Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

U bevindt zich op het algemene (landelijke) CJG-forum.

Lwoo of praktijk?

Ik heb wat vraagtekens bij de afgifte van de tlv praktijkonderwijs van het cta/samenwerkingsverband. Ik snap het niet op basis van de cijfers die er nu liggen. Haar iq is een twijfel geval (78) maar de Cito’s zijn eigenlijk te goed voor lwoo. Ze heeft nu alleen op de rekenen een te grote achterstand. Begrijpend lezen 0,220 LA, dmt 0,208 LA, spelling 0,151 LA, rekenen 0,611. Op drie onderdelen dus niet binnen die 0,25 t/m 0,5 criteria. Voor lwoo moet je bij minstens 2 van de 4 onderdelen deze achterstanden scoren. Dus hoe kan een kind die te goed is voor lwoo een praktijk tlv krijgen? Ligt het nu ineens alleen aan rekenen?

Hopelijk heeft iemand hier ervaring mee want ik zit er aan te denken om bezwaar in te dienen.


Volgens mij...

Tja, dat verschilt tegenwoordig per samenwerkingsverband.
Het kan als de basisschool LWOO een geschikte plek vindt en het samenwerkingsverband akkoord is met de plaatsing.

Grimm

Grimm

24-05-2018 om 14:05 Topicstarter

Basisschool

De basisschool heeft idd het advies vmbo met lwoo gegeven. En de criteria heb ik van de site van het desbetreffende samenwerkingsverband.

Dat is het dan

Die criteria liggen niet zo strak. LWOO wordt tegenwoordig door het samenwerkingsverband zelf betaald. Zo’n toelaatbaarheidstest is dus eigenlijk een financieringsvraag: wil het samenwerkingsverband betalen?
Men heeft “ja” geantwoord, dus is er een tlv.

Heb je bezwaar tegen LWOO?

Dora

Dora

24-05-2018 om 15:05

praktijkonderwijs

De school wil juist praktijkonderwijs zo te zien.

Grimm

Grimm

24-05-2018 om 15:05 Topicstarter

Toelaatbaarheidstest?

Ik snap het even niet. Wat bedoel je met toelaatbaarheidstest? De criteria? Ik heb geen bezwaar tegen lwoo maar tegen de tlv pro. Volgens de criteria is ze toch ook geen pro leerling?

Mijn dochter is overigens wel gewoon aangenomen op een vmbo school en wordt lwoo geplaatst. Maar dan met de tlv pro indicatie en geldpot. Ik heb alleen wat moeite met de “foute” indicatie. Ik heb jarenlang moeten vechten voor juiste diagnoses, dus vandaar dat dit wat gevoelig ligt bij mij.

Ja, ik kijk scheel

Oh ja, je hebt gelijk Dora.

Ja dat kan ook nog. Je meldt je kind aan voor LWOO, belandt het in praktijkonderwijs.
Dat is een nieuw verschijnsel sinds passend onderwijs.

Er zijn samenwerkingsverbanden waar dat inderdaad kan.
En helaas kun je er niet zo heel veel aan doen, want de andere scholen van het samenwerkingsverband willen het kind dan gewoon niet meer hebben.

Je kunt natuurlijk wel uitleg vragen.
Je kunt zelfs doen alsof je ervan overtuigd bent dat men zich vergist heeft: Bel even. Mevrouw, mijnheer er is iets verkeerd gegaan.
Van daar kijk je verder.

Grimm

Grimm

24-05-2018 om 15:05 Topicstarter

Praktijkonderwijs

Precies dora. De VO school heeft dit aangevraagd en het samenwerkingsverband is akkoord. Ik snap alleen niet waarom.

Geen diagnose

“Mijn dochter is overigens wel gewoon aangenomen op een vmbo school en wordt lwoo geplaatst. Maar dan met de tlv pro indicatie en geldpot. ”
Ah, dat is weer een nieuwe variant.

