Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Karin

Karin

10-07-2019 om 22:07

Bijdragen aan studie


Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

14-07-2019 om 17:07

Oh MK

Dat klinkt al anders... dan: “ Dat kan je beter alleen doen als je het ook kunt betalen” #45

Illusie

Het is natuurlijk een illusie dat je op een volwassen kind (zeker 1 die op kamers woont) nog zoveel controle hebt dat je kan verbieden dat ze lenen voor (in jouw ogen) onnodige zaken. Je kan alles fantastisch voorleven en uitleg geven en samen berekeningen maken maar als ze willen lenen dan doen ze het natuurlijk. En een kind dat wil lenen voor minder noodzakelijke dingen (zoals uitgaan en vakantie) zal ook minder gevoelig zijn voor het doorberekenen en uitleg geven over waarom dat geen brilliant plan is. Bij een niet meer thuiswonend kind kom je er niet eens achter als ze lenen zolang je ze het niet vertellen.

Kinderen (en zeker volwassen kinderen) maken regelmatig beslissingen waar je als ouder niet achterstaat of die je misschien niet verstandig vindt.

Lenen

Het lijkt mij inderdaad verstandig om alleen te lenen als dat noodzakelijk is maar soms is het gewoon nodig, zeker als je afgelegen woont of de studie naar keuze niet in de buurt is.

Wij wonen helemaal niet in in een uithoek maar wel in een dorp. Er is een HBO in de stad in de buurt (met beperkt aanbod) en verder zal je moeten reizen. De dichtstbijzijnde uni is hemelsbreed niet zo ver maar doordat we in een dorp zitten ben je alsnog zo een uur onderweg en moet je minimaal 2x wisselen. Ik kan me voorstellen dat ze dat op een gegeven moment zat zijn. Bovendien moeten ze dan maar net iets willen doen wat daar aangeboden wordt. De studie waar zoon nu naar kijkt wordt daar bijvoorbeeld niet aangeboden.

Ze mogen uiteraard thuis blijven wonen maar of ze dat doen zal erg afhangen van de studie en het aantal contact uren en ook natuurlijk wat ze zelf willen. Ik heb er helemaal geen bezwaar tegen dat ze op kamers gaan want dat is ook gewoon vaak heel leuk en ook niet als ze daarvoor geld moeten lenen.

Ik had zelf een studieschuld en heb die eigenlijk vrij makkelijk af kunnen betalen zonder veel extra moeite. Ik heb er weinig last van gehad, zeker in vergelijking met wat heeft opgeleverd (studeren in buitenland).

Dus ik heb ook niet zo'n leenangst. Wel zou ik het uiteraard afraden dat ze maximaal gaan lenen voor lang leve de lol en ik zal ze zeker aanraden om er naast te werken.

Wij zullen uiteraard ook een bijdrage leveren maar die zal zeker niet genoeg zijn (misschien collegegeld + een kleine maandelijkse bijdrage voor overige studiekosten). De rest zullen ze moeten lenen/werken. Als ze thuis blijven wonen zal lenen zeker niet nodig zijn maar als ze uit huis gaan dan wel naar alle waarschijnlijkheid.

Karin

Karin

14-07-2019 om 18:07

Wow... welke kant gaat dit op?

Deze discussie wilde ik helemaal niet uitlokken.

MK: 'Maar juist als geld een issue is, moet je een plan hebben.'

Mmmmm, voor hoeveel kinderen/ouders zou geld (ihkv studie van de kinderen) geen issue zijn?

Ik ken er niet zoveel? Of studenten krijgen een beperkte tegemoetkoming maar dan is er vaak op een andere manier minder geld (dan zullen ouders minder makkelijk collegegeld kunnen betalen) of kinderen hebben geen beperkte tegemoetkoming vanwege salaris ouders maar dan ken ik nog niet zoveel ouders die 'even' de studie van beide of meerdere kinderen betalen.

De 1000 euro issue vind ik niet zo relevant. dat gaat op als je kind fulltime op kamers gaat. Daarbij ga je voorbij aan het feit dat kinderen onder de 18 ook geld kosten. En daar probeerde ik een middenweg in te zoeken.

