

Basisschoolleeftijd
U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Serve
08-05-2019 om 12:05
Jonge leerling naar groepje 2 of toch nog een jaartje groep 1?
Hallo,
onze jongste dochter is van december 2014 en is dit schooljaar (september 2018) van start gegaan in groep 1. Ze is dus een van de jongsten van de klas.
Nu staan we op het punt om te beslissen of we haar door laten gaan naar groep 2 of nog een jaar op groep 1 laten zitten.
Volgens de juf en ook volgens ons kan ze qua leerniveau groep 2 zonder veel moeite aan (ze heeft twee oudere zussen ). Mijn vrouw twijfelt erg omdat ze bang is dat het kind het op latere leeftijd misschien cognitief en sociaal moeilijk krijgt.
Persoonlijk vind ik het heel moeilijk in te schatten; nog een jaartje groep 1 is denk ik niet uitdagend genoeg. Aan de andere kant vind ik dat kinderen zolang mogelijk kind mogen zijn, er wordt al zoveel van ze gevraagd.
Er is weinig op internet te vinden hieromtrent: wat zijn de ervaringen? Als ze met 11,5 jaar in de brugklas komen, zitten ze misschien samen met kinderen van 13. Levert dat problemen op?
Dank voor jullie feedback!

Anoniem
09-05-2019 om 20:05
Kijk naar het nu!
Ik zou vooral willen adviseren om naar het nu te kijken. Kijk waar het kind nu het best op zijn of haar plek is en probeer geen problemen voor de toekomst op te willen lossen of voorkomen.
Hier 3 kinderen, allemaal verschillende ervaringen.
Kind is is een voorjaarskind, maar was er eigenlijk meteen na die eerste paar maanden groep 1 aan toe om verder te gaan. Niet om gevraagd en is ook niet gebeurd. Rest van de kleuterperiode was verre van probleemloos. Volledige jaar groep 1 werd al minder, maar kind kon nog optrekken met de groep 2 kinderen (1/2 combi). Groep 2 groot probleem. Kind verveelde zich, kwam onder de uitslag en zat sociaal totaal niet meer op haar plek. In voorjaar versneld naar een 3/4 combi en zelfs de uitslag was spontaan verdwenen. Nog een keer versneld van in groep 6/7 met de afspraak dat we in groep 8 wel zouden kijken of kind aan vo toe was. Geen enkel probleem en naar vo gegaan met net 10. In de tweede als een echte puber niets meer gedaan en blijven zitten. Nu in de 5e met kinderen die gemiddeld een jaar ouder zijn en geen enkel probleem. Alleen vindt ze het soms jammer dat haar verjaardagen minder voorstellen. Zo keek iedereen uit naar de 16e verjaardag, maar toen zij in die fase kwam, keek de rest uit naar de 18e verjaardag. Verder geen enkel probleem met het jong zijn.
Wil nog wel opmerken dat ze het in de brugklas niet trof. Ze kwam in een klas waar zelf geen enkele najaarsleerling zat die kort gekleuterd had en juist wel veel najaarsleerlingen die langer gekleuterd hadden. Dat jaar was sociaal minder. Tweede jaar andere school en dus andere klas met juist meerdere versnelde kinderen en najaarsleerlingen die korter gekleuterd hadden. Dat verschil merkte je meteen.
Kind 2 ook een voorjaarskind. Groep 2 overgeslagen. We vonden haar wel erg jong in groep 7 en hebben er daarom voor gekozen om groep 7 over te laten doen. Bleek een foute keuze. Kind had in die klas nog veel minder aansluiting en twee keer groep 7 was teveel van het goede. Achteraf was ze wel toe geweest aan het vo. Op dat moment gekeken wat mogelijk was en school van kind 1 was zelfs bereid om kind 2 als hybride leerling (leerling basisschool die enkele vakken volgt op vo) aan te nemen. Is niet gebeurt. Kind heeft groep 8 uitgezeten en zit nu op het vo met leeftijdsgenoten prima op haar plek.
Kind 3 is een zomerkind. Niet versneld, niets bijzonders. Ik vond kind eigenlijk toch te jong. Had het idee dat het kind sociaal op de tenen liep en ook cognitief liep niet alles even soepel. Gevraagd of kind groep 7 over mocht doen. Hier stond school niet achter en dus mocht het niet. Brugklas was nog steeds op alle fronten op de tenen lopen, cijfers op het randje. Nogmaals gevraagd of het jaar over mocht, omdat het niet ging. Mocht weer niet en uiteindelijk is kind in de tweede thuis komen te zitten. Ik durf bijna met zekerheid te zeggen dat dat niet was gebeurt als kind beter op zijn plek had gezeten.
Zelf zou ik dus echt naar het kind kijken en dan op dat moment. Waar past het kind op dat moment het best. Als je dat in de toekomst ook blijft doen, kun je dan de problemen wel voorkomen of oplossen, dat hoef je niet nu al te doen.