Die indicatie gaat niet over het kind. Die gaat over de financiering.
Ik denk niet dat je dat terug kunt draaien. Het is geen diagnose.
Maar je kunt dat wel proberen.

Omdat het kan

De vo school vraagt het aan omdat het kan.
En als er budget is, dan wordt het toegekend.
Het is een verzoek om financiering.
Het is geen diagnose.

Grimm

Grimm

24-05-2018 om 15:05 Topicstarter

Samenwerkingsverband

Ik heb ooit een keer gemail met het samenwerkingsverband over lwoo en pro. Hieronder een gedeelte van mail:
1. Wettelijk is het zo geregeld dat het basisonderwijs het niveau-advies voor het VO verstrekt, hetgeen leidend is. Indien een leerling aangewezen is op onderwijsondersteuning, dan geeft de basisschool bij voorkeur wel een advies, maar het is aan de school voor VO om dit al dan niet op te volgen. De school voor VO moet immers bepalen of de onderwijsondersteuning geboden kan worden. Daarbij houdt de school rekening met het School Ondersteunings Profiel (SOP). De school voor VO is dan ook belast met het al dan niet aanvragen van een Aanwijzing Lwoo of een Toelaatbaarheidsverklaring Praktijkonderwijs en soms ook voor een Toelaatbaarheidsverklaring VSO.
2. Het komt voor dat een basisschool het advies vmbo (met lwoo) heeft gegeven, maar dat de leerachterstanden eerder binnen de bandbreedte van het praktijkonderwijs liggen dan binnen die van het lwoo. In dat geval kan een school – bij voorkeur met ouders – een toelaatbaarheidsverklaring Pro aanvragen, welke benut wordt voor de plaatsing in het vmbo. Mocht het dan niet gaan dan hoeft de school bij verwijzing naar het praktijkonderwijs niet opnieuw een “zwaar” dossier te maken om een TLV Pro aan te vragen. De TLV Pro kan niet gebruikt worden om de leerling thans te plaatsen op het praktijkonderwijs. Immers, het advies van de basisschool is leidend.

Overigens kan je wel bezwaar maken. Daar is een speciale landelijke commissie voor.

Het lastige

Ja, dat kan zo geregeld zijn.
Het lastige is dat er geen wet meer is die het traject beschrijft. Het is allemaal binnen het samenwerkingsverband beschreven.
Het uitgangspunt dat de vo school het advies van de vo school moet volgen (is leidend) maar dat dat niet zo is als het om een leerling met ondersteuningsbehoefte gaat (dan beslist de vo school zelf) is geen wet maar een interpretatie.
Je kunt het zo uitleggen.

Heeft de vo school jullie geïnformeerd over de aanvraag van een tlv Pro?
Zo niet, dan zou ik inderdaad wat van zeggen.
Of bezwaar aantekenen helpt, weet ik niet.
Ik vermoed dat de uitkomst iets is als “is niet netjes, maar de beslissing blijft staan”

Verdorie

Dat de vo school het advies van de BO school moet volgen

Grimm

Grimm

24-05-2018 om 18:05 Topicstarter

Uitleg vragen

Ik heb de cta commissie van het samenwerkingsverband gemaild en gevraagd of ik een onderbouwing van de tlv pro kan krijgen. Hopelijk heldert dat wat op.

Ik ben ook wat boos op de basisschool want die hebben mij een aantal maanden geleden vertelt:
Onze ervaring is dat het samenwerkingsverband uit gaat van ons advies, wanneer voor hen pro meer bij de leerling past, dan geven ze ons nog tijd andere bewijzen aan te leveren. Dit kan zijn een andere iq test, maar ook een andere CITO toets. En dit is dus niet gebeurd...