De weekendjes Praag etc, vind ik wel een issue, maar dat vroeg ik niet in deze draad (niet dat het daar dan niet over mag gaan, maar...)

Arme hardwerkende ouder

Arme hardwerkende ouder

14-07-2019 om 19:07

Lastige afwegingen

Het was onze bedoeling om dochter vanaf haar 21e zelf alles te laten betalen, met uitzondering van collegegeld, boeken en kost en inwoning. Ze heeft echter besloten om toch een tweede bachelor te gaan doen (naast de eerste, dus een keer collegegeld), en het is heel waarschijnlijk dat ze een of twee jaar vertraging oploopt. Ook omdat ze gevraagd is om een belangrijke functie binnen haar vereniging te vervullen. Allemaal enorm nuttig en goed dat ze het doet, maar het was al geen werkpaardje dus mijn aansporingen om een lucratieve bijbaan te zoeken stranden op ‘geen tijd’. Wat doe je dan? Het zijn ook nog eens studies waarmee je later niet de hoofdprijs gaat verdienen, dus een lening terugbetalen wordt ook een uitdaging.

Keuze

Het is natuurlijk ook een keuze van je volwassen dochter om een tweede bachelor te gaan doen en om bij die vereniging te gaan. Daardoor zal ze misschien minder tijd hebben om te werken en dus moeten lenen. Dat is een keuze die ze zelf maakt. Ik vind niet dat jij perse hoeft bij te dragen aan de keuzes die zelf maakt.

Ik koos er voor om te studeren in het buitenland en om een tweede master te gaan doen. Dat kostte geld en uiteraard moest ik dat zelf opbrengen. Deels via een bijbaan, deels via een tussenjaar en veel werken tijdens dat jaar, en deels door te lenen. Ik ging er verder niet vanuit dat mijn ouders dat zouden oplossen/opvangen.

Triva

Triva

14-07-2019 om 19:07

Karin

Je begon met: "Dan blijft de kamerhuur over. Zeg 350 euro per kind per maand. Dat moet dus voort komen uit ouderbijdrage of een beperkte lening.

Uitgaan, vakantie, etc: daar mogen ze zelf voor werken (al wil ik zeker het eerste studiejaar niet teveel druk om te werken omdat voor allebei de overgang naar studentenleven en overal verantwoordelijk voor zijn, vast fors is).

Zie ik nu iets over het hoofd? Ervaringen van andere ouders met studerende kinderen? Alvast bedankt."

Je hebt nu kunnen leren dat je vooraf moet bedenken hoe je gaat tegenhouden dat 'beperkt lenen' opeens '100% lenen wordt voor 'Praag''

Bicyclette

'Wat moeten zij volgens jou dan doen i.p.v. lenen? Niet studeren?'

Daar heb ik al antwoord op gegeven. Niet het antwoord dat je wilt horen, maar dat is geen reden om de vraag te herhalen.

Nogmaals, het gaat alleen om de basisbeurs van 285 die is vervallen. De rest was altijd al een lening.

Wel meer

Er is wel meer veranderd:
de lening is rentedragend geworden (nu lage rente, maar dat kan zo omslaan, zie afgelopen periode);
De lening staat nu voor 35 jaar;
En de lening telt mee als schuld voor een eventuele andere lening (hypotheek bijvoorbeeld).
Bovendien wil het nog niet zo lukken met het opkrikken van de salarissen en de koopkracht, en zijn de arbeidskontrakten vooral heel flexibel, zodat het adagium dat je 'later' genoeg gaat verdienen voorlopig nog in de kategorie 'wishfull thinking' valt.

Tsjor

bicyclette

bicyclette

14-07-2019 om 21:07

Knurf

"Nogmaals, het gaat alleen om de basisbeurs van 285 die is vervallen. De rest was altijd al een lening."

Heb ik dat ontkend dan? Ja, lenen gebeurde altijd al. En sinds de Stufi helemaal is afgeschaft, wordt dat alleen maar meer. Niet wenselijk, maar wel de realiteit. Veel studenten hebben gewoonweg geen keuze.