Triva
09-05-2019 om 20:05
caesar
Als ik dat had gekund had ik dat meteen gedaan maar ik ben geen leerkracht in groep 1/2 Ik vind het echt kort door de bocht dat het bijna hetzelfde zou zijn maar het is natuurlijk zo dat veel kinderen na 1,5 jaar of zelfs nog eerder alles wel kunnen. Dat zegt niet dat groep 1 en 2 meer van hetzelfde is.
Een juf legde ons op de ouderavond uit dat ze aan een groep 1 kind vraagt: wijs je neus eens aan en aan een groep 2 kind: wat is dit (en dan wijst ze op haar eigen neus). Dat is natuurlijk maar een voorbeeld maar zo zat het in alles. Verder is groep 1 vooral wennen aan school, wennen aan het ritme, wennen aan stilzitten en dingen moeten etc en in groep 2 bereid je je voor op groep 3 met letters, cijfers, rijmen, letters knippen en plakken (verbaal: buh-ah-ll bal)

Dees
09-05-2019 om 21:05
Kleuters leren nog zo verschillend. Zo kan de ene kleuter na 2 jaar bijna geen letters herkennen en zo kan de andere kleuter in groep 1 al woordjes lezen.
Mijn kind was volgens het rapport helemaal.klaar voor groep 3, cognitief inderdaad, sociaal emotioneel niet. Had en heeft geen vriendjes in zijn groep, nog wel bij de kleuters maar door de andere locatie is afspreken niet makkelijk.
Hij had volgens de kleuterjuffen een prima pengreep, maar ondertussen heeft hij de eerste maanden met een een pengreephulpje geschreven. En nee hij had die pensgreep niet, heb ik toen ook besproken op het rapport. Juf zei toen bij de kleuters dat hij wel klaar was om te leren lezen, had hem tijdens het gesprek op de gang gezet met een boekje AVI E3......waar hij toen we naar buiten kwamen ons een samenvatting van gaf.
Kleuterjuffen was klaar met hem, kon hem geen uitdaging meer bieden. Hoewel hij motorisch prima uitgedaagd had kunnen worden.

Noki
13-05-2019 om 18:05
Puberen
Wordt genoemd als een probleem op de langere termijn. Vreemd genoeg hoor je dit nooit bij kinderen die blijven zitten.
Je kunt daarnaast niet voorspellen hoe emotioneel rijp je kind is met 12 jaar en of er een voor- of achterstand is.