Maria

Maria

24-05-2018 om 19:05

nieuwe regels

..het -zou- te maken kunnen hebben met de nieuwe werkwijze van de CvA; de rol wordt (iig in Groningen) een stuk kleiner.

https://www.swv-vo2001.nl/custom/uploads/2018/02/Handreiking-TLV-SO-SBO-VSO-31-jan-2018.pdf

Het is inderdaad, zoals Mirjam al stelt een richtlijn vanuit de CvA. Er wordt uiteraard wel gezegd dat het gebaseerd is op de wet maar afgelopen 2 weken hebben me geleerd dat zelfs de samenwerkingsverbanden er niet eenduidig over uit zijn hoe het nu precies zit.

De beste manier om er achter te komen is inderdaad mailen; ik ben heel benieuwd naar het antwoord. Zou je dat willen delen?

Grimm

Grimm

24-05-2018 om 21:05 Topicstarter

Doe ik

Ik zal de onderbouwing doorgeven hier!

Ik ben er inmiddels ook achter gekomen dat een ander kind met Cito scores die duidelijk in de pro liggen maar wel een iets hoger iq wel lwoo heeft gekregen. Ik vind het maar raar hoor! Ik snap best dat het iq ook zwaar meetelt maar uiteindelijk moet het toch gaan om wat een kind kan? Dat is ook de reden dat de nieuwe iq testen het vloeibare iq uitrekenen toch? Dat zegt daadwerkelijk wat over de schoolprestaties/niveau van een kind.

Kwaliteit school

@Grimm, ben je te spreken over de begeleiding van die vmbo-school? En is er ruimte voor tussentijds opstormen?

Een advies is geen vastlegging dat een ll op dat niveau een vo doorloopt.
Jullie school biedt vmbo en pro aan. Dat biedt ruimte voor tussentijdse verschuivingen.
Belangrijkste is dat de school kwaliteit levert.

Grimm

Grimm

25-05-2018 om 17:05 Topicstarter

School en criteria lwoo

De school waar mijn dochter nu naartoe gaat is alleen een vmbo school, er is geen pro afdeling. De school wil de tlv pro hebben zodat er een makkelijk achterdeurtje is mocht het niet haalbaar zijn voor haar. Ik ken de school gelukkig wel al, mijn zoon is hier gestart op vmbo basis en is opgestroomt naar kader. Het is een goede school met goede begeleiding.

Verder ben ik wat dieper gaan spitten in de criteria van het desbetreffende samenwerkingsverband.
Dit is wat ik gevonden heb:
11⁄2-3 jaar leerachterstand op 2 van de 4 leergebieden: TL,BL,SP en IR (altijd óf begrijpend lezen óf inzichtelijk rekenen erbij)
•IQ 75 tot en met 90
Het blijft zo toch een raar verhaal dat mijn dochter pro heeft gekregen?

Dat kan een vergissing zijn, toch? Of een persoonsverwisseling. Of gegevensverwisseling.
Vraag hoe het zit.

Grimm

Grimm

26-05-2018 om 17:05 Topicstarter

Ga ik doen

Het is nu geduldig afwachten op het antwoord van de commissie! Jullie feedback was iig heel fijn! En ik zal het antwoord van de commissie hier posten. Daarna zal ik de overweging moeten maken of ik bezwaar aanteken.

Grimm

Grimm

28-05-2018 om 11:05 Topicstarter

Commissie samenwerkingsverband

Vandaag mail gehad van de cta commissie;
Wilt u hierover contact opnemen met de VO school
Wij hebben geen rechtstreeks contact met ouders, vandaar.

De commissie die over de indicatie beslist en afgeeft geeft geen onderbouwing?! Straks maar even bellen met de school...

Dat klinkt niet goed

Grimm ik vond dit https://onderwijsgeschillen.nl/thema/toelaatbaarheidsverklaring
Er zijn voor LWOO pro (weer) wel landelijk vastgestelde criteria en bij de besluitvorming moet een bezwaar en beroepsprocedure mogelijk zijn.
Ik denk dat je door moet pakken en inderdaad bezwaar moet aantekenen.
Al is het maar om uitleg te krijgen.

