje de voorkeur gaven dan aan een boterham. Een hapje eten als voorrecht ken ik dus niet, het grootste stuk vlees ook niet; daar deden wij nooit aan.

Moni
20-01-2015 om 17:01
Hier worden restjes als lunch gegeten
Man is geregeld overdag thuis en eet graag een restje van de vorige dag als lunch. De kinderen eten als ze vrij zijn overdag liever geen brood. Jongste eet ook graag een restje, oudste alleen als het precies naar haar gading is. Ze maken vaak een tosti, mihoen, pasta of zoiets klaar als lunch.
Oja, en dat restje kan best twee of drie dagen in de koelkast hoor. Zolang het geen aangemaakte sla is ;-)

Lou
20-01-2015 om 19:01
Nou..... OT
Zeer OT maar kan het niet laten te melden dat wij dan kennelijk toch een heel ander gezin zijn. Restjes avondeten bij de broodmaaltijd zouden hier gewoon op tafel blijven staan, niemand heeft belangstelling. Liever boterhammen! Brood bij het avondeten daarentegen, joepie! Man en ik houden ook erg van broodachtige dingen, ik maak best vaak een 'restaurantlunch' als avondeten met warme broodjes en salade. Maar vooral dochter zou het liefst drie keer per dag brood eten.
On topic sluit ik me aan bij degenen die je man kinderachtig vinden en dat je gewoon alle restjes, hoe klein ook, eerlijk moet delen.

guera
21-01-2015 om 12:01
wat bewaren jullie zoal?
Ik merk dat ik slecht ben ik kliekjes. Ik vind het zelf niks om nog 1 hap van dit te eten en dan nog een hap van dat. Ik eet liever een maaltijd die bij elkaar hoort zeg maar. Ik kook dan ook vrij zuinig. Spontaan aanschuiven lukt hier niet ha ha. Dan bak ik een ei met een boterham erbij :)
Anyway tuurlijk hou ik weleens wat over omdat en kind niet goed eet of whatever. Maar bewaren jullie dan bv een halve hamburger? of 1 eetlepel sperziebonen? Ik gooi dat dus weg. De volgende dag heb ik daar echt geen zin in in nog zoń schepje net niks. Van lasagne of iets bewaar ik als het echt een portie is voor 1 persoon.
Hoe doen julie dat?
En on topic. Ik zou delen en anders om en om.

Half a twin
21-01-2015 om 13:01
wat bewaar ik
Gisteravond boerenkool met worst gegeten. 1 worst is weinig voor 4 personen maar 2 is weer te royaal, omdat dochter niet zo van worst houdt. Dus er is voor vandaag een stukje over dat ik op mijn brood snij.
Een schaal lasagne is voor ons precies genoeg als we weinig in de middag hebben gegeten, pas na een verjaardagsvisite had ik al kleinere stukjes uitgedeeld, om te voorkomen dat er op de borden restjes overbleven (die bewaar ik niet) toen nog een stukje over in de schaal en dat bewaard tot de volgende dag, allemaal een klein stukje bij de lunch.
Ik schreef al eerder dat 1 aardappel en een schepje bietjes verwerkt kan worden tot een klein visslaatje, dus dat bewaar ik wel.
Overigens geheel OT:
Ik ben over het algemeen wel creatief met restjes. Een beetje bolognesesaus met een gare aardappel goed doorkoken met wat extra water, dan de staafmixer erin en dat papje invriezen in ijsblokbakjes. Die blokjes gebruik ik dan om de jus van bijvoorbeeld slavinkjes te binden en meer smaak te geven. Voor het afblussen in de hete boter doen en je hebt een heerlijke bruine gebonden jus.

Tijgeroog
21-01-2015 om 13:01
Onze kliekjes
Ik doe m'n best om zo te koken dat er zo min mogelijk overblijft. Meestal lukt dat behoorlijk goed, bij sommige recepten blijft er over. Als er een paar happen over zijn eten we die nog op, zeker m'n man is daar goed in. Als er een halve portie of meer over is gaat dat de koelkast in en gaat met m'n man mee naar z'n werk, als lunch.
Restje rijst vries ik in, daar maak ik later nasi van.