Marit
13-05-2019 om 22:05
door en dan verder kijken
Als er nu geen reden is om te twijfelen dat ze het aan kan, dan zou ik zeggen gewoon door naar groep 2 en dan tzt kijken of ze over kan naar groep 3. Bij ons op school is ook het 1 januari beleid (dus alles van voor 1 januari gaat door en kleutert relatief kort). Uitzonderingen daargelaten. Onze zoon (van na januari), nu groep 6, heeft overigens ook kort gekleuterd, en hoewel we niet kunnen weten hoe dat uitgepakt was als we het niet gedaan hadden en ik nog niet weet hoe dit straks in de toekomst verder uitpakt, zijn wij heel blij dat we dit zo gedaan hebben. Zoon paste in die groep en kon het cognitief, sociaal -emotioneel en qua werkhouding aan, op dat moment. Sterker nog, hij had het spelen waarschijnlijk nog wel leuk gevonden, maar de verveling - met alle gevolgen van dien - zou volgens ons zeker toegeslagen hebben. Maar goed, dat is achteraf praten, we kunnen nu zeggen dat dit achteraf de juiste beslissing is geweest voor dit moment.
Dus my 2 cents: gewoon goed naar je kind kijken, kan ze het aan, lekker door, school zal het echt wel zeggen als ze twijfels hebben is mijn ervaring en je kunt altijd nog beslissen om een jaar extra te kleuteren (groep 2) mocht het nodig zijn. Bij ons was er overigens wel verschil in de eisen voor kleuters van gr 1 en 2, ook in het aantal werkjes, maar ook in wat het kind 'zou moeten kunnen' aan het einde van groep 1 en 2.
Marit

Jesse_1
14-05-2019 om 10:05
Aan de andere kant Milcham
Als je een jaar Highschool wilt doen, moet je dan niet juist onder de 18 zijn? (Ik weet dit niet, had het ergens gelezen).
Onze zoon moest als herfstkind lang kleuteren (was op school toen de norm) en hij zit nu op het VO een beetje op zitten blijven. Ik vind het wel extra lastig omdat hij dus al wat ouder is dan de meeste kinderen in zijn leerjaar.

ipacarai
15-05-2019 om 09:05
Jesse_1 / puberen
Voor een highschool jaar moet je in de meeste landeninderdaad onder de 18 zijn bij vertrek - maar voor een au pair plek zoals Milcham aangeeft moet je juist vaak weer ouder dan 18 zijn. Dus ik snap dat haar 16 jarige daar niet voor in aanmerking kwam.
Bij ons kwam het inderdaad perfect uit dat dochter kort gekleuterd had - ze kon na 6 VWO nog rustig een high school jaar doen omdat ze net 17 was. En was vervolgens mooi net 18 toen ze aan studie begon.
Wij vonden dat later in de vervolgopleiding puberen juist wel lekker. We merkten bij klasgenoten van dochter dat het puberen ook regelmatig zorgde voor zitten blijven in de 3e en 4e of even niet zo lekker draaien op school. Tegen de tijd dat ons kind eindelijk wat begon te puberen was ze bijna klaar met school en was iedereen erg gefocust op examen en vervolg. Afghaken was toen geen optie meer.
Heb me altijd verbaasd dat puberen nooit genoemd werd als issue bij zitten blijven maar alleen bij versnellen. Ons buurmeisje (lang gekleuterd en blijven zitten op basisschool) was in als ruim 13 jarige in groep 8 alles behalve blij ..... Dat heeft veel invloed gehad op haar verder schoolloopbaan. Patroon herhaalde zich bij haar zusje die inmiddels 20 jaar is en eindelijk haar VWO examen doet maar natuurlijk helemaal niet meer past op het reguliere VO.

Dees
15-05-2019 om 09:05
Leeftijd
Bij mijn zoon (6 sinds december) zitten 3 kids in de klas die voor de zomer alweer 8 worden. Hij is de allerjongste in de klas, alle jongens zijn 7 en 2 meisjes moeten nog 7 worden in september beiden.
Die jongens van bijna 8 leveren weer flink wat gedragsproblemen in de klas op en pikken voornamelijk op mijn mannetje. Jonger en minder weerbaar. Moet wat worden als ze straks in groep 8 zitten.