Die reactie vind ik bizar.

De school

@Grimm, heb je afgelopen dagen opnieuw ee; gesprek gehad met de VO- school? Een 1:1 gesprek met de zorgcoördinator kan verhelderder uitpakken, dan via via en een cta er tussen.
Nu gaat het over meerdere schijven, wat leidt tot ongerustheid.

Grimm

Grimm

19-06-2018 om 20:06 Topicstarter

Eindelijk een onderbouwing!

Ik heb eindelijk een antwoord van het samenwerking verband gekregen! En er klopt volgens mij niets van! Hieronder eerst hun onderbouwing:
Op grond van het voorliggende dossier heeft de CTA geconcludeerd:
Uw dochter scoort bij de inzichtelijke vakken zeer duidelijk binnen de criteria die van toepassing zijn voor het praktijkonderwijs. Voor begrijpend lezen scoorde zij aanvankelijk een DLE van 19 en in tweede instantie 38. Voor inzichtelijk rekenen was de DLE-score 21.
De IQ-score is weliswaar 78 en valt derhalve binnen de beleidsruimte . Echter, de verbale intelligentie is 66 en de performale 96. Dit beeld ondersteunt de kans dat het praktisch leeraanbod haar meer steun en progressie zal geven.
Zou dit een aanvraag van een school voor praktijkonderwijs zijn geweest zijn dan was dat zeker passend geweest.

Op grond van het voorgaande, de motivatie van het bevoegd gezag van het ****College en de akkoordverklaring betreffende een plaatsing in het leerwegondersteunend onderwijs met een verklaring voor praktijkonderwijs, getekend op 25 april 2018,heeft het bestuur van het samenwerkingsverband besloten het advies van de CTA over te nemen, hetgeen geleid heeft tot het afgeven van een toelaatbaarheidsverklaring voor het praktijkonderwijs

Sinds jaar en dag is het zo - ook al in de tijd dat de verklaringen nog door de Regionale Verwijzings Commissie werden afgegeven - dat de scholen die een verklaring aanvragen een kopie van de verklaring verstrekken aan de ouders/verzorgers. Zij zijn immers op de hoogte van het aanvragen van een verklaring en hebben daarmee in de regel ook ingestemd.

Tot voor kort kende het samenwerkingsverband een eigen Adviescommissie voor bezwaarschriften. Het samenwerkingsverband is echter per 1mei jl. aangesloten bij de Landelijke Bezwaaradviescommissi e Toelaatbaarheidsverklaring, p/a Stichting Onderwijsgeschillen,
Postbus 85191te 3508 AD Utrecht.
Volgens het reglement van de betreffende commissie dient een bezwaarschrift binnen zes weken nadat het besluit bekend is gemaakt, schriftelijk en gemotiveerd bij het samenwerkingsverband te worden ingediend.
Het samenwerkingsverband vraagt de commissie binnen twee weken na ontvangst van het bezwaarschrift om advies.

Indien u meent dat het **** College verkeerd heeft gehandeld, dan dient u bij het bevoegd gezag van de school een klacht in te dienen.

Nu mijn reactie hierop en dan kunnen jullie ook gelijk lezen wat er niet klopt:
Bedankt voor uw mail en onderbouwing. Ik begrijp wat u schrijft maar het klopt volgens mij niet.
De achterstanden voor lwoo moeten tussen 0,250 en 0,500 liggen. Voor rekenen is deze 0,571 en voor begrijpend lezen is deze met de dle 38 0,355. ( bij de score van 38 valt ze niet zoals u zegt in binnen de criteria van praktijkonderwijs, maar in de criteria LWOO). Mijn dochter heeft geen 38 gescoord, ik weet niet hoe u hierbij komt? Ze heeft namelijk 45 gescoord. Haar LA is dan 0,237. (LA DMT 0,208, LA spelling 0,151) Ik weet dat mijn dochter een laag verbale iq score heeft maar ze laat bij de cito testen zien dat ze het kan. Daarbij zijn de iq scores van de WISC lll. De WISC lll is een zeer verouderde test en de voorspellende waarde van de IQ scores van de WISC-III over onder andere schoolprestaties is gering. Deze voorspellende waarde is dan ook onvoldoende beoordeeld door de COTAN.