Je komt zo strijdlustig over, je lijkt anderen zo de maat te willen nemen. Ik begrijp dat niet zo goed.

Bicyclette

'Je komt zo strijdlustig over, je lijkt anderen zo de maat te willen nemen. Ik begrijp dat niet zo goed.'

Ik kan er slecht tegen als mensen (in het algemeen, niet jij persoonlijk) zich als slachtoffer opstellen. Klagen over Rutte, masr zelf niet gaan stemmen. Het zielig vinden dat studenten moeten lenen omdat hun ouders niet willen bijdragen (maar wel van alle andere ouders als belastingbetalers verwachten dat die het financieren). Er zijn vaak oplossingen mogelijk, maar die willen mensen dan perse niet zien omdat ze dan ineens zelf verantwoordelijk worden.

Het is inderdaad een allergie van me.

Studenten hoeven niet perse Engels te studeren in Groningen als ze in de buurt van Leiden wonen. Wil je dat wel, dan kost dat geld. En kun je dat geld niet krijgen of verdienen, dan zul je moeten lenen of toch in Leiden gaan studeren. Het is niet anders. Laten we alsjeblieft niet doen alsof we daarmee de student ernstig tekort doen.

Een studie kost ruim 7.000 per jaar. Daarvan betaalt de student 2.000 aan collegegeld en nog ongeveer 500 aan boeken. De rest wordt al gesubsidieerd door de overheid.
https://www.nrc.nl/nieuws/2012/08/02/een-jaar-studeren-op-de-universiteit-kost-15000-euro-12349335-a764901

tsjor

Jij ziet alles wel heel somber in. Dat de lage rente "zo kan omslaan" is iets dat vrijwel geen enkele econoom ziet gebeuren, maar ja de kans zal er wel zijn. Dus laten we vooral daar vanuit gaan.
In mei 2019 stelde CBS nog vast dat aantal vaste contracten voor het eerst weer harder groeit dan het aantal flexcontracten. Dus wie weet is jouw stelling dat contacten vooral heel flexibel zijn niet helemaal waar. Zelfs de lonen stijgen weer. Weliswaar nog langzaam, maar de gemiddelde loonstijging van 3% bij de meest recente cao's is wel hoger dan na de crisis het geval is geweest.
Ik wijs ook graag op risico's, maar ik geloof niet dat (in economische zin in ieder geval) alles alleen maar slechter wordt.
(Maar ja ik ben ook van de generatie die ging studeren in de tijd dat "de donkere wolken boven het paradijs" hingen. Eerste jaar na mijn afstuderen heb ik wisselende uitzendbanen gehad. Daarna een baan waarvoor je havo/vwo nodig had en daarna een volgende stap gemaakt. )

Triva

Triva

15-07-2019 om 10:07

Tsjor

" de lening is rentedragend geworden (nu lage rente, maar dat kan zo omslaan, zie afgelopen periode);'

Hoe kom je er bij dat het nu een lage rente is? Op dit moment is het gewoon 0

https://duo.nl/apps/rentepercentage/index.html

Lening/prestatiebeurs.

En laten we reëel blijven, als je binnen 10 jaar je diploma haalt dan worden reisprodukt en aanvullende beurs omgezet in een gift. Dus wat je uiteindelijk moet terugbetalen is niet het gehele geleende bedrag. Was dit niet in het leven geroepen om geen eeuwige studenten te kweken? En dat het doel van een opleiding een diploma moet zijn? Waarvoor je dan ruim te tijd krijgt.
En ja, als je kind gaat lenen voor vakantie en andere luxe is dat een keuze die later vervelend kan uitpakken. Maar dat telt voor iedere onnodige lening. Wel een goedkope lening overigens tegen 0% rente.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

15-07-2019 om 10:07

Niet zo somber

Wij gaan heus wel wat bijdragen aan de studie van onze kinderen, maar voor nu is het wel hun eigen verantwoordelijkheid. En we zien aan dochter dat ze het daarom ook serieus bekijkt.
Ze doet volgend jaar examen vwo en is echt bezig met waar en welke studie ze wil gaan doen. Dus een studie die ze leuk lijkt, maar waar ze ook wat mee kan later. Vanuit huis te bereizen, maar ze wil voor de leuk ook graag op kamers en hoeveel gaat dat dan kosten etc. En hoe zit dat dan met een lening?