Emma
01-06-2019 om 17:06
Reactie op dit stuk
"Oudste kon niet wat zijn grote wens was het leger in, want nog geen 18. Dan val je onder kindsoldaat. Oudste kon ook niet bij de politie. Want geen 18. Oudste kon niet als au-pair. Want geen 18. Gaan studeren en bij een studentenvereniging is als 18-minner echt minder leuk. Er zijn veel activiteiten bij zo'n vereniging waarvoor je meerderjarig moet zijn.
Middelste is 16 als hij slaagt op de Havo. Bedoeling was een tussenjaar met reizen en eventueel au pair. Dat gaat niet lukken op die leeftijd, dan wordt het bijna het verhaal van het zeilmeisje."
Leerlingen van het vmbo en de havo zijn doorgaans nog (lang) geen 18 als ze hun diploma behalen. Zelfs op het vwo zie je de laatste jaren veel vaker dat kinderen pas net 17 zijn. Je benoemt nu dingen die normaal zijn als kinderen hun middelbare school diploma behalen.

Milcham
01-06-2019 om 17:06
Emma
Voor de wet op het basisonderwijs kleuterden veel kinderen langer dan nu. Iedereen van na 1 oktober had bijna drie volle kleuterjaren, zomerkinderen werden als 'jong' beschouwd. En dan kon je ook nog een jaartje extra kleuteren. Als je dan nog een keer ergens bleef zitten, was je dus echt 18 als je van de HAVO kwam. Been there, done that. Ik ben een winterkind en heb dus 2,5 jaar gekleuterd en ben op jet VO blijven zitten. Mijn broer was 19 toen hij klaar was op de mavo.
Nu kinderen in acht jaar de basisschool moeten doorlopen en soms zelfs versnellen zijn ze een stukje jonger als ze klaar zijn.
Die hele normale situatie die jij benoemt, bestaat nog relatief kort en ik heb het idee dat nog niet alle vervolgopleidingen er daar al op ingespeeld zijn.

Knurf
02-06-2019 om 07:06
Dramatisch
"Oudste kon niet wat zijn grote wens was het leger in, want nog geen 18. Dan val je onder kindsoldaat. Oudste kon ook niet bij de politie. Want geen 18. Oudste kon niet als au-pair. Want geen 18. Gaan studeren en bij een studentenvereniging is als 18-minner echt minder leuk. Er zijn veel activiteiten bij zo'n vereniging waarvoor je meerderjarig moet zijn.
Middelste is 16 als hij slaagt op de Havo. Bedoeling was een tussenjaar met reizen en eventueel au pair. Dat gaat niet lukken op die leeftijd, dan wordt het bijna het verhaal van het zeilmeisje."
Los van het feit dat niet alles klopt (aanmelden bij het leger en bij de politie voor opleidingen mag met 17 al, high school met 17 is normaal) is het natuurlijk onzinnig om hier een probleem van te maken. Al die dingen lossen zich vanzelf op in de loop van de jaren, en zo erg is het niet als jij en je kinderen leren dat niet alles kan, en ook niet meteen.

Milcham
02-06-2019 om 07:06
Knurf
Doe niet zo gek. Ik geef een voorbeeld waar TO rekening mee kan houden, verder niet.
Dit is grotendeels waar mijn kinderen tegenaan liepen. Kind dat Havo deed is 16 als het slaagt. Dan kan je je dus niet aanmelden voor veel dingen. Ze zijn prima terecht gekomen en gaan nog prima terecht komen en zijn heerlijke, stabiele en nuchtere kinderen. Jij maakt er van dat we alles meteen en nu willen, echt bijzonder om dat op te maken uit een enkel stukje tekst.
Het is geen probleem maar wel een factor waar we tegenaan liepen en geen rekening mee gehouden hebben aangezien er sinds mijn schooltijd dingen veranderd zijn en ze nooit versneld hebben. Bij versnelling weet je of verwacht je bepaalde dingen, niet als je kind het lijntje volgt.

Bregje
02-06-2019 om 08:06
Mijn dochter is ook een jonge leerling (eind oktober) maar doet het erg goed. Mijn andere dochter is van maart en heeft iets meer dan een jaar groep 1 gedaan en daarna doorgegaan naar groep 3, dus groep 2 heeft ze overgeslagen en dat gaat ook goed.