Ik kan niet anders concluderen dan dat er op basis van een laag verbaal iq en een cito rekenen een tlv pro is afgegeven. Mijn inziens is dit niet gegaan volgens de wettelijke criteria.

De tlv pro is overigens niet getekend op 25 april maar op 23-05-2018 en zit dus nog binnen de 6 weken om bezwaar te maken. Ik had al gemaild met de landelijke bezwaaradviescommissie (25 mei jl.)
Het Samenwerkingsverband VO/VSO Midden-Holland & Rijnstreek is niet aangesloten bij de Landelijke Bezwarencommissie Toelaatbaarheidsverklaring ondergebracht bij Onderwijsgeschillen. Hoe zit dit nu? U zegt dat samenwerkingsverband er wel bij aan is gesloten en zij zeggen van niet? Notabene staat er op de site van onderwijsgeschillen: Het bezwaarschrift dient u bij voorkeur per e-mail in bij het samenwerkingsverband dat het besluit over de toelaatbaarheid nam. Kan ik deze dan naar u mailen?

Van scores tot datums en waar je bezwaar kan indienen... Het is een lekker zooitje!

Zijn ze wettelijk?

Ik denk dat je een formeel bezwaar moet formuleren. Dus geen antwoord aan de commissie, maar een bezwaar bij de bezwaarcommissie.
zie https://onderwijsgeschillen.nl/commissie/landelijke-bezwaaradviescommissie-toelaatbaarheidsverklaring-lbt
Daar is IEDEREEN bij aangesloten. Maak je dus niet druk.

Ik denk dat je in het bezwaarschrift de onderbouwing van de commissie punt voor punt en met vergelijkbare waarden moet weerleggen. Je bent teveel bezig met LWOO. Daar gaat het niet over. Leerlingen die in aanmerking komen voor LWOO kunnen ook voor Pro in aanmerking komen. Jij wil dat je dochter niet in aanmerking komt voor Pro.

De commissie schrijft "Voor begrijpend lezen scoorde zij aanvankelijk een DLE van 19 en in tweede instantie 38. "

Ik begrijp helemaal niet waarom deze twee cijfers genoemd worden. Is de uitslag van de laatste test niet genoeg?
Maar het is nog sterker: jij stelt dat ze 45 heeft gescoord.

Je commentaar is dus: de commissie gaat uit van de verkeerde gegevens. De relevante DLE score is 45. (en dan geen welles nietes, maar een kopie van de afgenomen toets met data, etc.)
Deze score valt buiten het achterstandscriterium Pro.

Belangrijker: die (te) lage score's (19 en 38) worden gebruikt als argument om de feitelijk te hoge iq score (78) op te splitsen en de verbale score te nemen (de helft dus eigenlijk).

Dat heeft in zijn algemeenheid als bezwaar dat op die manier veel meer leerlingen ineens wel ergens een iq binnen de Pro norm zullen hebben, maar hier in dit geval nog eens het bezwaar dat het om een test gaat die... zie je eigen commentaar.

Volgens mij zijn de toelatingscriteria trouwens niet wettelijk.
Er is een handreiking van de VO raad.
https://www.passendonderwijs.nl/wp-content/uploads/2015/02/Handreiking-lwoo-en-pro-in-passend-onderwijs.pdf
Dat is geen wet.

Renate

Renate

20-06-2018 om 15:06

Inrichtingsbesluit WVO

Staan die toelatingscriteria niet in artikel 15d, vierde en zesde lid, en 15e, eerste lid, van het Inrichtingsbesluit WVO?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.