Ik vind het leenstelsel helemaal niet zo erg. De bedragen zijn ook best te overzien. Ik zie het ook als investering in ‘later’. Ook op kamers gaan zie ik als ‘oefenen’ voor later. We stimuleren het ook, ik vind rond je 18e/19e jaar de deur uitgaan een hele gezonde gang van zaken.

Maatschappelijk belang

' Klagen over Rutte, masr zelf niet gaan stemmen. Het zielig vinden dat studenten moeten lenen omdat hun ouders niet willen bijdragen (maar wel van alle andere ouders als belastingbetalers verwachten dat die het financieren). '

Ik ga wel stemmen. en niet op Rutte. En ik betaal graag belastingen, zelfs voor de studie van jouw kind. Ik vind studeren geen prive-onderneming, maar een maatschappelijk iets: als we en bepaald niveau willen houden als kennisland en een bepaald niveau van professionaliteit op alle niveaus van werk, dan heb je goed onderwijs nodig. Ik kijk meer naar het maatschappelijk belang.
Maar wel belasting betalen en vervolgens alles naar de eigen verantwoordelijkheid toegeschoven krijgen, daar baal ik dan weer van.

Tsjor

juf Ank

juf Ank

15-07-2019 om 13:07

wil 40

Ik snap wat je bedoelt! 'Je bent al blij als hij de paaltjes niet raakt.' ...Voor veel mensen is het allemaal zo vanzelfsprekend dat het allemaal goed gaat. Als ouder van een kind met beperking leer je blij zijn met piepkleine stapjes. Ik ga hier niet de oude zure moeder uithangen.
Maar het is af en toe wel even slikken als je bedenkt dat jouw kind dat allemaal nooit gaat bereiken in het leven.
Maar het belangrijkste is dat ze gelukkig worden. Cliche, maar oh zo waar. Maar die van mij is dat nog lang niet. helaas. En die van jou?

Tsjor

'Ik vind studeren geen prive-onderneming, maar een maatschappelijk iets'

Daarom wordt 75 % van de kosten ook door de overheid betaald. Nog steeds.

Aanvullend

... en dat er een voorziening moet zijn voor levensonderhoud van volwassenen, die niet zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Zoals dat bij iedereen gebeurt, behalve bij studenten sinds de afschaffing van de basisbeurs.
Bovendien vind ik dat studenten niet het financieren van de onderwijsbegroting in de toekomst nu al op hun bordje moeten krijgen. Dat doen ze wel als ze straks werken en belasting betalen. Ondertussen kunnen wij, de volwassenen die werken, dat betalen door de belastingopbrengsten. Rijke ouders betalen dan al meer, alleen niet uitsluitend voor hun eigen kinderen. Dat hoeft toch geen probleem te zijn?

Tsjor

Jeetje Tsjor

'en dat er een voorziening moet zijn voor levensonderhoud van volwassenen, die niet zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien. '

Die is er. Dat heet bijstand.

'Rijke ouders betalen dan al meer, alleen niet uitsluitend voor hun eigen kinderen. Dat hoeft toch geen probleem te zijn?'

Dat doen rijke ouders al. Waarom doe je alsof je iets revolutionairs bedenkt terwijl je met bestaande voorzieningen komt?

knurf

Tsjor doet geen revolutionair voorstel maar stelt een verdergaande solidariteit (inkomensverdeling) voor. Daar kun je het mee oneens of eens zijn (zoals ik ben), maar ik begrijp jouw "jeetje"niet. Dat wil trouwens niet zeggen dat ik voor onverkorte herinvoering van de basisbeurs ben. Want in tegenstelling tot tsjor vind ik het niet nodig dat kinderen van ouders zoals ik een inkomensvoorziening hoeven te krijgen zolang ze studeren.
In theorie is het misschien nog wel een goed plan, maar in de realiteit zijn dit voorstellen die zelden direct uit belastingverhogingen worden betaald, een vorm van herverdeling (denivellering) die ik niet nodig vind.