Moni
21-01-2015 om 13:01
Een halve hamburger is populair
Die hebben de kinderen graag op brood. Of in een pitabroodje. Of gewoon als lekker hapje (allebei de helft).
Een eetlepel groente bewaren we niet. Tenzij man dit bij die halve hamburger gooit in hetzelfde bakje. Dan wordt het ook samen opgegeten.

Thursday Next
21-01-2015 om 14:01
hier
gooi ik het weg als het nog maar een paar happen zijn. Vanaf een halve portie of zo bewaar ik het, vooral rijst en pasta dingen.
De meeste dagen houden we niks over, op woensdag we spaghetti want anders klopt de verhouding spaghetti/saus (uit pot) niet, zegt man. Die spaghetti gaat altijd op in de dagen daarna.
Restjes van de borden bewaren we niet. En ik vries restjes nooit in, ze gaan gewoon in de koelkast.

Barvaux
21-01-2015 om 14:01
Halve hamburgers of een halve lepel groente blijft hier gewoon niet over. Klinkt mij heel vreemd in de oren
Man, oudste en ik eten bijna altijd twee borden vol en als we dus de tweede keer opscheppen neemt de eerste 1/3 van wat er nog over is, de tweede de helft en de rest schraapt de pan leeg.
Bij lasagne, nasi of macaroni houden we soms wel wat over maar dan heb ik ook wat meer gemaakt. Dat gaat in de koelkast en komt altijd wel binnen 48 uur op. Als ik echt wat meer heb gemaakt om mee te nemen naar mijn werk dan vries ik het per portie in.

Juno
21-01-2015 om 15:01
Wisselend
Met sommige restjes ben ik heel goed en daar maak ik wat slims mee, soms heb ik het bewaard omdat ik dat zo van huis uit geleerd heb maar gooi ik het na drie dagen alsnog weg.
Hier worden wisselende hoeveelheden gegeten en ik heb er een hekel aan als mensen niet genoeg hebben. Ik kook royaal, soms is dat precies goed en soms is dat te veel. Hier aanschuiven is geen probleem, dan maak ik gewoon nog een bijgerecht.

Charis
21-01-2015 om 16:01
Nooit restjes
Wij hebben nooit restjes. Ik kook genoeg voor ons allemaal en als er een beetje eten op het bord blijft liggen gooi ik dat toch echt weg hoor.
Iets anders, word je niet dik van dat eten van al die restjes naast je gewone maaltijd? Ik begrijp ten minste dat de restjes extra zijn?

Half a twin
21-01-2015 om 16:01
Dik?
De restjes die ik gebruik eten mijn kinderen extra, dat kan wel, want zo slank zie je ze niet veel. Ik eet de restjes vaak in plaats van. Vandaag was er worst over van de boerenkool van gisteren, dat eet ik dan op mijn brood, in plaats van ham of kaas. Als ik een slaatje maak van wat biet en aardappel met vis dan eet ik daar maximaal 2 boterhammen bij, niet de normale 3 die ik altijd eet. Van een restant ragout maak ik wel eens soep, verdunnen en op smaak maken, en dan neem ik ook afhankelijk van de hoeveelheid een boterham minder. Een boterham minder is natuurlijk ook boter en beleg minder, dus dat scheelt wel echt wat.

Barvaux
21-01-2015 om 16:01
Charis
"Iets anders, word je niet dik van dat eten van al die restjes naast je gewone maaltijd? Ik begrijp ten minste dat de restjes extra zijn?"
Leer je kinderen luisteren naar hun 'buik' en niet meer te eten dan nodig. Lijkt me voldoende. Waarom zou iemand nog net zoveel boterhammen eten dan zonder prakkie?
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.