Flavia
02-06-2019 om 12:06
Milcham
de wet op het basisonderwijs stamt uit 1985!
Het is toch van de zotte dat vervolg opleidingen daar niet ruim 30 jaar!! later niet op aangepast zijn.

Milcham
02-06-2019 om 15:06
Klopt
Maar lees hier eens op OOL hoe vaak de discussie over onterecht kleuterverlengen plaats vindt. Voor mijn oudste kind die bijna twintig jaar na de invoering van de wet op het basisonderwijs na 1 oktober maar vóór januari kleuterde, heb ik moeten praten als Brugman om hem door te laten stromen.
En nog is het op veel basisscholen gebruikelijk om herfstkinderen een jaartje extra te 'gunnen'. Als de basisscholen nog niet aangepast zijn, wekt het geen verwondering dat vervolgopleidingen het ook nog niet zijn.
Ik heb de indruk (persoonlijke ervaring, verder niets) dat de kleuterleidsters van de KLOS het in onze optiek lange kleuteren aanmoedigen. Deze lichting gaat nu langzaam maar zeker met pensioen en wordt vervangen door mensen met Pabo. Leidsters van de KLOS zijn absoluut fantastisch en kunnen veel met kleuters maar ik heb het idee dat veel van hen onvoldoende inschat wat er na groep 2 komt.
Doordat zij nu met pensioen gaan en er een nieuwe lichting leerkrachten is, doorlopen kinderen eindelijk zoals de bedoeling is in acht jaar de basisschool. En dat merken de vervolgopleidingen dus ook nu pas.

Dees
02-06-2019 om 16:06
Verschil
Ik merkte dat aan onze docenten ook dat ze inderdaad niet wisten wat er in groep 3 zou komen. Maar ook begrepen ze mijn kind niet. Hij las toen al vloeiend (ik vermoed niveau E3 ) en toch deelde ze mede dat hij aan de voorwaarden voldeed om te mogen leren lezen. Onze school hanteert trouwens de 1 januari grens heel strikt en het is echt uitzondering als een kind niet doorgaat.
Maar ik weet sinds mijn zoon naar groep 3 is dat het in deze regio wel uitzondering is dat de 1 januari regel wordt gehanteerd. Kinderen op de sport van dezelfde leeftijd zitten nu nog allemaal bij de kleuters en ik ken een aantal juffen in de omgeving en die gaven allemaal aan dat hun school gewoon de 1 oktober grens nog hanteert.
Onze school doet overigens niet aan leerjaren overslaan (tenzij de leerlingen rond de 1 januarigrens zijn geboren). Als een kind iets meer nodig heeft komt krijgt het kind pluswerk.

Harry
02-06-2019 om 17:06
Kleuter
Kind is nu nog een kleuter. De vraag hoe het moet met vervolgopleidingen komt pas over een jaar of 10, daar kan je de toekomstige situatie niet van aflezen.

Beertje37
02-06-2019 om 18:06
Argumenten
De kleuterjuf van onze dochter (eind november) had inderdaad als argument dat ze bij gelijk naar groep 3 veel te vroeg klaar zou zijn met de middelbare school en dat ze bovendien niet goed kon tekenen.
Wij hebben haar gelukkig ‘vervroegd’ naar groep 3 laten gaan. Dat tekenen komt gezien haar aanleg nooit helemaal goed, maar nog meer verveling zou rampzalig geweest zijn. Het belangrijkst is om te kijken naar je kind. (Kleuter) juffen zijn daar over het algemeen minder goed in dan weldenkende ouders. Ik ben me er van bewust dan het ook wel eens andersom kan zijn, maar heb zelf de ervaring dat leerkrachten moeilijk te overtuigen zijn van hun ongelijk, zelfs met steekhoudende argumenten en onderbouwende testen.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.