Alkes

Dat snap ik wel, maar die solidariteit werkt altijd maar 1 kant op. En hoewel ik zelf waarschijnlijk in aanmerking zou komen voor studie-subsidie (of beter gezegd mijn dochter) vind ik dat mensen met lage inkomens wel erg gemakkelijk uitdelen van andermans geld. Dat stoort me.

'Die niet zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien. '
Studenten kunnen wel in hun levensonderhoud voorzien, maar kiezen ervoor om dat nog niet te doen (want studie). Terecht dat je daar geen geld voor krijgt.

Studenten moeten werken, maar kiezen ervoor om dat niet te doen (want studie). Zo simpel kan het zijn.

Tsjor

Karin

Karin

17-07-2019 om 10:07

Knurf - Tsjor

Ik ben een nieuwbakken ouder-van-drie-studerende-kinderen-met-leuk-inkomen. Maar niet geredeneerd vanuit mijzelf, maar over het algemeen:

Er zitten heel veel dimensies aan een simpel probleem:
Ja, ik vind het prima dat mensen met een studie bijdragen aan hun eigen studie.

Ja, ik denk dat het huidige stelsel ervoor zorgt dat kinderen uit een gezin met een lager inkomen minder snel gaan studeren. Ik ben geboren in een geen-schulden-arbeidersgezin; ik was never nooit niet naar uni gaan studeren/op kamers gegaan onder het huidige stelsel. Ik woon nu in een gebied waar alleen een technische uni is; voor alle andere universiteiten moet je 3 uur treinen.

Ja, geklooi met studies en langstuderen moet worden beperkt. Daar was het vorige systeem wel debet aan. Want ook ik had mijn studie grotendeels afgerond in de tijd die ervoor stond maar ging extra werken, extra vakken volgen en een extra buitenlandse stage doen en hield gewoon mijn stufi (sorry).

Ja, ik vind solidariteit belangrijk. Maar dat komt van twee kanten. Ik stem links, maar het kan niet zo zijn dat mensen met een hoog inkomen zoveel meer euro's per jaar aan belasting mogen afdragen maar daar veel minder voor terug krijgen. Stel: ons gezin betaalt 40.000 euro belasting; daarvoor ontvangen wij - naast allerlei algemene voorzieningen - prive voor terug: kinderbijslag. Geen huurtoeslag, geen zorgtoeslag, geen kindgebondenbudget en nee: ook geen hypotheekrenteaftrek. Een ander gezin betaalt < 10.000 euro belasting en krijgt tig aan toeslagen etc. De netto-inkomensverschillen (reken ik de 'auto die je nodig hebt voor het werk' nog niet eens mee) slinken daarmee fors.
Dus nee, ik vind 'solidariteit' een heel arbitrair begrip. Drie studerende kinderen x ouderlijke bijdrage fors; ook voor mensen met een hoger inkomen zonder toeslagen en de hele mikmak. Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd naar de netto-inkomensverschillen op dat moment.

Ja, ik vind het best bijzonder dat er wel een vangnet is voor mensen in de bijstand (met of zonder sociale participatie zoals studeren) maar niet voor studenten. 18+ studenten (wil die grens ook nog wel naar 21+ optrekken) zijn toch zelfstandig? Het is toch raar dat je voor volwassen personen gaat kijken naar het inkomen van de ouders? Je gaat bij mensen die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering toch ook niet kijken of het netwerk bij kan springen?
Betalen mensen in de bijstand hun 'ontvangen uitkering' of 'reintegratiebudget' terug op het moment dat ze weer aan het werk zijn of een groot geldbedrag ontvangen (erfenis)? En nee, ik wil niet beknibbelen aan onze welvaartsstaat en onze vangnetten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.